#Vegan

Sea The Future 2018: hét event waar jij bij wilt zijn!

‘Cilla, heb jij zin om dit jaar ambassadeur te zijn voor het Sea The Future evenement?’, las ik in een pop-upje. Ik kreeg meteen een kick, want ik weet nog goed hoe zwaar ik vorig jaar baalde dat ik niet kon. Snel spieken in mijn agenda naar het tweede weekend van juni, en ja hoor. Deze keer was het raak! ‘JA, ik wil’, stuurde ik meteen terug. En jij wilt hier ook absoluut bij zijn! Wedden?

Fun fact: ik heb niet zomaar een octopus op mijn been laten inkten. De zeeën, oceanen en het onderwaterleven hebben mij altijd al gefascineerd. Misschien omdat het iets ongrijpbaars lijkt of omdat we er zo bar weinig vanaf weten, I don’t know.

Wat ik wél weet is dat ik een vegan event waar zoveel fijne food stands staan, je zelf kunt gaan duiken, virtueel met dolfijnen kunt zwemmen, en kunt genieten van een poepiechique vegan 4-gangen diner plus lecture, absoluut niet wil missen. Laat staan als ik er ook nog eens een geweldig doel mee kan steunen!

‘Welk doel?’

Ja, lees maar rustig verder 🙂

Sea First

Sea The Future wordt georganiseerd door de Sea First Foundation, een stichting die zich op diverse manieren inzet voor het behoud van zeeën, oceanen en alles wat daarin leeft. Ik kende deze stichting en haar werk al, omdat ik afgelopen jaar tijdens een vegan barbecue Dos Winkel – oprichter, onderwaterfotograaf en auteur van onder andere Wat is er mis met vis?! en De Huilende Zee – erover hoorde spreken.

Dos Winkel begon in mijn bouwjaar (1983) met onderwaterfotografie op Bonaire. Zijn foto’s stonden onder andere in National Geographic, en hij won dikke prijzen voor zijn werk. Dos vond zijn job fantastisch, maar zag naast al dat moois ook de ellendige kant door zijn lens. De ecosystemen onder water kregen het met de dag belabberder. Tijd voor actie, vond hij!

Daarom besloot hij in 2005 om zich fulltime bezig te gaan houden met het beschermen van oceanen. Dos schreef zijn boeken, werkte mee aan de awesome documentaire Sea The Truth, richtte de Sea First Foundation op en heeft het druk met lezingen in Nederland, België en Spanje.

Anywoo; Dos heeft mij, met zijn knowhow over de onderwaterwereld, op een heel andere manier laten nadenken over het begrip oceaan.

Wist jij bijvoorbeeld dat 70% van de zuurstof op onze planeet in de oceanen wordt gemaakt?

Plantaardig fytoplankton in het water zet CO2 om in zuurstof, en zorgt er dus voor een groot deel voor dat jij kunt ademen. En wist je ook dat, als we zo doordenderen, alle zeeën in 2050 volledig zijn leeggevist dankzij overbevissing? Toch knap lastig leven dan met zo weinig zuurstof, right?

Ondanks dat ik dit allemaal even moest verwerken, vond ik het mooi om te horen dat Dos zich vooral op een positieve manier inzet. Laat zien hoe het ánders kan. Door bij het Sea The Future evenement bijvoorbeeld kinderen in VR te laten ervaren hoe prachtig de oceanen zijn, en te vertellen wat zij zelf kunnen doen om deze te beschermen. Of door middel van voorlichtingen en gastlessen op scholen, universiteiten en organisaties over de visserij, gezondheid, klimaatverandering en het belang van de zee.

Hoe schattig is dit Pygmee zeepaardje?! Foto: Dos Winkel

‘En wat is er tijdens dit event allemaal te doen dan, Cilla?’

De vraag ‘wat is er niet te doen?’ is hier meer op z’n plaats. Op 7, 8 en 10 juni is de Maaspoort in Den Bosch dé place to be, dus zorg gewoon dat je een hotelletje boekt en er lekker alle dagen bij bent.

Programma

Donderdag 7 juni – Scholendag – van 09:00u.-17:00u.

Dit is de scholendag, speciaal opgezet voor kids (maar Tom en ik zijn er ook bij, jeeeejjjj!). Kinderen van groep 6, 7 & 8 uit de regio komen samen om een waanzinnige dag te beleven. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe het is om als vis in de plastic soup te zwemmen, maken ze kennis met het recyclen en re-usen van plastic, gaan ze aan de slag om met organische materialen samen een koraalrif te bouwen, en nemen ze een kijkje in het walvisziekenhuis waar ze zelf een dolfijn mogen ‘opereren’. En oh ja, het kan ook gebeuren dat ze een levende zeemeermin voorbij zien zwemmen…

Natuurlijk wordt er voor lekker eten gezorgd, en hebben de kids alle ruimte om vragen te stellen. Alle groepen zitten inmiddels tjokvol, maar Sea First komt ook graag naar scholen toe om alles te vertellen en te laten ervaren. Interesse? Laat het Sea First dan zeker even weten via deze link!

Vrijdag 8 juni – Dinner Lecture – 19:00u. tot 22:00u.

Jaaaa, op 8 juni is het Wereld Oceaan Dag! En nota bene op deze avond kun je aanschuiven bij een crème de la crème van een diner met hoofdletter D. Tijdens het ‘Diner van de Toekomst’ kun je het werk van Sea First steunen, enkel en alleen al door erbij te zijn en te genieten van een absurd lekker high-end 4-gangendiner.

Twee topchefs zorgen ervoor dat er de hele avond engeltjes over je tong piesen, er komen diverse gastsprekers en tussen de gangen door vertelt Dos over de avonturen die hij als onderwaterfotograaf allemaal heeft ervaren. Last but not least: na het diner is er natuurlijk nog plenty tijd om gezellig na te borrelen.

Ik kan niet wachten tot het zover is! Afgelopen jaar was deze avond een groot succes, dus reserveer hier meteen je plekje or cry later!

Zondag 10 juni – Festival – van 11:00u. tot 18:00u.

Als afsluiter van het Sea The Future evenement staat de zondag in het teken van feest! Iedereen die een béétje houdt van de aarde, (zee)dieren, lekker eten en drinken, feestjes, goed onderbouwde info en eindeloos veel inspiratie, moét hierbij zijn.

Het terrein staat vol met leuke stands, er is schandalig veel plant based voer, je kunt in VR zwemmen met dolfijnen (maar neem zeker ook je zwemkleding mee voor een proefduik. No kidding!) en er zijn toffe lezingen en workshops van jong tot oud. En wat dacht je van het horeca plein met al die lekkere happies, duurzame non-food, live muziek en inspirerende lezingen? En ja hoor, de entree is nog gratis ook. Hatseflats!

De nadruk van deze dag ligt op hoe we er met z’n allen voor kunnen zorgen dat we nog heel lang kunnen genieten van de onderwaterwereld en alles wat daarin leeft. We zien oceanen vaak als iets onuitputtelijk gezelligs waar we lekker in kunnen zwemmen als we op vakantie zijn. Misschien nog een beetje duiken om te zien hoe cool het daar allemaal is. Maar daarna drop je die gehuurde flippers en stikbenauwde duikbril weer bij de toeristenmeneer en is het meestal toch wel Schluss. Tijdens het Sea The Future evenement kun jij op een epische, leuke én lekkere manier echt je steentje bijdragen aan iets waar we allemaal niet zonder kunnen.

Kom je ook? Dan zie ik je daar!

Ga jij naar het Sea The Future event? Heb je jouw plekje al gereserveerd voor de awesome Dinner Lecture? Of maak je er gewoon, net als Tom en ik, lekker een heel weekend van? Ik ben heel benieuwd! Laat een berichtje achter in de comments of tag me op Facebook of Instagram.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Jenn
  14 mei 2018 at 08:40

  Oooh, ik wil! Maar eigenlijk kan ik niet 🙁

  • Reply
   Cilla
   14 mei 2018 at 08:44

   Haha, hoezo niet?

 • Reply
  Elise Veugelers
  21 mei 2018 at 10:34

  Wat gaaf! Je hebt me sowieso overtuigd om zondag te gaan! Mijn vriend en ik overwegen om ook naar het ‘Diner van de Toekomst’ te gaan. Het voelt als een overbodige vraag, maar toch: is het ‘Diner van de Toekomst’ 100% vegan? of moeten we van te voren aangeven dat we veganisten zijn?

  • Reply
   Cilla
   21 mei 2018 at 11:05

   Wat tof dat je ook naar het diner wilt komen! Uiteraard is alles 100% vegan (anders zou ik het ook nooit promoten) 🙂 Hoop je daar te zien! Liefs, Cilla

  Leave a Reply