Duurzaamheid

Next level duurzaam: uitwisbare notitieboekjes van Greenstory

In mijn zoektocht naar wat meer duurzaamheid en groener leven, probeer ik steeds vaker te kijken naar méér dan alleen voeding. Plantaardig eten is uiteraard veel beter voor het milieu, maar er zijn een hoop andere dingen waar je ook rekening mee kunt houden. Stiekem ben ik echt een heel lichtgroen mens, en eigenlijk nog helemaal niet zo lang bezig met dit onderwerp. Ik was zo’n typisch ja-maar-als-niet-iedereen-meedoet-heeft-het-toch-geen-zin persoon. Gaat nergens over, I know. 

Maar hey, ik ontwikkel, right? En tijdens deze journey ben ik me dus steeds een beetje meer aan het verdiepen in duurzamer en groener leven. Zo koop ik minder kleding, meer vintage, scheid ik ein-de-lijk mijn plastic en neem ik zelf tasjes mee als ik boodschappen ga doen zodat ik minder afval produceer. Daarnaast koop ik geen verzorgingsproducten, cosmetica en schoonmaakspulletjes die schadelijke stoffen bevatten en probeer ik in het algemeen gewoon om zo min mogelijk te verspillen of weg te gooien als het nog (her)bruikbaar is.

Maar ja, ik gebruikte nog wel een berg papier…

Alle creatieve ideeën, spontane hersenspinsels, snelle rekensommen, voedingsschema’s en to-do’s schrijf ik namelijk op papier. En ja, dit zou technisch gezien ook online kunnen, maar in de praktijk werkt dat voor mij niet zo. Iets met een warhoofd en gewoon gek zijn op pen en papier 🙂

Anywoo: veel papier, dus. Ik was daarom ook meer dan in mijn nopjes toen Yagmur, een van de oprichters van Greenstory, mij vroeg of ik interesse had in een van haar duurzame notitieboekjes. Op het moment dat ze mij contactte was ik toevallig net in de weer om mijn nieuwe wedstrijdschema uit te printen. Ik wist nog niet wat voor boekje ze precies bedoelde en wat het inhield, maar was een en al oor. Ik ging uit van gerecycled papier ofzo, maar het bleek iets veel toffers. Next level notebooks, alles.

Green wie?

Nieuwsgierig als ik ben wilde ik natuurlijk alles weten over het bedrijf. Ik kwam erachter dat Greenstory is opgezet door broer en zus Yagmur en Kaim, die al op de middelbare school nadachten over het ontwikkelen van duurzame producten. Ze gingen op missie om de wereld een beetje mooier te maken, en ik vind serieus dat ze dat op diverse fronten fantastisch is gelukt.

Binnen Greenstory wordt niet alleen in de producten zelf rekening gehouden met zoveel mogelijk duurzaamheid, maar ook tijdens de productie ervan, het verzenden van bestellingen, verpakkingsmateriaal en wat je kan doen met de spullen als ze op of oud zijn. Het bedrijf gebruikt zo min mogelijk water, zorgt ervoor dat zoveel mogelijk producten recyclebaar of herbruikbaar zijn en maken geen gebruik van schadelijke chemische stoffen. Daarnaast compenseren ze hun uitstoot door het planten van bomen en houden bij alles wat ze doen rekening met het beste voor mens, dier en milieu.

Foto: Tom Zwarts

Uitwisbaar papier

Je snapt het al: ik had zéker interesse. Ik snapte alleen nog niet zo goed hoe een niet-virtueel notebook daadwerkelijk duurzaam kon zijn?

Maar dat bleek vrij simpel: door het op een geniale manier herbruikbaar te maken! Het GreenBook notitieboek is namelijk gemaakt van uitwisbaar papier. Een soort white-board idee, maar dan mooi en chique. Dat iets duurzaam is betekent namelijk niet dat het er dan niet sexy uit hoeft te zien, en dat vinden ze bij Greenstory ook. Gelukkig maar 🙂

Na een paar dagen heen en weer kletsen met Yagmur, lag hij in onze postbox: mijn eigen GreenBook. En hoe! Ik ontving het pakketje in een envelop van 100% gerecycled, ongebleekt papier. Van de adressticker tot de beschermende padding van papier binnenin; met alles was rekening gehouden.

Magic Pen

Eenmaal geopend zag ik dat er een aantal essentials in de envelop zaten. Het GreenBook zelf natuurlijk, een microvezel doekje, een spray, de verschillende pagina’s, een pen en een handgeschreven kaartje (zo leuk!). Je gebruikt voor het GreenBook dus geen gewone pen, maar de speciale Magic Pen. Deze zorgt ervoor dat alles wat je opschrijft later weer met 1 veeg verwijderd kan worden. Kleine notities, krabbels, tekeningen en boodschappenlijstjes kun je snel uitvegen door middel van de vilten wisser die achterop op de pen zit. Teksten die langer in je notebook staan verwijder je makkelijk en easypeasy met de bijgeleverde spray + microvezel doekje.

Dit pakketje was voor mij echt een win-win-win. Op deze manier gooide ik al direct minder papier meer weg, creëer ik an sich minder afval en hou ik alles ook nog eens overzichtelijk. Fijn detail: de pen kun je in het elastiekje stoppen dat aan de zijkant van het notebook zit, zodat ook chaoten zoals ik ‘m niet kwijtraken. Geen idee hoe het met jullie zit, maar ik werd er vrolijk van!

Customizen maar!

Dikke bonus plus is dat GreenBook lekker te customizen is. Zo kon ik bijvoorbeeld zelf de kaft kiezen en allerlei verschillende pagina’s en tabbladen toevoegen, die makkelijk in en uit te klikken zijn. Je kan gaan voor blanco pagina’s, maar ook voor gelinieerd, geruit, habit trackers, bulletpoints en muziekbladen.

Daarnaast zijn ook de uitwisbare to-do lijstjes en weekplanners interessant, omdat ze zo ontzettend veelzijdig zijn. Van boodschappenlijstjes tot dagplanningen; je kunt er van alles op kwijt. Ik koos zelf voor de mooie, diepgroene kaft, een aantal gelinieerde pagina’s en… een maaltijdplanner. Lekker toepasselijk bij mijn journey en lifestyle!

Foto: Tom Zwarts

Mijn favoriet

De uitwisbare maaltijdplanner bleek voor mij een schot in de roos, aangezien mijn eetschema eens in de paar weken (en soms zelfs dagen!) wisselt. Op deze manier hoef ik nooit meer met losse blaadjes te klooien die tijdens het gebruik standaard goor worden in de keuken.

De recepten van mijn weekschema schrijf ik op de gelinieerde blaadjes en gaan achter mijn dagmenu. En zijn er dingen op? Dan noteer ik ze meteen op het to-do lijstje, zodat ik aan het eind van de week precies weet welke boodschappen ik moet halen. Zo heb ik alles bij de hand in één notebook, dat verdraaid handig is om mee te nemen ook nog!

Maar wat nou als je voor de zekerheid tóch iets wilt bewaren?

Ook daar hebben ze aan gedacht bij Greenstory. Je kunt namelijk makkelijk een pagina scannen met iPhone Notes of de gratis app Camscanner. Fun fact; de muziekpagina heeft zwarte randen zodat de Notes/Camscanner automatisch de randen van je pagina identificeren en croppen zodat je precies een scan van het document overhoudt. Je kunt dit zelf ook voor elkaar krijgen door te scannen op een donkere achtergrond. Over handig gesproken!

Duurzaam met hoofdletter D

Mensen, ik ben diehard fan. Ik vind het GreenBook echt een geweldig product, en ik kan iedereen die ook van notitieboekjes houdt deze alleen maar aanraden. Na een aantal maanden gebruik weet ik nu dat de pagina’s lang mooi blijven, ook als je ze vaak wist en schoonmaakt. En mochten ze straks toch oud en lelijk worden, dan kunnen ze bij het plastic afval en worden ze gerecycled.

Naast de GreenBooks heeft het merk ook andere duurzame producten in de webshop, zoals toffe laptop- en tablethoezen gemaakt van oude upcycled visnetten. En heb je toch liever niet-uitwisbare notitieblokken? Ga dan voor een Greenstory hardcover notitieblok van steen. Hier worden geen bomen voor gekapt, omdat de pagina’s gemaakt zijn van onder andere calciumcarbonaat.

Greenstory maakt duurzamer en groener leven een stuk makkelijker en toegankelijker, zonder dat ik daar extra moeite voor hoef te doen. En dat kan ik als mintgreen lady héél erg waarderen.

 

Ben jij ook bezig met duurzaamheid en/of groener leven? Zo ja, op welke manieren allemaal? Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen! Vertel het me in de comments of via Facebook en Instagram. En oh ja, je kunt me ook wekelijks volgen in onze video’s op YouTube (kanaal: VeganAnimal).

 

 

– Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Greenstory. Echter, zoals jullie van mij gewend zijn, heeft dit niets te maken met mijn oordeel. In mijn blogs ben ik altijd eerlijk over de producten die ik review en er verschijnen alleen producten, merken en bedrijven op mijn wesbite waar ik 100% achter sta.

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Rowan
  26 maart 2018 at 10:12

  Wat een geweldig idee! Ik ben zelf ook op een duurzaamheid-journey, dus GreenBook heeft zeker mijn interesse gewekt. Ik ga echter eerst al mijn notitieboekjes die ik nog heb liggen volschrijven, want anders liggen die ook maar in de weg en dat is ook zonde, haha. Maar ik ga GreenBook zeker onthouden voor de toekomst!

  • Reply
   Cilla
   26 maart 2018 at 10:16

   Jaaa, hij is goed, hé! Ben er ook echt super blij mee. Leuk dat ik je erover kon vertellen in ieder geval.
   De kortingscode is nog wel even geldig, dus ik zou zeggen probeer het gewoon tegen die tijd dat je gaat bestellen 🙂

   • Reply
    Sarah
    11 april 2018 at 09:06

    kortingscode werkt al niet meer helaas. Ik was zooo enthousiast door je leuke review.

 • Reply
  Mariëlle
  26 maart 2018 at 19:20

  Super tof! Ik kan er als het goed is ook snel mee kennis maken, ben heel benieuwd 🙂

 • Leave a Reply