Food info

Dit is waarom je prima soja kunt eten!

Word jij ook meteen helemaal happy als je een koffietentje tegenkomt waar ze sojamelk hebben? Of stel jij je vraagtekens bij soja en ben jij pas in je element als ze haver-, kokos-, of een andere soort plantaardige melk hebben? Wanneer je bewust bezig bent met voeding kun je nog wel eens voor dilemma’s komen te staan en soja lijkt voor veel ‘groene’ mensen soms een lastig issue. Want is het nou wel of niet duurzaam? En hoe zit dat toch met met al die verschillende verhalen over wat het met je gezondheid doet? 

Het goede nieuws? Naar mijn idee – maar gelukkig ook het idee wat de wetenschap – kun je prima soja eten. In dit artikel vertel ik jullie waarom!

Duurzaam?

Laten we als eerst ingaan op het duurzaamheidsaspect van soja. De vraag naar soja is namelijk groot. Groter dan ik in eerste instantie dacht! Zoveel soja eten we toch niet, waar gaat dat dan allemaal heen? Nou, wat blijkt: driekwart van alle soja die geproduceerd wordt, is voor het voeden van de dieren in de vee-industrie. Slechts 6% van alle geproduceerde soja gaat naar sojaproducten als sojamelk en tofu. De rest van de soja wordt gebruikt voor onder andere margarine, snacks en bio-brandstof. Als je vlees eet, verbruik je dus veel meer soja dan als je een vleesvervanger op basis van soja eet. Op het plaatje hieronder kun je zien hoeveel soja er gebruikt wordt om een aantal dierlijke producten te produceren.

De enorme vraag naar soja gaat samen met ontbossing, verwoestijning, erosie en andersoortige kommer en kwel. Daar word ik als duurzame veganist niet bepaald vrolijk van. Moet ik soja dan gaan skippen om mijn voetafdruk zo klein mogelijk te houden? Nee dat hoeft niet, want er bestaat gelukkig ook gewoon duurzame soja.

De soja die je als veganist eet – zoals tofu, sojamelk en vleesvervangers – is meestal van duurzame oorsprong en daardoor niet schadelijk voor het milieu. Soja wordt volgens het WNF en supermarktketen COOP duurzaam geteeld wanneer het erosie tegengaat, biodiversiteit in stand houdt, niet afkomstig is van grond dat na 1994 is ontbost, geen ecologisch waardevolle gebieden aantast en niet genetisch gemodificeerd is. Dat klinkt best goed, right? Als greenminded mens kun je dus ook prima soja eten!

‘Maar soja is ongezond, want kanker en man boobs!’

Er spoken zoveel onzinverhalen rond op het internet over soja, dat het bijna lachwekkend is. Het zou ongezond zijn, kanker veroorzaken en mannen voorzien van een fijn stel borsten. Het tegendeel is echter waar! Soja heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Het is een van de weinige plantaardige eiwitbronnen die voldoende van alle essentiële aminozuren bevat om er volwaardige eiwitten van te maken, wat soja een hele goede vleesvervanger maakt.

Dit betekent overigens niet dat andere plantaardige eiwitbronnen slecht of ‘niet volwaardig’ zijn. In elk voedingsmiddel zit eiwitten, alleen zijn in sommige voedingsmiddelen bepaalde aminozuren (bouwstenen van eiwitten) in meer of mindere mate aanwezig. Door deze te combineren kun je een prima compleet eiwitprofiel binnenkrijgen voor die dag, don’t worry. Als een vegan zich ergens geen zorgen om hoeft te maken, dan zijn het namelijk eiwitten. Daarnaast bevat soja ook nog eens veel vezels, kalium, magnesium, koper en mangaan, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Mensen zijn geen ratten…

Ondanks alle nieuwe wetenschappelijke uitkomsten wordt het gezondheidsvoordeel van soja nog wel eens in twijfel getrokken. Zo zou het kanker kunnen veroorzaken en genetisch gemanipuleerd zijn. Hoe zit dat?

Lange tijd werd gedacht dat fyto-oestrogeen – het plantaardige oestrogeen dat in soja zit – teveel lijkt op het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Hierdoor gingen mensen ervan uit dat soja de kans op borstkanker zou kunnen vergroten. Dit hebben ze vervolgens onderzocht op ratten en daaruit bleek inderdaad dat er door soja kankercellen ontstonden. Voor mensen bleek dit echter, nadat dit verder onderzocht is in recentere studies, niet te gelden. Sterker nog: soja kan zelfs de kans op bepaalde kankersoorten verkleinen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, geldt dit voordeel vooral voor niet-gefermenteerde soja. Dat verklaart mogelijk ook waarom er in Aziatische landen waar ze veel soja eten, veel minder kanker voorkomt. 

OMG GMO?

Verder klopt het dat er in de soja-industrie aan genetische manipulatie wordt gedaan om aan de grote vraag van soja te kunnen voldoen. Of dit slecht voor je is, is nog onduidelijk omdat er simpelweg te weinig onderzoek naar is gedaan. Gelukkig zal je als consument niet zo snel genetisch gemanipuleerde soja in je bakkie cappuccino krijgen, aangezien er voor in Nederlandse geproduceerde producten strenge Europese wetgeving geldt. Met andere woorden: het is hier niet te koop voor consumptie voor mensen.

Mogelijk kan er wel genetisch gemanipuleerde soja in uit het buitenland geïmporteerde producten zitten, maar dit moet dan altijd duidelijk op de verpakking staan. Daarnaast worden plantaardige sojaproducten vaak duurzaam geproduceerd en daarmee dus ook niet genetisch gemanipuleerd.

Conclusie?

Dus, voor alle mensen die allerlei stemmetjes in hun hoofd horen voordat ze een latte bestellen of in een heerlijke soja burger happen: je hoeft je nergens zorgen over te maken. Zolang je duurzame soja gebruikt, zit je helemaal goed! Zowel voor het milieu als voor je gezondheid. 

 

Hoi, ik ben Ilse. 22 jaar oud, Toegepaste Psycholoog en binnenkort ook (vegan) gewichtsconsulent! Mijn passie is om mensen te inspireren voor een duurzaam, bewust, gezond en gelukkig leven. Dit zijn dan ook onderwerpen waar ik met liefde over schrijf! Op dit moment ben ik achter de schermen bezig met het maken van mijn eigen site. Totdat die online staat kun je mij alvast volgen op mijn Instagram: @feelthehealth.nl

 

 

 

 

Hoeveel soja eet jij en houd je specifiek rekening met welke soja je koopt? Ik ben heel benieuwd! Laat het Ilse en mij zeker even weten in de comments of via Facebook en Instagram. #vindenweleuk

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Suus
  23 juli 2018 at 08:25

  Ja leuk! Producten zoals Alpro en bijv AH huismerk tofu komen trouwens gewoon van Europees geteelde soja, dat groeit namelijk heel goed in een gematigd klimaat. (Eigenlijk overal wel)

  Ik word overigens niet per se blij van sojamelk, ik vind de smaak helemaal niet lekker en het word je wel overal onder je neus geduwd. “Jij bent vegan, dan drink je sojamelk toch?” Eh nee, fruitsap, limo, koffie, thee, water… Heeeel af en toe een glaasje amandelmelk. Maar bij een lunch maak je me er echt niet blij mee. Dán ben je pas raar joh, als je geen koemelk drinkt maar ook geen 1 op 1 vervanger ervoor wil! 😮

  • Reply
   Cilla
   23 juli 2018 at 08:56

   Oh, maar dat kan natuurlijk 🙂 Smaken verschillen.
   Persoonlijk vind ik het heerlijk, en lustte ik voorheen geen koemelk. Dus voor mij is het geweldig.
   Bij de lunch neem ik het overigens ook niet, hoor. Ik drink voornamelijk thee, water en kokoswater.
   Maar zo in de cappuccino vind ik het echt top!

 • Reply
  an nijenhuis
  23 juli 2018 at 09:37

  ik lees niets over het mogelijke effect van soja over de schildklier, waar mensen het vaak over hebben.
  Ik heb zelf een trage schildklier en vraag het me wel eens af of ik een andere soort melk zou moeten gebruiken dan sojamelk.

  • Reply
   Cilla
   23 juli 2018 at 09:47

   Hey An!

   Er zijn (gelukkig) heel veel onderzoeken gedaan naar schildklierproblemen en soja. Soja bevat namelijk goitrogene verbindingen waarvan men altijd dacht dat dit de functie van de nieren kon verstoren. Uit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is. Althans, niet als je soja gewoon met mate eet. Maar dat is met alles zo ?

   Goitrogene verbindingen zitten trouwens ook in andere producten zoals broccoli, bloemkool en boerenkool. Het is dus belangrijk, maar dat geldt voor iedereen, om lekker gevarieerd te eten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen als je schildklierproblemen hebt. En als je medicijnen gebruikt, je geen goitrogene verbindingen eet tijdens het gebruik van de medicijnen. Maar dat kun je natuurlijk het beste bespreken met een dokter of je huisarts ?

 • Reply
  Mariëlle
  23 juli 2018 at 19:13

  Ik vind Alpro sojayoghurt MEGA lekker, maar ik ben punt 1 intolerant voor yoghurt culturen weeeeh 🙁 En als ik 5 dagen achter elkaar soja eet, dan krijg ik mega dikke en pijnlijke onzuiverheden. Ik eet het dus zo min mogelijk, want ik moet echt voorzichtig zijn met mijn hormonen. Maar soms geniet ik er lekker van, want bijvoorbeeld vegan shoarma is zoooo lekker!

 • Reply
  L.
  1 augustus 2018 at 15:24

  Heb je (wetenschappelijke) bronvermeldingen?

 • Leave a Reply