Snacks

Recept: vegan én healthy tiramisu

veganistische tiramisu in schaal

“Cilla, doe je ook aan verzoekjes?” zag ik vorige week staan in mijn berichtenbox op Facebook. Ik vond dit zo leuk en lief: Liza wilde voor haar zwangere vriendin healthy tiramisu maken, omdat ze dat zo lekker vindt. Het originele recept bevat echter rauwe eieren en alcohol en die twee dingen zijn niet de bedoeling als je in verwachting bent. Voordat ik vegan ging eten hield ik zelf óók ontzettend van een dik stuk tiramisu zo nu en dan, dus je begrijpt dat ik wel oren had naar dit verzoek…

Tiramisu betekent in het Italiaans ‘trek me op’ in de zin van ‘maak me blij’, en dat begrijp ik best. Het dessert is vol en romig en zorgt met de sterke koffie en de cacao voor een unieke smaaksensatie. Ik bedacht me dat het vast ook vegan moest kunnen én ik wilde ook een meer healthy variant; ik heet natuurlijk niet voor niets SquatCilla!

Dus ik die keuken in en denken. Proberen. Combineren. En jawel hoor, mijn ‘vegamisu’ is een feit. Ik vind best dat ik mezelf een heel klein beetje een baas mag noemen, want én het is in 1x gelukt én het is onbeschoft lekker! De geraffineerde suiker verving ik door kokosbloesemsuiker, die wel zoet maakt maar er niet voor zorgt dat je bloedsuikerspiegel als een gek de lucht inschiet.

vegan tiramisu van boven in schaal

Daarnaast heb ik natuurlijk de mascarpone vervangen door gefermenteerde sojakwark en de rauwe eieren gewoon achterwege gelaten. De amaretto heb ik vervangen door amandelextract en de suiker in de room door agavesiroop. Door de cashewnoten, kokosolie en kokosbloesemsuiker is deze variant absoluut healthier en veel minder vet dan de originele tiramisu, maar het is nog steeds niet iets wat je elke dag in je lunch moet eten (als je van de zomer nog in bikini wilt passen, tenminste…).

Oh ja, ik heb voor dit recept zelf een cake gebakken, maar als je weinig tijd hebt zou je deze ook kunnen vervangen door laagjes vegan koekjes, zoals Lotus Speculoos of kant-en-klaar vegan cakemix kopen (boerencake van Koopmans). Dit maakt het echter wel weer iets minder gezond door de hoeveelheid geraffineerde suikers die erin zitten, maar the choice is yours!

Ok, ik ga ophouden met praten. Ga deze ‘vegamisu’ gewoon maken en geniet, geniet, geniet!!

Nodig

Voor de vanillecake:

– 300 gram speltbloem

– 120 gram kokosbloesemsuiker

– 250 ml. suikervrije soja- of amandelmelk

– 4 el. rijst- of zonnebloemolie

– 1 el. appelciderazijn

– 1 el. bakpoeder

– 1/2 theelepel zout

 

Voor de koffie:

– 300 ml. sterke koffie

– 1 tl. amandelextract

 

Voor de room:

– 400 gram Provamel kwarkvervanger (of Alpro suikervrije Mild & Creamy naturel)

– 150 gram cashewnoten

– ½ tl. amandelextract

– ½ tl. vanille-extract

– 2,5 el. speltbloem

– 40 gram agavesiroop

– 50 ml. geurloze kokosolie

– Cacaopoeder voor erop (Blooker bij AH)

stukje tiramisu veganistisch

Aan de slag:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een kleine ovenschaal in met kokosolie.
 2. Meng in een beslagkom de kokossuiker met de soja/amandelmelk, olie en appelcider.
 3. Voeg speltbloem, bakpoeder en zout toe en meng het geheel met een mixer of garde.
 4. Doe het beslag in de ovenschaal en bak 30 a 40 minuten. Prik af en toe even met een satéprikker om te kijken of ie gaar is.
 5. Haal de cake uit de oven en laat goed afkoelen.
 6. Snijd de cake daarna horizontaal in 2 of 3 dunne plakken en leg even opzij
 1. Meng nu de koffie met het amandelextract en zet even opzij om af te koelen.
 1. Maak ondertussen de room. Schep de kwarkvervanger of de Mild & Creamy met de cashewnoten in de blender en laat een paar minuten draaien tot er geen stukjes meer inzitten.
 2. Voeg speltbloem, amandelextract, vanille-extract, agave en kokosolie toe en blend weer kort.
 3. Proef of je de smaak goed vindt qua zoetheid en amaretto-smaak. Zo niet, voeg dan iets agave of amandelextract toe.
 4. Laat dit mengsel even staan.

Nu ga je de vegamisu bouwen:

 • Leg een laag cake in de ovenschaal en giet voorzichtig met een eetlepel een beetje (ongeveer de helft of 1/3) koffie eroverheen.
 • Schenk er daarna een deel van de room op (ook ongeveer de helft of 1/3).
 • Leg hier weer een laag cake op, giet er opnieuw koffie op en bestrijk weer met room.
 • Herhaal tot de cake en room op zijn, maar eindig wel met een laag room.
 • Laat dit een nacht in de koelkast staan voor optimaal smaakresultaat.
 • De volgende dag kun je de vegamisu bestrooien met gezeefde cacaopoeder van Blooker.

You can thank me later… Enjoy!

 

Ga jij de ‘vegamisu’ maken? Tag me dan in Facebook, Twitter of Instagram @squatcilla! #vindikleuk

 

 

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply
  Mariska
  20 maart 2016 at 17:48

  Super slim gemaakt! Ik had een tijdje terug verzoek van m’n moeder gekregen voor een vegan tiramisu, dus dit recept komt me echt geweldig uit! Hij gaat zeker gemaakt worden, ik laat het je weten 😀

  • Reply
   Cilla
   20 maart 2016 at 18:02

   Jaaaa!! Ik ben benieuwd Maris 🙂

 • Reply
  Desi
  20 maart 2016 at 19:57

  Yes! Je bent mijn held. Het ziet er echt heerlijk uit 🙂

  • Reply
   Cilla
   20 maart 2016 at 20:32

   Hahaha dank je wel lieve Dees!

 • Reply
  Susanne
  21 maart 2016 at 08:29

  Ooooooh!! Zo lekker! Ik heb al heel vaak op het punt gestaan om het te maken maar ervaar faalangst 😛 Maar ik ga het toch proberen. Man oh man wat ziet dat er lekker uit.

  • Reply
   Cilla
   23 maart 2016 at 16:35

   Gewoon doen! En lukt het niet, gewoon weer proberen 🙂 Succes!

 • Reply
  Sanne
  23 maart 2016 at 17:59

  Ahhh wauwie Cilla, dit klinkt zo fijn! Dat je deze uitdaging aan bent gegaan, wat is dat tof zeg.
  Er komt vast een moment waarop ik op zoek ben naar een heerlijk toetje voor iets & dan bezoek ik jouw blog weer voor dit fijne recept :). Zo tof dat van die recepten normaal zo vol met dierlijke producten, toch vegan gemaakt kunnen worden, dankje!
  Liefs

 • Reply
  Sanne
  23 maart 2016 at 18:58

  Dit ziet er zo lekker uit en nog eens gezond. Nu weet je tenminste wat er in zit. En iets zelfgemaakt is altijd lekkerder.

 • Reply
  Vijf toffe vegan blogberichten – omdat ik dat wil
  24 maart 2016 at 07:39

  […] • En als laatste een bizar goed gerechtje, vegan tiramisu! Ook op de blog van Cilla, Squatcilla, ben ik pas onlangs terecht gekomen en ik ben helemaal happy, zulke fijne blogberichten en een mooie blog! Ik móet deze tiramisu wel een keer maken want ik vind het gewoon zo tof dat er mensen zijn die gerechtjes vol met dierlijke producten weten om te toveren tot diervriendelijk lekkers! Zo leuk dat er zo veel geëxperimenteerd en gedeeld wordt :). Benieuwd naar dit recept? Check dan even ‘Recept: vegan én healthy tiramisu’. […]

 • Reply
  Merel Teunis
  24 maart 2016 at 20:19

  Ohhhh dit klinkt echt heerlijk!! Ik begin in april aan mijn 31 days vegan challange, om daarna hopelijk ook vegan door het leven te gaan. Dankjewel voor dit recept, die sta ik zeker op! Ik kwam net trouwens voor het eerst op jouw blog terecht en ik ben fan 😉 Geniet van het lange paasweekend!

  Liefs,
  http://www.merelteunis.nl
  Personal lifestyle blog about the little things in life with a touch of beauty, wanderlust & health.

  • Reply
   Cilla
   24 maart 2016 at 20:42

   Wat goed dat je aan de Challenge begint! Fijn om te horen 🙂 Ik deed een 10-dagen challenge en never went back! Daarvoor was ik al vegetariër sinds mijn 12e, maar het voelt zo ontzettend goed om helemaal geen bijdrage meer te leveren aan welk dierenleed dan ook. Lief dat je mijn blog leuk vindt. Heb natuurlijk ook even gespiekt bij jou… supermooie site heb je ook! Heel veel succes met de Challenge! Ga je erover bloggen? Ik ben heel benieuwd.
   Liefs x

 • Reply
  Lisa
  24 maart 2016 at 20:38

  Wat lief dat je een recept voor haar heb bedacht. Het ziet er zo yummy uit.

  • Reply
   Cilla
   24 maart 2016 at 20:39

   Dank je wel Lisa 🙂

 • Reply
  Tom
  27 maart 2016 at 17:44

  Smaakt net zo lekker als dat hij er uit ziet!

  • Reply
   Cilla
   27 maart 2016 at 17:46

   Dank je wel Tom 🙂

 • Reply
  Esther
  28 maart 2016 at 09:34

  Wat een super recept! Ik heb het meteen gemaakt en het was zó lekker. Dit ga ik zeker vaker maken.

  • Reply
   Cilla
   28 maart 2016 at 10:23

   Wat leuk om te horen Esther! Heb je toevallig een foto gemaakt en op Instagram gezet? Ik ben benieuwd 🙂

 • Reply
  Bianca
  22 december 2018 at 21:48

  hi Cilla,
  Misschien kijk ik eroverheen, maar voor hoeveel porties is dit recept?
  Dank alvast!
  Bianca

  • Reply
   Cilla
   22 december 2018 at 21:51

   Oei, goeie vraag! Ik denk een portie of 5-6. Ligt een beetje aan hoe royaal je opschept 🙂 Eet smakelijk!

  Leave a Reply