Drankjes Snacks

Recept: Herstel smoothie met kersen en cacao

‘Cillaaaaaaa, wat knal jij na het sporten nou allemaal in je shake?’ Yup, u vraagt, wij draaien. Deze herstel smoothie met kersen en cacao is een van mijn favorieten na het trainen, en niet alleen omdat ie asociaal lekker is… Bye bye spierpijn!

Ik drink graag shakes met kersen, maar dat komt niet uit de lucht vallen. Volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken zorgen de flavonoïden die in deze vruchtjes zitten er namelijk voor dat spierpijn en krachtverlies na training verminderd kunnen worden. Deze uitkomsten zijn onder andere gepubliceerd in de British Journal for Sports Medicine. 

Flavonoïden

Zware training leidt 24 tot 48 uur na het sporten veelal tot uitgestelde spierpijn (vandaar dat je meestal 2 dagen na een dikke leg day niet meer naar het toilet kunt 🙂 ) Vaak zijn er kleine haarscheurtjes ontstaan in het bindweefsel, kapotte spiercelwanden en – vaak in tweede instantie – ontstekingsreacties. Uitgestelde spierpijn gaat bijna altijd gepaard met krachtverlies. Met andere woorden: je kunt even niet trainen. #bummer

Maar! Dit kun je dus deels tegengaan door het eten (en drinken) van kersen of andere herstelvoeding. Hoe awesome is dat? De onderzoekers vermoeden dat de flavonoïden in kersen (vooral anthocyaninen) de membranen van de spiercellen beschermen en zo ontstekingen remmen. En… het allerleukste is nog: het zit ook in cacao, dus doe je ding en hatseflats!

Ingredienten (voor 1 shake):

 • 100 gram diepvrieskersen
 • 1/2 banaan
 • 250 ml. ongezoete amandelmelk
 • 1 el rauwe cacaopoeder
 • 1 tl. kaneelpoeder (antioxidanten!)
 • 3 a 4 blaadjes munt (antioxidanten!)
 • Optioneel: 1 scoop eiwitpoeder (ik neem zelf graag Orangefit of B&F vegan)

Hoe maak je het?

Ja, dat is altijd fijn met een shake, hé. In de blender doen die shizzle en rammen. Klaar.

Extra tip: Je kunt ‘m ook omturnen tot ontbijtje, dan doe je er nog 50 tot 60 gram havermout bij. Of als lunch bowl, afgetopt met fruit, granola, rozijnen, chia en cacao nibs. Whatever you like. Het is jouw feestje!

 

Heb jij zelf ook een favoriete shake en zo ja, wat gooi je er allemaal in? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten via Facebook of tag me op Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Marciëlla
  2 december 2017 at 14:16

  Zo lekker!

 • Leave a Reply