#Vegan

Deze 6 toffe apps zijn onmisbaar voor vegans!

Of je nu een doorgewinterde vegan bent of je pas net komt kijken, een beetje hulp hier en daar kunnen we allemaal wel gebruiken. Ikzelf val een beetje tussen die twee groepen in. Begin augustus 2017 besloot ik, na het zien van de documentaire ‘What the Health’, om mijn vegetarische eetpatroon om te gooien naar een plantaardig eetpatroon. Het was een vrij impulsieve actie en ik was dan ook alles behalve goed voorbereid…

Ik deed gaandeweg mijn huiswerk en kwam heel veel te weten via verschillende blogs en boeken. Maar al dat lezen en uitpluizen was behoorlijk tijdrovend. Dat kon makkelijker, dacht ik. Ik typte de zoekterm ‘vegan’ in bij de appstore en werd overspoeld met apps. Eureka! Lang niet al deze apps zijn even nuttig en daarom, om je een handje te helpen, hierbij mijn top 6 op een rij.

1. HappyCow

Mijn absolute Bijbel tijdens een half jaar reizen door Zuid-Amerika; de app HappyCow. Maar zeker ook ideaal voor een stedentrip of weekendje weg in eigen land. Waar ter wereld je ook bent, deze app geeft je een overzicht van vegan restaurants bij jou in de buurt. Scheelt weer uren slenteren door een vreemde stad met je hangry vrienden. En loop je tijdens het slenteren toevallig zelf tegen een nieuwe vegan tent aan die nog niet in de app staat, dan kun je deze gemakkelijk toevoegen. Jij blij, wij blij!

 De HappyCow app koop je voor €4,49 in de appstore.

2. Too Good To Go

Weggooien is zonde! Dat vinden ze bij Too Good To Go ook, en vanuit die gedachte is deze app ontstaan. Met de app scoor je -voor soms wel een derde van de normale prijs- een heerlijk gevulde ‘Magic Box’ vol met voedsel dat anders in de prullenbak zou verdwijnen. Grote kans dat er bij jou in de buurt ook vegan restaurants deelnemen.

In Amsterdam kun je al terecht bij Spirit, Vegabond en House of Natur. En many more to come! Too Good To Go is overgewaaid uit Noorwegen en sinds begin dit jaar in Nederland beschikbaar. Omdat de app hier nog relatief nieuw is, is nog niet iedere stad vertegenwoordigd. Maar daar wordt gelukkig hard aan gewerkt, dus houd ze in gaten!

De Too Good To Go app is gratis te downloaden in de appstore.

3. Vegsafe

Dit is wel echt een topper voor etiket-junkies zoals ik. Inmiddels weet ik van heel veel producten of ze wel of niet vegan zijn, maar het blijft leuk (en soms ook lastig!) om etiketten te ontcijferen. Vegsafe geeft je een overzicht van alle E-nummers en materialen die verwerkt zijn in de producten die we dagelijks kopen.

Mocht je dus in de supermarkt staan en twijfels hebben over ‘E200 nog wat’ of je in de kledingwinkel afvragen of polyester eigenlijk wel vegan is, dan is Vegsafe jouw redder in nood.

De Vegsafe app is gratis te downloaden in de appstore.

4. Oh She Glows

Het water loopt je in de mond wanneer je deze app opent. Het blog en de kookboeken van Angela Liddon, beter bekend onder de naam Oh She Glows, zijn echt fantastisch. En daar is nu dus ook een app aan toegevoegd, met maar liefst 140 vegan recepten. Heel handig voor als je gewoon even geen inspiratie hebt; dat overkomt de beste.

De super easy roasted buddha bowl en de zomerse avocado strawberry caprese zijn mijn favoriet op dit moment, maar dat kan volgende week weer anders zijn met zoveel lekkers.

De Oh She Glows app koop je voor €2,99 in de appstore.

5. Cronometer

Meten is weten! Een app die zeker niet mag ontbreken op de telefoon van een healthy veganist is Cronometer. Het is voor iedereen belangrijk om voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten en andere voedingsstoffen binnen te krijgen en dan vooral in de juiste verhoudingen. Ben je benieuwd of dat bij jou wel snor zit? Dan is Cronometer your man, uhh… app.

Je voert de producten en maaltijden in die jij op een dag binnenkrijgt en de app geeft je een super gedetailleerd overzicht van alle verhoudingen. Daarnaast kun je persoonlijke doelen stellen en je sportieve activiteiten toevoegen voor een – voor jou – optimaal voedingspatroon.

De Cronometer app is gratis te downloaden in de appstore.

6. Dr. Greger’s Daily Dozen

Dr. Greger, de schrijver van How Not To Die en het nieuwe How Not To Die Cookbook deelt in zijn vrije tijd allerlei wetenschappelijke onderzoeken op Nutritionfacts.org. Hiermee wil hij aantonen dat een plantaardig eetpatroon het meest gezonde eetpatroon is wat je kunt volgen. In die zin kon een app natuurlijk niet uitblijven!

Met de Daily Dozen app kun je elke dag afvinken wat je volgens Dr. Greger het beste kunt eten (inclusief hoeveelheden) om je te houden aan een gezond, volwaardig plant based eetpatroon.

De Dr. Greger’s Daily Dozen app is gratis te downloaden in de appstore.

Er zijn natuurlijk nog veel meer handige apps voor vegans, al heb ik zelf wel gemerkt dat deze niet allemaal optimaal werken in Nederland. Onder andere de apps Is It Vegan? en Cruelty Cutter. Bij een kleine test met het scannen van een pot pindakaas, een tube Naïf en een potje Jean Bâton mayonaise, laten beide apps het afweten. Maar misschien heb ik andere leuke apps compleet gemist. Dat kan natuurlijk! Hebben jullie nog ultieme tips? Shoot!

Hi! Ik ben Doreen, een geboren en getogen Amsterdamse. Ik deel met liefde mijn tips en kennis op het gebied van duurzaamheid, plantaardig eten, sport en niet te missen vegan hotspots. Tot voor kort alleen met vrienden, familie en collega’s, maar vanaf nu ook op SquatCilla.nl.

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  30 juli 2018 at 19:13

  Een aantal ken ik er inderdaad, tof dat er steeds meer komt 🙂

 • Reply
  Ingeborg
  18 augustus 2018 at 12:36

  Ik zou heel blij worden van de app vegsafe. Maar in mijn play store krijg ik die niet te zien. Heeft hij misschien een andere naam?

 • Leave a Reply