Vitamines

Vegan Vitamins: welke supplementen gebruik ik? (+ WINACTIE!)

Vooral van vega(n)’s curious mensen krijg ik veel vragen over welke supplementen ik nu allemaal gebruik. Ben ik andere vitamines gaan nemen dan toen ik nog vegetariër was, bijvoorbeeld? Is die B12 nou werkelijk nodig? En waarom is D3 niet alleen essentieel voor vegans, maar eigenlijk voor iedereen? Kortom: u vraagt, wij draaien! In dit artikel ga ik uitgebreid in op welke supplementen ik gebruik én waarom ik dat doe.

Toen ik 5 jaar geleden nog vegetariër was, slikte ik af en toe een multi-vitamine. Lekker makkelijk: klaar met 1 pilletje en schluss. Verder was ik er niet zo mee bezig. Ik denk ook dat dat komt omdat ik een behoorlijk goede weerstand had (en heb) en eigenlijk nooit ziek ben. Wel was ik zoals ze dat noemen een ‘nepvegetariër’, want ik at af en toe nog vis. Ik had het al een paar keer geprobeerd zonder, en elke keer kreeg ik na een jaar ongeveer dezelfde vervelende verschijnselen, waar ik later in dit artikel op terug kom.

Nu ik vegan ben en food coach, let ik iets gerichter op of ik mijn vitaminen en mineralen daadwerkelijk binnen krijg. En ja, dat gaat over het algemeen dus prima met goede, gezonde voeding. Maar in sommige gevallen raad ik (sterk) aan een supplement te nemen. En dan niet alleen als je vegan bent, maar óók als omni.

1. Vitamine B12

‘Is B12 nou echt nodig als je vegan bent?’ Ja. For sure. Waarom? In dit artikel over B12 kun je er uitgebreider over lezen, maar ik vat het nog even kort samen #zobenik. Vitamine B12 wordt aangemaakt door micro-organismen in het lichaam van elk dier, ook in dat van mensen. Wat is dan het probleem? Zowel dieren als mensen kunnen uit bacteriën vitamine B12 aanmaken, maar het grote verschil is dat het bij ons op een vrij nutteloze plek zit (aan het eind van de dikke darm). Hierdoor poepen wij het doodleuk uit en kan het niet opgenomen worden door ons lichaam. Sommige dieren hebben dit probleem ook, en eten daarom hun eigen uitwerpselen op. Mensen vinden dit meestal niet zo fris 🙂

Veel mensen denken dus dat ze met het eten van dieren dit probleem oplossen, aber nein… Ook dieren in de veeindustrie krijgen vaak supplementen toegediend omdat er niet meer voldoende in hun lichaam aangemaakt wordt. De beste oplossing is dus om een B12 supplement te nemen. Dan is het probleem opgelost, zowel voor jou als het dier dat graag wil blijven leven.

Vitamine B12 is vooral belangrijk voor een goede hersenfunctie, een vrolijk zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort heb je niet 1-2-3, aangezien je lichaam een ‘voorraadje’ opbouwt. Maar als je merkt dat je vaak last hebt van verwardheid, je slijmvliezen, duizeligheid, benauwdheid of chronische vermoeidheid, ga dan eens naar de huisarts en laat het testen. Via de website van de NVV kun je vinden welke B12 supplementen geschikt zijn voor vegans. Ik gebruik zelf graag deze van Ekopura. De capsules zijn gemaakt zonder onnodige of rare toevoegingen en bevatten plantaardige hulpstoffen.

2. Magnesium

Omdat ik veel aan CrossFit doe, zo’n vier keer per week momenteel, slik ik soms magnesium bij. In een gezond vegan voedingspatroon zit meestal voldoende magnesium, maar door plassen en zweten verlaat het ook weer snel je lichaam… en aangezien ik véél water drink (plassen!) en véél zweet neem ik het weleens extra. Na zuurstof en water, is magnesium namelijk één van de belangrijkste behoeften van een mens. Het regelt onder andere de energiestofwisseling en de overdracht van zenuwprikkels. Ook reguleert magnesium het calcium, koper, zink, kalium en vitamine D- gehalte van het lichaam.

Zéker als je veel aan (kracht)training doet, raad ik aan om magnesium te nemen. Het stimuleert een goed functioneren van de spieren en het zenuwstelsel, zorgt voor het onderhoud van je botten en tanden én vermindert vermoeidheid. Twee tabletten per dag en je bent het baasje 🙂

Foto: INQUI Media/ Tom Zwarts

3. Omega 3 

Zoals ik in de eerste alinea opbiechtte at ik als vegetariër soms nog vis (waardoor ik achteraf dus een pescotariër was, but that’s history). Ik vond het heel klote, maar ik had al een paar keer eerder geprobeerd zónder en na ongeveer een jaar viel ik steevast bijna uit elkaar; haaruitval, broze nagels, waardeloze weerstand, vermoeid, concentratieproblemen en huidproblemen. De huisarts vertelde me tot drie keer toe dat ik toch maar beter vis(olie) kon blijven nemen. ‘Omega 3 is nou eenmaal belangrijk, mevrouw Voogd’. Niemand die ooit een woord met mij gerept heeft over Omega 3 uit algen…

Op een gegeven moment was ik het zat en ging ik zelf maar op onderzoek uit. Hoe kon het toch dat al die vegans overleven zonder vis(olie)? En toen vond ik het: mijn holy grail in de vorm van algen. Vissen maken namelijk niet zélf Omega 3 aan, zij halen het ook uit hun eten! Met andere woorden? Door algenolie te nemen pak je Omega 3 dus direct van de bron, in plaats van uit de 90 miljard(!) vissen die per jaar het loodje leggen om aan de vraag naar visolie te voldoen.

Door deze vegan algenolie capsules (Omega 3) te combineren met het eten van walnoten, lijnzaad, olijfolie, avocado’s en hennepzaad hou ik de omega vetzuren 3, 6 en 9 in perfecte balans, wat nodig is om gezond te blijven. De algenolie is een bron van DHA, wat diverse malen wetenschappelijk bewezen positieve gezondheidseffecten heeft op het hart, bepaalde vormen van kanker kan voorkomen, en ontstekingen kan tegengaan. Per dag is 1 capsule voldoende.

4. Vitamine D3

Vitamine D, of eigenlijk D3, is een hele belangrijke. Het is namelijk niet alleen voor vegans goed er voldoende van binnen te krijgen, maar zeker ook voor niet-vegans. Omdat de zon hier in Nederland nou niet bepaald je-van-het is, komt een D3 tekort steeds vaker voor. En een D3 tekort zit je, net als bij B12, écht niet op te wachten…

Deze vitamine is essentieel voor sterke botten, gewrichten en tanden. Maar ook voor spieronderhoud, een sterk immuunsysteem en de opname van calcium. Aangezien vitamine D3 vaak voorkomt in dierlijke producten zoals vette vis, eieren en zuivel kan het voor vegans in het begin even puzzelen zijn wat nu precies waar in zit. Maarrrrr… no worries. Vitamine D3 zit namelijk ook in plantaardig voer! In paddenstoelen, tofu en bak- en braadproducten van Alpro, bijvoorbeeld. Uiteraard zijn er ook goede vitamine D3 supplementen te koop, maar let er wel op dat het niet is gemaakt van wolvet. Zelf neem ik – zeker in de winter – elke dag 1 van deze vegan D3 capsules, zodat ik zeker weet dat ik geen tekort oploop.

Conclusie?

Het valt allemaal wel mee met die shitload aan supplementen die vegans nodig hebben. Sterker nog: eigenlijk raad ik iedereen – omni, vega of vegan – aan om bovenstaande vitamines en mineralen te nemen om gezond te blijven. Elk lichaam kan namelijk wel een beetje extra hulp gebruiken, zeker in een periode met veel stress, intensief sporten, zwangerschap, of whatsoever.

Deze range producten van Ekopura zijn allemaal onderdeel van hun compleet vernieuwde vegan lijn, en ik ben er meer dan content mee. De spullen passen door de brievenbus, hebben allemaal het Vegan logo en zijn vrij van chemische toevoegingen of vulstoffen. En nu komt het…..

WANT JIJ KUNT EEN COMPLEET PAKKET WINNEN!

WHOA 🙂 Om te vieren dat Ekopura deze nieuwe vegan supplementen heeft gelanceerd, mag ik 3 pakketten met alle bovenstaande favo’s verloten, zodat jij kunt daar als een van de eersten kennis mee kunt maken.

Wat moet je doen om kans te maken?

 1. Volg SquatCilla.nl EN EkoPura op Instagram en/of Facebook
 2. Vertel mij hieronder in de comments óf onder mijn EkoPura Facebook post waarom jij die vegan protein en omega-3 wel kunt gebruiken, en wie weet!

Op 9 september pluk ik de lucky basterds uit de pool.

SUCCES!

 

 

 

 

Disclaimer – Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met EkoPura. Echter, zoals jullie van mij gewend zijn, heeft dit niets te maken met mijn oordeel. In mijn blogs ben ik te allen tijde eerlijk over de producten en/of diensten van een bedrijf of merk. –

 

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply
  Hannah van Volen
  2 september 2019 at 06:48

  Wat een fijn artikel heb je weer geschreven.

  Ik gebruik die supplementen ook (van een ander merk) behalve magnesium

  En ik loot graag mee omdat ik er net aan toe ben weer een voorraadje in te slaan (was net een lijstje aan het maken waar omega3 en vit.d3 op staat!), omdat ik dit jaar veel heb gesport, ben afgevallen en wat gespierder ben geworden en misschien ook wel wat extra magnesium kan gebruiken.

 • Reply
  Iva
  2 september 2019 at 07:20

  Wauw, ik probeer al langere tijd helemaal vegetarisch en overwegend veganistisch te eten, en dat verhaal over soms vis eten uit noodzaak klinkt heel herkenbaar. Ik probeer deze combinatie van vitamines dan ook graag uit om te kijken of het net zo goed voor mij werkt!

 • Reply
  Datze
  2 september 2019 at 07:25

  Hoi! Hoi! Ik wil heel graag producten van ekopura willen proberen. Woon namelijk in Almelo 😉 En als ik bij een drogist (zelf bij natuurwinkel) vraagt om vegan omega 3 wordt je aangekeken alsof je chinees praat 😭. Ik hoop ook dat deze supplementen mij ook zouden helpen om mijn cross fit trainingen en prestaties te kunnen hervatten/ ondersteunen/ verbeteren – op dit moment zit ik ff in een “niet zo leuke” fase 😣 🍀🌱

 • Reply
  Mirelle
  2 september 2019 at 07:26

  Hoi! Wat een duidelijk en leuk geschreven verhaal, thanks! Ik zou graag het pakket willen winnen omdat ik momenteel van vega naar vegan ga… En daar wel wat hulp bij kan gebruiken. Wil het natuurlijk goed doen en vol energie blijven:D kijk uit naar je volgende post!

 • Reply
  Monique Hilverdink
  2 september 2019 at 07:46

  Wat een duidelijk verhaal! Ik ben sinds 2 jaar vegan, maar ik geloof (lees) dat ik nog wel wat extra supplementen kan gebruiken. Ik zou dit pakket graag uit proberen!

 • Reply
  Laura
  2 september 2019 at 07:53

  Al een tijdje eet ik voor 98% veganistisch. Mede door jou en Tom, door antwoord te geven op mijn vragen 🙂
  Ik neem ook supplementen (toevallig bijna weer op) en ben zeker benieuw naar dit merk! Heb een chronisch vitaminetekort en moet echt strikt goede en betrouwbare vitamines slikken om me goed te blijven voelen. Hoop dus dat ik deze mag proberen! 🤞🏼✌🏼

 • Reply
  Suzet Miedema
  2 september 2019 at 08:01

  O yes! Dit wil ik winnen. Vanwege mijn vegan lifestyle is het belangrijk deze supplementen bij te slikken!! Door mijn intensieve hardloop-kracht schema is het extra belangrijk! Genoeg energie en me goed blijven voelen om mijn eigen records te kunnen verbreken 😛👏🏼

 • Reply
  Lizanne
  2 september 2019 at 08:03

  Hoi Cilla, Ik zou graag willen winnen omdat het weer tijd wordt om mijn supplementen aan te vullen. En omdat ik verliefd ben op de verpakkingen van Ekopura, maar ik zou het zelf niet kopen omdat ik ze wel duur vind 🙁
  Bedankt weer voor het leuke een leerzame artikel! 😀 Groetjes Lizanne

 • Reply
  Ellen
  2 september 2019 at 08:05

  Hai Cilla! Wat een leuk en duidelijk stuk heb je weer geschreven, ik word altijd vrolijk van de manier waarop je alles weet te verwoorden. Ineens valt bij mij het welbekende “kwartje”! Ik ben hard aan het trainen voor een halve marathon en elke keer word ik onderweg stikduizelig en moet me vasthouden aan een boom óf loopmaatje. Ik eet sinds 1,5 veganistisch en ben écht een freak qua gezond eten maar al die supplementen dus (nog) niet. Ik hoop een pakketje te mogen winnen en zo de Singelloop in Breda over een paar weken met een big smile te finishen! 😉

 • Reply
  Bo
  2 september 2019 at 08:14

  Wat een mooie winactie!
  Ik ben al tijden in mijn hoofd bezig met supplementen maar zie door de bomen het bos niet EN vind alles ineens aanschaffen ook best prijzig als ik heel eerlijk ben.🙈
  Dit, en omdat ik heb besloten wat beter voor mezelf te gaan zorgen wil ik dit heel graag winnen zodat ik weer sterker kan worden en mijn lichaam kan geven wat het nodig heeft!

 • Reply
  Michelle
  2 september 2019 at 08:19

  Wat een fijn artikel, ik wist dit al omdat ik ook veel bezig ben met voeding vanwege mijn gezondheid. Ik heb namelijk fibromyalgie, dan zijn deze supplementen heel erg belangrijk om de pijn te minderen. Ik eet al 3 jaar veganistisch, en soms is het enorm zoeken welk merk wel of niet. Vanwege mijn hoge ziekte kosten en dat ik volledig afgekeurd ben valt het niet mee om alle supplementen altijd in huis te hebben. Het is behoorlijk prijzig. Om die reden zou het enorm fijn zijn om een voorraadje te winnen.

 • Reply
  Eva Verschoore
  2 september 2019 at 08:39

  Ik doe graag mee aan deze leuke winactie! Nog steeds zoekende naar de beste supplementen zou ik deze graag willen proberen! De protein graag voor mijn vriend, die veel sport, zowel hardlopen als crossfit.

 • Reply
  Natasja
  2 september 2019 at 08:50

  Super artikel! En ik zou graag de producten van ekopura uit willen proberen om mijn Vegan lifestyle nog gezonder in te richten!

 • Reply
  Jedidjah Arentsen
  2 september 2019 at 09:03

  Wat een handig artikel! Ik ben al een tijdje op zoek naar de juiste supplementen. Ik merk dat ik snel moe ben, dus mijn lichaam heeft de hulp absoluut nodig. Vond het nog lastig om helemaal Vegan supplementen te vinden, omdat er zoveel gelatine bevatten of andere dierlijke producten. Dit pakket zou dus echt een uitkomst zijn!

 • Reply
  O.M
  2 september 2019 at 09:17

  Hoi,
  Heel graag win ik deze supplementen voor mijn lichaam. Heb de laatste paar jaar mijn lichaam verwaarloosd en met dit cadeautje wil ik graag mijn lichaam ondersteunen bedanken voor al het dagelijkse werk wat het voor mij doet 🙂

 • Reply
  frida
  2 september 2019 at 10:03

  zou echt top zijn voor een fanatieke kt-er die heel graag wat fitter en sterker wil worden om na jouw enthousiaste berichtje dit ook te gaan proberen. Ik heb vooral moeite met gezonde vetten dus benieuwd naar de effecten van de omega 3. Hoop echt te winnen!

 • Reply
  Ayla van den Nieuwenhof
  2 september 2019 at 12:56

  Wat een leerzaam artikel weer! Ik doe graag mee met de winactie omdat ik vind dat ik dat wel nodig heb nu. Ik geef mijn kleintje van 4 maanden borstvoeding en de supplementen (en baby) zijn al duur genoeg. Als borstvoedende mama kan ik wel wat extra’s gebruiken.

 • Reply
  Laurens de Groot
  2 september 2019 at 13:24

  Puik artikel! En ik kan zo’n pakketje wel gebruiken aan gezien ik ook veel sport en veel onderweg ben. Dan is het wel handig om de nodige grondstoffen voor een gezond lichaam en heldere geest af en toe een beetje aan te vullen 😁.

 • Reply
  Koert
  2 september 2019 at 14:58

  Leuk artikel en zeer inspirerend, ik gebruik zelf Cal-Mag-Zink van Orthica en Magnesium van Gold Naturals. Ik doe 3x per week Karate, 2 x Blaze(David Lloyd) en verder doe ik op de tijd die ik over heb veel Krachttraining om spieren op te bouwen. Ik ben momenteel bezig om meer vegan en vegetarisch eten en ik zoek naar goede vervanging en supplementen die mijn actieve sportleven goed ondersteunen. Ik ben ook zeer benieuwd naar de supplementen in je artikel en ook als ik niet win, ga ik ze zeker proberen.

 • Reply
  Moniek
  2 september 2019 at 15:00

  Ik zou dit pakket graag willen winnen omdat ik nog niet alle vitaminen gebruik die ik zou moeten hebben als beginnend vegan. Ik ben vegetariër vanaf mijn 10e en dacht ook altijd dat een multivitamine voldoende was. Ik ben heel benieuwd naar dit merk!

 • Reply
  Esther Hendriks
  2 september 2019 at 15:40

  Graag zou ik het @ekopura vitaminepakket winnen, omdat ik door de bomen het bos niet meer zie. Momenteel slik in tenminste 8 supplementen per dag, een shitload dus, en het is een verademing om te lezen dat het met minder kan. En beter, minder shit, minder chemisch, minder vulstof en VEGAN natuurlijk! Ik kruis mijn vingers dat ik win 🤞🏻🍀

 • Reply
  Koert
  2 september 2019 at 16:56

  Geweldig leuk artikel zeg. Ik ben zelf lekker actief bezig. Zo doe ik 3x per week Karate en Blaze. Daarnaast ben ik de laatste welen bezig met krachttraining. Ik gebruik al magnesium en omega-3, maar nog niet vegan. Ik ben mijn eetpatroon nu ook aan het veranderen naar vegan en de supplementen zouden een mooie aanvulling zijn.

 • Reply
  Ilona Asmussen
  2 september 2019 at 18:55

  Oh yes please! Sinds dit jaar overgestapt op vegan en heb alleen B12 tabletjes op het moment. Doe ook fanatiek aan Crossfit en Magnesium was ook nog naar een vegan optie op zoek! Zo het zo tof vinden om dit pakket te winnen! 💚🌱

 • Reply
  Martijn
  4 september 2019 at 11:12

  Dankjewel! Weet wat nieuwe informatie voor mij! Ik ben niet zo van de supplementen eigenlijk (muv B12), maar als het echt effect heeft moet ik het misschien toch eens gaan proberen 🤔…
  Een pakketje winnen is natuurlijk altijd fijn 😉

 • Leave a Reply