Vegan tips

Vegan eten op vakantie? Met deze 8 tips wordt het peanuts!

Daar zit ik dan eindelijk met mijn billen op een terras. Na een supermooie maar lange rit door de Pyreneeën zijn we aangekomen in Spanje. Na 8 uur rijden is het voor vandaag even genoeg. Genoeg airco, genoeg zelfgemaakte klef geworden broodjes, genoeg zelf meegenomen muziek, genoeg autospelletjes spelen en vooral genoeg asfalt. Al tijdens de laatste kilometers is onze voorpret begonnen over wat we allemaal gaan eten op het terras en in mijn fantasie zie ik een tafel vol met de lekkerste dingen klaarstaan.

We ploffen neer op het terras van het restaurant met het mooiste uitzicht op de boulevard en de leukste stoeltjes. Helaas blijkt dat het restaurant totaal geen keuzes heeft voor mij en zelfs een gewone salade is ver te zoeken op de kaart.

Gelukkig is de ober verbazingwekkend behulpzaam: Natuurlijk! Een salade zonder vlees, vis en ei kan hij zeker verzorgen. De dressing ernaast? Geen probleem! Mijn teleurstelling is groot wanneer de salade wordt opgediend, incluis een groot blik tonijn uitgestrooid over mijn volledige bord met voer. Zijn verbazing is nog groter dan mijn teleurstelling als ik hem probeer uit te leggen dat tonijn een vis is, en ik weet zeker dat hij die dag de conclusie heeft getrokken dat ik echt heel raar ben.

Ik hou van op vakantie gaan en alhoewel er altijd wat knaagt in mijn hoofd over het gebruik van auto en vliegtuig is het heerlijk om andere culturen te zien en te genieten van al het moois.

Maar kan je dan nog wel op vakantie als je plant based eet?

Ja natuurlijk! Alhoewel ik me er in het begin soms zorgen over maakte en me ook wel eens opgelaten of gefrustreerd heb gevoeld; oefening baart absoluut kunst. Mijn terraservaring was een beginnersfout die sommigen vast zullen herkennen, maar probeer erom te lachen en geef niet op! Ik heb al heel wat reizen doorstaan en woon nu zelfs in Spanje dus dat bestellen is helemaal goed gekomen.

Met deze 8 tips wordt ook jouw (eerste) plant based vakantie écht gezellig:

1. Bereid je voor!

Het klinkt als een dooddoener maar het is de beste tip die ik je kan geven. Zoek vooraf op internet naar ervaringen van anderen, bekijk vooraf leuke vegan (friendly) restaurantjes en download de “HappyCow” app die je overal ter wereld de dichtstbijzijnde vegan restaurants laat zien. Plof niet zomaar neer op het eerste leuke terras dat je tegenkomt maar check eerst de menukaart en vraag aan locals of zij misschien goeie tips hebben.

2. Vertalen maar

Zoek van tevoren op welke woorden of zinnen je sowieso vaak gaat gebruiken. Als je struikelt over de uitspraak: schrijf ze duidelijk op of type ze uit in de taal van het land waar je naartoe gaat. Vlees, vis en eieren zijn basiswoorden die je veel gaat gebruiken maar zoek ook wat groenten op die je graag lust. Zo kun je ze helpen om wat lekkers te maken voor jou!

3. Neem zelf altijd wat mee

Zorg dat je altijd iets te eten bij je hebt om even snel wat te snacken of toch wat vitaminen binnen te krijgen. Een appel, een zakje nootjes, een broodje of gedroogd fruit zijn allemaal niet zwaar en dus ideaal om mee te nemen in een tas of rugzak.

Niks zo vervelend als extreem hongerig zijn en flexibel proberen te doen in een vreemde stad waar je ook nog eens niet lekker uit je woorden komt. Af en toe wat kunnen snacken is fijn, voor zowel jezelf als jouw gezelschap en het restaurantpersoneel 🙂

4. Combineren kan je leren

Wees creatief als je de kaart bekijkt. Brood bij de soep, salade bij een steak, aardappels bij de zalm? Vraag of je de salade, het brood en de aardappels van die gerechten mag combineren op 1 bord. Zo maak jij je eigen gerecht en leer je gelijk het restaurant wat over lekker plant based eten. Win-win!

Caos-restaurant-ibiza-vegan-squatcilla

5. Shop till you drop

In het buitenland hebben ze vaak lekkere, nieuwe producten die in Nederland (nog) niet te vinden zijn. Maak er dus een feestje van en kijk vooraf of er in de buurt een supermarkt is waar je terecht kan voor nieuwe snacks, een gezond ontbijtje of af en toe een lekkere zelfgemaakte lunchsalade. Er gaat een nieuwe wereld voor je open!

6. Durf te vragen

Voel jij je soms opgelaten om dingen te vragen? Of wil je het personeel niet ‘tot last’ zijn? Think twice! De kans dat ze bijten is klein. Sterker nog, een béétje restaurant of hotel wil jou graag van dienst zijn, dus wees niet bang om gewoon te vragen wat je graag wilt hebben.

Krijg je in eerste instantie een nee? Geef niet op! Waarschijnlijk begrijpen ze je niet en zeggen ze voor de zekerheid nee. Leg goed uit wat je wilt, houd er desnoods een vertaalgidsje of app bij en wijs dingen aan op de kaart die je wel lekker vindt. Dan komt het vaak echt wel goed.

7. Kies een makkelijke keuken

Ben je even klaar met uitleggen, vragen en bijgerechten eten? Zoek naar een keuken die het je net even makkelijker maakt. De Indische of Japanse keuken heeft standaard al veel plant based gerechten op de kaart staan en er is vast wel een lekkere falafeltent in de buurt. #score

8. Vergeet niet te genieten!

En oh ja, last but not least: Maak je vooral niet te druk. Je bent op vakantie, hé… probeer er dan ook van te genieten. En krijg je er een avond echt niet meer uitgeperst dan alleen wat ijsbergsla en een wit broodje komkommer met een verdwaalde tomaat? Morgen wordt het vast weer beter. Neem een lekker drankje, zet je zonnebril op en lach! Voor je weet is de vakantie weer voorbij.

Conclusie?

Bereid je voor, lach om dingen die minder goed gaan en maak er gewoon het beste van. Het zal vast niet allemaal perfect gaan, maar dat hoeft ook helemaal niet. Het belangrijkste is dat je geniet van je welverdiende vakantie en thuiskomt met mooie herinneringen (en hopelijk ook met een gevulde maag en inspiratie voor nieuwe plant based gerechten)!

 


Hey! Ik ben Marije Bakker 🙂 Naast veel koken en bakken loop ik graag lange stukken met onze hond Oscar of ga ik met een vriendin naar een yoga-les op het strand. En heb ik wat tijd over? Dan kijk ik graag docu’s en films over koken, eten en voeding. 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply