Drankjes

Recept: homemade gember-kurkuma thee

Jaaaaahh, het is nu echt koud en lekker winters! Mensen die mij kennen weten dat ik echt geen hekel heb aan de winter. Sterker nog: ik ben gek op lekkere koude, zonnige, crispy winters. Niet alleen omdat ik gek ben op najaarskleding, stamppot en soep, maar ook omdat ik in de winter allerlei lekkere drankjes maak waar ik in de zomer minder zin in heb. Een daarvan is deze verse gember-kurkuma thee: super lekker en heel gezond!

Ik dronk voor het eerst zo’n kurkuma drankje in Berlijn, vorig jaar winter. Samen met Tom genoot ik van allerlei vegan food, kerstmarkten en kwam ik dus ook dit tegen. Ik had eerder nog nooit zoiets gedronken en werd meteen vrolijk van de warme, spicy smaak. Ik heb het de hele winter gedronken en ben er nu het kouder wordt inmiddels ook weer mee begonnen.

Gezond

Kurkuma en gember staat bekend om allerlei gezonde werkingen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat kurkuma kan helpen ontstekingen te verminderen en ik merk als ik een snotterneus heb en dit drankje neem me serieus sneller beter voel. Ideaal, dus! Je kunt het kurkuma als wortel (vers) kopen of als poeder. In dit recept gebruik ik poeder, en dat smaakt helemaal prima. De gember koop ik wel vers.

kurkuma-gember-citroen-thee

Typisch

De smaak van kurkuma is wel typisch en misschien moet je er een beetje aan wennen. Maar echt, het is super. De kruiden, zoetheid van de agave en het frisse van de citroen maken dit echt een perfect theetje voor warme winteravonden op de bank. Love it, love it!

Nodig (voor 1 flinke mok thee):

 • 300 ml. gekookt water
 • 3 plakjes verse gember
 • Flinke theelepel kurkuma poeder
 • 1/2 schijfje citroen
 • Donkere agavesiroop (naar smaak)
 • Snuf kaneelpoeder
 • 1/2 theelepel appelcider azijn
 • Snuf zwarte peper (de positieve werking van kurkuma komt tot stand in combinatie met zwarte peper!)

Aan de slag!

 1. Pak een grote mok en doe de plakjes gember, kurkuma poeder, schijfje citroen, kaneelpoeder, peper en azijn erin.
 2. Giet er water overheen dat net van de kook af is en roer door.
 3. Voeg naar smaak agavesiroop en eventueel nog wat kaneel- of kurkumapoeder toe als je het nog wat meer spicy wilt.
 4. Wil je er een latte van maken? Schuim of verwarm dan 100 ml. havermelk (Oatly) op en gebruik 150 ml. water.

 

Enjoy!

Kende jij deze thee al? Ga je ‘m maken? Laat me weten wat je ervan vindt via Facebook of Instagram

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Marieke
  12 november 2016 at 10:32

  Oh god wat klinkt dit lekker!!! Ik zie mijn nieuwe verslaving al opkomen…

 • Reply
  Janna
  13 november 2016 at 07:29

  Dit klinkt zo ontzettend lekker! Ik heb hier nog kurkumapoeder dus ik denk dat ik deze thee eens ga proberen 🙂

  • Reply
   Cilla
   14 november 2016 at 20:32

   Leuk! Laat me weten wat je ervan vindt Janna 🙂

 • Reply
  Jacquelien
  16 februari 2019 at 13:31

  Ik ga dit ook maken.
  Maar wanneer drink je dit of maakt dat niet uit.

  • Reply
   Cilla
   18 februari 2019 at 16:57

   Wanneer je er trek in hebt 🙂

  Leave a Reply