#Beauty

Poezenverhalen: ik testte de duurzame LadyCup!

Ladycup menstruatiecup eco en vegan

Yes, poezenverhalen. Om het onderwerp menstuatie nét even wat florissanter te maken dan het is. #zobenik

Right, wat is een LadyCup? En wat is er niet duurzaam aan tampons? Uiteraard ligt het aan het merk tampon dat je gebruikt of het ‘duurzaam’ is of niet. Zoals ik in mijn blog over de natuurlijke tampons van Yoni al vertelde; de doorsnee merken bevatten vaak chemische stoffen zoals chloor, pesticiden en asbest (ja, echt!) en kunnen daardoor schimmelinfecties, allergieën en andere akelige bijkomstigheden hebben. Daarnaast zijn ze dus om dezelfde redenen niet alleen drama voor je ladyparts, maar óók nog eens slecht voor het milieu. Bij Yoni is dit echter niet het geval, dus wat dat betreft so far so good. 

Toch was ik, ondanks mijn tevredenheid over Yoni, nieuwsgierig naar next-level menstruatiegadgets. Gewoon, omdat ik ervan hou om opties uit te proberen die wellicht nóg beter zijn. Ik had al een tijdje mijn oog op de LadyCup; een flexibel soort siliconen cupje, dat vrij is van BPA (een chemische stof die wordt gebruikt voor o.a. plastic verpakkingen), plastic, weekmakers en andere nare dingen die je niet in je doos moet willen hebben. Daarnaast is de cup hypo-allergeen, dus geen schimmelinfecties, jeuk, irritaties en blaasontstekingen. Wat een rust.

vegan en eco Ladycup doosje met zakje en cup

Ongesteld zijn wordt bijna een feestje. Bijna.

Mutsenmaat

Ondanks mijn interesse vond ik het wel een soort van griezelig, ofzo. Want hoe krijg je dat flexibele geval er in hemelsnaam ingeschoven? En dan zijn er ook nog verschillende maten! Hoe weet je wat je mutsenmaat is? En hoe lekproof is het? Sexy als ik nét besluit een nieuwe kaki zomerbroek te passen en mijn LadyCup heeft er geen zin meer in… Om die redenen schoof ik het bestellen toch voor me uit en bleef ik braaf elke maand tampons kopen.

Maar! Toen kreeg ik een cup om te proberen van Suzanne van BiocareOnline. Ze hielp me met de maat in één duidelijke samenvatting:

 • S = voor dames onder 25 jaar, NIET vaginaal bevallen en/of lichte menstruatie. (Yep, that’s me!)
 • L = vanaf 25 jaar, WEL vaginaal bevallen en/of heftige menstruatie.

Was dat getwijfeld ook weer opgelost!

Naast dat de LadyCup gemaakt is van medische siliconen uit de EU, kan hij bij goed onderhoud wel 15 jaar meegaan. Daarmee is hij niet alleen beter voor je lijf en het milieu, maar wordt ook je knip er vrolijk van. Na 4 maanden heb je de cup er financieel gezien al uit. Oh ja, en dat snoezige wit-rode polkadot zakje krijg je erbij, inderdaad. Te cute! Oké, dat was allemaal positief. Nu nog het inbrengen…

De test

En tja, eerlijk is eerlijk; dat is in het begin gewoon even klooien… Qua onderwerp is het ook niet bijzonder geschikt om er een gezellige You-Tube tutorial bij te knallen, maar na wat oefening en een gebruiksaanwijzing erbij lukt het. Believe me.

Als de cup eenmaal op zijn plaats zit, dan heb je er 12 uur lang geen omkijken naar, en dat is echt ontzettend relaxed. In het begin heb ik voor de zekerheid nog wel inlegkruisjes gedragen, want stel je voor dat… maar nee, de boel bleef droog en géén lekken of vlekjes.

LadyCup close-up vegan menstruatie flexibel

Je moet de cup dus 2 keer ‘dubbelvouwen’ en dan inbrengen.

Het enige échte stressmoment had ik toen ik ‘m er voor het eerst uit wilde halen. Ik trok vrolijk aan het ‘tuutje’, zoals aan een tampontouwtje, maar dát was drama. Het ding trekt namelijk vacuüm, dus je moet de zijkant van de cup even indrukken om ‘m eruit te kunnen halen. Drie angstaanvallen en een bezweet voorhoofd later kwam ik erachter dat ik dát gedeelte van de gebruiksaanwijzing even had gemist. Anywoo, het kwam goed.

Conclusie?

De LadyCup is mijn nieuwe, duurzame lichtpuntje tijdens mijn maandelijkse ongemak. Je voelt ‘m niet zitten, je kan ermee werken, sporten en slapen en je hebt er 12 uur lang geen omkijken naar. Ook die akelige, schrale tamponpijn die ik aan het eind van mijn ongesteldheid vaak had, is niet aan de orde met de LadyCup. Het is schoon, veilig en je zit nooit meer ergens onverhoopt op een openbare WC zonder tampon. Na je menstruatie kook je ‘m uit en is ie weer een fresh and clean voor de volgende periode. Ik vind het, ondanks het poezengepiel als je ‘m voor het eerst inbrengt, een absolute aanrader!

Nieuwsgierig geworden naar de LadyCup? Bestel je eigen exemplaar op BiocareOnline of mail Suzanne als je meer wilt weten.

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply
  Melanie
  2 juni 2016 at 18:37

  Ik ben zo blij dat je deze review hebt geschreven, hoor er namelijk zo veel gemengde dingen over op het internet.. Ik ga ‘m ook proberen!

 • Reply
  Leanne
  2 juni 2016 at 19:12

  Wat ik mij altijd afvraag; hoe doe je dat als je niet thuis bent en je wil hem verwisselen? Lijkt me namelijk totaaaaal niet praktisch in een discotheek/restaurant oid :’)

  • Reply
   Cilla
   2 juni 2016 at 20:36

   Nee, het is inderdaad een beetje awkward om je cupje uit te spoelen in de ladiesroom van een club 🙂 Maar aangezien je ‘m echt uuuuuren kunt inhouden is het makkelijker om dat te doen voordat je de deur uitgaat.

 • Reply
  Natalie
  2 juni 2016 at 19:35

  Ik ben wel nieuwsgierig! Ik gebruik nu ook yoni tampons en slik de pil door waardoor ik maar 4x per jaar zoiets een stopweek doe. Toch, die schraalheid inderdaad. Alleen mijn “poezenmaat”…..ik twijfel. ik ben al een paar jaar geen 25 meer haha, maar heb wel een lichte menstruatie en ben niet bevallen. S? Of toch L? Fijne review en super dat de cup goed bevalt 🙂

  • Reply
   Cilla
   2 juni 2016 at 20:34

   Ik ben zelf ook bijna 33 Natalie 🙂 Net als jij: heel licht ongesteld voor ongeveer 4 a 5 dagen en ook geen kinderen. Dus dan is S perfect!

 • Reply
  Charlie Ba Ba
  2 juni 2016 at 20:22

  Yay nog iemand die de menstruatiecup aanraadt! Ik heb de meluna en ben er zo blij mee! Was altijd zwaar ongesteld en kon op zware dagen elk halfuur m’n tampon vervangen en meluna kan wel 4 uur mee. Ik vind t echt een aanrader 🙂

 • Reply
  Aletha
  2 juni 2016 at 21:24

  Fijn zo’n review. Ik twijfel er al een tijdje over omdat een tampon pijnlijk is.
  Maar waar ik bang voor ben is als je hem eruit haalt hij ineens leeg kiept over je handen haha…
  Of is dat echt onmogelijk?

  • Reply
   Cilla
   2 juni 2016 at 21:30

   Hahaha ik denk dat het wel meevalt, het is mij in ieder geval niet gebeurd (en ik ben soms best een kluns 😉 )

 • Reply
  Zoë
  2 juni 2016 at 21:55

  Haha, hilarisch geschreven! Love. It.

  • Reply
   Cilla
   2 juni 2016 at 22:14

   Haha thanks Zoë 🙂

 • Reply
  Esther
  2 juni 2016 at 21:59

  Grappig dat ik het opeens overal voorbij zie komen. Volgens mij worden deze dingen populair! Ik kende t ook al een jaar of 2 maar stelde t steeds uit.
  Het zoeken naar merk soort en maat vond ik verschrikkelijk haha. Ik bén 25, doe hoe zit het dan !
  Ik heb nu de femmecup, een one size fits most. Ik vind het nog steeds wonderbaarlijk dat dit past, ik ben een beetje bang dat ik m’n ding aan t uitrekken ben haha.
  En idd ook erg bang dat áls ie even niet goed zit, het hele cupje in m’n broek geleegd wordt…
  Maar so far so good!
  En je kunt m inderdaad de hele dag inhouden. Je hebt enkel een kraantje nodig als je m wilt legen. En zo fijn dat je geen vieze touwtjes meer hebt !

 • Reply
  Selma
  3 juni 2016 at 08:30

  Poezenverhalen, geweldig! Ik gebruik al jaren zo’n cup. Heel af en toe lekt hij wel eens, maar dat is echt zelden. Ik gebruik voor de zekerheid een wasbaar maandverbandje eronder en dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar! Ik vind het echt heel prettig zo’n cup!

 • Reply
  Suzanne
  3 juni 2016 at 08:36

  Superleuke review!
  Alleen vraag ik me wel af hoeveel tampons je per menstruatieperiode moet gebruiken om daar binnen 4 menstruaties 32 euro aan kwijt te zijn… Ik wilde ‘m namelijk ook bestellen, maar schrok een beetje van de prijs!

  • Reply
   Cilla
   3 juni 2016 at 08:49

   Hi Suzanne,
   Ja, ik had overdag tampons a 4,50 en voor de nacht vaak maandverband a 4,50. Dus vandaar 🙂 Het is inderdaad 32,- maar dan ben je daarna wel klaar voor jaren, dus dat is heel fijn.

 • Reply
  Iep
  3 juni 2016 at 09:02

  Fijn dat je hier een review over hebt geschreven, weet niet of het iets voor mij is, maar ga er zeker over nadenken.
  Fijn dat dit soort onderwerpen lekker bespreekbaar worden gemaakt. Word ik blij van!
  Liefs Iep

 • Reply
  Marieke
  7 juni 2016 at 12:25

  Het bevalt mij erg goed, ik ben er erg tevreden over!

 • Reply
  Mariëlle
  21 december 2016 at 11:38

  Een beetje laat maar ik ben nu helemaal into de cup haha! Ik denk er nog een te bestellen voor het einde van het jaar. Ik zit alleen ook nog met de maat… Ik ben 21 dus ik zou zeggen S, maar volgens mij is mijn menstruatie aardig hevig. Sorry dat ik dit bespreek op je blog haha, ik heb Suzanne ook al gemaild maar nog geen reactie ontvangen! Ik ben namelijk 7 dagen ongesteld en verlies vrij veel bloed dus ik zou bijna denken L…

  • Reply
   Marjolein
   23 december 2016 at 21:26

   Haha beetje random dat ik hier op reageer, maar ik heb zelf ook de nodige research gedaan en de grootte van de cup is alleen de breedte (dus als je kinderen hebt gekregen is het down under gewoon allemaal wat opgerekter). Als je veel bloedt moet je ‘m gewoon wat vaker verwisselen, maar dan zou ik toch voor een S gaan! Anders heb je kans dat ie te wijd is en dat dat niet lekker zit.

 • Reply
  Mariëlle
  24 december 2016 at 12:05

  Haha helemaal geen probleem, super bedankt 🙂

 • Leave a Reply