#Vegan Vegan tips

Als vegan kerst vieren met niet-vegans: 5x tips om het gezellig te houden!

Het is nu echt aftellen geblazen… morgen is het Kerst! Voor de meeste mensen betekent dat veel cadeautjes, gezelligheid en natuurlijk een shitload aan eten. En dat laatste kán best een dingetje zijn, zeker als jij vegan bent en je aan tafel zit met een niet-zo-vegan-minded-familie. Hoe ga je daarmee om? En nog belangrijker? Hoe zorg je ervoor dat het geen fiasco wordt?

Eerlijk is eerlijk, ik zit zelf eigenlijk echt op roosjes. Mijn vent is vegan, zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder zijn vegan, mijn vader grillt zonder te miepen lekker plantaardig mee en mijn zwager en zijn vriendin zijn vegacurious. Het is een kleine familie en de mensen waarmee ik Kerst vier hebben toevallig allemaal hun neuzen wel zo’n beetje dezelfde kant op staan als wij. Puur geluk met hoofdletter G.

Maar ik hoor ook vaak dat het niet bij iedereen zo soepeltjes gaat tijdens het kerstdiner. Dat er elk jaar met een irritant ondertoontje vragen gesteld worden. Of dat er zelfs heftige ruzies ontstaan tijdens deze dagen. En dat kan toch niet de bedoeling zijn van een feest dat eigenlijk draait om liefde, right?

But help is on the way! Deze 5 tips helpen jou als #plantbeast de feestdagen door.

Tip 1: Neem het initiatief

Door zelf met een lekkere pro-actieve houding het initiatief te nemen en te laten zien dat plantaardig eten allesbehalve de hele avond op een selderijstengel kauwen is, kom je een heel eind. Dit kan bijvoorbeeld door epische zelfgemaakte gerechten mee te nemen, zoete lekkernijen te maken voor bij de koffie of zelfs in de vorm van kleine cadeautjes, zoals melkvrije chocolade(bonbons), leuke plantaardige kookboeken of een item uit een hippe, duurzame webshop.

Het oog wil nu eenmaal ook wat, dus zorg ervoor dat alles er poepiesjiek en heerlijk uitziet. Al die kleine dingen laten zien hoe makkelijk, leuk en lekker een plantaardige Kerst kan zijn!

Tip 2: Bied hulp aan

Sommige families en vrienden wíllen wel heel graag plantaardig(er) koken of rekening houden met hun vega(n) gasten, maar vinden het heel moeilijk. Ze weten niet wat ze moeten kopen en hoe eindeloos de keuzes eigenlijk zijn, omdat ze zich er zelf in het dagelijks leven niet mee bezighouden.

Bied dus je hulp aan door simpelweg te vragen of je kan helpen met het halen van de boodschappen of het bedenken van lekkere, originele recepten. Op deze manier ‘bemoei’ jij je lekker semi-undercover met wat er op tafel komt én het is meteen een leuke manier om bij te beppen over van alles en nog wat.

Tip 3: Probeer keiharde confrontatie te voorkomen

Als je de enige vegan aan een grote, drukke kersttafel bent, ga je ongetwijfeld vragen krijgen. ‘Maar hoe kom je dan aan je eiwitten?’, ‘Eet je ook geen honing dan?’ en ‘Wat is er nou weer mis met melk?’. Mensen hebben op de een of andere manier altijd wel vragen over je lifestyle (en geef ze eens ongelijk!). Bereid je daar dus op voor door feitelijke kennis paraat te hebben.

Oprechte vragen die uit interesse gesteld worden, hoeven helemaal niet erg te zijn. Sterker nog, er kunnen leuke en leerzame gesprekken uit voortkomen! Merk je dat de sfeer toch grimmig wordt, er clichématige opmerkingen gemaakt worden met een vervelende ondertoon of iemand ronduit onbeschoft wordt, probeer dan om een keiharde confrontatie uit de weg te gaan.

Vaak ben je daar toch de enige vegan, en dan is het een hele tafel tegen jou alleen. Dit geeft een heel akelig gevoel dat weinig meer te maken heeft met kerstigheid. Vriendelijk afkappen met een simpel: ‘Leuk dat je zoveel interesse hebt in mijn eetpatroon! Laten we het hier gezellig een andere keer over hebben met een kop koffie’, zou voldoende moeten zijn als je in een beetje redelijk gezelschap bent.

Tip 4: Kijk samen Okja

Met Kerst worden er meestal wel óf spelletjes gedaan óf films opgezet. Stel dan voor om samen een beetje vegan-ish film te kijken op Netflix, zoals Okja! Het is een prachtige film die heel mooi gemaakt is, waar ik eerder al dit artikel over schreef omdat ik er zo van onder de indruk was.

De film loopt uiteindelijk goed af, maar is wel een eye-opener voor mensen die wellicht wat minder bezig zijn met dierenwelzijn. Op deze manier kun je een dus indirect een mooie boodschap meegeven 🙂

Tip 5: Houd het gezellig

Ondanks dat ik zelf dus nooit aan een tafel hoef te zitten met hompen vlees, vis en andere resten van overleden dieren, kan ik me zeker voorstellen hoe ontzettend moeilijk dit moet zijn voor een vegan. Zeker als je opmerkingen naar je hoofd krijgt als: ‘Maar met Kerst kun je toch wel een keer normaal doen?’ of iets in die richting.

Probeer je in zulke situaties te bedenken dat mensen soms niet weten wat jij weet. Niet iedereen is op de hoogte van wat er allemaal gebeurt in de bio-industrie. Niet iedereen weet dat dierlijke producten niet goed zijn voor de gezondheid. Niet iedereen weet dat de intensieve veehouderij een van de grootste veroorzakers is van het klimaatprobleem, dat door toedoen van mensen is ontstaan. En niet iedereen weet dat varkens het cognitieve vermogen hebben van een 4-jarig kind. En sommigen wíllen dit ook helemaal niet weten…

Probeer daarom, hoe lastig het ook kan zijn, om het toch gezellig te houden aan de kersttafel.
Het is maar 1x per jaar Kerst, en je hebt maar 1 familie. En ook al zou je ze op sommige momenten wel kunnen begraven onder een berg rotte watermeloenen; je houdt hoe dan ook wel van ze, ja toch?

Conclusie?

Met een positieve attitude en het zelf maken/meenemen van awesome plantaardige gerechtjes en cadeautjes, is de toon al gezet. Natuurlijk kun je altijd ingaan op leuke en oprechte vragen, want als veganist zul je die altijd krijgen, maar laat een dialoog of discussie niet veranderen in een slaande ruzie of een bak met tranen. Kerst draait om loooveee. En ook al vier je Kerst met mensen die nog geen vegan zijn, er is altijd wel ruimte om ergens een zaadje te planten 🙂

Fijne feestdagen!

 

Met wie/waar/op welke manier ga jij Kerst vieren dit jaar? En herken je bovenstaande punten of helemaal niet? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments of via Facebook of Instagram

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Lilian
  20 december 2017 at 09:39

  Hoi Cilla.
  Deze kerst zal de eerste kerstviering zijn als (beginnend) vegan. En ik ben blij om te zeggen dat mijn zusje aan mij heeft gedacht met het diner. Dit jaar vieren we het bij haar en zij heeft een veganmenu gemaakt voor mij. Echt lief dat ze zo meedenkt.
  Fijne kerstdagen?
  Mijn goede voornemen voor volgend jaar is mijn eetslijl 100% vegan te maken met lekker veel variatie.
  Groetjes Lilian.

 • Reply
  Mariëlle
  20 december 2017 at 11:42

  Wat een mooie foto van jou <3 Met Kerst ga ik naar familie toe en ik zorg zelf voor (aanvullend) eigen eten, zodat daar geen discussie over komt. Met Oud & Nieuw komen vriendinnetjes en die staan in principe wel open voor vegan food. Dus ik hoop dat ik daar wat leuks op kan bedenken, zodat ik geen dierlijke producten in mijn huis hoef te halen 😉

 • Reply
  Marloes
  20 december 2017 at 14:38

  Met 2 vegans en 1 vegetariër op zes man zijn we het station van discussies jaren geleden al gepasseerd, gelukkig. Lijkt me erg vervelend als je zo’n moeilijke familie hebt.
  Trouwens raar toch, dat je met kerst – een tijd dat je aan anderen denkt (alsof je daar een speciale dag voor nodig hebt) – dode dieren gaat eten. Kijk hoeveel vlees de supermarkten aanprijzen. Terwijl kerst juist de tijd is dat mensen stilstaan bij het leed in de wereld. Allemaal zielig doen bij het Glazen Huis, maar vervolgens ‘s avonds een stuk koe op je bord. Onbegrijpelijk.

 • Reply
  maria de ridder
  22 december 2017 at 13:17

  Goede realistische tips. Dank je

 • Reply
  Jan
  24 december 2018 at 09:42

  Deze tips werken wel in op mijn lachspieren. 🙂 Zelf heb ik drie tieners en een vrouw die omnivoor zijn, en moet dagelijks kritiek verwerken over mijn vegan lifestyle. Dit deert mij niet, omdat het mijn keuze is waar ik mij goed bij voel. Ook ben ik niet veeleisend. Als er niets voorzien is, of ik in gezelschap ben, die niet weten dat ik vegan ben, dan doe ik mee met de rest, of eet ik wat meer pasta, aardappelen met groenten. Tijdens de feestdagen is het moeilijker omdat al het klassieke lekkers ‘overleden’ dieren bevat. Zo ook bij ons, en zorg ik zelf voor een lekker vegan alternatief. No fuss, just keep it simple, and have fun.

  • Reply
   Cilla
   24 december 2018 at 09:54

   Dank je wel voor je aanvullende tips.
   Leuk om te horen dat jij er gewoon zelf voor zorgt dat het een feestje wordt 🙂
   Heel veel plezier deze dagen! Liefs, Cilla

 • Reply
  Astrid
  26 december 2018 at 10:20

  Aiii, te laat! Ik heb tot nu toe steeds geprobeerd iedereen te paaien met lekkere vegan hapjes en taarten en vragen erover netjes beantwoord. Altijd vanuit mezelf of over vleeseters in het algemeen gepraat.
  Dit jaar wilde ik het kerst diner eens organiseren, iedereen had het druk met verbouwingen, kinder-activiteiten, kerst stress etc. Bovendien wordt er regelmatig gevraagd: ‘Maar wat eet je dan? Ik weet niet wat ik voor je klaar moet maken!’, dus ik zou ze zowel kunnen verrassen, verwennen als inspireren…..was mijn goed bedoelde intentie.
  Helaas bij het opperen van het idee zag ik de gezichten al betrekken. Tijdens mijn voorbereidingen om het een Super Kerst Diner te maken, knalt mijn zus een berichtje op de familie-app ‘En voor degene die wél een stukje vlees willen: wij nemen het vlees mee!’.
  Dat ze daarmee mij volledig passeerde en ik in dat geval niet meer wilde koken, begreep ze echt niet. In de ruzie die volgde kwam het er op neer dat ‘ik het hen door de neus boorde dat ze geen vlees mochten eten’…..pffff really? Het enige wat ik deed was aanbieden het kerstdiner te verzorgen om iedereen te helpen! Laatste keer dus. Vanmiddag ben ik bij de familie voor een kopje thee en een spelletje etc., maar vanavond ga ik gewoon naar huis om daar mijn (super lekkere!) gerechtjes te eten.
  Het enige pluspunt is dat, toen mijn ouders erover kwamen praten, juist mijn vader het wel begreep en zich wel wilde gaan verdiepen in de veganistische vlees-alternatieven….degene van wie ik het het minst had verwacht!
  Soms is het misschien wel goed om even goed duidelijk te maken wat er belangrijk voor je is.
  Ik ben benieuwd wat zal volgen…

 • Leave a Reply