Snacks

Recept: vezelrijke én healthy no-cheesecake

Veganistische vezelrijke kwarktaart kokos met bloemen

Als ik wat beloof kom ik het na: op veler verzoek vinden jullie hier het recept van mijn heerlijke, vezelrijke no-cheese strawberry cake. Naast dat hij knap én lekker is bevat het per puntje maar 265 calorieën! Bovendien is het ook nog healthy, want suikervrij en met havermout voor gezonde carbs! Voortaan kun jij dus met een gerust hart taart eten als ontbijt én lunch. You can thank me later!

Ik bedacht deze no-cheesecake omdat ik vond dat het eens tijd werd voor een healthy variant zónder beesten. De vegan cheesecake op basis van cashewnoten die ik eerder maakte is ook ongelofelijk lekker, maar natuurlijk een stuk vetter en calorierijker dan een variant met plantaardige kwark. Met de zomer in mijn achterhoofd wilde ik dus een slankere variant bedenken! De nieuwe kwarkvervanger van Provamel leek me daar heel geschikt voor; romig, dikker dan soja yoghurt en maar 3 gram vet per 100 gram. Bovendien hou ik van experimenteren met nieuwe producten, dus ik ging meteen aan de slag.

Veganistische vezelrijke kwarktaart kokos en bloemen

Ik gebruik in mijn recept arrowrootpoeder, wat betekent dat de taart niet volledig raw is (aangezien je de boel even in een steelpannetje op moet warmen). Arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd en wordt al ruim 11.000 jaar gecultiveerd door de mens. Het is een sterk bindend, vegan en glutenvrij bindmiddel dat vetvrij is en makkelijk verteerbaar. De smaak is neutraal, waardoor het heel geschikt is om in zoete gerechten te verwerken zoals een cake of taart (maar ook om een saus of vla te binden). Ik weet dat het binden ook met agar-agar kan, maar op de één of andere maffe manier gaan agar-agar en ik niet lekker samen. De eerste keer was mijn taart een baksteen, de tweede keer gebeurde er letterlijk niets en bleef de boel vloeibaar. Arrowroot werkt bij mij gewoon altijd en vind ik dus fijner, maar mocht jij helemaal in je nopjes zijn met agar-agar: ook prima. Het is jouw feestje!

Héhé, dat was mijn preek. Nu huphup aan de slag met deze zalige, gezonde taart!

Nodig voor een taartje van 18 cm (6 puntjes):

Voor de bodem:

 • 150 gram havervlokken
 • 16 medjool dadels
 • 1 el. water
 • 1 el. vloeibare kokosolie

Voor de strawberry cheese:

 • 600 gram verse aardbeien (of mix aardbeien, blauwe bessen , frambozen enz.)
 • 400 gram Provamel kwarkvervanger
 • 3 el. steviapoeder
 • 1 tl. vanille essence
 • 90 gram arrowroot (bij Ekoplaza of toko)

Vegan vezelrijke cheesecake aardbei gezond

Aan de slag!

 1. Ontpit de medjool dadels en leg ze even in een bakje gekookt water om zacht te worden.
 2. Gooi het water weg. Doe de dadels in een mengkom of keukenmachine en (staaf)mix ze tot een gladde puree.
 3. Voeg dan de havervlokken, de kokosolie en het water toe en mix tot een egaal geheel.
 4. Vet de springvorm in met kokosolie en verdeel het mengsel over de bodem. Druk goed aan en zorg dat het mooi gelijkmatig verdeeld is. Zet even in de vriezer.
 5. Was de aardbeien en verwijder het groen. Doe ze in de blender of pureer met een staafmixer. Als de aardbeien gepureerd zijn voeg je de Provamel kwarkvervanger, de vanille-essence en stevia poeder toe. Mix nog even kort en zet dan opzij.
 6. Doe 100 gram arrowroot in een kommetje en voeg wat koud water toe. Roer het door en blijf water toevoegen tot je een egaal papje zonder klontjes hebt.
 7. Doe het aarbeien-kwarkmengsel in een steelpannetje en warm dit rustig op. Blijf roeren. Het mag absoluut NIET gaan koken.
 8. Als het mengsel warm is (NIET HEET!) zet je het uur uit en voeg je voorzichtig beetje bij beetje het arrowrootpapje toe terwijl je blijft roeren. Het zal snel indikken dus let goed op dat er geen klontjes ontstaan!
 9. Mix eventuele klontjes er meteen uit met een vork of garde en stort het mengsel vervolgens in de springvorm.
 10. Zet in de koelkast en laat een paar uur staan. Strooi er daarna kokosrasp op.

Vegan vezelrijke cheesecake punt met kokos

Enjoy!

Gaan jullie de no-cheese strawberry cake maken? Let me know en tag me op Instagram @squatcilla

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Djuli
  14 april 2016 at 19:03

  Wat maak jij toch heerlijke dingen! Mooi kleurtje 🙂

  • Reply
   Cilla
   14 april 2016 at 19:10

   Dank je wel meid 🙂 ga je het proberen te maken? Tot zondag!

   • Reply
    Djuli
    14 april 2016 at 19:37

    Ja, maar eerst op zoek naar arrowroot. Naast Heavenly Cupcakes zit een Ekoplaza, dus daar ga ik even langs! Tot zondag!

 • Reply
  J
  14 april 2016 at 19:44

  Kan hij ook met gewone soja-joghurt denk je? Groetjes

  • Reply
   Cilla
   14 april 2016 at 19:47

   Je zou het kunnen proberen Joke, maar ik zou dan wel wat meer arrowroot toevoegen omdat gewone sojayoghurt een stuk dunner is.

 • Reply
  Mieke | Mieksmind
  15 april 2016 at 15:32

  van arrowroot heb ik nog nooit gehoord haha maar dit ziet er wel lekker uit! ga ik zeker eens proberen als ik arrowroot gevonden krijg 😉

  • Reply
   Cilla
   15 april 2016 at 15:34

   Bij EkoPlaza, de Tuinen of toko’s hebben ze het sowieso. Je kan het ook met agar proberen, misschien lukt het jou wel 🙂

 • Reply
  Daniëlle
  20 april 2016 at 18:00

  Het dikt bij mij helemaal niet in als ik de arrowroot erbij doe! Komt t dan wel goed???Ik heb het maar in de vriezer gezet….

  • Reply
   Cilla
   20 april 2016 at 19:26

   Ik zou het even een paar uur afwachten Danielle 🙂 Ik denk dat het wel goed komt. Laat je het me weten?

 • Reply
  Danielle
  22 april 2016 at 12:09

  Helaas bleef het blubber in de koelkast 🙁 Dus toch maar ingevroren. Volgende keer denk ik maar agar agar voor mij, de smaak was wel lekker en ik maak het ook gewoon wel op. Misschien komt het omdat ik diepvriesfruit heb gebruikt?

  • Reply
   Cilla
   22 april 2016 at 19:21

   Ooohh wat jammer zeg 🙁 Ja ik heb zelf inderdaad vers fruit gebruikt maar weet niet of het daaraan ligt. Heb je het wel voldoende verwarmd? Gelukkig smaakt het wel goed 🙂

  Leave a Reply