Vegan Facts

Vegan facts: ‘Maar wat is er dan mis met wol?’

In mijn vorige drie ‘vegan facts’ artikelen kon je al lezen wat er mis is met melk, eieren en honing. Maar het houdt niet op (niet vanzelf, HA!), want ook wol is een wolf in schaapskleren.

I must admit, een jaar of twee geleden wist ik serieus ook niet wat er mis was met wol. Een schaap moet geschoren worden, toch? En hoe chill is het dan dat de wol wordt hergebruikt door ons, vachtloze schepsels, en niet op de vuilhoop terecht komt? Maar nee, dat is dus allesbehalve chill.

Te bizar

Toen ik vegan werd ben ik verder gaan graven in het onderwerp, omdat ik het graag wilde weten. Ik had nog wat wollen kleding liggen en voor mij was nog niet helemaal helder wat ik hier nu van moest vinden. Na wat snuffelwerk werden deze vraagtekens al vrij snel uitroeptekens, want waar ik achter kwam was te bizar voor woorden.

Misschien heb je de filmpjes van de Australische merinoschapen al eens op internet gezien, misschien ook niet, maar veel van deze dieren worden afschuwelijk mishandeld tijdens het scheren. De wol wordt onder andere gebruikt voor kleding en UGGS, wat letterlijk binnenstebuiten gekeerde schapenhuiden zijn.

Mulesing

In Australië worden ook delen van de huid bij de staart van de schapen weggesneden (mulesing), om te voorkomen dat er urine en poepvlekken in de vacht komen. Dit zou namelijk de Australische blowfly aantrekken, waarvan de larven uiteindelijk het schaap kunnen aanvreten. Maar mulesing is een afschuwelijke handeling, die vaak gecombineerd wordt met het afknippen van de staart en de eventuele castratie. Allemaal onverdoofd!

In 2004 hebben de Australiërs beloofd om dit te stoppen, maar tot op de dag van vandaag gaan ze er gewoon mee door. Tel daarbij op dat er geen wettelijke eisen of procedures zijn voor hoe mulesing moet worden uitgevoerd, en je weet wel hoe laat het is… Ik zal hier geen video’s of beelden laten zien van wat ik ben tegengekomen, maar het is echt walgelijk en hartverscheurend.

‘Maar er bestaat toch ook gewoon wol van dieren die niet zijn mishandeld?’

Ja, vast. Maar hoe weet je zeker dat de wol die je in de winkel koopt, van ‘normale’ boerderijen komt? Volgens PETA, Bont voor Dieren en een onderzoek van Radar komt 80% van de Merinoswol die in Nederlandse kleding of schoenen verwerkt zit namelijk uit Australië. Via Chinese veilingen komt de wol uiteindelijk naar de Europese en Nederlandse markt.

En ja, er zijn een aantal winkels die garanderen alleen mulesing-vrije wol te verkopen. H&M, Esprit, Vanilia, Adidas en Benetton, bijvoorbeeld. Maar dierenmishandeling an sich kun je nooit uitsluiten als je dierlijke spullen koopt, tenzij je er met je neus bovenop hebt gestaan.

En dan ook nog…

Daarnaast kwam ik er ook achter dat uit een rapport van CE Delft in opdracht van Milieu Centraal is gebleken dat het produceren van wol ook nog eens bad shit is voor het milieu. Bij het maken van wol (en zijde) worden zoveel bestrijdingsmiddelen en water gebruikt, dat het de meest negatieve uitschieters zijn als het gaat om milieuvervuiling.

‘Wat een onzin, allemaal. Ik ben een hele gezellige, leuke en vet duurzame schapenboer en ik zing altijd een slaapliedje voor mijn schapen als ik ze scheer.’

Dat is ontzettend fijn voor die schapen, maar in 9 van de 10 gevallen is het gewoon drama. Of waar dacht je anders dat die shitload aan wol vandaan komt? Omdat er zoveel vraag is naar wol, worden de dieren veel te vaak geschoren, zodat de vacht blijft aangroeien. In de natuur produceert een schaap helemaal niet zo belachelijk veel wol. Maar omdat mensen het zo nodig willen hebben, wordt dat in stand gehouden.

De wol van vandaag de dag wordt vooral gebruikt in de massaproductie. En wellicht zegt het woord ‘massa’ al genoeg, maar de term ‘diervriendelijk’ hangt daar niet per se onder. Een groot aantal schapen houden voor de wol, ook al worden ze biologisch gehouden, is gewoon business. En dan staat de winst boven de welzijn van het dier. Punt. Laten we geen glitters over drollen strooien en doen of de uitzondering de norm is.

Conclusie?

Vegans zijn dus geen geitenwollensokken, maar katoenen 🙂 En als je logisch nadenkt is dat ook niet meer dan normaal. Waarom zou je wol, bont, leer of andere dierlijke producten waar ellende aan kleeft, willen hebben? Wij mensen hoeven vandaag de dag helemaal geen wol meer te dragen en er zijn zat andere mooie stoffen om jezelf warm te houden. Kijk voor awesome, cruelty free kleding bijvoorbeeld eens bij Geitenwollenwinkel in Amsterdam of op Wolf and Storm. Goed voor de dieren, goed voor het milieu en zeker ook goed voor jouw looks (en geweten!).

 

Hoe denk jij over wol? Ben je net begonnen met je vegan lifestyle en draag je oude kleding af of breng je het naar de kringloop? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten via Facebook of Instagram. En oh ja, je kunt Tom en mij ook elke week volgen in onze video’s via kanaal ‘VeganAnimal’ op YouTube.

 

 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Linda
  24 juli 2017 at 13:09

  Dit vind ik nou het lastige van wol, dat je niet weet waar het vandaan komt. Ik heb zelf ook schapen gehad en ken alleen maar mensen die netjes met de dieren omgaan. Bizar eigenlijk dat zo’n groot percentage van de wol uit Australië wordt gehaald. Als we nou gewoon eens beginnen met het wol uit eigen land te halen. Is zoveel eerlijker en duurzamer ook!

 • Reply
  Lady Rose
  24 juli 2017 at 13:30

  Katoen is helaas ook niet echt milieuvriendelijk. Voor de productie van katoen is massa’s water nodig.
  Maar langs de andere kant, je moet iets aandoen hé.

  • Reply
   Cilla
   24 juli 2017 at 14:29

   Ja, klopt haha. En van alle stoffen bleek katoen nog het meest duurzaam. De minst kutte van alles wat kut is, zeg maar. Dus tja…

 • Reply
  Mariëlle
  24 juli 2017 at 21:12

  Ooooh weer een brok in mijn keel 🙁 Hoe langer ik vegan ben (I know, ben het nog niet lang), hoe gevoeliger ik word. Deze gruwelijke methode kende ik nog niet, maar bah bah zeg… Hoe kan iemand dit uberhaupt uitvoeren!? Maar ik weet inderdaad het verhaal van Uggs, afschuwelijk!!

 • Reply
  Sara | MevrouwMiauw
  24 juli 2017 at 21:19

  Wat een goed artikel. Ik heb een aantal maanden geleden ook besloten om geen nieuwe wol meer te kopen. Tweedehands kleding waar wol in verwerkt zit koop ik nog wel. Sowieso koop ik de laatste tijd erg veel tweedehands. Er zijn zó veel mooie tweedehands pareltjes.

 • Reply
  Marcel
  11 september 2019 at 10:34

  Tja…. katoen is ook niet milieuvriendelijk. En polyester is kunststof, dus plastic, dus ook slecht.
  Je kunt als vegan dus alleen naakt over straat. Brace yourself, winter is coming.

  Ik ben het er helemaal mee eens dat je geen schapen moet verwonden om ze te scheren – dat doe je bij jezelf toch ook niet – maar hier draaft het wel door.

  • Reply
   Cilla
   11 september 2019 at 10:39

   Er zijn tegenwoordig zoveel duurzamere materialen dan wat je hierboven noemt. Tencel, bijvoorbeeld. Of kleding van hennepvezel.
   Of gerecyclede materialen. We hebben als mens géén vacht nodig van een ander dier om ervoor te zorgen dat we warm blijven. Gewoon niet.
   En scheren brengt in 9 van de 10 gevallen altijd stress, pijn en verwondingen met zich mee omdat er in deze wereld van massaproductie geen tijd is om schapen rustig en fatsoenlijk te scheren. Ik draaf niet door; jij gaat er vanuit dat er geen andere mogelijkheden zijn. En die zijn er wel degelijk.

  Leave a Reply