Snacks

Recept: awesome vegan osawacake

Osawacake heel met sesamzaad

Keuken update: ik ben nog steeds Toos Keukenloos. Ik baal als een stekker omdat ik al twee weken óf koud moet eten óf buiten de deur. Afgelopen week at ik ergens een plakje osawacake en ik dacht… Can’t wait until ik mijn nieuwe oven heb! Deze all time fave van moi is stiekem echt wel de lekkerste.  

Osawacake is vullend, zit bomvol vezels en is zo zalig dat je het wel moét proberen. Je kan lekker afwisselen qua toppings en vulling en als je een beetje dicht bij dit recept blijft is het ontzettend voedzaam en gezond. Voor deze heb ik verschillende noten gebruikt en veel krentjes, maar je kan ook goji bessen, dadels, stukjes appel of whatever you like erdoor doen. Het is sowieso jouw feestje.

osawacake plakjes

Deze cake is eigenlijk meer een broodachtig idee, door de textuur; lekker compact en stevig. Heerlijk met een laagje homemade notenboter, vruchtenspread of appelstroop. Nou, genoeg gelult. Ga maar gewoon lekker bakken en maak me jaloers 🙂

Ingrediënten:

 • 90 gram ongekookte zilvervliesrijst (ongeveer 200 gram als het gekookt is)
 • 125 gram volkoren speltmeel
 • 100 gram gemengde noten of noten die jij lekker vindt
 • 80 gram krenten
 • 6 baby vijgjes (of 3 gewone)
 • 8 gedroogde abrikozen
 • 1 el kaneelpoeder
 • 1 el. koekkruiden
 • 1 tl. vanille poeder
 • 200 ml ongezoete rijstmelk of amandelmelk
 • Flink veel sesamzaad
 • 3 el. dadelstroop
 • Héél dun laagje kokosolie (om de bakvorm in te vetten)

Hoe maak je het?

 1. Kook de rijst zoals op de verpakking staat en verwarm de oven alvast voor op 180 graden
 2. Snijd daarna de abrikoosjes en hak de noten als je dit fijn vindt, vet alvast de bakvorm in met kokosolie
 3. Strooi veel sesamzaadjes in de vorm en druk even aan zodat ze goed vastzitten aan de randen
 4. Doe alle overige ingrediënten (behalve de rijst, want die staat nog te koken) in een kom en meng even door elkaar
 5. Giet de rijst goed af en gooi het daarna bij het mengsel in de kom, roer tot er een sticky massa ontstaat
 6. Proef even of je het geheel zoet genoeg vindt, anders gooi je er nog wat agave of maple syrup bij
 7. Stort het geheel in de bakvorm en zet in de oven voor 50 minuten, kijk tussendoor even of alles goed met ’m gaat
 8. Als je osawacake klaar is goed af laten koelen, anders is het lastig met snijden

osawacake plakje op bordje met vork

Enjoy!

Ga jij een Osawa/ noten/vriendschapsbrood maken? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt! Laat het me weten via Facebook of Instagram. En oh ja, je kunt Tom en mij ook elke week volgen in onze video’s via kanaal ‘VeganAnimal’ op YouTube.

 

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Mariska
  2 maart 2016 at 13:11

  Ziet er heel goed uit en klinkt ook heel lekker! Goed recept 😀

 • Reply
  Cilla
  2 maart 2016 at 14:12

  Dank je wel Maris 🙂

 • Reply
  Steffie
  4 maart 2016 at 09:56

  Die ga ik echt wel maken….klinkt super lekker!

 • Reply
  Sanne
  18 maart 2016 at 11:18

  Ah, mooi wat je schrijft over dat het voor jou bekend was als Vriendschapsbrood 🙂 klinkt mooi inderdaad!
  Ik koop het wel eens bij de Ekoplaza, echt heerlijk! En altijd het kontje, want daar zitten dan de meeste sesamzaadjes op, haha.
  Het ziet er echt mooi uit! Lijkt me leuk om eens zelf te maken, ik vind het altijd super lekker om te eten.
  Liefs

 • Reply
  Christa
  16 oktober 2016 at 16:32

  Dees ga ik onthouden!:) Thanks♡

  • Reply
   Cilla
   16 oktober 2016 at 17:24

   Graag gedaan Christa 🙂

 • Reply
  Femke
  28 juli 2017 at 14:04

  Yumm! Ziet er heerlijk uit 😀

 • Reply
  Nicole
  28 juli 2017 at 14:56

  Ik had nog nooit van dit type cake gehoord en ook nog nooit cake gehad gemaakt van rijst. Het lijkt me wel heel lekker 🙂

 • Reply
  Sonja
  25 augustus 2017 at 20:36

  Ik heb het recept nu 2 x gemaakt en ik vind hem heerlijk, op 1 ding na. De rijst wordt knoepert hard. Misschien ligt het aan mijn rijst (Zilvervlies basmati), maar zou ik de rijst ook door iets anders kunnen vervangen?

  • Reply
   Cilla
   26 augustus 2017 at 20:06

   Oh wat jammer! Heb het ook nog nooit eerder van iemand gehoord. Ik heb geen idee, wellicht toch de oven iets minder heet?

   • Reply
    Sonja
    27 augustus 2017 at 01:03

    Bedankt voor je reactie! Ik heb hem nu met havermout gemaakt i.p.v. rijst, maar daar wordt hij veel te machtig van. Ik zal het eens met een andere rijst proberen, misschien ligt het toch daaraan want de temp is al 175 en ik doe hem 5 min korter. Ik blijf experimenteren, want de smaak vind ik heerlijk :p

 • Reply
  Marianne
  10 september 2017 at 20:28

  Ik heb hem gemaakt en hij is super! Basmativolkorenrijst gebruikt. En 150 gram noten en agave siroop ipv dadelstroop. Ik heb de cake op 150 graden gebakken (ik bak eigenlijk alles op maximaal 150 graden, daardoor soms iets langer dan wordt aangegeven maar heel vaak hoeft dat niet eens. Dat is ontstaan door bakervaring. Ik heb de cake eerst een half uur afgedekt met aluminiumfolie (ik wilde in elk geval voorkomen dat de rijst hard zou worden zoals hierboven werd geschreven) en vervolgens nog een kwartier zonder folie. Hij is perfect gelukt en heerlijk van smaak!

  Je recept staat bij mijn favorieten. Bedankt!

  • Reply
   Cilla
   10 september 2017 at 20:59

   Wat klinkt dat allemaal heerlijk en goed Marianne 🙂 wat fijn dat je er zo blij mee bent!
   Dank je wel voor de handige tips!

   Liefs, Cilla

  Leave a Reply