#Vegan

Vegan laboratorium ‘melk’: zou jij het drinken?

moeder koe met wit kalfje in de wei

En nee, dan heb ik het natuurlijk niet over plantaardige melkjes die al bestaan, zoals de amandel, kokos, spelt of havervarianten. Het gaat hier echt over melk die smaakt naar melk, maar dan zonder de ellende van de bio-industrie. Ik hoor je radertjes draaien, hoor… “Maar hoe kan dat dan?” Precies, dat had ik ook. Maar binnenkort is deze koevrije ‘melk’ dus te koop. Zou jij het drinken?

Steeds meer mensen gaan voor plantaardige melk. Niet alleen omdat ze bijvoorbeeld lactose intolerant zijn of op hun gewicht willen letten, maar ook omdat steeds duidelijker wordt wat een milieuproblemen en dierenleed het met zich meebrengt. Als je onder een steen hebt gelegen en het nog niét weet; kijk Cowspiracy en you’ll understand.

Mainstream

In korte tijd is sojamelk helemaal mainstream geworden en in bijna elke fatsoenlijke coffeecorner kun je een cappu bestellen met fluffy sojamelk (de échte pro’s verkopen het ook met amandel of kokosmelk, hoera!) Toch zijn er nog steeds mensen die de smaak van melk missen. Dat zurige, vreemde, aparte smaakje is in geen enkele plantaardige melk terug te vinden. Voor die mensen was er dus nog geen echte oplossing.

Melk zonder koe

Wetenschappers Perumal Gandhi en Ryan Pandy, allebei vegan, hebben daarom de knappe koppen bij elkaar gestoken en bedachten een alternatief hiervoor: Muufri (spreek uit als moo-frie). In een laboratorium hebben zij, door middel van het gisten van plantaardige melk, een soort structuur en smaak weten te creëren die de milkseekers onder ons zouden kunnen helpen die zuivelbehoefte te vervullen. Maar dan wel lactose- , hormoon, en cholestorolvrij én natuurlijk zonder koe. Muufri is dus hartstikke vegan, maar wel gezonder en milieuvriendelijker dan ‘gewone’ melk. Bovendien zitten er ook de eiwitten in die in koemelk zitten, omdat die worden toegevoegd voor meer structuur.

1406_untitled_028.jpg

De vegan ‘melk’ Muufri en de wetenschappers Gandhi en Pandy

Ontwikkeling

Persoonlijk was ik nooit zo’n melkmeisje. Ik vind (vooral) de nasmaak ontzettend smerig en was al een tijdje melkvrij, ook in mijn vegetarische periode. Maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen die melksmaak wél missen, bijvoorbeeld bij het ontbijt, in baksels of in de koffie. In die zin is het dus absoluut een interessante ontwikkeling. Niet alleen omdat je de smaak van melk dus blijkbaar gewoon kan máken, maar ook omdat ik al meteen bezig ben met hoeveel dierenleed en milieuschade we kunnen voorkomen door dit product! Nadeel is dat we nog wel even geduld moeten hebben; Gandhi en Pandy verwachten dat Muufri pas over 3 jaar bij ons in de schappen zal liggen. Voor die tijd hopen de wetenschappers een do-it-yourself kit te fabriceren, zodat we met z’n allen thuis crea-bea melk kunnen produceren.

Wat vind jij hiervan? Zou je het maken/drinken en waarom wel of niet? Ik ben benieuwd!

Meer lezen over Muufri? Kijk op:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2678218/Would-YOU-drink-pint-man-cows-milk-Scientists-developing-artificial-beverage-spell-end-dairies.html

https://www.newscientist.com/article/mg22229750.400-dont-have-a-cow-making-milk-without-the-moo/

 

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Desi
  17 maart 2016 at 16:49

  Gaaf dat dit alternatief bestaat!. Ik vind melk eigenlijk helemaal niet lekker smaken, dus ik zou het zelf niet kopen. Maar voor mensen die echt de smaak van melk missen, is het natuurlijk wel ideaal. Nu nog even afwachten of het inderdaad over drie jaar in de winkel komt.

 • Reply
  Mariska
  18 maart 2016 at 10:43

  Wat interessant! Zag een tijdje geleden ook een soortgelijk idee voor dierloos vlees. Ik zou het best proberen! Al drink ik eigenlijk zelden melk… Eet wel veel kaas.

 • Reply
  Sanne
  18 maart 2016 at 11:13

  Wauw, wat interessant! Wat knap dat ze die uitdaging zijn aangegaan en het ook is gelukt. Ik zou het wel willen uitproberen, om te kijken wat ik ervan vindt, maar net zoals jij was ik ook nooit een melkmeisje. Alleen bij pannenkoeken vond ik melk echt lekker, haha. Verder vind ik plantaardige melken veel lekkerder dan echte melk. Maar ik kan me voorstellen dat sommige vegans de echte melk wel missen!
  Liefs

 • Reply
  mariz
  19 maart 2016 at 09:54

  Wat ziek. Zou dit nooit kopen of drinken. Zonde van de tijd en geld die er in gestoken is, hadden ze beter aan iets nuttigs kunnen besteden.

  • Reply
   Cilla
   19 maart 2016 at 16:22

   Waarom ben je er zo fel op tegen Mariz?

  Leave a Reply