Snacks

Hittegolf hulp: 4 tips om schandalig lekker en gezond vegan ijs te maken!

Hoewel we net een dagje adempauze hebben gehad van deze zinderende hitte, komt de brandende zon komende week gewoon weer terug. En dan wordt het lastig om je hoofd koel te houden… De aantrekkingskracht van de ijssalon is groter dan ooit, maar hoe verleidelijk ijs ook is, vaak is het verre van gezond! Maar wat nou als jij thuis een ijsbaas kunt worden? Healthy, lekker, vegan, en heeeeeerlijk op bizar warme dagen!

Zelf gezond ijs maken is super makkelijk (en nog lekkerder ook!), maar veel mensen weten dat niet. Om eerlijk te zijn ga ik niet eens meer in de rij staan voor de ijskraam op een Funky Vegan Food festival, want het eindigt altijd in een teleurstelling. Zelf kan ik het toch beter, en jij straks ook 🙂

Dus, als eerste hulp bij dit hittealarm: vijf hacks die ervoor zorgen dat jij straks gegarandeerd een brainfreeze hebt en megapopulair wordt bij je vrienden!

1. Freeze that bananananananana!

Het geheime ingrediënt van zelfgemaakt ijs is een mega rijpe banaan. Je weet wel, zo’n ranzige die helemaal bruin is en die je liever laat liggen voor de fruitvliegjes. Don’t! Hoe rijper, hoe meer gezonde fruitsuikers en hoe zoeter je ijs. Oftewel, je hebt geen geraffineerde suiker…bah…meer nodig.

De kunst is wel om vooruit te plannen en genoeg bevroren rijpe bananen in je vriezer te hebben liggen. Mocht je nu zo oververhit zijn dat je niet kunt wachten, dan kun je in de meeste supermarkten ingevroren bananen kopen. Die zijn meestal niet zo zoet, maar dan heb je in ieder geval wel even lekker in de airco gestaan.

Ben je een geluksvogel en heb je momenteel een rijpe tros liggen? Haal de schil van de bananen, stop ze in een doos of plastic zakje en gooi ze nu direct in de vriezer!

2. Match made in heaven

Banaan is de basis van je ijs en daar voeg je een smaakje aan toe. Experimenteer naar hartelust! De volgende combi’s zijn een goede start om mee te beginnen en altijd een match made in heaven:

 • 3 bevroren bananen + 150 gram diepvries mango + 2 dadels
 • 3 bevroren bananen + 100 gram bevroren/diepvries aardbeien
 • 3 bevroren bananen + 2 grote eetlepels cacao + 1 eetlepel amandelpasta + 2 dadels
 • 3 bevroren bananen + 150 gram bevroren ananasstukjes + scheutje kokoswater
 • 3 bevroren bananen + 100 gram diepvries kersen + 2 dadels + 25 gram pure chocolade in stukjes (aan het einde toevoegen)

3. Choose your tools

Goed gereedschap is key, maar als jij een beetje een #healthyfoodlover bent dan heb je vast al spullen in huis. Je kunt kiezen uit een keukenmachine, staafmixer, ijsmachine of het hakmolentje van je staafmixer.

Zelf ben ik groot fan van de keukenmachine omdat je dan grote hoeveelheden kunt maken. En méér ijs is altijd beter! Wat je ook kiest, snij het bevroren fruit in brokken die hakbaar zijn voor je gereedschapstool. Gooi alle ingrediënten bij elkaar in je keukenmachine, hakmolentje of kom voor de staafmixer. Nu wordt het even zweten, want de eerste keer moet je hier wat handigheid in krijgen en je gereedschap soms even stopzetten en wat helpen. Mocht je voor de staafmixer hebben gekozen, dan heb je wel meteen een halve workout gehad en je ijs dubbel en dwars verdiend!

Heb je een ijsmachine? Damn you… dan kun je direct aan de slag en hoef je niet eens te wachten tot je banaan bevroren is! Maak je ijsbeslag in de blender en gooit het in je magical ijsmachine.
IJsmachines worden buiten het hittegolfseizoen voor weinig geld aangeboden op marktplaats. Als je een liefhebber bent is het zeker aan te bevelen om er één een tweede leven te geven.

4. Granola to die for

Baal je ook dat de meeste ijshoorntjes niet vegan zijn? Ik niet, want ik heb de perfecte gezonde granola uitgevonden die je kunt maken terwijl je ijs zich vermaakt in de keukenmachine.

Rooster wat havermout in de pan totdat deze lichtbruin wordt, voeg op het einde cacao nibs en kokos chips toe. Rooster tot de kokos chips ook lichtbruin worden. De verhouding is 1 portie havermout : ⅓ cacao nibs : ⅓ kokos chips. Strooi dit over je ijs en leef je verder uit met fruit, bloemen, goijbessen of andere creatieve versiersels!

Maar Mariska, ik vind bananen echt niet te pruimen!

Ok, ik begrijp je paniek, maar #nostress… de zon schijnt en we hebben overal een oplossing voor! Als je bananen echt niet lekker vindt, dan kun je ze vervangen voor kokosmelk. Giet kokosmelk in een ijsblokjesvorm en vries dit in als vervanging. Om het ijs lekker zoet te krijgen kun je wat extra medjool dadels toevoegen, maar zorg wel dat je ze vooraf een uurtje over drie laat weken in wat gekookt water zodat ze zacht zijn.

Check voor meer inspiratie en heerlijke recepten mijn Insta account @by.mariska en volg met deze warme dagen mijn Insta Stories! Heb jij je uitgeleefd en wil je je creatie showen? Stuur me dan gerust een foto’tje. Vind ik super leuk!

 

Hi, ik ben Mariska, 30 jaar oud en woon naast Delft. Plantaardige voeding, health, sport en mind zijn mijn passies waar ik graag over schrijf voor SquatCilla.nlEn schijnt de zon? Dan ben ik met een mega bak chocolade nicecream in mijn achtertuin te vinden. 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  29 juli 2018 at 14:54

  Ik wil het zo graag proberen haha, maar volgens mij trekt mijn blender het niet. Bummer!

  • Reply
   Cilla
   29 juli 2018 at 15:54

   Ohhh, dat is balen idd. Misschien een voordelig geprijsde ijsmachine kopen? Die zijn tegenwoordig ook voor een prikkie te vinden op Bol.
   Liefs x

 • Reply
  Fons
  30 juli 2018 at 09:19

  Alleen maar banaan als basis voor vegan ijs?
  Beetje mager…als je je er echt in verdiept, vindt je veel meer mogelijkheden!

  • Reply
   Cilla
   30 juli 2018 at 10:51

   Dit artikel gaat over een basis met banaan inderdaad. Maar voel je vooral vrij om hier suggesties te droppen die ook lekker zijn hoor 🙂

 • Reply
  Aline
  1 augustus 2018 at 15:33

  Bevroren zomerfruit, ananas, mango, etc. kunnen ook prima als basis voor plantaardig ijs gebruikt worden! Je moet het fruit alleen een klein beetje laten ontdooien voordat je het in de blender of keukenmachine gooit, anders krijg je brokjes. Een klein beetje water of plantaardige melk kan er ook voor zorgen dat je blender het wat minder zwaar heeft 🙂 En zelf combineer ik het fruit altijd met een beetje vanilleproteïne, dubbel jam!

 • Leave a Reply