Persoonlijk

Raw Fruitarian Challenge: Help, ik ga een week op fruit leven!

Whaaah, ik ga weer iets compleet gestoords doen! ‘Oh, vertel, wat dan?’ Ik ga een week eten als een Raw Fruitarian, dus! ‘Als whut?’ Als Raw Fruitarian, dus dat betekent dat ik zal leven op voeding die niet gebakken, gekookt of op een andere manier verhit is. ‘Waarom?’ Ja, gewoon. Omdat het kan. En ik wel van een uitdaging hou. Denk ik.

Maar, ik ga dit gelukkig niet alleen doen! Tom en Brenda van veganmonkey.nl doen met mij mee. Iets met gedeelde smart… Brenda en ik kwamen op dit briljante idee toen ze gezellig een bakkie pleur kwam doen in Rotterdam. En zoals het twee grasetende meisjes betaamd, kwam het gesprek uiteraard op het veganisme.

Terwijl onze waffels vol zaten met plant based taart, vroegen we ons af hoe mensen deze levensstijl toch zo moeilijk konden vinden. Want, fruitariërs! Dié hebben het pas moeilijk! Alleen maar leven op fruit en groente?! Hoe dan?

Niet alleen fruit

Het idee voor onze challenge lag op tafel en voordat ik ergens aan begin wil ik er altijd wel het fijne van weten. Daardoor kwam ik er al snel achter dat fruitariërs helemaal niet “alleen maar leven op fruit en groente”, maar dat het allemaal veel uitgebreider is.

Het fruitarisme is een vorm van veganisme. Maar buiten dat ze geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing, boter, kaas, en dergelijke consumeren, skippen ze ook de vitale delen van planten, zoals de stengels, wortels en bladeren. Waarom ze dit doen, verschilt per individu.

Zo kan het te maken hebben met religie, milieu, gezondheidsoverwegingen of omdat ze geen enkele levensvorm willen doden. Ze eten onder andere geen bladgroenten, uien, knoflook, kiemen, paddenstoelen, pinda’s, gist, aardappelen, bietjes, zeewier en andere producten die dierlijke ingrediënten of delen van planten bevatten.

Piece of cake

Ondanks dat het mij persoonlijk een beetje too furrr ging, leek het me wel interessant om dit eens te ervaren. Want: ‘wat eet je dan nog wel’? Nou, weet je? Het scheen best mee te vallen. Sterker nog, na het epic speurwerk van Brenda kwamen Tom en ik erachter dat een fruitarische levensstijl behoorlijk wat overeenkomsten heeft met het whole food plant based eten, wat ik nu al doe.

Zo eten ze noten, pitten, zaden, granen, peulvruchten, seitan, tofu, notenpasta’s, avocado’s, dadels, brood zonder gist, rijstwafels, sojajoghurt, appelmoes, hummus, en drinken ze gewoon warme dranken zoals koffie en bepaalde soorten thee. Hmmm… dat klonk té veel als een piece of cake voor een challenge. Maar toen vond ik iets anders…

De rauw fruitariër

Een week eten als raw fruitarian is voor ons wél een uitdaging, want je eet niet alleen rauw (dus koud en ongekookt), maar ook alles zoveel mogelijk mogelijk in z’n natuurlijke samenstelling. Geen koffie, geen thee, geen peulvruchten, geen bladgroenten, geen pindakaas(!!), geen brood, geen granen (of nou, ja… raw havermout kan), en geen tofu, tempé of seitan. Ik denk dat ik aan het eind van de week een beetje overleden ben van ellende, maar daarom heet het ook ‘challenge’.

‘Raar kind, dan loop je allemaal tekorten op, joh!’

Uiteraard hebben Tom en ik daar ook aan gedacht. Want ja, raw fruitarians komen inderdaad makkelijker vitamines en mineralen tekort. Daarnaast wil ik ook gewoon in die week blijven trainen, dus het is van groot belang dat ik mijn koolhydraten, eiwitten en vetten gewoon netjes binnenkrijg.

Daarom heeft Tom voor ons een uitgebalanceerd voedingsschema in elkaar geknald, om ervoor te zorgen dat we die week niets tekort komen. Altijd handig, zo’n voedingsdeskundige wederhelft.

‘Maar waarom zou je het doen?’

Ja, waarom niet? Ik hou nu eenmaal van uitdagingen en vind het interessant om een kijkje te nemen in de wereld van andere mensen en soorten van veganisme. Daarnaast denk ik ook dat de milde paniek die ik nu ervaar (What the fuck ga ik eten als ik mijn voer thuis vergeet? Krijg ik wel voldoende eiwitten binnen? Stort ik niet in tijdens CrossFit?) een beetje overeenkomt met wat newbie vega’(n)s ook voelen vlak voordat ze de stap maken naar plantaardig(er) eten. Ik weet nu al dat ik lijp word zonder koffie, matcha lattes, kaneel, volkoren brood, havermout pap en homemade pizza’s, maar hey, what doesn’t kill you makes you stronger!

Hoe ziet mijn week eruit?

Tom en ik starten maandag 21 augustus ons raw fruitarian avontuur, waarin we dus alleen rauw zullen eten en drinken. Op vrijdag 25 augustus sluiten we onze madness week af met een ‘all the way’ dag, zoals Brenda dat noemt, en eten we alleen maar fruit (want die rauw fruitariërs heb je dus ook! My gawd…).

Ik heb er heel veel zin in en ben ontzettend benieuwd hoe ik me zal voelen. Tussendoor hou ik je uiteraard op de hoogte via mijn blog, Instagram, Insta Stories en Facebook en ook op Brenda’s Veganmonkey.nl kun je meegeneten met haar fruitatiër verhalen. Aan het eind van de week knallen Tom en ik ook een videoverslag op ons YouTube kanaal, en horen jullie of we nog leven. Whooperdepoop!

 

Heb jij al ervaring met (raw) fruitarisme? Laat het me dan vooral weten in de comments, of tag me op Facebook of Instagram. Ik ben heel benieuwd! En oh ja, je kunt me ook elke week volgen in de video’s met Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Sarina
  20 augustus 2017 at 17:10

  Heel knap hoor. Doe het jullie niet na ?

 • Reply
  Yvonne
  21 augustus 2017 at 08:34

  Respect! Mijn vriend en ik hebben 1x een raw till 4 challenge gedaan…Deze zou 7 dagen, dus een week duren…Na een werkweek, lees 5 dagen, waren we er wel zo zat van dat we ermee zijn gestopt hihi….Het is dus niet ons ding….’s morgens 2 liter aan smoothie wegwerken voor je werk of er de hele ochtend over doen was vooral een struggle….En dan vaak tussen de middag ook weer smoothie of salade ofzo….Nu zijn we beide echt eetfreaks en we houden van eten, maar we hadden het gevoel er nu echt teveel mee bezig te moeten zijn…..

  Ben heel benieuwd hoe jullie het gaan vinden! Heel veel succes!

 • Reply
  Linda
  21 augustus 2017 at 08:56

  Ben benieuwd naar je ervaringen. Lijkt me lastig inderdaad om alles uit te zoeken en toch lekkere maaltijden klaar te maken. Maar dat zal jullie best lukken.

 • Reply
  Nicole
  21 augustus 2017 at 12:34

  Ik ben wel benieuwd naar je schema, ga je die met ons delen? Ik had er een challenge van gemaakt waar meerdere aan mee konden doen, ik had het weleens willen proberen. Succes in ieder geval!

  • Reply
   Cilla
   21 augustus 2017 at 12:43

   Dat had gekund, maar een schema is net zoiets persoonlijks als een fitness-schema. Iedereen heeft een andere caloriebehoefte, afhankelijk van de activiteiten in het leven (en uiteraard andere factoren). Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om dat niet te doen. Dank je wel voor je steun
   🙂

 • Reply
  Marianne - Groene stapjes
  21 augustus 2017 at 14:24

  Succes deze week! Leuk hoor, af en toe zo’n challenge om jezelf uit te dagen 🙂 En goed voorbereid, dat zal zeker gaan helpen!

 • Reply
  Sabine
  22 augustus 2017 at 14:48

  Stiekem zou ik deze challenge ook ‘es willen proberen! Het lijkt me juist heerlijk, onbeperkt genieten van alle soorten fruit. Op youtube volg ik ook een paar fruitarians op een tropisch eiland waar ze alle tropische vruchten tot hun beschikking hebben, dat lijkt mij een droomwereld!

 • Leave a Reply