Duurzaamheid

Over e-waste en recycling: hoe duurzaam is jouw mobiel?

De laatste tijd – of eigenlijk sinds ik vegan ben – probeer ik steeds meer te letten op mijn afval en hoe ik dit kan scheiden. I admit it: ik was niet bepaald een mega groen figuur op dit gebied en heb langere tijd zelfs mijn glas, plastic, oude kleding en alles ‘gewoon’ in de prullenbak gegooid. I know, shocking en shame on me. Maar hey, het gaat erom dat ik van mijn fouten geleerd heb, right?

Door verschillende artikelen, events en lezingen werd mij steeds duidelijker dat al het afval wat wij mensen met z’n allen produceren drama is voor de dieren, het milieu en daarmee dus ook voor onszelf. We hebben voorlopig nog steeds maar 1 leefbare planeet, dus op zich best slim als we er dan een beetje redelijk mee omgaan. Dus Cilla ging een aantal jaar geleden braaf aan de afvalscheiding, kledingrecycling en zoveel mogelijk letten op (plastic) afval. Hurray!

E-waste

En cliché, but oh so true: al doende leert men. Waar ik namelijk tot voor kort nog niét van wist, is het groeiende probleem van e-waste. ‘E-whut?’ E-waste. Elektronisch afval, dus. Het ik-moet-elk-jaar-zo-nodig-een-nieuwe-smartphone/laptop/tablet soort afval. Jawohl, ook ik was daar onderdeel van. Je krijgt bij elke abo-verlenging een nieuw toestel, toch? Dus gimme! Waarom langer met zo’n oud kreng blijven lopen dan noodzakelijk? Pleur ‘m in een laatje- of desnoods in de vuilnisbak – en klaar is Kees.

Maar omdat er alleen al in Nederland 3 miljoen(!) mensen zo denken, is e-waste in een vrij korte periode een wereldwijd probleem geworden. Sterker nog: na de plastic soup is e-waste de snelst groeiende afvalstroom ter wereld! En dat terwijl mobieltjes en andere elektrische apparatuur voor een heel groot gedeelte gerecycled kunnen worden. Waardevolle grondstoffen zoals goud, zilver, en koper kunnen uit de oude toestellen worden gevist en eindeloos opnieuw worden gebruikt. Door jouw ‘oude krengen’ niet in de la te laten verstoffen maar in te leveren, werk je dus direct mee aan het verminderen van e-waste!

Maar ik kan die foon ook verkopen of insturen om te laten hergebruiken door mensen die geen dure telefoons kunnen betalen, toch?

Jazeker. Dat deed ik ook altijd. Maar het probleem daarvan is dat tweederde van deze apparaten terechtkomen in landen waar nog geen verantwoorde recycling infrastructuur bestaat. Het gevolg is dat veel telefoons daardoor misschien nog een derde of vierde ronde mee kunnen, maar vervolgens daarna als ze écht op zijn alsnog op de vuilnisbelt belanden.

Deze telefoon heb ik uit elkaar geplukt tijdens een ‘Urban Mining’ inspiratiemiddag bij T-Mobile. En ja, al deze onderdelen kunnen gerecycled worden!

Sluit de cirkel en recycle!

Om ervoor te zorgen dat ook deze toestellen worden gecycled heeft Closing The Loop, samen met T-Mobile, nu een super toffe samenwerking opgezet om e-waste tegen te gaan(waar ik als jarenlange T-Mobile bellerT súper trots op ben!). Closing The Loop ontwikkelde een episch duurzaam One-To-One concept, waarbij voor iedere nieuwe telefoon die wordt verkocht zij een afvaltelefoon van de e-waste dump ‘redden’.

Samen met partners in Azië en Afrika zorgen zij ervoor dat de metalen die geproduceerd worden voor 1 nieuwe telefoon worden gecompenseerd door een ‘trashtelefoon’ te recyclen. Zo worden de telefoons uiteindelijk afvalvrij! T-Mobile is overigens de eerste mobiele provider die de handen uit de mouwen heeft gestoken en hiermee aan de slag is gegaan. Door zich op deze manier in te zetten voor een beter milieu hoop ik dat zij andere bedrijven en providers inspireren en tot nadenken aanzetten.

Huh? Maar hoe werkt dat voor mij dan?

Weet je? Het is eigenlijk simple AF, zeker voor jou en mij als klant. Je kunt vanaf nu bij T-Mobile in plaats van een ‘gewoon’ abonnement kiezen voor een abonnement inclusief toestel met de Recycle Deal. T-Mobile koopt het toestel aan het einde van je abonnement terug tegen een vooraf afgesproken prijs. Dat bedrag ontvang je niet in één keer terug bij het verkopen maar als een korting op je maandbedrag. Dus geen zeurende Marktplaats figuren meer aan je deur (áls ze uberhaupt al op komen dagen…). Daarna laat T-Mobile netjes en gedreven jouw oude toestel duurzaam recyclen of hergebruiken. Het ‘klaar is Kees’ 2018, eigenlijk.

De telefoons die een tweede leven krijgen dragen niet bij aan het afval in ontwikkelende landen, aangezien een zelfde hoeveelheid toestellen ter plekke wordt ingezameld en gerecycled. Kortom: het cirkeltje is weer rond omdat de hele keten bijdraagt aan een duurzamere markt. De ultieme triple win, als je het mij vraagt. Je had het vast al door: ik ben fan! Maar stiekem ook een beetje boos op T-Mobile dat ze hiermee komen terwijl ik nog een jaar moet wachten op een nieuw abonnement 🙂

 

Heb jij nog oude mobieltjes in de la? En zo ja, wat doe je er normaal gesproken mee? Had jij al gehoord van deze nieuwe Recycle Deal van T-Mobile? En wat vind je ervan dat grote bedrijven deze stappen zetten naar een beter milieu? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments, of via Facebook en Instagram.

 


– Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met T-Mobile. Echter, zoals jullie van mij gewend zijn, heeft dit niets te maken met mijn oordeel. In mijn blogs ben ik altijd eerlijk over de bedrijven en producten die ik review en er verschijnen alleen producten, merken en organisaties op mijn website waar ik 100% achter sta.

 

 

 

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  27 augustus 2018 at 07:09

  Super goed! Alles wat groener kan, is welkom 🙂

  • Reply
   Cilla
   27 augustus 2018 at 09:41

   Ja, zeker weten! Hoe pak jij dat aan met je telefoons? Elke twee jaar een nieuwe? En verkopen of recyclen?

 • Reply
  Rozan
  27 augustus 2018 at 09:08

  Super goed initiatief!!!! ????
  Ik ben geen T-mobile klant en heb dus geen abbo bij ze maar ik heb heb wel nog een oude mobiel. Weet jij of ik deze alsnog daar heen brengen en dat ze hem recyclen?

  • Reply
   Cilla
   27 augustus 2018 at 09:41

   Dat weet ik niet zeker, aangezien de RecycleDeal echt over het recyclen van smartphones gaat. Ik zou zeggen: vraag het eens.
   En anders kun je ‘m altijd nog naar Stichting AAP sturen. Zij recyclen ook, maar dan voor het goede doel 🙂 Ook super natuurlijk!

   • Reply
    Rozan
    27 augustus 2018 at 11:53

    Thanks voor de info! Ga ik zeker even doen 🙂

 • Reply
  Leslie
  27 augustus 2018 at 11:36

  Leuk initiatief. Hier gaat een smartphone echt mee tot hij op is (in België krijg je niet standaard een nieuwe smartphone bij een abonnement, en wij blij LOL). Wij kochten onze eerste iphones in 2014 (iphone 5c, toen al een ouder model, inderdaad). Mijn man zijn iphone is in die jaren verschillende keren gevallen en heeft verschillende keren een nieuw scherm gehad (gelukkig kennen wij iemand die het kan en waren we enkel de prijs van het nieuw scherm kwijt). Vlak voor de zomer heeft de iphone het helemaal opgegeven, en kreeg hij een nieuwe. Ook omdat op de 5 geen Pokemon Go gespeeld kon worden LOL Dus, ik op zoek naar een nieuwe en het werd een refurbisched iphone 6. De mijne gaat nog even mee, en door een refurbished smartphone voor hem te kopen is het a. goedkoper voor ons en b. beter voor het milieu daar we een iphone weer een extra leven geven. Deze gaat waarschijnlijk ook weer even mee gaan, tot hij echt op is 🙂

 • Reply
  lotte
  27 augustus 2018 at 19:03

  Wat goed dat je hieraan aandacht besteedt! Ik heb zelf mijn profielwerkstuk over o.a. het e-waste/recycleprobleem gedaan. Belangrijk is, is om bij recyclepunten echt door te vragen naar hun locatie en manier van recyclen. 90% van het elektronisch afval waarvan wordt geclaimed dat het in eigen land wordt gerecycled wordt namelijk illegaal naar het buitenland verscheept. Ongelooflijk veel dus!

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  27 augustus 2018 at 19:46

  Goed initiatief! Zo wordt het echt makkelijker om je toestel goed te laten recyclen. Ik hoop alleen niet dat klanten hun toestel alsnog na een jaar alweer inruilen, omdat ze zo duurzaam bezig denken te zijn.
  Mijn telefoon is een tweedehands iPhone 4S. Ik denk dat ik hem ongeveer twee jaar heb en dat ding zo’n vijf jaar oud is. Hij wordt nu wel echt traag (heel mindful, haha), maar als ik een ‘nieuwe’ wil, wordt dat zeker weer een tweedehandsje. Niet omdat ik een nieuwe niet kan betalen, maar omdat er genoeg telefoons liggen te verstoffen die meer dan goed genoeg zijn voor mij.

 • Reply
  Erwin
  2 september 2018 at 20:46

  Denk erover na om een FairPhone te kopen! Die is het meest duurzame in de keten en dan hoef je niet elke twee jaar een nieuwe.

 • Leave a Reply