Hoe het begon: mijn Vegan Challenge

Vegan Challenge: 10 dagen veganistisch eten. Gaat mij dat lukken?

Koe en varken samen in de wei knuffelen

Het is geen geheim dat ik ontzettend gek ben op dieren. Mijn blog gaat niet voor niets over health én natuurlijke, dierproefvrije beauty. Ik eet ook al jaren, vanaf mijn 12e om precies te zijn, geen vlees meer en zuivel en eieren koop ik bio. Dit gaat allemaal prima. Maar door de verontrustende verhalen rondom zuivel en inspirerende vegan blogs zoals die van De Groene Meisjes en Vegadutchie ben ik toch ook wel nieuwsgierig geworden hoe het zou zijn om veganistisch te gaan eten. Zou ik dat kunnen? En belangijker, ook volhouden?

Want een heel klein issue heb ik wel. Blijkbaar kan ik namelijk niet visloos door het leven, zonder dat ik bijna uit elkaar val. In den beginne, toen ik begon met vegetarisch leven, at ik in eerste instantie geen vis meer. Ik vond vis als kind niet te eten, dus dat was makkelijk. Later, zo rond mijn 16e, ging ik wel vis eten, omdat ik van de dokter te horen kreeg dat dat gezond was en dat vlees prima te vervangen was, maar vis niet.

“Ga vis eten!”

Zo heb ik dus tot ongeveer mijn 21e vis gegeten, maar het ging me steeds meer tegenstaan… die oceanen die zo massaal worden leeggevist, die belachelijk grote netten met dode dolfijnen en schildpadden en gewoon… het hele idee voelde steeds shitter. Ik stopte dus met vis eten en in eerste instantie ging dat goed. Tot ik na een jaar merkte dat mijn weerstand steeds slechter werd, mijn haar en nagels dunner werden en mijn huid moeilijk ging doen. De huisarts zei hetzelfde als toen ik 16 was; “ga weer vis eten! Je zal zien dat je opknapt”. En helaas had hij gelijk.

raw veganistische sushi met groenten

Hetzelfde liedje…

Ik at weer een tijdje vis, ongeveer 3x per week. En zoals ik al zei, mijn toestand werd beter. Maar mijn gevoel erover niet. Het moést toch kunnen? Ik bedoel, hoe doen al die veganistische mensen dat dan? Ik besloot het nóg een keer te proberen, maar nu vulde ik mijn dieet aan met lijnzaadolie voor extra omega vetzuren en ging ik multivitaminen voor vegetariërs erbij slikken. En dat werkte. Dacht ik… Maar na een jaar was het weer hetzelfde liedje; dood haar, vale huid, snel ziek en slappe nagels. Ik gaf het op en sindsdien eet ik weer 3x per week vis. For fuck’s sake!

Hormonen en pus

Uiteraard hoef ik er niet bij te vertellen dat het nog steeds knaagt. Zeker niet na mijn bezoek aan Berlijn, waar bijna iedereen veganistisch lijkt en er zoveel keus is in heerlijke, vervangende eiwitbronnen. En niet alleen vis eten stoort me. Ik merk dat zuivel mij ook steeds meer gaat irriteren. Letterlijk. Als ik een week weinig zuivel eet bijvoorbeeld, zie ik niet alleen mijn huid vooruit gaan, maar zijn ook mijn darmen een stuk rustiger… De hormonen die in melk, yoghurt en kwark zitten en de chronisch ontstoken uiers van koeien (ja, ook bio-koeien, dus) die tijdens het melken ervoor zorgen dat er pus in de zuivel terecht komt, maakt het er niet veel beter op. Hoe de dieren worden behandeld en hoe slecht de hele zuivelindustrie is hoef ik niet eens uit te leggen. Wie weet dit niet, right?

protesten van veganisten met spandoeken en borden

Let’s do this!

Dus: ik ga het gewoon nóg één keer doen! Ik ga het proberen; 10 dagen lang veganistisch eten. En… eigenlijk hoop ik stiekem…, nee, niks stiekem ook, ik hoop gewoon KEIHARD dat er veel goeie tips, tricks, recepten, ideeën en hulp van veganisten mijn kant op komen waaien, zodat ik wéét wat ik de vorige twee pogingen over het hoofd heb gezien en dat mijn haar, huid, nagels en weerstand nu wél vrolijk blijven.

Ik weet ook dat ik het ontzettend moeilijk ga krijgen, voornamelijk met kaas en honing. En hoe vervang ik ei in bijvoorbeeld een bananenbrood? En hoe gaan de veganisten uit eten? Als ik op de kaarten kijk van de meeste restaurants lijkt me dat best een ding? Ik train ook heel veel… wat zijn de snelste bronnen van eiwitten, naast rijsteiwitshakes? Kortom: help! En niet alleen maar met sojaverhalen komen hé; naast dat teveel soja niet goed voor je is, ken ik dat natuurlijk al en wil ik juist niéuwe dingen weten.

Aanstaande maandag de 25e ga ik met mijn challenge beginnen zodat ik nu nog even goed online kan oriënteren hoe en wat. Mijn man Tom doet ook gezellig mee en ik zal elke dag op mijn blog met jullie delen wat ik eet, drink en hoe het bevalt… Ik ben ontzettend benieuwd en ik heb er zin in!

Tips, opmerkingen, lekkere recepten of andere veganistische leukigheden? Kom maar dooooorrrrr!

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Mariska
  21 januari 2016 at 18:03

  Spannend! Met de vis zou ik wel riskant vinden. Je zou op de lange termijn ook voor duurzame vis kunnen gaan, vissoorten of vis van bronnen die niet slecht zijn in principe. Ik vind wel dat men tegenwoordig veel voedselgroepen uitsluit. Alleen geen vlees zou ik nog wel kunnen, en dan geen melk ook wel, maar ik wil toch wel een keer een eitje of iets dergelijks. Ik wens je in ieder geval heel veel succes!

 • Reply
  Cilla
  21 januari 2016 at 18:06

  Jaaaa, dank je wel. Duurzame vis at ik al, juist omdat ik er zo mee bezig ben. Maar toch zit het me niet lekker ofzo. Want wie controleert de duurzaamheid, snap je? Het is gewoon een gevoel. En melk dronk ik indd ook al nauwelijks, maar ei gaat echt lastig worden, net als kaas. We zullen het zien. Thanks meid 🙂

 • Reply
  Christel
  21 januari 2016 at 18:28

  Heel veel succes met je tien dagen vegan eten Cilla! Zelf gebruik ik heel vaak appelmoes als ik iets wil bakken zonder eieren. Denk dat dat in een banaanbrood ook prima smaakt 😉

  • Reply
   Cilla
   21 januari 2016 at 18:31

   Oh nice, dank je voor de tip Christel 🙂

 • Reply
  Nikita B
  21 januari 2016 at 19:20

  Succes lieverdje! My goddd geen honing èn ei! My oh my… Ook geen sushi… Ik zou het ongelooflijk knap vinden als je dit op langer termijn vol kan houden… You can do it!

 • Reply
  Sherry
  26 januari 2016 at 10:17

  Leuk geschreven lijkt me best moeilijk om vegetarisch te zijn. ik lees ook altijd de verpakking voordat ik het koop tot ik ontdekte wat er allemaal in zat maak ik nu alles zelf.

 • Reply
  Sanne
  13 september 2016 at 09:24

  Cilla! Inmiddels ben je een doorgewinterde veganist, dit is zo leuk om te lezen! Ik wist helemaal niet dat je al zo lang vegetariër ben, wauw, vanaf je twaalfde al! Wat ontzettend goed zeg :). Heb je wel eens gevierd dat je al zo lang vegetariër bent? In de zomer toen ik vijftien was stopte ik met vlees, volgend jaar is dat alweer tien jaar, hoe leuk. Maar ik heb ook nog een hele tijd vis gegeten! En wat super lastig, het visverhaal.. aan de ene kant ‘moet’ het voor je gezondheid maar het stond je ontzettend tegen. Hoe gaat het nu met je haar en nagels en huid? Ik vermoed een stuk beter :).
  Liefs!

 • Reply
  Lucinde
  24 november 2016 at 15:00

  Hi Cilla,

  Net sinds vanmorgen begonnen je blogs door te lezen, aangezien ik op termijn ook graag over wil gaan op vegan. Eigenlijk om veel dezelfde redenen die jij ook noemt.

  Ik ben erg benieuwd hoe je lichaam nu ‘functioneert’ zonder vis inname, na de zoveelste poging. Kun je dat vertellen? 🙂

  Groetjes Lucinde

  • Reply
   Cilla
   25 november 2016 at 14:52

   Hi Lucinde,

   Leuk dat je mijn blog bent gaan lezen en aan het oriënteren bent op vegan 🙂

   Met mij gaat het helemaal goed zonder vis/visolie sinds ik de algen omega-3 supplementen slik van Testa. Op mijn blog staat ook een artikel erover en als je bestelt via mijn website krijg je 10% korting met de code SQUATCILLA.

   Succes.
   Liefs!

  Leave a Reply