Snacks

Recept: healthy vegan peanutbutter-chocolade mousse

Oké, dit is er weer eentje, jongens. Niet te doen! Toen ik deze chocolade mousse voor het eerst proefde, dacht ik dat ik erin bleef. Ken je dat? Van die dagen dat je maar wat aanmoddert in die keuken en je idee gewoon in één keer, BAM, goddelijk uitpakt? Nou, dat had ik dus met deze asociaal lekkere snack. Damn!

Ik werd geïnspireerd tijdens onze eigen lezing bij FOAM Den Haag, afgelopen maand. De chef had een chocolade mousse gemaakt die zo bizar romig was… ik moést weten wat ze erin gegooid had. Het bleek iets te zijn wat ik eerder nog nooit geprobeerd had: silken tofu, oftewel zijden tofu. En ja, ik had al een poging gegaan met healthy chocolade mousse, maar dan op basis van avocado. Meh. Op de een of andere manier werd ik daar toch nooit heel vrolijk van. Na de tip van Rjimke van FOAM ging ik dus weer vol goede moed aan de slag. En nu had ik bingo!

Omdat de mousse op basis is van silken tofu, krijg je naast de koolhydraten van het fruit en de goede vetten van de cacao, ook meteen een lekkere hap eiwitten binnen. Daarnaast is het vrij neutraal van smaak, dus je ervaart niet die eigenaardige, groente-achtige beleving die ik persoonlijk wel bij de avocado variant had. Zoals jullie van mij gewend zijn, is de mousse uiteraard vrij van toegevoegde geraffineerde suikers, olie, en andere troep die je lichaam helemaal niet nodig heeft. En dat terwijl je een smaakexplosie creëert waar je ‘U’ tegen zegt. Afzien als vegan hoor, mensen. Afzien 🙂

Ok, genoeg geluld weer. Aan de slag!

Ingrediënten (voor ong. 4 porties):

 • 250 gram silken tofu, uitgelekt
 • 4 el. (rauwe) cacaopoeder (ik neem die van Blooker)
 • 1 el ongezoete pindakaas
 • 1 hele rijpe banaan
 • 3 medjool dadels, ontpit en in stukjes gesneden
 • 1 tl. kaneelpoeder
 • snufje vanille poeder
 • snufje chilipoeder

Toppings:

 • Blauwe bessen
 • Cacao nibs

Zo maak je het!

 1. Doe de uitgelekte tofu samen met de overige ingrediënten in een mengkom.
 2. Pureer alles met een krachtige staafmixer op de hoogste stand en blijf mixen tot je ziet dat alle stukjes dadel, banaan, tofu en pindakaas een glad geheel zijn geworden. Proef even wat je van de smaak vindt. Nog te bitter? Voeg een extra dadel toe. Te zoet? Doe er dan nog wat cacaopoeder bij.
 3. Schep de mousse in twee mooie, kleine glaasjes (het oog wil ook wat 🙂 ) en top af met een theelepel cacao nibs en wat (ontdooide) blauwe besjes.
 4. Zet ongeveer 20 minuten in de koelkast om de mousse nog iets steviger te laten worden.
 5. Pak een lepeltje, eet, en je begrijpt wat ik in mijn intro bedoelde!

 

Ga je deze mousse maken? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt! Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  7 februari 2018 at 21:32

  Ik heb net een stukje chocolade op, dus dit komt niet zo handig uit 😛 Hoewel, het is toch gezond dus ach 😛 Ik ga het opslaan!

 • Reply
  Praesens Absens
  19 november 2018 at 22:05

  Gigantisch lekker, dit! Heeft niet 20 minuten in de koelkast gestaan, maar direct uit de mixer. Om in te knielen!

 • Reply
  Anita
  20 december 2018 at 19:43

  Ik wil dit graag voor 2e kerstdag maken. Zou ik het de dag van tevoren al kunnen maken of verliest het dan zijn stevigheid? Iemand ervaring?

  • Reply
   Cilla
   20 december 2018 at 19:49

   Ha Anita, ja kan gewoon. Afdekken en in de koeling is de volgende dag nog prima 🙂 eet smakelijk!

 • Reply
  Anita
  20 december 2018 at 20:15

  Fijn! En dank voor je snelle antwoord 🙂

 • Reply
  Stephanie
  21 januari 2019 at 21:19

  Dit ziet er zo lekker uit. Wie houdt er niet van chocolade mousse?

  Kan je silken tofu ook in de reguliere supermarkt verkopen? Ik koop namelijk altijd de biologische tofu van de Albert Heijn (groene verpakking) maar volgens mij is deze ook wel zacht genoeg om mee te blenden.

  • Reply
   Cilla
   21 januari 2019 at 21:27

   Nee, ik heb silken tofu tot nu toe alleen nog gevonden bij bio-winkels. Silken tofu en normale tofu zijn 2 hele andere producten met een totaal andere smaak en structuur. Ik denk niet dat je met gewone tofu de mousse zo zacht en creamy krijgt, helaas.
   Liefs, Cilla

   • Reply
    Stephanie
    21 januari 2019 at 21:37

    Dank je wel voor je snelle reactie. Ik heb ze ook wel eens bij de Aziatische toko gezien, alleen moet ik daar even een stukje voor rijden. Maar dat heb ik er zeker voor over als ik jouw enthousiaste en lekkere receptje mag geloven!

  Leave a Reply