Ontbijt Snacks

Ontbijt recept: healthy crunchy appelcrumble met kokos, walnoot en vanille

‘Een heerlijk warm, plant-based appel crumble ontbijtje, zónder olie, zónder toegevoegd suiker en ook nog eens retesnel klaar? Nee, joh!’ Yep, zo ben ik. Dit lekkere winterse ontbijt heb jij absoluut nodig in je leven! Als je van appeltaart houdt, maar niet van de shitload aan calorieën die in een doorsnee variant zitten, zet dan NU je oven aan!

Als het weer wat kouder wordt (ik hou ervan, serieus!) merk ik altijd dat ik ontzettende trek krijg in gerechten en snacks met warme appel. En dus ook in appeltaart! Geen idee waarom, maar ik vind het blijkbaar een typisch ‘winterding’. Je kunt op diverse manieren gezonde(re) appel crumbles maken, maar ik wilde natuurlijk per se een exemplaar zonder toegevoegde olie, sojaboter, suikers en andere ingrediënten die niets voor je lijf doen. Dus ik ging fröbelen in de keuken en toverde afgelopen week per ongeluk deze zaligheid uit de oven!

Écht healthy ontbijten

Dit recept is een dikke win-win, mensenkinders. Ten eerste is het echt super easy in elkaar te flansen, en daar hou ik van. Flansen. Desnoods kun je – om nog meer tijd te besparen – de crumble ook een dag van tevoren bakken zodat hij ’s morgens alleen even opgewarmd hoeft te worden in de oven. Daarnaast is hij dus écht healthy en kun je het gewoon elke dag nemen als ontbijt, mocht je dat willen (en dat wil je, believe me!).

Voor extra crunchyness topte ik de crumble, voordat hij de oven inging, af met granola. Dit is de Absolutely Nuts van Eat Natural, maar ook Quaker heeft nieuwe varianten zonder toegevoegd suiker en olie. Er komen gewoon steeds meer plantaardige varianten bij in de supermarkten en dat is verdomd fijn (zeker voor mensen die niét alles zelf willen maken).

‘Aight, Cilla. Genoeg geluld. Schiet eens op met dat recept. Mijn oven staat aan!’

Oh, ja. Dat is waar. There you go!

Ingrediënten: – voor 2 personen –

  • 2 appels, gewassen en in kleine blokjes gesneden
  • 1 rijpe banaan
  • 4 medjool dadels, ontpit (weken in gekookt water voor min. 15 min)
  • 40 gram walnoten
  • 3 el. havermout
  • 2 el. kokosrasp
  • 3 el. ongezoete soja- of havermelk
  • ½ el vers citroensap
  • ½ el kaneelpoeder
  • 1 tl. vanille poeder
  • 1 tl. koekkruiden
  • snufje zout

Foto: Tom Zwarts

Zo maak je het!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de appelblokjes in een grote mengkom, samen met de kaneel, vanille, koekkruiden, citroensap, plantaardige melk, zout en kokosrasp. Roer goed door elkaar en laat even intrekken.
  3. Als de medjool dadels zijn geweekt, giet ze dan af en doe ze in een foodprocessor, samen met de havermout , walnoten en banaan. Laat even kort draaien tot een dikke, chunky massa.
  4. Schep het mengsel vervolgens over in de kom met appelblokjes en roer met je handen even goed door elkaar.
  5. Kiep de appel-crumble mix in een klein formaat ovenschaal en bestrooi royaal met de granola.
  6. Bak voor ongeveer 20-25 minuten in het midden van de oven.
  7. Schep er een lekkere dikke toef ongezoete kokos- of sojayoghurt op en top eventueel nog af met extra kersen of blauwe bessen.

Enjoy!

 

Ben jij ook zo’n appel craver en ga je dit recept maken? Laat het mij dan zeker even weten in de comments of tag me op  Facebook en Instagram. #vindiksuperleuk

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Mariëlle
    5 november 2018 at 20:40

    Go-dd-e-lijk! Dit ziet er heel goed uit 🙂

  • Reply
    Monique
    4 november 2019 at 08:50

    Oeh lekker! Maarreh er staat geen granola vermeld in de ingrediëntenlijst en wel in de bereiding. Begrijp ik het verkeerd of is het een typo 🤫

  • Leave a Reply