Anticonceptie

Deel 2: Update LadyComp: is hormoonvrije anticonceptie écht prettig?

Ladycomp apparaat review squatcilla veganblogger

Een aantal maanden geleden konden jullie lezen dat ik ging stoppen met de Nuvaring en de LadyComp zou gaan proberen; een vruchtbaarheidscomputer die vertelt of je die dag vruchtbaar bent of niet. Eindelijk zonder hormonen! Ik had jullie beloofd om na 3 maanden verslag te doen over mijn ervaringen en de eventuele veranderingen aan mijn humeur en mijn uiterlijk. En tadaaaaa… hier is ie; een update over mijn hormoonloze leven.

Laat ik beginnen bij mijn worst nightmare: ik was ontzettend bang voor hormonale acné. Mijn huid reageert heel snel en vaak ook zwaar overdreven op eigenlijk alles wat ‘anders’ is, en ik had gelezen dat stoppen met hormonale anticonceptie echt drama kan zijn voor je huid. En eerlijk? Het was in het begin ook drama; uitslag, rode vlekken, puistjes en gestreste poriën. Ik ben me erin gaan verdiepen en kwam tot de ontdekking dat je met bepaalde supplementen je lijf als het ware door die periode heen kan loodsen. Het zijn geen wondermiddelen, maar ze kunnen wel bijdragen aan het voorkomen van acné en littekens na het stoppen met de pil.

Veel dames realiseren zich niet wat een impact het op je lichaam heeft om die synthetische hormonen eruit te werken. Het is meestal niet binnen een paar weken gefixt, zeker niet na zo’n jaartje of -tig pilgebruik. Houd er dus rekening mee dat je in het begin last kan hebben van een onregelmatige menstruatie, haaruitval, aankomen/afvallen en in mijn geval hormonale acné. Je lichaam heeft serieus de tijd nodig om bij te komen.

Supplementen

Ik heb mijn lijf dan ook een beetje geholpen met 3 supplementen die erom bekend staan dat ze écht werken: Mariadistel, Agnus Castus en DIM complex. Ik ben niet zo’n zweverig kruidenpillentype, maar het kon geen kwaad om het te proberen en mijn huid was om te janken, dus ik had ook weinig andere keus vond ik zelf. Mariadistel heeft een reinigende werking en is sterk ontgiftend; goed om de hormoonresten zo snel mogelijk te verwijderen. Agnus Castus neutraliseert de productie van oestrogenen en progesteron en kan ondersteuning bieden bij huidproblemen en het op gang brengen van de natuurlijke cyclus. DIM (Diindolylmethaan) komt van nature voor in kruisbloemige groenten (zoals broccoli en bloemkool) en helpt het lichaam de overschotten aan oestrogeen af te breken, die vaak door de pil zijn ontstaan. Alle supplementen kocht ik bij De Tuinen, trouwens.

tabletten-hormonen-ladycomp-squatcilla

‘En? En? En?’

Ik ben stiekem nog steeds verbaasd, maar het hielp! Mijn huid werd langzaam rustiger en mijn cyclus kwam warempel ook meteen de eerste maand op gang. Mijn acné verdween en mijn poriën werden kleiner. Ik kwam in het begin overigens ook gezellig 3 kilo aan, maar dat vloog er na die eerste maand ook weer af. Al met al was het even klooien, maar het kwam goed. Ik heb de supplementen 2 maanden geslikt en daarna afgebouwd.

‘En hoe zit het met je libido?’

Ja! Alleen een simpele ‘ja’ is denk ik voldoende om uit te drukken hoe het ermee staat. En daar liep ik ook meteen tegen mijn eerste LadyComp-probleem aan. In de gebruiksaanwijzing staat namelijk dat een vrouw 6 dagen per maand vruchtbaar is; 5 dagen voor de eisprong en 1 dag erna. Het apparaat zou dus 6 rode dagen moeten geven…

Maar dat ding moet jou nog leren kennen, waardoor kleine veranderingen in je cyclus invloed hebben op de ‘groene’ dagen. Helaas peanutbutter is niemands cyclus perfect en maandelijks hetzelfde! Met andere woorden; hij geeft vaak voor de ‘zekerheid’ 10 rode dagen in plaats van de 6 die ik had verwacht, en dát is echt wel een beetje huilen. Zoals ik in mijn eerdere blog al vertelde vind ik condooms echt vreselijk a-seksueel en zelfs onpersoonlijk, ofzo. Maar 10 dagen géén seks mét een libido waar je U tegen zegt is ook geen feestelijke combi… Dit is dus absoluut een punt waar ik een oplossing voor zal moeten bedenken.

Ladycomp vruchtbaarheidscomputer

Conclusie na 3 maanden?

Al met al kan ik na bijna 4 maanden LadyComp zeggen dat ik niet ontevreden, maar ook nog niet uitzinnig ben over het apparaat. Wat geweldig is, is dat mijn huid een stuk rustiger is dan toen ik de Nuvaring nog gebruikte. Daarnaast is het natuurlijk duurzaam, dierproefvrij én prop je je lichaam niet vol met synthetische hormonen. Ook heb ik minder moodswings dan voorheen en ja… dat libido #whoopwhoop #gaanmetdiebanaan! So far so good. Maar een stuk minder is wel dat het apparaat echt nog véél rode dagen geeft, waardoor je dus met je fijne sexdrive onder je arm op de bank zit. Ik vind condooms heel onsexy, maar wellicht valt er toch een feestje mee te bouwen? We zullen het zien.

Over 3 maanden zal ik de laatste update geven over het gebruik van de LadyComp en alle voor- en nadelen gezellig hier delen. Gebruikt jullie ‘m ook en hoe zit het met jullie rode dagen? Ik hoor het graag via Facebook of Instagram.

 

 

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply
  Eveline
  10 juni 2016 at 20:32

  Heel leuk gescheven! “(…)met je fijne sexdrive onder je arm op de bank zit.” Zorgde ervoor dat ik hardop zat te lachen in de stiltecoupé.
  Ik was er al over aan het twijfelen om aan de ladycomp te beginnen als ik over 8 maanden mijn spiraal eruit moet halen. Ik ben benieuwd naar je artikel over 3 maanden 🙂

  • Reply
   Cilla
   13 juni 2016 at 11:53

   Dank je wel Eveline 🙂

 • Reply
  Rosan
  11 juni 2016 at 08:24

  Hi Cilla,
  Wat toevallig dat ik op je blog kom, ik ben sinds twee weken begonnen met de Ladycomp en herken het rode dagen puntje. En inderdaad is mijn libido weer JA geworden haha.
  Ik wilde in eerste instantie geen condooms proberen, maar gister toch maar gedaan en eigenlijk viel het heel erg mee. Beetje TMI misschien, maar we hebben van die ultr dunne gebruikt en je voelt er bijna geen verschil van ?.
  Liefs

  • Reply
   Cilla
   13 juni 2016 at 11:52

   Haha inderdaad inmiddels geprobeerd en… het valt mee :p Als de nood hoog is hihi…

 • Reply
  Lisa
  11 juni 2016 at 12:38

  Je grootste angst was hormonale acne? What about… 1. Toch per ongeluk zwanger worden en 2. Die pijn van vroeger terugkrijgen? :’) Leuk om te lezen! Ik ben vooral benieuwd hoe het nu eigenlijk zit met pijnklachten.

  • Reply
   Cilla
   13 juni 2016 at 11:51

   Per ongeluk zwanger worden was ik niet bang voor. De LC is net zo betrouwbaar als de pil, dus dat zat wel snor. Buikpijn heb ik nooit echt vreselijk gehad en heb ik ook niet sinds ik gestopt ben. Ook heb ik geen last van hevige menstruatie, dus ik heb wat dat betreft misschien ook een beetje geluk 🙂

 • Reply
  Mellanie
  11 juni 2016 at 13:33

  Oh, ik ben hier heel erg benieuwd naar! Leuk om te lezen 🙂

 • Reply
  Esther
  11 juni 2016 at 15:41

  Ooeeh spannend! Wat Lisa inderdaad zegt: mijn grootste angst zal toch echt die plotselinge buik zijn.

  Hoe betrouwbaar is het dat je echt niet zwanger wordt?

  Die supplementen die je noemt ga ik even opzoeken! Ik ben een tijdje geleden gestopt met de pil en (helaasss) gewoon meteen een normale cyclus, maar houd vocht vast (terwijl dat juist de bedoeling was minder te worden), dus wellicht handig :).

  • Reply
   Cilla
   13 juni 2016 at 11:49

   De LC bestaat al 25 jaar Esther, dus het is geen ‘nieuw’ apparaat. Hij is in alle onderzoeken betrouwbaar bevonden 🙂 Op hun website kun je alle antwoorden op dat soort vragen vinden en je mag ze altijd contacten voor extra info.

 • Reply
  Selma
  11 juni 2016 at 15:55

  Ik ben al jaren “pilloos” en helaas heeft dat er bij mij in geresulteerd dat ik enorme acné op mijn rug heb gekregen (met diepe ontstekingen en weet ik wat al niet meer). Gewoon echt niet chill. Met de pil had ik daar geen last van. Ik ben nog een beetje op zoek naar de oplossing daarvoor… Ik heb niet zo’n zin om weer te starten met de pil, al die kunstmatige hormonen in mijn lichaam… Ik vind het niet leuk om medicatie te slikken als het niet hoeft.

  • Reply
   Cilla
   13 juni 2016 at 11:48

   Ik hoor inderdaad vaker van acne op ruggen van vrouwen die stoppen met anticonceptie. Zelf heb ik daar gelukkig geen last van, maar ik kan me goed voorstellen dat zoiets heel onprettig is. Misschien moeten de afvalstoffen je lijf uit en gebeurt dat op die manier. Heb je er momenteel nog steeds last van of alleen rond je menstruatie?

   • Reply
    Selma
    13 juni 2016 at 11:51

    Helaas heb ik daar al jaren last van nadat ik een paar jaar geleden met de pil ben gestopt. In eerste instantie duurde het even voordat dat op gang kwam (ik ben nog heel lang acné vrij gebleven nadat ik met de pil stopte). Mijn menstruatie was in het begin ook heel onregelmatig. Nu dat weer regelmatig is, heb ik die acné dus. Het wordt een beetje erger als ik ongesteld ben/moet worden, maar eigenlijk zit het er continu. Heel vervelend, want het is pijnlijk en niet om aan te zien! Maar ja, misschien moet ik het maar gewoon accepteren. Ik ben nu wel begonnen met CBD-huidolie en hoop dat dat wat gaat helpen, maar ik heb er niet echt vertrouwen in haha. Volgens mij is het gewoon een of ander hormonaal probleem.

 • Reply
  Karin
  14 juni 2016 at 11:12

  Selma, misschien zou je eens moeten googlen op pcos. Een gynaecoloog kan vaststellen of je dat hebt. Ik heb dat en heb daardoor oa ook last van acne.

 • Reply
  Iris
  17 juni 2016 at 21:22

  Ik heb begrepen dat er een afstand van een paar meter moet zitten tussen je mobiel en de ladycomp vanwege de radiatie. Ik vraag me af hoe jij hiermee omgaat. Is het op vliegtuigmodus zetten niet ook genoeg?

  • Reply
   Cilla
   17 juni 2016 at 21:47

   Ja dat is wel genoeg 🙂 Ik heb ‘m ‘s nachts inderdaad ook op vliegtuig!

 • Reply
  Evelien
  3 februari 2017 at 21:58

  Cilla,

  wat een nieuw concept voor mij. Ik ben zeer geinteresseerd in deze vorm van anticonceptie, echter is de prijs voor mij nogal een ding. Enig idee hoe lang dit apparaat mee gaat? Ik las op de site 2 jaar garantie, maar zij 😉 gaat hopelijk wel wat langer mee..

 • Reply
  Mariëlle
  27 juli 2018 at 07:07

  Ik snap niet dat ik dit artikel van je nooit eerder heb gelezen :O Wat een super fijn stukje ook over de supplementen. Ik heb mariadistel liggen, dus dat ga ik gelijk weer even pakken. DIM staat ook al lang op mijn lijstje om te proberen, maar het andere kende ik nog niet. Thanks!

  • Reply
   Cilla
   27 juli 2018 at 18:29

   Haha, ja soms mis je weleens iets. Kan gebeuren 🙂 Hoe gaat het nu met jou en je huid zonder de anticonceptie?
   Liefs x

   • Reply
    Mariëlle
    28 juli 2018 at 09:57

    Mijn huid is gelukkig niet erger geworden door het stoppen met de pil! Ik heb de laatste tijd vooral veel qua voeding gedaan om het rustig te krijgen (intoleranties checken enzo). Maar de laatste paar weken ben ik me heel bewust van de rol van hormonen en maak ik stappen op dat gebied. Ik ben héél dichtbij 🙂

 • Reply
  Lisette
  13 mei 2019 at 17:40

  Ik heb onlangs DIM gekocht en ben ook van plan te stoppen met de Yasmin pil. Vandaag is de laatste dag van mijn menstruatie en ik neem dus geen pilletje meer. Kan ik direct beginnen met het slikken van DIM? Ik ben eerder van de pil af gegaan en kreeg toen puistjes! Voelde me wel erg goed, maar ik weet niet of het daar nou van kwam! Ben toen weer aan de pil gegaan ivm de puistjes en een nieuwe relatie. Ik wil nu stoppen omdat mijn libido tegenwoordig ergens in de ijskast ligt. Heb dit nog nooit meegemaakt en ben er helemaal klaar mee.
  Ik hoop dat je mij kunt vertellen of ik direct kan beginnen met DIM, om het mijn lichaam wat makkelijker te maken en een beetje te helpen!
  Liefs!

  • Reply
   Cilla
   26 mei 2019 at 16:35

   Yes, dat kan. Zelf ben ik onlangs weer aan de anticonceptie gegaan omdat ik uiteindeljk toch niet gelukkig werd van het constante checken van mijn vruchtbaarheid.
   Ik heb daar ook een artikel over geschreven, mocht je dat leuk vinden om te lezen. Je kunt in ieder geval gewoon meteen beginnen met DIM. Succes 🙂

  Leave a Reply