Lunch Ontbijt Snacks

Recept: FLUFFY vegan pannenkoeken

Oh, yessss! Ik heb vanmiddag ein-de-lijk ontdekt hoe ik fluffy vegan pannenkoekjes maak. Wellicht is dat al hartstikke bekend en liep ik gigantisch achter. Maar fuck it, ik ben er héél blij mee en moét het recept even met jullie delen.

Het is geen geheim dat ik van pannenkoeken hou, en dan met name die kleine, dikke, fluffy variant. Zo’n hele stapel helemaal voor mij, hmmmm. Toen ik nog vegetariër was creëerde ik de fluffyness met karnemelk, maar dat is nu natuurlijk niet meer aan de orde. Ik maakte dus nog wel pannenkoeken, maar baalde stiekem altijd een beetje dat ik maar geen oplossing had voor de dikte.

Maar! Ik zocht én vond het geheim: appelazijn. Ik verzon op goed geluk een receptje en ja hoor, het werkte nog ook. En het allerleukste is: ze staan binnen een poep en een scheet op tafel. Of nou ja, binnen een kwartiertje is ook goed.

Ingredienten voor 4 á 5 kleine pannenkoekjes:

 • 100 gram volkoren bloem
 • 1 el. maizena
 • 1 tl. bakpoeder
 • 1 tl. vanille essence
 • 1 tl appelcider azijn
 • 150- 200 ml. amandel- of havermelk
 • 1 el. plantaardige olie
 • 2 tl. kaneelkruiden
 • (Voor de echte zoetekauw: 1 el. kokosbloesemsuiker)
Topping:
 • Blauwe bessen
 • Sojayoghurt
 • Kaneelpoeder
 • Maple syrup

Aan de slag!

 1. Doe alle droge ingredienten (bloem, maizena, bakpoeder, kaneel) in een kom en meng goed door elkaar.
 2. Voeg daarna de amandelmelk, olie, vanille en appelcider toe en roer tot een glad en klontvrij beslag. Kijk even hoeveel melk je precies nodig hebt. Het beslag mag vrij dik zijn, maar natuurlijk niet té.
 3. Verwarm een koekenpan met een goede antiaanbaklaag op medium vuur. Ik gebruik altijd gewoon water om in te bakken in plaats van olie, maar als jij liever olie wilt: ook prima.
 4. Doe een beetje beslag in de pan tot je een pannenkoekje hebt van circa 10 cm.
 5. Keer je pannenkoekje om en bak tot hij klaar is. Als het goed is zie je de fluffyness al! Herhaal tot het beslag op is.
 6. Top je pancake tower af met soja yoghurt, blauwe bessen, amandelschaafsel, maple syrup, jam, homemade Nutella … wat jij wilt!

Enjoy!

 

Ken(de) jij dit geheim voor fluffy vegan pancakes al of nog niet? En ga je ze maken? Laat het me dan weten in de comments of tag me op Facebook en Instagram. Vind ik super leuk!

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Sofie
  24 maart 2017 at 02:19

  Deze zien er heerlijk uit! Die ga ik zeker maken een van de volgende dagen. Waar heb jij vegan maizena gevonden? Bij zat er de vorige keer melkpoeder in ?

  • Reply
   Cilla
   24 maart 2017 at 11:43

   Huh? In de mijne niet. Heb ‘m al heel lang en hij is stiekem ook over de datum haha, maar hij doet het nog uitstekend.
   Hij is van Duryea en gewoon te koop bij AH: 100% maiszetmeel. 🙂 Succes!

   • Reply
    Sofie
    29 maart 2017 at 14:48

    Oh dan moet ik die zeker eens gaan halen in de AH, die van mij was er één van een ander merk waar nog heel veel andere overbodige miserie inzat!

 • Reply
  Mariëlle
  24 maart 2017 at 08:47

  Mmmm looking good!!

 • Reply
  Michelle
  24 maart 2017 at 13:37

  Is het geheim niet eigenlijk baking soda / zuiveringszout dat in combinatie met zuur (zoals appelazijn) rijzend werkt? Volgens mij krijg je met appelazijn zonder baking soda namelijk geen fluffy pannenkoeken 😉

  • Reply
   Cilla
   24 maart 2017 at 16:20

   Ik heb geen baking soda gebruikt, maar bakpoeder 🙂 Geen idee hoe het werkt, maar het werkt. En ik ben heeeeel blij, haha

 • Reply
  Lysanne
  25 maart 2017 at 16:03

  Dat ziet er zo lekker uit! Ik ga ze van de week maken. Is weer eens wat anders dan elke dag havermoutpap ;). En ze zijn zoooo fluffy!

  • Reply
   Cilla
   25 maart 2017 at 17:55

   Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het me weten? 🙂

 • Reply
  Christina
  31 maart 2017 at 20:25

  Dit is echt precies wat ik zocht!!! Leven is conpleet, thank you. En ik ontdekt nu ook meteen hoe geweldig je blog is

  • Reply
   Cilla
   1 april 2017 at 11:14

   Haha leuk om te horen Christina 🙂 Dank je wel!

 • Reply
  Een ode aan de 'groene blogger' - Zaailingen
  27 april 2017 at 20:41

  […] en veganistisch, smoothie bowls, vleesvervangers, broodsmeersels, weekmenu’s, veggie burgers, pannenkoeken, hummus, buddha bowls, salad bowls, sowieso alles in een bowl en taartjes, heel veel taartjes. […]

 • Reply
  Monique Bockting
  3 mei 2017 at 17:59

  Aah ben ze nu aan het bakken met cacaopoeder in plaats van kaneelpoeder (mijn kaneelpoeder is op helaas). Dat is ook echt super lekker (kan het snoepen tussendoor niet laten). Kan niet wachten tot ze allenaal klaar zijn 😉

 • Reply
  Sandra
  12 augustus 2017 at 18:24

  Ok, van morgen gemaakt en absoluut goedgekeurd! Dank je wel voor het recept!

  • Reply
   Cilla
   13 augustus 2017 at 12:18

   Fijn 🙂 Heel graag gedaan!

 • Reply
  Anjanie
  9 december 2018 at 17:04

  Hmm,

  Ik ga het vandaag proberen!!!!

 • Leave a Reply