#Fitness Food info

Eindelijk lekkere vegan proteïnepoeder?

Krachttraining, boksen, tabata, circuittraining én veganist? Ja, dan gaat het gesprek vaak automatisch richting het eiwitverhaal. En ik vind het hartstikke lief, hoor, dat sommige mensen zich blijkbaar spontaan zorgen maken om mijn proteïne-inname. Maar het is voor mij eigenlijk nog nooit zo easy geweest om gezond en compleet te eten. Gelukkig dringt het tot steeds meer mensen door dat plantaardige eiwitten óók eiwitten zijn. HA!

Sterker nog, het is zelfs mogelijk om al je eiwitten uit plant based voeding te halen. Met peulvruchten, quinoa, seitan, tempé en paddenstoelen kom je een heel eind. Ondanks dat gegeven neem ik óók graag proteïneshakes. Niet omdat het moet, maar omdat het kan, zeg maar. Zoals ik al eerder schreef zijn eiwitshakes absoluut niet bedoeld om maaltijden of wat dan ook te vervangen. Ik heb soms gesprekken met mede-vegans over het feit dat ik na mijn training of voor het slapen gaan graag een plantaardige eiwitshake of smoothie neem. ‘Eet je dan wel gevarieerd genoeg?’ ‘Dat is toch helemaal niet nodig?’ of ‘Ik haal mijn eiwitten liever uit voeding’ heb ik allemaal al voorbij horen komen…

Ik voorzie mijn lijf van eten en drinken waar ik persoonlijk goed op roll en waar mijn lichaam op reageert. Als dat voor jou op een andere manier is: helemaal dikke prima. Bovendien ben ik ook best gemakzuchtig én onderweg graag voorbereid: een eiwitshake is een snelle, makkelijke manier om eiwitten binnen te krijgen. Punt. Dus nodig? Nee, je valt niet uit elkaar als je geen eiwitshakes drinkt. Easy en voedzame aanvulling op je eetpatroon? Yep.

Oké, dat was dat.

Het enige probleem voor mij was tot nu eigenlijk alleen de smaak… Plantaardige eiwitten zijn meestal gewoon niet te verorberen; daar ga ik absoluut niet omheen lullen. Rijsteiwitten smaken vaak naar zand en karton, hennepeiwitten bevatten geen compleet aminozuurprofiel en soja-eiwitten ben ik geen fan van. Vaak koos ik dan ook voor erwtenproteïne, maar tot nu toe vond ik de kwaliteit óf smaak nog niet om te gillen, terwijl ik al diverse merken geprobeerd had. Nog maar te zwijgen over de rare overbodige toevoegingen…

Puur en eerlijk

Ik was dan ook heel benieuwd toen er een pakketje erwteneiwitten van Orangefit binnen kwam. Orangefit is een Nederlands bedrijf met een helder verhaal over waar de eiwitten vandaan komen en wat erin zit qua toevoegingen, wat voor mij al een goede binnenkomer is. Verder is het 100% natuurlijk, veganistisch, hypoallergeen, non-GMO en zonder kunstmatige geur- kleur- smaak- en zoetstoffen. De cacao- en vanillesmaken zijn dus écht afkomstig van cacao en vanille. Zoals het hoort. Het bevat tevens een compleet aminozuurprofiel én is heel prettig in gebruik: het mixt goed in de blender en kan zelfs gebruikt worden in cakes en brownies!

Smaak

Het eerste wat ik kwijt wil zijn drie hoeraatjes voor de smaak. De structuur is heel romig, zacht en fluffy, en dat was ik al een tijdje niet meer gewend bij plantaardige poeders. Ik mix mijn eiwitshakes, zeker na het sporten, altijd met (diepvries)fruit. Niet alleen omdat het gewoon veel lekkerder is, maar ook omdat je lichaam na een zware training zowel eiwitten als goede koolhydraten nodig heeft om te herstellen (ja, OOK als je wilt afvallen!). Het resultaat van een mix met diepvrieskersen, raw cacao, kokosmelk, kokosschaafsel, koekkruiden en een schep Orangefit chocolade was een heerlijke, volle, creamy vegan proteïneshake. Oh, én een blije Cilla!

Havermout met orangefit vegan proteine

Orangefit vanille in mijn carrotcake havermout… oh my!

Geen geklooi 

Naast de smaak is ook de geur heel anders dan anders; beide smaken van Orangefit ruiken vers, en licht naar vanille of cacao. Veel eiwitpoeders, ook de plantaardige varianten, vind ik vaak kunstmatig, chemisch, overdreven of muf ruiken. Ook is het poeder heel fijntjes qua structuur en klontert het niet, ook niet als je het mixt in een shakebeker in plaats van in de blender (prettig bij het meenemen!).

Ja, en uiteraard moest ik er ook even brownies mee maken. Kan gewoon! Net als cake, proteïne ijskoffie of havermout. Orangefit kan namelijk verwarmd worden, zonder dat het ten koste gaat van de smaak. Ik vind het een dikke plus dat ik zonder gedoe en geklooi makkelijk eiwitten kan toevoegen aan verschillende recepten.

Conclusie?

All over vind ik de Fit Green Proteïn van Orangefit een absolute aanrader en ik blijf het dan ook gebruiken. Het is ook een soort opluchting, ofzo: plantaardige eiwitten kúnnen dus wel lekker zijn! De smaak is echt zoveel beter dan de andere vegan shakes die ik tot nu toe gedronken heb, zoals de rijsteiwitten van PlantForce of de blend van Sunwarrior. De fluffy structuur en de romigheid van deze shake zijn awesome en doet zelfs een beetje whey-achtig aan, wat ook voor de plant based newbies prettig is.

 

Gebruiken jullie eiwitshakes en zo ja, welke? Zo niet, waarom niet? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten via Facebook, tag me op Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  Desi
  9 mei 2016 at 20:21

  Dit klinkt eigenlijk gewoon too good to be true! Ik ben al een tijdje op zoek naar een goede eiwitpoeder. Hoewel ik op normale dagen genoeg eiwitten binnenkrijg, moet ik met al dat gesport van mij toch wel soms wat extra gebruiken denk ik. Wel jammer dat het redelijk prijzig is.

  • Reply
   Cilla
   9 mei 2016 at 20:24

   Ja, weet je Dees? Dat prijzig is ook wel logisch denk ik. Als het echt een goed, puur, zuiver product is, is het ook niet echt mogelijk om dat ‘goedkoop’ te produceren. Bovendien heb je maar 1 lijf, hé, dus dat vind ik de investering wel waard 🙂 Goedkoop is duurkoop, in de meeste gevallen.

   • Reply
    Desi
    11 mei 2016 at 14:59

    Klopt, daar heb je dan weer een heel goed punt!

 • Reply
  Brenda
  9 mei 2016 at 20:22

  Wat een ontzettend leuk artikel weer, Cilla!
  Orange fit smaakt inderdaad erg goed, al is het inderdaad aan te raden om fruit (en tip: kaneel!) toe te voegen, niet alleen voor de koolhydraten, maar ook voor de smaak – die stevia vind ik behoorlijk overheersend (maar misschien ben ik wel een meut hoor).
  Dat receptje met kersen klinkt echt supergoed.
  Sunwarrior blend chocolade vinden wij (Jessica en ik) ook erg lekker. Die lijkt ook behoorlijk op Orange Fit moet ik zeggen.
  Lang verhaal – blaim it on the enthousiasme. Maar go go go voor vegan protein! 😀

  • Reply
   Cilla
   9 mei 2016 at 20:26

   Haha dank je wel lieverd 🙂 Ik heb het eerlijk gezegd alleen geproefd met fruit, omdat ik het nu eenmaal op die manier drink.
   Ik zou dus ook niet weten hoe het zonder smaakt. En die stevia overheersing heb ik iets minder, maar misschien dat mijn smaakpapillen door mijn vroegere tabasco overload is verpest 😉

 • Reply
  Marieke
  9 mei 2016 at 20:48

  Wat een fijne review! Ook fijn dat je een vergelijking met andere plantaardige eiwitshakes maakt. Ik ben wel bekend met whey shakes, maar die gebruik ik niet meer. Ik wilde al graag een vegan variant proberen, maar had geen idee waar ik beginnen moest. Nou hier heb ik wel wat aan. Dus helemaal top! Dankjewel 🙂

 • Reply
  mariz
  10 mei 2016 at 23:04

  Ik gebruik Silverback Protein ook een aanrader!!

 • Reply
  Florence Vlogt
  4 juli 2016 at 16:40

  Jeeej goed nieuws!!

 • Reply
  Luca
  6 september 2016 at 12:00

  Hee Cilla, ik wil deze komende maand gaan bestellen. Vraagje: welke smaak vind jij lekkerder (vanille/choco) en zou je aanraden?
  Ik ben best wel echt een choco addict. Anderzijds denk ik dat vanille wellicht neutraler is? Hier kan ik even goed dan zelf een theelepeltje cacao bij doen?
  xx

  • Reply
   Cilla
   6 september 2016 at 12:28

   Hi Luca,

   Dat hangt inderdaad heel erg af van jouw smaak. Chocolade is lekker met banaan, kersen, en aardbeien. Vanille is lekker met banaan, ananas, spinazie, mango, blauwe bessen en kun je dus iets meer ‘kanten’ mee op. Je kan inderdaad ook bij de vanille een schep rauwe cacao doen als je er meer choco smaak aan wilt. Dus misschien zou ik in eerste instantie dan voor vanille gaan.

   Als je code squatcilla gebruikt bij het afrekenen krijg je een kleine korting 🙂

   Laat je me weten wat je ervan vindt?

   Liefs, Cilla

   • Reply
    Luca
    6 september 2016 at 12:57

    Hee toppie! Thanks voor de tips en de code 🙂 Ik heb op dit moment geen blender helaas.. dus ga het tot die tijd maar gewoon shaken met wat plantaardige melk. Zal vast niet het beste smaken, maar wel makkelijk en snel. En zag dat jij het ook succesvol door je havermout had gegooid, dus dat lijkt me ook een goede optie! Ik laat het je weten 🙂 X

 • Reply
  Myrthe
  13 oktober 2016 at 18:35

  Dit klinkt goed! Ik heb vandaag voor het eerst een vegan proteïne-shake gedronken. Van Nature’s Food (chocoladesmaak). Ik had helemaal geen ervaring met het drinken van proteïne shakes, maar ik had de laatste tijd sinds ik hoofdzakelijk vegan ben gaan eten veel last van spierpijn. Ik had ineens wel dagenlang spierpijn en sneller verzuurde spieren, terwijl ik dit normaal niet zo sterk had. Dus zo’n eiwitshake leek me wel een goed plan… Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de smaak en textuur echt afschuwelijk vond! Het rook heel muf, proefde een beetje cementachtig en de chocoladesmaak was van het niveau chocolade-sigaretten die je op de basisschool wel eens at. Yikes! Ik heb uiteindelijk mijn neus dichtgeknepen en zo achterover geschud haha. Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn?! Ik had het gemixt met amandelmelk. Ik zal eens gaan experimenteren met het mixen met fruit en kruiden.

 • Reply
  Ilona
  13 december 2016 at 09:56

  Ik vind de vanille smaak van OrangeFit ook heerlijk! (choco variant nog niet geprobeerd).
  Ik vind de shakes toch redelijk prijzig.

  Ik heb nu de vanille eiwitpoeder GreenFit van Mr. Eiwit besteld, heb jij hier toevallig ervaring mee?
  Hier zijn BCAA’s & Essentiële Aminozuren aan toegevoegd, maar ik vroeg me eigenlijk ook af of dat dat nodig was omdat deze bij OrangeFit niet zijn toegevoegd.

  Hopelijk weet jij hier wat meer over! 🙂

 • Reply
  Vera
  4 april 2017 at 07:38

  Hoi Cilla,

  Ik eet sinds kort vegan en ik doe veel aan krachttraining. Ik sta er van te kijken dat je zegt dat zo’n eiwitshake niet echt moet, maar dat je t doet omdat het kan. Ik haal nl mijn eiwitten momenteel voornamelijk uit shakes en repen. Als ik dat niet doe kom ik echt niet aan mijn eiwitten, ook al let ik erop dat er voldoende eiwitrijke voeding op mijn menu staat. Ik ben heel benieuwd hoe dat jij dat doet, je kunt toch ook niet heel de dag door bonen, seitan en tempeh eten? Bij wijze van… Rare vraag mss, maar ben bv heel benieuwd naar hoe jouw menu eruit ziet op een dag. Graag je hulp 🙂

  Groetjes Vera

  • Reply
   Cilla
   4 april 2017 at 08:57

   Hi Vera,

   Ik begrijp je vraag, mensen denken nu eenmaal dat ze een grote hoeveelheid eiwitten nodig hebben om krachtiger en sterker te worden. Maar dat is echt achterhaald. Overal zit eiwitten in, van bonen tot broccoli en van havermout tot quinoa. De vraag in deze is alleen hoeveel eiwitten jij denkt nodig te hebben? Ik hou mijn macro’s zelf op 70-20-10 ongeveer; 70 gram carbs, 20 gram vetten en 10 gram eiwitten, soms iets meer, maar that’s it. Dan hou ik me keurig aan de 1 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht, wat ruim voldoende is (ja, ook als je veel sport per week!). Ik neem nu even aan dat je geen wedstrijdsporter bent, maar ook dan moet je gewoon omhoog in je volledige calorie inname, en niet per se alleen in eiwitten.

 • Reply
  Suzanne Beukema
  13 mei 2017 at 14:44

  Wat. Ben. Jij. Leuk. #noudat

  • Reply
   Cilla
   14 mei 2017 at 16:40

   Hahaha dank je wel 🙂

 • Reply
  Patricia & Daniel
  14 oktober 2017 at 11:20

  We hebben een shake gemaakt met 1 maatschep Orangefit Aardbei poeder, twee bevroren bananen, homemade amandelmelk en een dikke lepel pindakaas. Levert twee volle glazen heerlijk shake op!

  • Reply
   Cilla
   15 oktober 2017 at 16:47

   Klinkt ook echt heerlijk! 🙂

 • Reply
  Sanne
  31 december 2017 at 00:39

  Door jouw winactie en die heerlijke aardbei orangefit ga ik denk ik ook de vanille bestellen! Hmmmm. Dankje lieve Cilla, je bent een topper ?

 • Leave a Reply