#Vegan

Nieuwe, bloederige vegan burger: plantaardig is plantaardig, toch?

burgers-vegan-bar-james-amsterdam

Hij is mals, ‘bloederig, en lijkt op echt vlees, zowel qua smaak als qua structuur. Het zal jullie plantbeasts niet ontgaan zijn; er is een nieuwe vegan burger: de Impossible Foods Burger. Nou ben ik, zoals de meeste veganisten, niet bepaald vies van een goeie burger op zijn tijd; kom maar door. Maar ik merk toch dat deze, meer op echt vlees lijkende variant, veel vegans in het verkeerde keelgat schiet. Ik vraag me af, waarom eigenlijk? Plantaardig is plantaardig, toch?

180 miljoen euro heeft het onderzoek naar de bloody burger gekost, die voorlopig alleen nog in Amerika te koop is. Naast dat het gemaakt is van tarwe, kokosolie, aardappeleiwitten en plantaardig heem, zijn voornamelijk de vlezigheid en nepbloedsensatie een nieuwswaardig ding. De doelgroep is niet per definitie de overtuigde planteneter, maar juist mensen die nog moeite hebben om vlees te laten staan. Of af en toe wel behoefte hebben aan de smaak van vlees, maar niet willen dat daar een dier voor dood moet.

Een plant is een plant

Ik werd hier erg vrolijk van en in mijn ogen is dit goed nieuws! Het gaat er toch om dat mensen inzien dat je lekker kunt eten, zonder dat je aderen dicht slibben, dieren moeten lijden of het milieu wordt uitgewoond, right? Opmerkingen zoals ‘ziek’, ‘onnodig’ of ‘waarom zou je iets willen eten wat op vlees lijkt?’, die ik online voorbij zag komen, vond ik op z’n zachtst gezegd dan ook merkwaardig en stiekem behoorlijk kortzichtig. Een plant is een plant; ook eentje van 180 miljoen die een beetje op een Big Mac lijkt.

burger-vegan-vlees-plantaardig

De Impossible Foods Burger

Echte vegans

Persoonlijk word ik niet per se wild van een fakeburger waar nepbloed uit druipt, maar dat komt omdat ik überhaupt nooit zo gek was op dit soort foods. Maar als er nou veganisten zijn die deze beleving wél missen? Of nieuwe, vegan curious mensen die het wel willen proberen, maar nog een soort ‘houvast’ zoeken qua smaak. Zijn zij dan geen ‘echte’ vegans, omdat ze soms nog behoefte hebben aan de structuur, bite of beleving van vlees?

Ik denk dat juist het positieve geluid van supporten iets is waar deze mensen meer mee opschieten. Als zij af en toe een feestelijke laboratoriumburger willen nuttigen… why not? Naar mijn idee gaat het nog steeds om iemands goodwill en intenties. Ik vind het eigenlijk een beetje gestoord om iets dat van planten gemaakt is, enkel en alleen af te keuren omdat het op vlees lijkt. Bovendien lijkt een hamburger ook niet op vlees, maar gewoon op een hamburger. Of ie nou van slachtafval is gemaakt, of van een plant.

Creatieve carnivoren

Andersom valt het me ook op dat carnivoren er schijnbaar wakker liggen dat ik als vegan iets eet wat op vlees lijkt, of een vleesachtige naam heeft, zoals kipstuckjes. Vleeseters hebben het er moeilijk mee, want: “je hebt toch de keuze gemaakt om als planteneter het leven door te gaan?” Steel dan vooral niet hun creatieve benamingen voor iets wat geen vlees is, maar er wel op lijkt. Wederom: waarom niet? Waarom zou er niét op een verpakking mogen staan dat het plantaardige brouwsel dat erin zit een soort ‘kip’ structuur heeft? En waarom zou je als vegan niet de keuze hebben kunnen maken voor een plant based dieet, omdat je ervan overtuigd bent dat het gezonder, beter voor het milieu, of voor de dieren is?

Veel mensen die kiezen voor een vegan lifestyle doen dat niet omdat ze walgen van de smaak van vlees, maar omdat ze vinden dat de wereld om meer draait dan alleen om hen. Waarom zouden zij dan niet mogen genieten van iets plantaardigs dat gekruid is met dezelfde specerijen die op een plofkip worden gegooid, maar dan met het idee dat er geen dier heeft moeten lijden? Precies. Dus, dat. #joe

Kortom: het was voor mij voornamelijk een wonderbaarlijke week waarin mijn mening zelfs een beetje in discussie ging met zichzelf. Ik had het er maar druk mee op de fiets… Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd hoe jullie hierover denken! Laat het me weten via Facebook, tag me op Instagram of volg me op snapchat: squatcilla ? #vindikleuk

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Catherine
  5 augustus 2016 at 17:58

  Ik ben nog niet vegan, maar ik ben er wel druk mee bezig. Ik moet eerlijk toegeven dan dit soort burgers mij wel echt helpen. Dan pak ik gewoon lekker een plantaardige variant in plaats van een dierlijke en op die manier kan ik veel makkelijker overstappen. Ik ben wel benieuwd haha!

  • Reply
   Cilla
   10 augustus 2016 at 14:40

   Super dat je bezig bent met bewust(er) eten 🙂
   Alle kleine beetje helpen. Ik ben ook heel benieuwd, maar voorlopig is deze variant alleen nog in de US te koop.
   Hopelijk komt het snel naar NL.

   Liefs!

 • Reply
  Florence Vlogt
  6 augustus 2016 at 05:40

  Agree. Top voor de mensen die nu vlees eten en op deze manier plantaardiger te eten!

 • Reply
  Omar Boussaïd
  6 augustus 2016 at 09:47

  Hmm ziet er goed uit, maar waarschijnlijk duurt het nog wel een paar eeuwen voor dat we die in Nederland te zien krijgen,. Snap niet waarom sommige vegans hier tegen zijn, het maakt veganisme namelijk laagdrempelliger en met meer vegans kunnen we minder onschuldige levens nemen en meer mensen voeden. En ach van de vleeseters ben ik toch niks anders gewend dan negatief commentaar en ‘bezorgdheid’ over mijn proteïne inname…

  • Reply
   Cilla
   10 augustus 2016 at 14:43

   Nee, dat snap ik inderdaad dus ook niet. Vandaar dat ik ervoor kies om er positiever tegenaan te kijken.
   Plantaardig is plantaardig, tenzij je de structuur van vlees niet lekker vindt, maar dat is een ander verhaal.
   Mensen vragen mij inderdaad ook vaak naar mijn proteïnen, zeker omdat ik veel sport. Als ze echt interesse hebben vind ik het juist wel leuk om te vertellen hoe ik dat aanpak. Ze zijn vaak (blij) verrast om te horen hoeveel eiwitten er in broccoli zit hahaha

 • Reply
  Andrea
  6 augustus 2016 at 10:01

  Wat goed dat je dit zo zegt! Ik snap sowieso niet waarom mensen zo oordelen. Deze burger zou ik echt top vinden om overtuigde vleeseters in mijn omgeving zo af en toe plantaardig te gaan laten eten. Het is een mooi begin, toch?! Niet iedereen heeft de overtuiging om vegan te worden. Als dit zou helpen dan is dat gewoon een mooi begin wat mij betreft!

 • Reply
  Sas
  8 augustus 2016 at 07:47

  Mee eens! Mijn reden om vegan te eten is met name vanwege dierenleed. Als een burger (kipstuckjes, vegan shoarma of whatever) zonder dierenleed is dan is er toch geen probleem. Hoe erg die dan ook op echt vlees mag lijken. Nou eet ik zelf niet heel vaak vleesvervangers omdat ik het voor mezelf niet echt nodig acht maar als ik eters heb (die niet vegan zijn) dan wil ik nog wel eens overstag gaan. Al is het alleen maar om te laten proeven dat vleesvervangers prima (al dan niet fantastisch) te nassen zijn en fantastische vervanging kunnen zijn.

 • Reply
  Doortje
  11 augustus 2016 at 15:18

  Ik eet vegan omdat ik a) het milieu niet wil belasten en b) geen dierenleed wil veroorzaken of daar op de een of andere manier aan bij wil dragen. Daarom vind ik zo’n burger als dit juist goed, ook omdat het vleeseters kan stimuleren om een keertje een plantaardige burger te eten i.p.v. een stuk vlees. Ik ben dan ook best wel benieuwd naar deze burger, het ziet er ook echt heel vlezig uit!

 • Leave a Reply