#Beauty

Review: Yoni tampons: ‘chemicals are not for pussies!’

Yoni maandhygiene met bloem op houten tafel

Als ik iets vreselijk vind, dan zijn het wel maandverband- en tampon commercials. Reclamemeisjes die blij op de bank springen, heftig dansen met hun huisdieren en er heel hard bij lachen. Ongesteld zijn is géén feestje, ook niet als we doen alsof. Dat ik er onlangs ook nog achter kwam dat er in mijn OB’tje allemaal rare gifstoffen zitten, werd ik helemaal niet vrolijk. Chemicaliën in tampons? Hoe dan?

Voordat ik van het natuurlijke merk Yoni had gehoord, wist ik van niks. Het enige wat ik wist, was dat bepaalde merken hun tampons op dieren testen (ik wil niet eens weten hoe dit werkt…), dus maakte ik jaren geleden de keuze voor OB. Dierproefvrij. Elke maand ‘normale’ tampons en aan het eind van de week een inlegkruisje. Prima. Tot ik dus van een vriendin hoorde dat er allemaal vreemde stoffen in kunnen zitten zoals chloor, plastic, pesticiden en asbest (what?!). Ik ging op pad en tot mijn grote verbazing zag ik op de doorsnee tamponverpakking geen ingrediëntenlijst staan. Bij navraag werd mij verteld dat dit niet verplicht is. Niet verplicht? Ik stop die dingen in mijn poes! Mag ik dan tenminste weten wát ik erin schuif?

IMG_0742

Het verhaal
Ok. Mijn belangstelling was gewekt om in ieder geval op zoek te gaan naar een alternatief. Was dat er überhaupt? Ja. Dat was er. Ik kwam in aanraking met Mariah en Wendelien van Yoni. Mariah kreeg op haar 30e te horen dat zij in een voorstadium zat van baarmoederhalskanker, en ze kreeg het advies van de specialist om biologisch katoenen producten te gebruiken ‘down under’. Samen met Wendelien ging ze op onderzoek uit en zo kwamen de dames erachter dat reguliere maandhygiëne vaak zorgwekkende ingrediënten bevat. In de EU gelden ook geen specifieke regels over wat er wel en niet in mag zitten, waardoor het ook niet vermeld staat op de doosjes. Helder.

Het resultaat van die zoektocht is Yoni; een door de dames zelf opgezet product van 100% biologisch katoen, verder niets. De achterkant en individuele verpakkingen van de maandverband en inlegkruisjes zijn van bio-plastic en maizena gemaakt. Dat het niet op dieren is getest spreekt voor zich.

filosofie_Yoni

Test!
Ik probeerde de light en de normal tampons en het maandverband. En ja: het werkt. De verpakking is een beetje old-skool, (met zo’n streepje in het midden) dus soms even zoeken en klooien. Maar hé, ik vind dat het uiteindelijk gaat om hoe de tampon functioneert, right? En daar ben ik eigenlijk alleen maar ontzettend tevreden over. Ook het maandverband, dat ik aan het eind van mijn periode soms ’s nachts gebruik, werkt zoals het moet. Het is dun en mét vleugels. All time favorite!

Tampons zijn duur, en ook Yoni is daar geen uitzondering in. De gifvrije keuze van dit merk kost 50 cent meer dan gemiddeld. Maar ja, het idee dat je iets in je muts stopt wat niet helemaal sjofel is, lijkt me een investering van 50 cent extra wel waard. Uiteraard ligt de keuze volledig bij jou. Ik vond het alleen wel belangrijk jullie dit van vrouw tot vrouw te vertellen, zodat je in ieder geval weet wat je kiest.

Yoni is sinds kort ‘gewoon’ te koop bij Etos, lekker makkelijk. Meer weten over het merk? Check hun website of volg ze op Facebook

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Linda
  22 oktober 2015 at 13:26

  Belachelijk eigenlijk, dat er zulke smerige dingen in tampons kunnen zitten. Ik heb wel eens gelezen over van die cups die je kunt gebruiken, maar dat lijkt me nog steeds niet zo prettig. Dit lijkt me een uitstekende andere optie.

  • Reply
   Cilla
   22 oktober 2015 at 13:38

   Ja die cups inderdaad… maar op de een of andere manier trekt me dat toch minder, Linda. En dit is prima, lekker zoals ik gewend ben. Maar dan zonder gif 🙂

 • Reply
  Helena
  22 oktober 2015 at 13:28

  Pas nog gelezen dat er een meisje van 14 is overleden aan de z,g ”tampon ziekte”…..

  • Reply
   Cilla
   22 oktober 2015 at 13:39

   Het zou dus kunnen dat ze een allergische reactie had op de toxines die erin zaten en niet omdat ze haar tampon was vergeten te verwisselen. Nu ik wel beter weet; voor mij niets anders meer!

  Leave a Reply