Soep

Recept: Herfstige vegan aardperensoep

Pastinaaksoep met brood en gedroogde shiitake

“Ja, het is herfst! Er zijn weer aardperen!” “Aardwie?”

Als ik mijn enthousiasme over deze gezonde knolletjes uit, krijg ik heel vaak zo’n soort reactie. Zo onterecht! Ik vind dat iedereen moet weten wat aardperen zijn en wat je allemaal met deze healthy groente kunt doen (en hoe heerlijk ze zijn, uiteraard). Daar ga ik jullie een beetje mee helpen met dit zalige, herfstige soeprecept. Let’s meet Mr. Aardpeer!

Aardperen worden ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. Het zijn grillig gevormde lichtbruine tot paarse knolletjes, met een wat zoetige smaak. Het heeft ook wel iets nootachtigs ofzo. Wat ook leuk is, is dat ze rauw te eten zijn (moeten ze wel heel vers zijn!) en dan lekker brossig en krokant smaken. Ze zijn goed in combinatie met aardappels, worteltjes, een visje en noten. Let bij het kopen van aardperen goed op de versheid; druk er even in. Zijn ze hard? Prima. Voelen ze zacht en gummi-achtig? Oud en vies. Easy!

4146985506_b2e97a6f52_b

Nodig voor 3 flinke kommen:

 • 750 gram aardperen
 • 1 tl. gedroogde tijm
 • 2 tenen knoflook
 • 3 sjalotjes
 • 125 ml soya- of rijstkookroom
 • 2 el. olijfolie
 • 1 liter heet water met 1,5 groentebouillonblokje (Zonnatura) erin
 • 3 kleine bio aardappeltjes
 • Zakje gedroogde shii-takes

Aan de slag:

 1. Schil de aardperen met een dunschiller en snijd in stukjes. Doe hetzelfde met de aardappeltjes. Snipper de sjalotjes en schil de knoflook.
 2. Verhit de olie in een soeppan en fruit de sjalotjes 3 min. Voeg dan de knoflook en de tijm toe en bak even mee. Doe dan de aardperen en aardappeltjes in de pan en roerbak even mee voor zo’n 3 min.
 3. Schenk het kokende water met het bouillonblokje in de pan en laat 20 min. op laag vuur pruttelen.
 4. Controleer na 20 min of de aardperen en aardappelen zacht zijn en pureer met de staafmixer tot een gladde soep.
 5. Roer nu de creme fraiche erdoor tot het klontjesvrij is en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over de kommen en strooi en naar smaak gedroogde shii-takes overheen en eventueel wat gedroogde peterselie, bieslook en paprikapoeder. It’s your party!
 6. Serveer met lekker vers, knapperig bio spelt of roggebrood.

Geniet ervan!

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply