Dagelijks leven Duurzaamheid

4x easypeasy tips voor duurzamer leven

Oh damn. Vandaag is het alweer Earth Overshoot Day; de dag waarop wereldwijd alle grondstoffen op aarde voor de rest van het jaar gebruikt zijn. Ik las dat er op dit moment 1,75 aardbollen nodig zijn om alle grondstoffen te kunnen leveren. En jawel, ons lieflijke Nederland spant de kroon. Als iedereen zo zou leven als wij, dan hebben we zelfs 2,9 keer de aarde nodig om aan de vraag naar grondstoffen te voldoen. Chapeau!

Earth Overshoot Day valt ieder jaar eerder; vorig jaar was de dag op 1 augustus, in 2017 op 2 augustus. In 2013 waren de grondstoffen op 20 augustus ‘op’: toen werd 1,5 keer de capaciteit van de aarde opgevroten.

Ik moet heel eerlijk bekennen; stiekem ben ik ook niet altijd de meest duurzame persoon. Naast dat ik uiteraard een flink steentje bijdraag door vegan te zijn, ben ik meer licht- dan donkergroen. Zo scheid ik echt nog niet al mijn afval. En ja, ook ik sta in de winter soms veel te lang onder een veel te warme douche. Maar duurzaam leven is ook geen wedstrijdje perfect zijn. Het gaat om dat je op diverse manieren je best doet.

Overstappen naar een nieuwe manier van leven is nooit heel makkelijk. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren, en als we eenmaal op een bepaalde manier leven is dat lastig af te leren. Vaak wil je ook teveel veranderen in een te korte tijd en wordt die uitdaging meer een aanfluiting. Maar! Na een berg komt (als het goed is) altijd weer afdaling. Dus? Help Moeder Aarde een handje én jezelf vrolijk: go green met deze 4 simpele tips en doe je dinges.

1. Weet wat je winkelt

Vaak gooi je bij de supermarkt altijd dezelfde spullen in je mandje, omdat je er nu eenmaal aan gewend bent of omdat het lekker snel klaar is. Vlees eerst, dan aardappelen, rijst of pasta en oh ja, nog een klein plukje groenten. Maar pak het voor de grap eens anders aan. Verdiep je écht in wat je koopt en weet waar jij je geld aan spendeert. En ja, dit kan inderdaad in het begin wat tijd en energie kosten, maar uiteindelijk heb je veel gezondere, eerlijkere producten met betere voedingswaarden en minder troep.

Dit geldt natuurlijk als een tierelier voor dierlijke producten die de aarde verkloten als een modderfokker (koop maar gewoon niet), maar ook voor persoonlijke verzorging en beauty, zoals wasmiddel, douchegel, shampoo, conditioner en vaatwasblokjes. Deze worden helaas nog vaak op dieren getest en zijn meestal niet milieuvriendelijk. Check de merken die dat wél zijn, en je bent zo klaar!

Als je eenmaal je nieuwe favorieten kent, ben je verlost van de zoektocht én leer je in de toekomst veel sneller verpakkingen ‘scannen’ op goede en slechte ingrediënten.

2. Pas je nieuwe gewoontes ook op andere dingen toe

Als het eenmaal goed gaat met die boodschappenkar, dan kun je een stap verder gaan en ook beginnen om thuis te ‘vergroenen’. Draai de kachel ’s nachts uit, douche wat minder heet en lang, zet de TV uit in plaats van op standby en laat geen lampen branden voor de kat z’n kloten.

En als het kán, pak dan voortaan gewoon lekker de fiets naar je werk. Ik snap dat je daar met windkracht 10 en hagelbuien minder enthousiast van wordt, maar dan kun je altijd nog het OV pakken. Het is misschien even wennen (en ik weet het, want ik hád een auto) maar kleine, dagelijkse veranderingen hebben al een geweldig positieve invloed op het milieu én je humeur. Je weet namelijk dat je goed bezig bent en dat straal je uit! Ben je echt een diva die niet zonder auto kan of werk je in de middle of nowhere? Investeer dan in een elektrisch tweedehands exemplaar of stap, net als ik, heel af en toe in een Greenwheels of leenauto.

3. Één keer is genoeg

Veel mensen denken dat groen leven betekent dat je er non-stop mee bezig bent, maar dat is absoluut niet zo. Je hoeft in veel gevallen maar één keer de keuze te maken voor iets wat je op dat moment wilt. Je stapt één keer over op groene stroom, en je elektriciteit is eco. Je stapt één keer over naar een groene(re) bank, en je bankiert in het vervolg bewuster en je kiest maar één keer voor zonnepanelen op je dak, en hebt een lifetime aan energie.

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden die makkelijker zijn dan je denkt: een duurzamere douchekop, keukenapparatuur uitschakelen, energiezuinig witgoed, betere isolering in je huis en maandelijks automatisch wat geld laten overschrijven naar een goed doel. Het is allemaal in één keer gefixt en je hebt er geen omkijken meer naar. Easy as that!

4. Geniet van de positieve veranderingen

Kiezen voor duurzamer leven ruimt ook op in je hoofd. Zo besloot ik een paar jaar geleden bijvoorbeeld te gaan voor een Capsule Wardrobe, wat mijn kledingstress en hebberigheid in één klap deed verdwijnen. Daarnaast stapte ik vier jaar geleden van een vegetarisch dieet over op een vegan lifestyle. Dit had na een korte periode al een super positieve invloed op mijn huid, sportprestaties én dus ook mijn humeur.

Dagelijks fietsend naar werk gaan is goed voor je lijf en conditie, net zoals sporten. Omdat je meer beweegt ben je simpelweg ook gezonder en kun je beter ontspannen. Als je biologisch eet krijg je minder chemicaliën binnen en als je je spullen recycled leer je meer de schoonheid te zien van dagelijkse producten, zoals kleding en meubelen. De positieve veranderingen van het aanpassen van je levensstijl zijn heerlijk. Zie ze en geniet ervan, jij wereldredder!

Conclusie? Doe het maar gewoon!

Als je na een tijdje merkt dat je het prima redt met minder, zorgt dat voor een happy feeling! Omdat je geen spullen meer nodig hebt om je goed te voelen bijvoorbeeld, of omdat je iets verdomd aardigs voor de wereld doet. Als je bewust bezig bent met die positieve veranderingen en ze ook ziet, hou je het makkelijker vol en dát is weer leuk voor jezelf en de wereld om je heen. Iets met kringetjes en what goes around comes around, ofzo. Hoe dan ook: be as duurzaam as you can be. Want we hebben nog steeds maar één plek om te wonen. Voor zover ik weet, tenminste.

 

Ben jij bezig met bewust (groen) leven en zo ja, op welke manieren doe je dat? Laat het me weten via Facebook, tag me op Instagram. En oh ja, Tom en ik zijn weer volop actief op ons YouTube kanaal VeganAnimal en je kunt ons werk nu ook steunen via Patreon #Thankyouuuuuu

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Melanie
  21 april 2016 at 18:37

  Langzaam haal je me over om ook helemaal green te gaan.. Alles wat je zegt klopt gewoon. Het zit ‘m in de kleine dingetjes!

  • Reply
   Cilla
   21 april 2016 at 18:43

   Ja precies, zoals jij mij geïnspireerd hebt met de Capsule Wardrobe. Het is zo easy en als je eenmaal ziet dat het werkt is het zo fijn 🙂

 • Reply
  Lisa
  21 april 2016 at 20:21

  Leuk om te lezen, mooie foto’s ook! 🙂 Punt vier is mijn lievelings. Veel dingen doe ik gelukkig al, maar aan veel van die grote ‘in één keer’-dingen moet ik wel nog beginnen.

 • Reply
  Eveliene
  22 april 2016 at 09:41

  Yesss!! Ik ben inmiddels bijna 5 jaar vegan en ik ga steeds verder in het aanpassen van mijn gewoonten. Dit jaar ligt mijn uitdaging bij het permanent verminderen van mijn gebruik van plastic. Recyclen deed ik al maar dat is het probleem alleen maar verplaatsen natuurlik. Ik ben blij dat er steeds meer aandacht voor komt!

 • Reply
  Sanne
  8 mei 2016 at 11:59

  Super super super fijn blogbericht! Ik ben echt gek op de manier waarop jij schrijft, het leest zo lekker weg :). En meestal leer ik ook nog wat van je blogberichten!
  Ik denk dat vegan leven (of in ieder geval eten en daarnaast goed letten op andere producten) echt al super goed is en dat vind ik zo fijn! Ook heb ik geen auto of motor en fiets ik elke dag naar m’n stage. Wel pak ik de trein naar werk, maar dat gaat ook niet anders.
  Wel staan dingen vaak standby in huis, zoals de tv en boxen, en haal ik nooit m’n telefoonoplader uit het stopcontact. Ook lijkt het me chill om over te stappen op meer duurzame stroom, maar daar ga ik zelf niet helemaal over in huis. Ik kom ook wel geregeld in de biowinkel, maar dan koop ik meer snacks en dingen die ik leuk vind om uit te proberen – al m’n boodschappen er doen is gewoon onbetaalbaar, al denk ik wel dat ik, als ik daar al m’n boodschappen doe, heel bewust en blij ben met het eten. Ik kocht er laatst een mango en een avocado en ik eet dan ook veel bewuster haha.
  Fijn bericht hoor Cilla!
  Ik denk dat ik nu heel groen naar een park ga fietsen en er ga chillen en me insmeer met een monstertje van de Lush (voor m’n schoonmoeder heb ik echt ontzettend lekker ruikende zonnelotion gekocht, het ruikt naar sesam! Daar is dat monstertje ook van)(weet ik ook gelijk waar ik een goeie zonnelotion voor mezelf ga kopen, haha, want daar zat ik ook al over na te denken).
  Liefs

 • Reply
  Mariëlle
  12 oktober 2017 at 15:05

  Fijne tips!! Ik wil dit jaar nog overstappen naar Triodos en wil zeker ook nog naar mijn energieleverancier kijken. Mijn nieuwe baan kan ik bereiken op de fiets en daar ben ik héél blij mee 🙂

 • Leave a Reply