Diner Snacks

Recept + Video: Japanse vegan fishburger met wasabi-matcha saus

Oké, be prepared. Dit is namelijk niet zomaar een recept. Deze Japanse vegan fishburger met homemade wasabi-matcha saus is een vette hit in huize Zwarts. Zonder overdrijven: Dit is wat mij betreft de knallerrrrr van 2017! Niet alleen omdat ik ter plekke één van de lekkerste healthy sausjes bedacht tot nu toe, maar vooral omdat de ziltige smaak van dit gerecht mij überhappy maakte.

Vorige week kon je al lezen dat ik twee nieuwe vegan burgers mocht proeven van SoFine. Afgelopen keer maakte ik de lekkere, zomerse Aspergeburgers en nu kon ik dan eindelijk aan de slag met de SoFish burger. Dit recept smaakt heerlijk umami door de zeewier noodle salade (omega-3, whoohoooo) en oh, my… die wasabi-matcha saus! Verder is de SoFish, net zoals de Aspergeburger trouwens, pretty healthy ook nog! Feest, feest, feest.

Vis zonder vis

Het is niet dat ik fishburgers heel heftig mis sinds ik vegan ben, maar ik kan niet ontkennen dat ik ze vroeger wel héél lekker vond. Vis is qua smaak en structuur toch iets unieks, en dit is pretty shitty om na te maken. Ik hoor om mij heen dan ook best vaak dat mensen die vega(n) willen eten, het meest bang zijn om vis te gaan missen. Maarrrrr… dan zijn deze nieuwe burgers van SoFine dus een hele goede optie!

Ingrediënten – voor 2 personen

 • 1 pakje SoFish burgers
 • 2 broodjes naar keuze (ik had volkoren-zaden bolletjes)
 • ¼ rode kool, fijn gesneden
 • 1 kleine (of 1 halve grote) rode ui, in ringen gesneden
 • 1 el. augurkblokjes
 • 2 el. sojasaus
 • 1 el. zwarte sesam

Voor de wasabi-matcha saus:

 • 1 tl. wasabi
 • ½ tl. matcha
 • 1,5 el. Provamel kwarkvervanger
 • Knoflookpoeder naar smaak
 • Peper naar smaak
 • Rijstazijn naar smaak

Voor de zeewier noodle salade:

 • 100 gram zeewierspaghetti
 • 1 courgette
 • 2 el. rijstazijn
 • Knoflookpoeder naar smaak
 • Peper naar smaak
 • 1 bakje Edamame boontjes (AH)
 • 1 tl. Shichimi Togarashi kruiden (Jonnie Boer, bij AH)
 • 1 el. zwarte sesam
 • Een spirelli snijder voor de courgette

Hoe maak je het?

 1. Snijd eerst de courgette voor de zeewier noodle salade: was de courgette, stop ‘m in de Spirelli snijder en maak er slierten van. Voeg de zeewierspaghetti, knoflookpoeder en peper toe naar smaak. Besprenkel met wat rijstazijn. Laat de kruiden goed intrekken in de noodles en zet opzij.
 2. Maak vervolgens de wasabi-matcha saus: doe 1 tl. wasabi pasta in een kommetje en giet er wat rijstazijn bij. Roer tot een vloeibaar papje hebt en voeg de kwarkvervanger toe. Roer weer door en voeg de matcha poeder, peper en knoflook toe. Meng dit tot een egaal sausje en zet vervolgens opzij.
 3. Verwarm een anti-aanbak koekenpan met 3 tl. water. Als het water bubbeltjes vormt, is de pan warm genoeg. Voeg de rode uitjes toe en schep kort om. Schenk de sojasaus erbij en blijf omscheppen tot de uitjes fruitig zijn. Wordt de pan tussendoor te droog? Voeg dan nog 1 of 2 theelepels water toe tijdens het bakken.
 4. Nu kunnen de SoFish burgers gebakken worden. Ik gebruikte een grillapparaat en vind dit persoonlijk echt ideaal, maar je kan ze uiteraard ook in een koekenpan bakken. Ik raad aan om dit ook in een anti-aanbak pan te doen, zonder olie.
 5. Snijd de broodjes open en leg er eerst wat rode kool op, vervolgens de SoFish burger, dan een eetlepel saus, wat gebakken uitjes en tot slot de augurkjes. Top af met een theelepel zwart sesamzaad en doe het ‘dakje’ op de burger.
 6. Leg wat zeewier noodle salade op je bord erbij en strooi 3 flinke eetlepels edamame boontjes hier bovenop.

Enjoy!

Laat je het me weten, in de comments of via Facebook en Instagram, als je dit recept gaat maken? #vindikleuk. En oh ja, je kunt me ook wekelijks volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

 

– Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SoFine. Echter, zoals jullie van mij gewend zijn, heeft dit niets te maken met mijn oordeel. In mijn blogs ben ik te allen tijde eerlijk over de producten die ik review. –

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply