Drankjes

Recept: homemade vegan ijskoffie

Op bloedhete dagen zoals vandaag kun je mij niet blijer maken dan met een groot glas ijskoffie! En dan bedoel ik niet die vieze vette suikeroverloads van Starbucks, maar gewoon die van mezelf (of ergens op een terras waar ze ook verse kunnen maken). Vorige week postte ik er een foto van op Insta en ik kreeg veel recept verzoekjes. Goed nieuws: homemade vegan ijskoffie is echt super easy om zelf te maken. Doe je dingggg!

En ja, er bestaan ook varianten met vanille-ijs erin. Of met sojaroom. Of met alcohol. Vind ik allemaal niet te drinken, but thanks anyways. Ik hou van pure, zwarte, saaie, doodeenvoudige ijskoffie met echt alleen zwarte koffie en ijsblokjes. In Japan dronk ik het zo vaak dat ik er echt van ben gaan houden. Oké, soms lust ik ook een iced-latte met ongezoete soja- of amandelmelk, maar that’s it.

Hou je wel van zoet? Voeg dan een flinke scheut zelfgemaakte dadelstroop toe. Of wat dacht je van een beetje pure vanille? Of decaf als je niet van cafeïne houdt en gaat stuiteren? Alles kan, het is jouw feestje!

Hoe maak je zelf een basic zwarte ijskoffie?

 • 300 ml. sterke koffie
 • Een shitload aan ijsklontjes

Ja, echt. Dat was het! Het leven is soms zo heerlijk zorgeloos, mensenkinders. Je hoeft de koffie ook niet af te laten koelen. Dat duurt veel te lang en ik weet niet hoe het met jullie zit, maar zoveel geduld heb ik niet. Als je voldoende ijsblokjes in je glas doet, daar de koffie overheen giet en vervolgens de gesmolten ijsblokjes weer aanvult met nieuwe, heb je een zalige koude ijskoffie. Keihard genieten.

‘Maar ik wil er melk in!’

Kan! Dat wil ik ook weleens. Ik vind zelf haver-, cashew,- of sojamelk het lekkerst. Als je zo’n fijn Nespresso melkopschuimding hebt, kun je ook melk koud laten schuimen. Als je dit op een glas verse espresso met ijsblokjes giet, dan krijg je een iced cappuccino. Sodeju! Als je geen opschuimer hebt of niet van schuim houdt, knal je de koude plant based melk er gewoon zo bij. Hoe eenvoudig wil je het hebben op zo’n mooie dag als deze?

Geniet ervan!

 

Ga jij ook deze heerlijke ijskoffie maken? Of heb je zelf nog een recept die ik ook eens moet maken? Laat het me vooral weten in de comments of via Facebook en Instagram. En oh ja, Tom en ik zetten momenteel samen de Plantastic! Health Hub op, samen met jou! Help je ons mee? Kijk op www.crowdaboutnow.nl/plantastic voor meer info!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Damaris
  14 september 2016 at 16:33

  Wat lekker en simpel! Just how i like it! Dit ga ik proberen met melk! Lekker thank you!! Super coole blog heb je #inspiratiebron X-

  • Reply
   Cilla
   14 september 2016 at 16:34

   Leuk om te horen 🙂 dank je wel!

 • Reply
  Sytse
  14 september 2016 at 22:26

  Dit maak ik heul vaak op zondagochtend met kokosmelk erin. ❤️

  • Reply
   Cilla
   14 september 2016 at 22:31

   Haha heerlijk 🙂 ook in de winter?

 • Reply
  Jolijn
  4 juni 2018 at 15:42

  Heerlijke schrijfstijl heb je 😉 XXX

 • Leave a Reply