#Fitness Dagelijks leven Lifestyle

Stress… niet of juist wél sporten?

De vakantieperiode nadert en alles moet nog snel even af voordat de koffers gepakt kunnen worden. Of je nu nog een bak werk te doen hebt voor je baas, je erachter komt dat je bikini het loodje heeft gelegd deze winter of dat je oververhit je mantelpak uit zweet…de kans dat jij stress hebt is groter dan dat je een zonnesteek oploopt.

Als je overloopt van to do’s is het lastig inschatten of het handig is om te sporten, of niet. Een paar weken geleden schreef Cilla in dit artikel heel open en eerlijk over hoe haar volle agenda en drukke leven tot overtraindheid heeft geleidt en waarom sporten juist nu even teveel is. Anderzijds kan sporten en bewegen soms ook een groot positief effect op jouw brein hebben waardoor je juist je stresslevels onder controle houdt. Dit artikel helpt jou om inzicht te krijgen wat jou het meeste op gaat leveren.

Als je tijd hebt om televisie te kijken, heb je ook tijd om te sporten…

Of sporten bij stress gaat helpen is helemaal afhankelijk van jouw lichaam en mindset. Sport je af en toe en houd je in jouw ‘drukke leven’ tijd over om ‘s avonds achter de buis te hangen? Dan kun je deze vraag als basisregel aanhouden en is de kans groot dat je er gelukkiger van wordt om je booty te gaan moven (waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat lekker lazy op de bank liggen en uitrusten niet óók af en toe nodig is! Alleen liever niét voor de tv…).

Ben je écht druk, of maak je je druk?

Er is namelijk een verschil tussen écht druk zijn en druk zijn in je hoofd. ‘Echt druk’ is als je veel dingen hebt die gewoon moeten gebeuren. Je hebt bijvoorbeeld een deadline voor je werk, wilt je healthy foodprep klaar hebben voor de volgende dag en oh ja, de hond moet ook nog een keer uitgelaten worden. Je lijstje is daadwerkelijk zó lang dat de tijd die je kwijt bent aan sporten van je nachtrust af gaat…

‘Druk zijn in je hoofd’ is als je merkt dat je hersenen op hol zijn geslagen en je alleen maar denkt aan wat er nog allemaal moet gebeuren. Je bent tijdens een gezellige verjaardag ongemerkt bezig om tot op de detail uit te denken wat er straks in je koffer moet. Waaronder jouw favoriete ketchup die mee moet, want stel je voor dat je die vergeet… Kortom, in je hoofd ben je druk met zowel belangrijke dingen als irrelevante kleine details die je aandacht volledig opnemen. Je overleeft namelijk prima twee weken zonder ketchup als je er rationeel over nadenkt…

Het voorbeeld is wat extreem om de kern te illustreren. Je kunt prima heel druk zijn met activiteiten en je tegelijkertijd heel chill voelen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je hoofd vol zit met grote én kleine to do’s en rampscenario’s over wat er mogelijk kan gebeuren als je alles vergeet. Je bent misschien helemaal niet zo druk, maar je maakt je druk. Je bent het overzicht kwijt, het is allemaal teveel en alles wat even niet meezit voelt als een wereldramp. Dat laatste geeft stress, verlaagt je concentratievermogen en slurpt bergen energie.

Eerlijk? De kans is groot dat jij je druk maakt…

Maar waarom doen we dat eigenlijk met z’n allen, terwijl we in een land leven waarin de meeste mensen zich eigenlijk geen serieuze zorgen hoeven te maken of ze vanavond een veilig dak boven hun hoofd hebben, genoeg eten kunnen kopen of kunnen douchen. Dat heeft te maken met een stuk psychologie.

Als de lichamelijke basisbehoeften en veiligheid uit de Piramide van Maslow zijn vervuld gaan wij mensen verder op zoek naar waar we gelukkiger van worden. Sociale contacten, erkenning, iets bijdragen en het volgen van je passie. Als we hiermee bezig zijn maken onze hersenen lange-termijn geluksstofjes aan, waardoor ons leven meer zin en betekenis krijgt.

Als jij je druk maakt over een mogelijk toekomstig gebrek aan één van je basisbehoeften, maken onze hersenen stresshormonen aan. Bijvoorbeeld: je piekert constant of je collega/baas/schoonmoeder/buurvrouw je nog wel aardig vindt of dat je nieuwste project misschien gaat mislukken. Je hersenen weten namelijk niet het verschil tussen realiteit en werkelijkheid. Als je denkt aan een mogelijk rampscenario dan maak je dus daadwerkelijk stresshormonen aan! Daar kon je in dit artikel al uitgebreid over lezen.

Tijd spenderen met goede vrienden, iemand onvoorwaardelijk helpen of investeren in je zelfontwikkeling zijn voorbeelden die werken als antigif voor stresshormonen. En je raadt het al… sporten en bewegen valt hier ook onder.

Move!

I know, het is verleidelijk om na een drukke dag even ‘te ontspannen’ achter de tv en te scrollen door je Facebook en Insta feed. Op korte termijn levert ons dat plezier op omdat onze hersenen dopamine (kortdurig-plezier-hormoon) aanmaken. Nadeel is alleen wel dat jouw hersenen al die prikkels ook moeten verwerken. Hierdoor komt er namelijk – gelijktijdig met dopamine -ook het stress hormoon cortisol vrij. Als je al gestresst bent en je voegt meer prikkels toe dan gaat je stressniveau ongemerkt steeds verder omhoog. Het effect is dat je korte termijn geheugen en concentratie verslechteren.

Door te sporten en bewegen komt er endorfine vrij. Dit is een langetermijn gelukshormoon dat helpt om op lange termijn de balans in jouw brein te herstellen. Hierdoor vermindert de productie van cortisol en ben je beter beschermt tegen een burnout.

Wanneer is sporten de beste keuze?

Uit ervaring weet ik dat als je last hebt van stress, het lastig is om te weten wat nu de beste keuze is: wél of juist niet sporten? In mijn hoofd kan ik mezelf helemaal gek maken met voor- en tegenargumenten waardoor ik het op een gegeven moment niet meer weet. Het ironische is dat dit juist de momenten zijn waarop sporten dé oplossing is om mijn mind te kalmeren. De volgende checklist kan jou helpen om vanuit rust een keuze te maken:

  • Hoe vaak en intensief heb je deze week al gesport? Je kunt prima 3 á 4 keer per week sporten zonder overtraind te raken. Heb je deze week nog niet zo vaak gesport? Grote kans dat het je gaat helpen, echt waar!
  • Heb je tijd om televisie te kijken? Ja? Hup hup, snel naar buiten en bewegen!
  • Heb je wel voldoende geslapen? Hoeveel slaap je nodig hebt varieert per persoon. Jij kent jezelf het beste, dus kom je slaap tekort? Ga dan lekker vroeg naar bed. Desnoods een paar avonden achter elkaar.
  • Heb je lichamelijke klachten, ben je echt grieperig of heb je ‘klachten onder de gordel’? Ga dan niet. Maar als je gewoon een beetje hangerig bent of alleen een snotneus hebt, dan helpt bewegen vaak juist om je beter te voelen. Pas wel je training aan, ga lekker wandelen of doe een rustige yoga sessie.

Conclusie?

Rust is je hoofd, dus geen maalstroom aan gedachten, is een voorwaarde om te kunnen luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. Als het één grote chaos is en je kunt niet meer helder nadenken, dan ben je niet op de juiste plek om de signalen van je lichaam op te vangen. Want, ben je nu echt fysiek moe óf heb je last van een verhoogd cortisol niveau omdat je je te druk maakt?

Als je een weerstand voelt om te gaan sporten, is die er vaak met een reden. Zeker als je vaak sport is het belangrijk om kleine signalen van je lichaam en jouw gedachten over sporten te gaan herkennen. Voelt het alsof je moet sporten? Voel je je schuldig als je niet gaat? Heb je regelmatig gekke pijntjes? Dit zijn signalen dat door jouw mindset sporten wellicht een extra stressfactor is geworden waardoor je cortisol niveau juist omhoog gaat! In dit geval kun je aan de slag met jouw mindset en doe je er verstandig aan om je trainingen aan te passen. Zoek een alternatief wat voor jou easy en laagdrempelig voelt. Wel lekker bewegen, maar minder intensief. Een stevige wandeling, een yoga sessie van YouTube of rustig fietsen.

Hoe dan ook: beweeg op een manier die je het leukste vindt, kies voor wat je rust geeft. Dat is tenslotte het gevoel wat je graag wilt hebben. Laat sporten een ontspanning en leuke activiteit zijn waardoor je oplaadt en je gedachten weer op een rijtje krijgt in jouw drukke leven.

 

Hi, ik ben Mariska, mindset coach, 31 jaar oud en woon naast Delft. Mindset, health en sport zijn mijn passies en werk waar ik graag over schrijf voor SquatCilla.nl. En schijnt de zon? Dan ben ik na een goede hardloopronde met een mega bak chocolade nicecream in mijn achtertuin te vinden. Mij volgen? Neem dan zeker even een kijkje op mijn Instagram @mariska.vanrijswijk of bezoek mijn website.

 

 

 

 

 

Hoe vaak heb jij last van stress? Wat herken je bij jezelf uit dit artikel? Mariska en ik zijn erg benieuwd wat je vindt van dit topic en wat jou helpt om te dealen met (langdurige) stress. Laat het ons weten in de comments, via Facebook en Instagram, of neem contact op met Mariska als je meer wilt weten over stress, mindset en sport.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply