Dagelijks leven Duurzaamheid

Help! Vliegen is slecht voor het milieu, maar hoe moet ik dan op vakantie?

Hagelwitte stranden, hikes door adembenemende berglandschappen, nieuwe culturen leren kennen, ontsnappen aan de winter hier in Nederland; de redenen waarom reizen naar verre oorden zo fantastisch is zijn eindeloos. Ik steek dan ook het liefst mijn kop in het hagelwitte zand en ontken keihard dat vliegen he-le-maal niet slecht is voor het milieu. Maar niets is minder waar.

Want wist je namelijk dat…

 • Een retourtje Amsterdam – New York gelijk staat aan de uitstoot van het maken van 1000 Big Macs?
 • Een treinreis 7 tot 11 keer minder vervuilend is dan dezelfde reis met het vliegtuig?
 • Anders dan bij de trein, bus of auto er in Nederland geen belasting geheven wordt op vliegtickets?
 • Een vlucht naar Bali gelijk staat aan 4 jaar autorijden?
 • Je heel makkelijk met de trein naar Parijs, Londen en Berlijn kunt?
 • Je, om een retourtje Thailand te compenseren, ruim 3 jaar veganistisch moet eten of een jaar lang twintig zonnepanelen op je dak moet hebben liggen?

Mijn duurzame stapjes begonnen een jaar geleden op mijn bord, vervolgens was mijn huishouden aan de beurt en daarna volgde kleding. Vliegen dacht ik nooit zo bij na, het is zo leuk en makkelijk. Ik wuifde het weg met het idee dat anderen het ook doen en ik mezelf die mooie reis zo gun. Maar goed, dat vliegen slecht is voor de aarde, daar kon ik natuurlijk ook niet lang meer omheen.

Door kerosine te verbranden stoten vliegtuigen CO2 uit, en dit draagt bij aan het broeikaseffect. En niet zo’n beetje ook. Een vlucht naar Thailand is goed voor maar liefst 5.400 kilo broeikasgassen. Ter vergelijking, een gemiddeld Nederlands huishouden stoot met stroom en gas 4.100 kilo broeikasgassen uit in een heel jaar!

Genoeg redenen dus om eens bij stil te staan voor je een ticket naar een tropisch paradijs boekt. Ik zeg niet dat ik nooit meer ga vliegen, maar je hoeft echt niet 3 keer per jaar de wereld over om een mooie reis te maken. Wees eerlijk tegen jezelf. Als je bijvoorbeeld voor het milieu geen vlees eet, maar wel voor een weekend naar Berlijn vliegt – in uitstoot gelijk aan 3 maanden elke dag vlees eten – kun je je afvragen of dat reëel is.

‘Wat nu dan? Want ik wil zó graag reizen!’

Als je dan toch voor het vliegtuig kiest kun je wel iets doen om de schade aan het milieu te beperken. Ga bijvoorbeeld met een zo vol mogelijk vliegtuig, dan is de CO2 uitstoot per persoon het laagst. Dat zijn dus vaak chartervluchten en prijsvechters. Kies wel een maatschappij met een milieubeleid en moderne machines, zoals bijvoorbeeld Air France-KLM of EasyJet. Boek ook liever een directe vlucht; het opstijgen en landen kost extra energie. En, last but not least, compenseer je uitstoot.

Wanneer je CO2 wil compenseren, kun je dat doen door projecten te steunen die bijvoorbeeld bomen planten, bossen beschermen, windmolens bouwen of duurzame landbouw toepassen in ontwikkelingslanden. Met deze projecten wordt CO2 uit de atmosfeer gehaald of wordt verdere uitstoot bespaard. Afhankelijk van je vlucht betaal je daarvoor meestal enkele euro’s tot hooguit een paar tientjes.

Op zoek naar een goede optie om jouw vlucht te compenseren maar zie je door de net geplante bomen het bos niet meer? Hierbij een aantal tips op een rij:

 • Trees for All zorgt voor het aanplanten en het behoudt van bossen in onder meer Bolivia.
 • Hivos biedt een handige calculator om jouw CO2 mee te berekenen.
 • GreenSeat investeert onder andere in biogas in Tanzania en Oeganda.
 • Fair Climate Fund investeert in schone kookmethoden in ontwikkelingslanden.
 • Kies bij KLM voor de optie CO2ZERO, waarmee je met een kleine bijdrage jouw vlucht CO2 neutraal maakt.
 • Wanneer je een vlucht boekt bij de net gelanceerde vluchtzoekmachine FlyGRN compenseren zij gratis jouw CO2-uitstoot.

Compenseren is helaas geen structurele oplossing, maar jouw carbon footprint zal in elk geval niet groter worden. Meer kun je als individu op dit moment niet doen, behalve niet vliegen natuurlijk. Dus waarom niet een keer een bestemming dichterbij huis? Pak eens de trein naar Venetië, Barcelona of Boekarest bijvoorbeeld, of ga roadtrippen door Europa. Er valt nog zoveel te ontdekken!

Conclusie

Vliegen is nog steeds mijn guilty pleasure en ja, ook ik als veganist gun mezelf soms een reisje naar de zon wanneer in Nederland mijn vingers bevriezen van de kou en de dagen grauw en nat zijn. Wel heb ik besloten een stuk bewuster te gaan kiezen. Zo heb ik gekozen om de uitstoot van mijn laatste vlucht te compenseren via Trees For All. Ik vond het een mooi idee dat er bomen voor mijn reis terug zouden komen. Voor €16 heb ik twee retourtjes Portugal gecompenseerd.

Maar uiteindelijk is dit natuurlijk geen structurele oplossing. Daarom wil ik stapsgewijs afbouwen en proberen binnen Europa het vliegtuig te laten staan. Er zijn namelijk zoveel andere mogelijkheden om te reizen en onwijs veel mooie plekken dichtbij huis. Uiteindelijk moet de totale uitstoot naar beneden, in plaats van dat deze op het huidige niveau blijft steken, waarbij de grootste verantwoordelijkheid natuurlijk bij de sector zelf ligt. Dat betekent investeringen in duurzame vliegtuigen en biobrandstof. Iets waar hard aan gewerkt wordt maar voor nu nog enkel toekomstmuziek is…

 

Hi! Ik ben Doreen, een geboren en getogen Amsterdamse. Ik deel met liefde mijn tips en kennis op het gebied van duurzaamheid, plantaardig eten, sport en niet te missen vegan hotspots. Tot voor kort alleen met vrienden, familie en collega’s, maar vanaf nu ook op SquatCilla.nl.

 

 

 

 

 

Hoe denk jij hierover? Compenseer jij de CO2 uitstoot wanneer je met het vliegtuig reist? Of heb je nog andere tips? Doreen en ik zijn heel benieuwd, dus deel ze vooral in de comments of via Facebook en Instagram. #vindenweleuk 

 

 

Bronnen:

 1. De Ruiter, M., ‘Een beter milieu begint bij niet vliegen’. In: Het Parool, 22 juli 2018
 2. Waarlo, N., ‘Retourtje Thailand? Dat is 6 jaar lang geen vlees eten’. In: De Volkskrant, 26 juli 2018
 3. Eyskoot, M., Dit is een goede gids. Amsterdam: Keff & Dessing, 2017
 4. van Oers, E., Meer mensen vliegen CO2-neutraal, maar heeft dat zin?, https://nos.nl/op3/artikel/2194560-meer-mensen-vliegen-co2-neutraal-maar-heeft-dat-zin.html, 24 september 2017

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Yehuda Samson
  3 september 2018 at 11:08

  Dit vind ik een interessant onderwerp, ook omdat het vaak voorkomt dat mensen in mijn omgeving hierover beginnen. Ik ben veel info tegengekomen die elkaar enorm tegenspreekt. Ook moet ik voor werk wel eens vliegen en vraag ik me af hoe het nou precies in verhouding staat tegenover geen dierlijke producten eten.
  Maar dit artikel https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/dec/22/festive-christmas-meal-long-haul-flight-meats-damaging-planet verteld dus iets anders. Of dit onderzoek: http://science.sciencemag.org/content/360/6392/987. Waarop weer dit artikel gebaseerd is: https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth

  Ik besef dat het gecompliceerd is om precies de impact te kunnen meten. Maar ik verbaas me wel over de grote verschillen die overal te lezen zijn.

  Benieuwd wat jullie mening is hierover. (Of misschien hebben jullie hier wel eens iets over gezegd en ben ik het niet tegengekomen)

  Ga zo door met jullie boodschap en lifestyle! Helemaal top.

 • Reply
  Mariëlle
  3 september 2018 at 19:41

  Ik ben me hier ook van bewust en baal ook echt enorm van hoe slecht het is… 🙁 Er is trouwens veel commentaar op dat compenseren, dat dat helemaal niet zoveel zin heeft. Ik vind het moeilijk 🙁

 • Reply
  Anna
  19 september 2018 at 17:20

  Moeilijke kwestie, al die vliegreizen. Ik heb besloten om het aantal vliegreizen terug te brengen naar een keer per drie jaar. Helemaal niet meer vliegen is helaas geen optie omdat dat zou betekenen familie en goede vrienden niet meer te zien. In de tussenliggende jaren is het plan om met de fiets of trein Europa verder te verkennen. Op de lijst: fietsen in Ierland en met de trein en boot naar Sint Petersburg.

 • Leave a Reply