Vegan tips

7 makkelijke tips voor de laatste stappen naar een vegan lifestyle!

‘Pffff, weet je Cil, ik wíl wel vegan gaan, maar het lúkt me gewoon niet. Elke keer verlang ik zo naar vlees (of kaas, vis, ei, melk, kwark, etc.) dat ik weer terugval in mijn oude patroon. Heb jij dat nooit?’ Heel eerlijk? Nee. Of nou ja, niet meer.

Toen ik vegan ging heb ik voor mezelf de keuze gemaakt om het gewoon te doén. Punt. Ik zie het daarom ook niet als een concessie, maar als een verrijking van mijn leven. Maar dat betekent niet dat ik geen inlevingsvermogen heb, of geen begrip kan opbrengen voor bepaalde gewoontes. Dus, ik ga je helpen met die laatste stapjes naar een vegan lifestyle.

Denk je eraan om te stoppen met vlees eten, of wellicht van vega naar vegan te gaan, maar weet je niet zeker of je die dierlijke producten kunt laten staan? Vast wel! Met deze 7 tips kun jij voor eeuwig afscheid nemen van die vlees- zuivel- of kaas cravings!

1. Bedenk waarom je het doet

Sinds mijn 12e at ik al geen vlees meer, maar ik was er heilig van overtuigd dat melk en kaas ‘geen kwaad’ konden. De koe ging er immers niet aan dood, right? Pas op het moment dat ik documentaires zag zoals Food Inc. en Cowspiracy gingen mijn ogen open. Ik durfde kritisch te kijken naar mezelf en besefte dat mijn intenties wel goed waren, maar dat de waarheid anders lag.

Vervolgens heb ik even een zwembad vol gejankt, en besloot ik de volgende dag een Challenge te doen (om vervolgens nooit meer anders te willen). Je kunt immers nooit meer terug naar die onwetendheid. Als je weet waarom je het doet, dan sta je ook steviger achter hetgeen wát je doet.

2. Wees voorbereid

En dat bedoel ik echt in de breedste zin van het woord! Dus als je graag (meer) plantaardig zou willen eten, lees je dan goed in. Dat hoeft echt geen jaren te duren, maar zorg dat je de wetenschappelijke basisinfo over B12, ijzer, magnesium en plantaardige eiwitten gewoon paraat hebt. Scheelt weer een hoop getwijfel als die ene betweterige carnivoor-collega je onder de tafel probeert te lullen.

Daarnaast betekent vooruit denken ook dat je rekening moet houden met het feit dat ons land ingesteld is op vleeseters. En dat is prima, zolang je wel goed voor jezelf zorgt.
Mijn favoriete ‘onderwegsnacks’ zijn bijvoorbeeld repen van Nakd, zakjes kikkererwten en fruitsalades. Als je altijd wat gezonds en lekkers in je tas hebt, voorkom je dat je onderweg onverhoopt een McDrive in sukkelt.

3. Spice up your life

Op de één of andere manier hebben veel mensen alleen peper, zout en, als ze heel wild zijn, misschien wat knoflookpoeder in de kast staan. Maar vul voor de verandering je kruidenrekje eens aan! Niet alleen de smaak van je voedsel wordt beter; sommige varianten zijn ook nog eens antioxidanten (zoals kaneel, kurkuma, gember, oregano en peterselie).

Van drooggekookte groenten met een kwak zout en een klont margarine wordt niemand vrolijk, en een vegan al helemaal niet. Dus: maak er een specerijenfeestje van! Bestrooi je groenten royaal met kruiden en roerbak ze, zodat de bite en vitaminen niet verloren gaan. Als je van een gerookte smaak houdt kun je amandelen of gerookte paprikapoeder toevoegen, en probeer voor de verandering de grillstand van je oven eens. Wedden dat jouw seitanburger lekkerder is dan die vette, zompige zemenlapjes die je bij de snackbar gewend was?

Noodle soep mét vegan garnalen, bij Noo.Me Rotterdam. BAM!

4. Vegan uit eten

Het wordt best een issue als je in je oude hamburgertent opeens een goedgevulde salade met gegrilde tempé wilt bestellen… Ga daarom in jouw buurt op zoek naar leuke, vega(n) friendly hotspots zoals deze in Rotterdam. Het is zo heerlijk om ergens binnen te vallen waar je niet bang hoeft te zijn dat ze geen plantaardig voedsel op de kaart hebben! Apps zoals Happy Cow zijn daar uitermate geschikt voor.

En natuurlijk kan een béétje redelijk restaurant altijd een salade voor je maken, maar eerlijk is eerlijk, die ijsbergslaatjes met een verdwaalde tomaat komen op een gegeven moment ook weleens je neus uit. Zorg dat je weet waar je terecht kunt en neem gezellig wat vleeschvrienden mee om te laten proeven hoe heeeeerlijk plant based voer is.

5. Geleidelijk stoppen is ook oké

Nee, maar echt! Hoewel cold turkey (HA!) vegan worden voor sommigen geen probleem is, kunnen de meeste mensen zulke grote veranderingen niet in één keer behappen. De beste manier is dus om het langzaam uit je leven te schrappen.

Eet je nog vlees? Begin dan bijvoorbeeld twee of drie keer per week vlees te vervangen door seitan, gegrilde tempé, bonen of falafel, en bouw dat vervolgens op als het goed gaat. Hetzelfde geldt voor kaas, yoghurt, kwark en andere dierlijke producten als je vegetariër bent. Ga lekker voor soja yoghurt en kwark, vegan kaas van No Muh (heeft mij toen erg geholpen!), neem soja boter als je normaliter roomboter eet en gebruik Oatly om je cappuccino op te schuimen. Voordat je in de gaten hebt, is je lijf gewend aan plantaardig voedsel, zonder dat het lijkt alsof je enorm inlevert op smaak en structuur.

6. Grijp niet alleen naar brood met kaas

Veel mensen die geen vlees meer op brood willen gaan over op kaas. Toch is dat niet de oplossing, hoe goed je intentie ook is. Voor kaas gaan immers ook een shitload aan kalfjes dood en bovendien is het door de verzadigde vetten allesbehalve gezond voor jezelf. Ga liever voor gegrilde groente, vegan mozzarella van Veganella, gegrilde kipstuckjes van De Vegetarische Slager of homemade hummus. Pindakaas kan ook (lekker met banaan, whoehooo), maar kies dan voor een variant zonder toegevoegde suiker. Hetzelfde geldt voor jam, trouwens.

Sommige mensen denken niet te kunnen stoppen met vlees ‘omdat ze het zo lekker vinden’. Maar hey, back to reality, vlees an sich smaakt nergens naar. Het is een dood dier, dus als dat niet goed gekruid wordt smaakt het daar ook naar! Dus óf je vindt de vleeskruiden lekker, óf je zoekt een bite, óf je lichaam vraagt om bepaalde voedingsstoffen in vlees, zoals ijzer. Simple as that.

Not why but why not vegan mastino pizza

7. Gewoon volhouden 

Het goede nieuws is: smaakbeleving en -voorkeuren veranderen met de tijd, dus waarschijnlijk heb jij na een periode met alleen maar heerlijk vegan voer alleen nog een crave naar veggienuggets in plaats van Mac. Je lichaam past zich namelijk heel snel aan!

En weet je? Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd, maar uiteindelijk zul je toch altijd zelf achter je eigen keuzes moeten staan. Bedenk dus voor jezelf waaróm je in de eerste plaats koos voor meer plantaardig in je leven. Steeds meer onderzoeken tonen immers ook aan dat vlees en zuivelproducten bad shit zijn voor je lijf, dus waarom niet kiezen wat het beste is voor de dieren, de wereld én voor jezelf? Precies!

 

Hoe hebben jullie de stap ervaren van omni naar vega? Of van vega naar vegan? Waar hadden jullie moeite mee en wat ging juist heel easy? Laat het me weten via Facebook of Instagram en oh ja, je kunt me ook wekelijks volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply
  Marieke
  27 mei 2016 at 05:47

  Handige tips! Ik ben dus van carnivoor over aan het stappen naar vegan, ik doe dat in etappes. Ik eet nog wel af en toe een ei bijvoorbeeld en buiten de deur vegan eten vind ik nog wel lastig. Maar goed, Rome is ook niet in een dag gebouwd zullen we maar zeggen, dus ik geef mezelf de tijd. Ik voel me wel een stuk happier door en zie het dan ook als verrijking. Fijne post!

  • Reply
   Cilla
   30 mei 2016 at 09:00

   Oh, ben je aan het overstappen? Ik dacht dat jij al vega(n) was joh Marieke 🙂 Ik snap dat buiten de deur eten niet altijd even makkelijk is. Ik merk zelf ook dat het lastig is om dierloos eten te vinden als ik eens niét voorbereid ben. Dus geef jezelf inderdaad lekker de tijd en als je het stap voor stap doet is het ook prima 🙂
   Je bent lekker bezig!

 • Reply
  Hailey
  27 mei 2016 at 08:43

  Super handige tips! Ik ben steeds meer vegan aan het eten en dat bevalt heel erg goed! Ik wou dat ik dit eerder was gaan doen! Mijn doel is wel om op een dag 100% vegan te eten, maar ik heb gemerkt dat ik toch wat tussenstappen nodig heb. Dus ik eet gemiddeld 5 dagen in de week vegan en twee dagen vega. Ik ben blij dat ik je blog heb gevonden trouwens, want je hebt echt super nuttige tips! Veel dank hiervoor!

  • Reply
   Cilla
   30 mei 2016 at 08:57

   Wat goed dat je er zo bewust mee bezig bent Hailey 🙂 En dat je wat tussenstappen nodig hebt geeft helemaal niets. Je bent ermee bezig en dat is al helemaal top.
   Succes 🙂

 • Reply
  Anne
  6 juni 2016 at 09:01

  Wat een interessant en inspirerend artikel! Vandaag is mijn derde week als vegetariër en het bevalt me heel goed. Ik had eigenlijk verwacht dat het in het begin heel zwaar zou zijn, maar dit valt echt heel erg mee! Alleen de reactie van mensen zijn soms irritant, nog tips om hier op een leuke manier mee om te gaan? Mensen gaan zich op eens zorgen om je maken, terwijl ze dat normaal niet zouden doen ! haha. Bedankt voor je tips !

  • Reply
   Cilla
   6 juni 2016 at 22:04

   Hi Anne, wat goed van je dat je vega bent gegaan!
   Je zult inderdaad merken dat je in het begin even moet ‘omschakelen’ maar dat het steeds makkelijker wordt.

   De reacties van mensen zijn vaak vooral gebaseerd op hun eigen onzekerheden en ‘tekortkomingen’. Vaak weten ze namelijk wel dat vlees echt niet zo gezond is, of slecht voor het milieu en de dieren, maar kunnen ze het zelf niet opbrengen om te minderen of te stoppen (wat resulteert in domme/flauwe grapjes maken naar mensen die het wél kunnen). Probeer dit dus niet te persoonlijk op te vatten, maar wel eerlijk te zeggen als het écht kwetsend of vervelend wordt. Jij zeurt immers ook niet de hele dag aan hun hoofd dat hun aderen dicht slibben of dat ze meehelpen aan het in stand houden van de bio-industrie toch ;)? Doe lekker wat voor jou goed voelt en wees trots op jezelf: alle kleine stapjes helpen. Niet alleen voor je eigen gezondheid maar ook voor het dierenwelzijn.

   Daarnaast is het verstandig om goed te weten waar je mee bezig bent en dat je zelf heel goed weet/onderzoekt op welke manieren je je koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen binnen krijgt, zodat niemand zich daar verder mee hoeft te bemoeien, hoe ‘goed’ dat ook bedoeld is 🙂

   Succes!

 • Reply
  Hill
  28 september 2017 at 17:29

  Oh dat is mooi gezegd zeg ‘Je kunt immers nooit meer terug naar die onwetendheid’. Zó waar! Het kost mij daarom ook geen enkele moeite om vegan te zijn :-)! Sterker nog, het wordt steeds leuker, ben geloof ik nog nooit zo lang ergens enthousiast over geweest :-)!!

 • Reply
  Wouter Duijndam
  28 september 2017 at 20:18

  Ik zit nu in de fase dat ik al mijn voeding tegen het licht hou.
  Vlees, kip en vis eet ik al een paar maanden niet meer. Kaas, melk, yoghurt ,kwark , hutenkase en eieren ook niet.
  Wel eet ik af en toe voor de verandering een vega burger waar dan 18% Edammer kaas aan toegevoegd is.

  Dit komt ook door de thuis situatie, mijn dochter van 4 vind de boter van papa vies en mijn vrouw zegt “je mag best eens in de zoveel tijd een ei eten zonder je schuldig te voelen”

  Ik zit in de fase: Tandenpasta: zonder fluoride en 100% vegan! Wat? word wijn geklaard met dierlijke grondstoffen, geen wijn voor mij.
  Ik heb moeite met de instinkers. Gebruikt mijn bakker melk in zijn brood en welke kauwgom en welke niet.
  De E-nummers daar ben ik nog maar niet aan begonnen, dat kan ik voor als nog niet handelen.

  • Reply
   Cilla
   29 september 2017 at 10:17

   Ah, Wouter, die fase herken ik zó erg. Ik hoor vaker van mensen dat hun stappen naar een vegan lifestyle echt in etappes gaat. Zelf merkte ik heel dat ik, vooral het eerste jaar, echt een ontzettende wrok kreeg tegenover de mensheid. Hoé kunnen we immers zo door blijven gaan terwijl al die honderden miljoenen dieren zoveel lijden en pijn hebben? Terwijl we het helemaal niet nodig hebben. Ik begreep het niet en werd er grumpy van. Gelukkig is dat ook vanzelf weer bijgedraaid. Vaak weten mensen écht niet waar ze aan bijdragen, durven ze niet te stoppen of zijn ze gewoon slecht op de hoogte en denken ze voedingsstoffen te moeten missen. (Bijna) niemand wil opzettelijk dieren pijn doen.

   Ik vind het super goed van jou dat je op deze weg bent, maar probeer sommige ‘foutjes’ ook te accepteren. Koop je eens onverhoopt iets wat niet helemaal vegan is? Leer ervan en koop het gewoon niet nog een keer.

   Wat betreft je dochter en boter… als ze eenmaal aan de smaak gewend is, zal ze het geen probleem meer vinden.
   Welke boter heb je nu? Want die van Alpro Soja is echt heel lekker hoor 🙂
   Het ‘Eens in de zoveel tijd een ei eten’ van je vrouw is niet helemaal juist, helaas. Voor eieren gaan sowieso kuikentjes door de shredder, of je er nu 1 per week eet of 10. Door ei te kopen maak je daar jammer genoeg direct deel van uit. Bovendien is ei ook helemaal niet gezond, dus wat dat betreft zou ik aanraden een eitje achterwege te laten. Uiteraard geldt hier ook weer: weeg dit voor jezelf af en lees je in. Ik schreef eerder ook al een blog ‘Wat is er mis met ei’ waarin je alle informatie hierover kunt vinden. Ook over e-nummers schreef ik een artikel: welke wel en niet vegan zijn. Misschien handig voor in de supermarkt 🙂

   Je bent ontzettend goed bezig, Wouter! Keep up the good work.

   Liefs, Cilla

 • Reply
  Marianne - Groene stapjes
  29 september 2017 at 07:40

  Ik ben een half jaar geleden cold turkey overgestapt van omni naar vegan, en geen seconde spijt gehad! Wel moeite soms om de boel te laten staan als er geen lekker plantaardig alternatief is, maar ik doe mijn best. Ik bega dus nog wel eens een foutje, maar inderdaad wat je zegt: weten waarvoor je het doet helpt zo veel!

  • Reply
   Cilla
   29 september 2017 at 10:06

   Een half jaar? Ik dacht echt dat jij al ‘een oude rot’ was, haha. Wat goed, zeg!

   Van omni naar vegan is inderdaad een mega stap, en wellicht dat het mij ook veel meer moeite had gekost als ik niet eerst 20 jaar vegetariër was. Ik vind het altijd heel knap als mensen dat in een keer kunnen. Dat je dan nog weleens een foutje maakt, kan gebeuren en is helemaal begrijpelijk. Je bent echt een topper!

   Liefs, Cilla

 • Reply
  Rianne
  29 september 2017 at 07:53

  Hoi Cilla, ik ben na ruim een jaar als flexanist afgelopen juli definitief overgestapt op een vegan levensstijl. De laatste stap waar ik moeite mee had was het buiten de deur gebeuren, maar voor mijn gezondheid en omdat ik dierlijke producten echt niet meer los kan zien van het betreffende dier (oftewel de carnisme-knop kan niet meer aan) heb ik in juli de moed gevonden om eindelijk op te komen voor mezelf en ook de mensen in mijn omgeving vertelt dat ik geen dieren e.d. meer wil eten. En gelukkig, ook al begrijpen sommigen in mijn omgeving het niet, accepteren ze het wel. En ik voel me er super gelukkig bij 🙂 Binnenkort vier ik mijn verjaardag en alles zal plantaardig zijn, zo fijn! Groetjes Rianne

  • Reply
   Cilla
   29 september 2017 at 10:02

   Wat super om te horen, Rianne! Heel fijn ook dat je niet heel veel negatieve reacties krijgt uit je omgeving. Ik heb weleens gehoord dat mensen echt een beetje het gevoel hebben ‘uit de kast’ te moeten komen, als ze tegen familie en vrienden gaan vertellen dat ze geen dierlijke producten meer willen consumeren. Lijkt me echt heel vervelend.

   Leuk dat je verjaardag in ieder geval helemaal vegan zal zijn! Ben benieuwd wat je allemaal gaat serveren 🙂

   Liefs, Cilla

   • Reply
    Rianne
    29 september 2017 at 15:30

    ik heb Wilmersburger kaasblokken classic en hartig gehaald en Lyonerworst van Vantastic Foods en boterhamworst van de Vegetarische Slager met augurk (ik hoop dat de ouderwetse klassieke hapjes mensen makkelijker over de streep trekken om het te eten 🙂 En dan wil ik nog experimenteren met glutenpoeder dat ik heb gekocht om een pittige borrelworst te maken. En dan heb ik nog stokbrood met de filet americain van de vegetarische slager, vegetarische spread curry papaja van de Aldi en ik heb Creamy Sheese knoflook en kruiden. En dan nog komkommer en misschien nog satesaus en knoflooksaus, dat heb ik eens bij Indische vrienden op, die dipten kommer in sate en knoflooksaus en dat was ook wel erg lekker. Dan nog naturel chips en een kruidige pindamix van de Ah. Verder maak ik zelf nog een cake, brownies en kersenvlaai. Allemaal totaal niet een whole food plantbased dieet wat ik momenteel gewoon dagelijks thuis eet, maar ja zoals ik al zei je moet het voor de carnivoren wel aantrekkelijk houden 🙂 dus om nou naast de dierlijke producten ook direct de suiker eruit te halen en het vet te beperken zal niet meewerken haha 🙂 Misschien dat ik nog wat experimentele hapjes erbij maak, ik heb nog een recept voor vegan gevulde eieren liggen en voor borrelballen, mjah zoals je ziet heb ik al een hele waslijst, dus misschien houd ik het hier wel gewoon bij 🙂 krijg er wel trek van

 • Reply
  Sandra
  1 november 2018 at 10:33

  Ik ben ook langzaam meer richting een plant based lifestyle aan het gaan. De eerste stap was een diervrij ontbijt en nu steeds vaker ook de lunch (voorheen nog wel eieren o.i.d.). Avondeten is nog wel iets om aan te werken, maar ik probeer er wel steeds vaker op z’n minst een vegetarische maaltijd van te maken.
  Maar ik probeer het niet alleen bij het eten te houden en ook steeds bewuster te zijn in andere dingen die ik aanschaf zoals cosmetica en verzorgingsproducten.

 • Reply
  Gabie
  1 november 2018 at 15:28

  Nadat ik vegetarisch werd (vorig jaar einde zomer) ben ik me niet lang daarna ook meer gaan verdiepen in veganisme. Omdat bij mij dierenleed de grootste motivatie is, kon ik gevoelsmatig al snel niet meer anders dan de volledige omslag maken. Ik heb gelukkig plezier in koken en houd ervan om nieuwe dingen te proeven dus ik ervaar het ook als een verrijking op dat gebied en niet als een beperking. Ik heb zoveel heerlijke voor mij totaal nieuwe producten en gerechten leren kennen! En ook zoveel mooie en duurzame spullen en merken op andere gebieden zoals kleding, schoenen, accessoires, verzorgingsproducten enz. En, megabonus: ik voel me minder machteloos door bewuster te shoppen. 🙂 Wat ook wel scheelt denk ik: ik heb een schat van een vent waar ik alles bij kwijt kan en die niet dichtgetikt is qua eten. Het enige wat ik moeilijk vind, is het emotionele plaatje. Ik heb gemerkt dat ik me veel bewuster ben geworden van de vele soorten dierenleed die we in onze maatschappij in stand houden. En hoe makkelijk dat weggewuifd wordt.. Ik zie het nu op zoveel meer manieren dagelijks terugkomen. Dat vind ik soms wel zwaar omdat ik me er moeilijk voor af kan sluiten. En nu ik meer behoefte heb om die gevoelens te delen met gelijkgestemden, merk ik dat ik die niet heel veel in mijn directe kring heb. Vrienden en familie maken het me niet moeilijk of doen er niet lollig over maar ik merk dat ik wel een uitzondering ben, met hoeveel ik voel voor dieren. Dat gevoel van een ‘coming out’ heb ik ook gehad, maar dat zat uiteindelijk ook veel in mijn hoofd omdat ik blijkbaar toch wel een pleaser ben en niet graag ‘moeilijk doe’. Dat ik me daar bewuster van ben geworden helpt ook bij het doorvragen als ik iets koop; of dat nou eten is of iets anders. Dat ervoer ik echt als gênant in het begin, maar nu bijna niet meer. Klinkt misschien wat theatraal maar ik heb het idee dat ik met het veganisme een belangrijk en groot deel van mezelf eindelijk de ruimte heb gegeven. En dat voelt heel goed! 🙂

 • Reply
  Mariëlle
  1 november 2018 at 20:59

  YAY! Ik ben inmiddels ruim een jaar veganist en heb er totaal geen moeite mee 🙂 Best choice ever haha!

 • Leave a Reply