#Foodporn #recepten Lunch Ontbijt Recepten

Recept: de ALLERlekkerste vegan eiersalade ever!

Ok, het is zover. Ik sta op het punt om het recept voor de ALLERlekkerste vegan eiersalade met jullie te delen. Zonder grap, het smaakt serieus naar ei en heb er diverse non-vegans bij Plantastic! mee getrickt (‘HUH? Hoe kan dit geen ei zijn?’). Maar nu het bij ons van de kaart af is omdat we een compleet nieuwe koers gaan varen mét een andere menukaart – waar ik jullie snel meer over zal vertellen – kon ik het niet laten om jou er blij mee te maken. Want hey, zo ben ik. 

Toen ik nog vegetariër was, vrat ik me het schompes aan de eiersalade. Biologisch, dat wel. Wist ik veel wat er allemaal mis was met eiAnywoo, toen ik vegan werd wilde ik maar al te graag een goede mock-eiersalade fixen, want die smaak is gewoon awesome. En eerlijk is eerlijk: het duurde even, maar dan heb je ook wat. Na maanden finetunen is dit mijn allerfavorietste cruelty free variant. Kipjes en kuikentjes ook blij. En dat smaakt natuurlijk nóg lekkerder!

De basis van deze vegan eiersalade is tofu, maar zodra alle kruiden en specerijen zijn toegevoegd heb je dat niét meer in de gaten. Dus ook #teamiklustgeentofu gaat dit lusten. Je kunt ‘m ook nog kinda healthy-ish maken door mayolijn te gebruiken (stuk minder vet). Maar als je voor de real shizzle gaat, gebruik dan Like Mayo. Beide plantaardig, super lekker en gewoon te koop bij de Jumbo.

The secret ingredient…

Het meest onmisbare ingrediënt is de kala namak, ook wel zwart zout genoemd. Het is een mix van zout met zwavelhoudende kruiden en specerijen. En juist door dit hoge zwavelgehalte heeft het zout precies de geur en smaak van eieren. Één lepeltje van het poeder volstaat om je gerechten de smaak en geur van ei te geven. No kidding! 

In principe kun je alle ingredienten gewoon lekker bij de ‘gewone’ supermarkt scoren, maar voor de kala namak moet je waarschijnlijk even naar een ecowinkel. Dan ben je er wel voor een langere tijd vanaf, want je hebt maar weinig nodig per keer. Let wel: zonder dit ingrediënt smaakt het NIET naar ei. Helaas peanutbutter.

Oké, genoeg geluld. Hup, hup, snel die keuken in jij. En wedden dat je steil achterover slaat als je dit op een broodje kwakt met avocado, verse tomaat en bieslook. You can thank me later 🙂

Ingrediënten – voor een ruime voorraad

  • 250 gram tofu
  • 150 – 200 gram Mayolijn of Like Mayo
  • 1/4 tl. kurkuma
  • 1/2 tl. kala namak
  • 1/2 tl. mosterd
  • Flinke snuf zwarte peper
  • Flink wat verse bieslook, heel klein gesneden

Zo maak je het!

Oh ja, had ik al gezegd dat het easy AF is? Ok, bij dezen dan 🙂

  1. Snij de tofu in kleine, onregelmatige blokjes (dus niet te stijf en netjes. De eiersalade is sexier op brood als het er een beetje grof uit ziet).
  2. Doe de tofu in een grote mengkom en voeg de mayo, mosterd en alle kruiden en specerijen toe.
  3. Roer goed door elkaar en laat even een uurtje in de koelkast staan.
  4. Proef of de eiersalade naar je zin is. Meer ei-smaak? Voeg nog wat kala namak toe. Meer kruiden? Voeg nog wat bieslook en eventueel wat gedroogde peterselie toe. Wil je ‘m wat geler van kleur? Voeg dan een extra snufje kurkuma toe. En wil je er een hele eigen draai aan geven? Probeer dan eens een mespuntje kerriepoeder of paprikapoeder. Het is zoals altijd weer compleet jouw feestje!
  5. Deze eiersalade smaakt heerlijk op een geroosterde dikke boterham, afgetopt met avocado en tomaat. Maar ook op toastjes en door een salade smaakt ‘ie overheerlijk.

Hoe dan ook. Maak ‘m en geniet van je foodgasm 🙂

Enjoy!

 

Ga je deze eiersalade maken? Zo ja, laat me dan zeker even in de comments of op Facebook / Instagram weten wat je ervan vond #vindiksuperleuk. 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Nanda
    26 september 2019 at 18:14

    Oké, ik weet wat voortaan mijn comfort food is! Echt vet goed dit 😀

  • Leave a Reply