Diner Snacks

Recept: Vegan BBQ pulled no-pork!

Pulled pork vegan squatcilla broodje

OMG!!! Mensen, ik werd gisteren even niet goed. De smaak, textuur, geur en beleving van deze vegan BBQ pulled pork brachten me in een soort foodextase die me nog niet bekend voorkwam. En nee, dat is niet overdreven. Vegan? Vegetariër? Vleeseter? Dit recept moét je maken!

Ik had al eerder gehoord over het jackfruit pulled pork verhaal, maar hey, hoe maak je van fruit iets varkensvlees-achtigs? Right. Daarnaast kon ik maar moeilijk jackfruit vinden op water, en dat is écht nodig anders wordt het te zoet… Maar gisteren was het opeens onverwacht zover. Bij een toko op slechts 5 minuten van mijn huis stond het daar ineens; jackfruit op water. Nu moést ik het wel maken. Geen ontkomen meer aan.

Vegan dream food

En my gawwwd, wat ben ik blij met die toko. En met jackfruit. En ook een beetje met mijn bazenkookkunsten. Want dit gerecht wil je gewoon in je leven. In een slordige 30 minuten tover jij een maaltijd op tafel waar je elke carnivoor mee trickt. Het is stunning! De bite, de smaak, de structuur. Gewoon alles. En wat ik stiekem eigenlijk het aller-leukste van alles vind, is dat het gerecht per ongeluk ook nog low calorie én voedzaam is. Mijn nieuwe no-guilty pleasure, dus. Zalig bij een barbecue of een zomerse picknick in het park, want ook afgekoeld is het heerlijk. Kortom: it’s a vegan’s dream food, maar ook vleeseters gaan er goed op.

Pulled pork vegan met coleslaw op plank

Jackfruit barst niet uit z’n voegen van de eiwitten. Mocht je behoefte hebben aan extra proteïnen, dan raad ik aan om naturel liquid amino’s toe te voegen of iets van extra linzen ofzo door de salade te knallen. Maar als je zorgt dat je over de rest van de dag voldoende eiwitten binnen krijgt, zit het verder wel snor met je spieropbouw, hoor.

Zo, dat was dat. Dan nu eindelijk het recept!

Ingrediënten   –voor 2 personen

Voor de pulled no-pork

 • 2 blikken jackfruit op water (bij de toko)
 • 1 el. olijfolie
 • 1 ui, in ringen
 • 2 teentjes verse knoflook, uitgeperst
 • Snuf chili poeder
 • 1 tl. smoked paprikapoeder
 • 1 el. liquid smoke
 • Flesje suikervrije BBQ saus (ik gebruikte Bionova van Ekoplaza)
 • Snuf zout
 • 1 el. tijm
 • 2 volkoren pita broodjes

Voor de coleslaw

 • 1 pot kikkererwten (400gr.)
 • 200 gram gesneden witte kool
 • 1 appel, in kleine blokjes gesneden
 • 150 gram baby spinazie
 • Handje rozijnen
 • 10 gram verse platte peterselie, fijngehakt
 • Peper en zout

Saus voor coleslaw

 • 175 gram Alpro sojayoghurt ongezoet
 • 1 el. mosterd mild
 • Snuf zwarte peper
 • Snuf zout
 • 2 el appelciderazijn

Pulled pork jackfruit salade vegan squatcilla

 Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Giet de blikken jackfruit af, snijd de harde ‘kern’ van de onderkant af en verwijder eventuele zaden. Spoel af met koud water in een zeef.
 3. Pluk de jackfruit goed uit elkaar, zodat het een pulled pork uitstraling krijgt. Doe het vervolgens in een ovenschaal.
 4. Voeg de chilipoeder, liquid smoke, half flesje BBQ saus, smoked paprikapoeder, tijm, knoflook, zout en olijfolie toe en roer goed met je handen door elkaar, zodat alle kruiden goed worden opgenomen. Laat dit 15 min. staan.
 5. Zet de schaal pulled jackfruit in de oven voor 20 minuten.
 6. Bak ondertussen de uienringen fruitig. Zet opzij.
 1. Maak de coleslaw: pak een grote slakom en doe de spinazie, witte kool, kikkererwten, rozijnen, appel en peterselie bij elkaar.
 2. Maak de saus voor de coleslaw: doe de sojayoghurt, de mosterd, peper, zout en appelciderazijn in een bakje en meng goed door elkaar.
 3. Giet de saus over de salade en roer goed door elkaar, breng op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast.
 4. Haal de pulled jackfruit na 20 minuten uit de oven en zet opzij.
 5. Snijd de pitabroodjes open en bak in een broodrooster tot ze goudbruin zijn.
 6. Vul daarna de pita’s met een klein beetje coleslawmengsel en stop lekker vol met de pulled ‘pork’. Top af met gebakken ui en eventueel wat extra BBQ saus.
 7. Serveer met coleslaw en vers stokbrood.

Enjoy!

Pulled pork jackfruit vegan op pita in hand

Kende jij jackfruit al en zo ja, heb je er al eens zoiets als dit mee gemaakt? Of ga je dit recept maken? Laat het me weten in de comments of tag me op Facebook en Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Marieke
  7 juni 2016 at 12:22

  Jackfruit, nee nog nooit van gehoord! Maar dit zou wel eens dé vervanger van een broodje shoarma kunnen zijn. Het ziet er verrukkelijk uit! Ik ga dus eens op zoek naar jackfruit, dit moet ik maken 🙂

 • Reply
  Christel
  7 juni 2016 at 15:26

  Ik denk dat ik maar eens even een sprintje trek naar de dichtsbijzijnde Toko. Dit ziet er echt heerlijk uit! Bedankt voor het delen.

 • Reply
  Selma
  7 juni 2016 at 17:29

  Hahaha ik kan me ook nog het moment herinneren dat ik voor het eerst jackfruit IN BRINE had gevonden in plaats van in syrup, ik had het idee dat ik de heilige graal in handen had hahaha 😉 . Ik vind dat het vergeleken met vlees wel wat smakelozer en iets minder chewy is, maar als de saus die er bij zit goed op smaak is, dan valt dat helemaal weg en is het idd net of je draadjesvlees eet mmmm. Ik post binnenkort een receptje van rendang met jackfruit op mijn blog, ook echt om je vingers bij af te likken!

  • Reply
   Cilla
   13 juni 2016 at 11:53

   Oeeehh klinkt goed! Benieuwd 🙂

 • Reply
  Moniek
  8 juni 2016 at 08:30

  OMG dit ziet er zó goed uit! Ik heb het opgeslagen, moet dit gewoon maken.

 • Reply
  Anne
  18 juni 2016 at 15:14

  Ziet er echt heerlijk uit! Ik heb het vandaag gemaakt. Super lekker, maar helaas kon ik in mijn stadje geen jackfruit bemachtigen en heb ik het vervangen door seitan te gebruiken. Als ik in Rotterdam ben ga ik het zeker kopen. De salade was trouwens echt overheerlijk! Top recept!

  • Reply
   Cilla
   19 juni 2016 at 18:38

   Wat leuk Anne 🙂 Met seitan is ook echt een supergoed idee! Fijn dat je zo blij bent met het recept.

 • Reply
  Amie
  17 augustus 2016 at 20:08

  Hee Cilla,

  Waar heb je de jackfruit gevonden? Ik woon ook in Amsterdam Oost en zou dit recept graag willen maken! Net terug uit Thailand waar ik de vrucht gewoon rauw heb gegeten, erg lekker!!
  x Amie

  • Reply
   Cilla
   17 augustus 2016 at 20:38

   Hi Amie! Ik koop het altijd in de Javastraat bij die kleine toko naast Hartje Oost 🙂

 • Reply
  Sanne
  16 september 2016 at 15:24

  Ik heb ze gekocht hoor Cilla, twee blikken jackfruit (in brine)! Achter de bbqsaus moet ik nog aan, maar de rest heb ik (ergens staat nog een flesje liquid smoke) oh en ook achter de gerookte paprikapoeder, van de Dille & Kamille. Spannend hoor!
  Liefs

  • Reply
   Cilla
   18 september 2016 at 17:48

   Ooohhh ik ben benieuwd! Laat je het me weten lieverd? X

 • Reply
  maaike
  31 januari 2017 at 17:32

  Het leek mij ook erg lekker! Maar…..werd teleurgesteld. Het eindresultaat was zurig, het “vlees”erg zacht, meer als gekookte ui. Op jouw foto ziet het er echt als vlees uit, een beetje droog? Ik heb jackfruit uit de diepvries gebruikt ( bij Jumbo, Asian’s Choice) Enig idee waar het bij mij fout is gegaan?

  • Reply
   Cilla
   31 januari 2017 at 17:51

   Oh, wat jammer zeg. Ik heb dit eigenlijk zelf nooit meegemaakt en ook niet gehoord van mensen die het gemaakt hebben. Ergens ben ik bang dat het door de diepvriesjackfruit komt… Soms wordt voedsel daar een beetje zompig van 🙁 Misschien nog eens proberen met jackfruit uit blik? Liefs, Cilla

 • Reply
  Maaike
  31 januari 2017 at 18:22

  Ga ik zeker doen! Ik dacht nog dat het misschien doerian was ipv jackfruit…
  Ik laat het weten wat her verschil is tussen diepvries en blik!

 • Reply
  Eva
  24 april 2018 at 13:22

  Uuuhm, volgens mij nogal een No0b vraag, maar wat is liquid smoke en waar kan je het krijgen? Ik woon in Rotterdam dus het moet lukken! Recept klinkt super!

 • Leave a Reply