Vegan tips

Hoe te (over)leven als vegan in een kleine stad?

Niet iedereen woont in een walhalla waar de vegan restaurants, evenementen, gemeenschappen en het algemeen begrip van wat een vegan leefstijl inhoudt big booming zijn. Voor vegans die in kleine steden (en zelfs niet-zo-veganfriendly middengrote steden) wonen, kan veganistisch leven een uitdaging zijn en je soms ontmoedigd laten voelen.

Maar voordat je gefrustreerd je haar uit je hoofd trekt en je veggies het raam uit gooit; lees eerst even dit blog. Het is namelijk makkelijker dan je denkt 🙂

Na 5 jaar in Rotterdam te hebben gewoond woon ik inmiddels 2 jaar in het pittoreske Zutphen. Een hele uitdaging in het begin, want vegan zijn is hier (nog) niet zo mainstream.

Toch bleek het allemaal best te doen. Vegan zijn is voor mij namelijk veel meer dan alleen lekker eten (het is wel een fijne bonus!). Het is een manier van leven, een weerspiegeling van mijn waarden en overtuigingen. Zonder dat ik het altijd door heb inspireer ik mensen om mij heen, waarvan een groot deel ook daadwerkelijk blijvende stappen zet richting het veganisme. Dus ik besloot het meer als een motiverende uitdaging te beschouwen. En dat is wat jij ook kan doen. Hoe? Zo dus!

1. Pluis de supermarkt uit

Een lokale dorpssupermarkt heeft misschien geen eindeloze schappen met vegan mock meat, toch heb je echt toegang tot heel veel plant based lekkers. Met voedingsmiddelen als granen, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden kun je de heerlijkste maaltijden maken. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind!

Google maar eens op vegan versies van je favoriete gerecht. Je zult zien dat er veel dingen zijn die je van basisingrediënten kan maken die in elke supermarkt te koop zijn. En wil je toch af en toe genieten van de vegan specials? Dan kun je die altijd nog online scoren. Extra leuk is het natuurlijk om dit samen met andere vegans in je buurt te doen. Je deelt de verzendkosten én het is beter voor het milieu.

Wil je toch graag meer vegan goodies in je supermarkt zien? Ga dan eens in gesprek met de eigenaar. Neem bijvoorbeeld een printje mee van vegan producten die jij graag zou willen zien in de supermarkt en vertel ze waarom deze producten een hit zullen zijn voor de winkel. Ook zaken die al een vegan aanbod hebben kun je steunen. Niet alleen door de producten te kopen, maar ook door te laten weten hoe blij je bent dat ze deze opties aanbieden.

2. Help chefs buiten de deur

Uit ervaring weet ik dat veel chefs tijdens hun opleiding over het algemeen weinig info krijgen over plantaardig koken. Het kan dus best een opgave voor ze zijn om een lekkere vegan maaltijd in elkaar te knutselen.

Bel en informeer naar manieren om gerechten op het menu makkelijk te veganizen. Geef hierbij zelf ook tips hoe ze dit kunnen doen, bijvoorbeeld pizza en pasta zonder kaas, extra groenten en toppings als noten en zaden. Of eiernoodles vervangen door rijst. Neem je vegan kaas, room of andere toppings mee als de chef dit niet heeft. Je zult versteld staan dat veel chefs de uitdaging erg leuk vinden.

Vraag aan je favo koffiezaak om soja-, amandel-, haver-, of kokosdrink als alternatief voor koemelk en stel ze voor om een lekker vegan taartje aan te bieden. Neem desnoods je eigen pak drink of (zelfgebakken) brownies, cake of taart mee (of leveranciers die ze kunnen benaderen) om ze te laten proeven hoe lekker het is 🙂

Voel je je hierdoor een zeur? Hoeft echt niet. Het is een andere manier van buiten de deur eten die je niet gewend bent en alle nieuwe dingen voelen wat onwennig. Het kostte mij ook wat tijd en ik had het idee dat ik anderen lastig viel en ‘vreemd’ was. Tot ik besefte dat ik mijzelf hierin tekort deed. Door je ideeën te delen, prikkel je namelijk ook de creativiteit van chefs en stimuleer je een grotere vraag naar vegan opties bij eetgelegenheden. Win-win!

3. Vergroot je vegan netwerk

Denk je een van de weinige vegans te zijn in jouw stad of dorp? Wedden van niet! De vegan movement is groeiende, overal. Zoek online eens naar vegan gemeenschappen en evenementen in je stad of nabije omgeving. Zo heb ik ontdekt dat er een vegan groep Zutphen bestaat op Facebook die met de dag groeit. Spreek met ze af en doe leuke dingen. Bestaat dit niet? Zet er dan zelf een op of organiseer een leuk evenement en spread the word!

Blijf tegelijkertijd vooral het vegan (én niet-vegan) netwerk dat je al hebt op een leuke, toegankelijke manier inspireren. Bak lekkere koekjes en neem deze mee naar je werk of andere (eet)afspraken, nodig je buren uit voor de koffie of je vrienden voor een potluck of docu-/filmavond. Daag ze uit om een plantaardig gerecht te maken of bezoek samen een vegan food festival. Dit kan helpen te laten zien dat vegan eten niet saai of karig hoeft te zijn en dat je alles kan eten wat niet-vegans ook eten. Als ze ervan genieten en het goed smaakt, zullen ze het leuk gaan vinden en wellicht zelf ook vaker gaan eten.

Dit hoeft zich niet te beperkten tot plant based voeding alleen. Als je een compliment krijgt dat je haar goed zit of je lekker ruikt, vertel ze dan over de fijne cosmetica en verzorgingsproducten die je gebruikt en waar ze dit kunnen kopen.

Veel niet-vegans zullen versteld staan van de mogelijkheden, zolang ze hier maar van horen. En daar ben jij voor 🙂 Inspiratie is key!

Conclusie?

Is het moeilijk om vegan te zijn in een kleine stad? Ja en nee. Al het begin is moeilijk, maar niets is onmogelijk. Zolang je zelf maar mogelijkheden ziet in plaats van beperkingen, dan kom je een heel eind. En als je dit ook nog eens combineert met een flinke klodder positiviteit, dan zijn deze mogelijkheden zoveel groter dan je denkt!

 

Hola! Mijn naam is Bianca, 31 lentes jong en woonachtig in het prachtige Zutphen met vriend-, hond- en katlief. Ik werk als (plant)aardige diëtist, Hatha yoga docent en zo nu en dan als schoonheidsspecialist. Tussen de bedrijven door sta ik graag zelf op de yogamat, ben ik in de natuur te vinden voor wandelingen met de hond, duik ik in boeken, sta ik in de keuken vegan lekkers in elkaar te knutselen of ga ik op pad voor vegan hotspots.

 

 

 

 

 

 

Woon je zelf in een kleine stad? Wat vindt jij? En heb je zelf nog tips die jou hebben geholpen? Bianca en ik zijn heel benieuwd! Laat het ons weten in de comments of via Facebook en Instagram.

 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Yvonne
  21 augustus 2018 at 08:44

  Leuke tips zus!

  • Reply
   Bianca
   21 augustus 2018 at 16:09

   Dank je wel! 🙂 <3

 • Reply
  Mariëlle
  21 augustus 2018 at 18:17

  Helemaal eens! Ik woon in Eindhoven en mag echt niet klagen hier <3 Maar ook in het dorp waar ik vandaan kom, begint het een beeeetje te leven!

 • Reply
  MarcHealthy
  22 augustus 2018 at 10:18

  Leuke blog!, toevallig doe ik een experiment 1 maand vegan eten, en zit al op week 3 en het bevalt super goed!, veel energie en super blij met een strakkere buik, vermoed door kwark hiervoor.

  Leuke website! 🙂

 • Reply
  Nina
  23 augustus 2018 at 00:32

  Supergoed artikel! Kom zelf uit Rotterdam, waar inmiddels in rap tempo de ‘vegan opties’ uit de grond schieten, maar kan mij voorstellen dat heel veel (nieuwe) vegans in kleinere gemeenten hier heel veel aan hebben. Fijn!

 • Reply
  Rene
  18 februari 2019 at 16:22

  Zelfs de Coop in Musselkanaal (Gr.) heeft de hele range van Vivera. En aangezien er niet zoveel vega(n)’s daar zijn, liggen ze vaak in de THT-aanbieding 🙂

 • Reply
  Merijn
  21 oktober 2019 at 11:31

  Naar zo’n ervaring was ik precies op zoek haha! Ik kom net zelf terug van een rondreis uit Zuid-Amerika, Peru. Wat me daar opviel, is het welzijn van de dieren en hoe respectvol de natuur wordt behandeld. In mijn omgeving in Nederland is het heel makkelijk om makkelijk aan vegan eten te komen, maar ik kan me voorstellen dat dit in kleinere dorpen echt lastig gaat. Zo denk ik dat supermarkten bijvoorbeeld een kleiner assortiment hebben.

  Misschien eens een leuk idee om een interview of podcast op te nemen met een vegan lezer van de blog uit een klein dorpje. Denk dat je super unieke content hiermee hebt!

  • Reply
   Cilla
   25 oktober 2019 at 12:18

   Ja, ik snap wat je bedoelt inderdaad. Het kan zeker in dorpen wat lastiger zijn, maar toch is dit ook goed te doen. Zeker met wat creativiteit in de keuken. Je hoeft namelijk echt niet altijd vleesvervangers te eten, en met diverse peulvruchten kom je ook een heel eind 🙂 Eerder schreef gastblogger Bianca ook een artikel over hoe je als vegan ‘overleeft’ in een dorp of kleine gemeente. Was superleuk hoe ze dat aanpakte, want ze komt zelf ook uit een dorpje. Maar ik ben er hoe dan ook van overtuigd dat in kleinere plaatsen steeds meer vegan in het assortiment van de supermarkten zal komen. De verandering is overal gaande 🙂

  Leave a Reply