#Vegan Food info

Van ‘kaas’ tot ‘kwark’: mijn 5 favo vegan vervangers

Pulled pork jackfruit vegan op pita in hand

“Zo knap van je, hé, die vegan lifestyle. Dat vlees snap ik nog wel, enzo. Maar dat je zonder káás kan leven…” Ik denk dat ik deze zin, naast het hoe-kom-je-dan-aan-je-eiwitten verhaal, momenteel het vaakst hoor ik mijn leven. En, laat ik niet liegen, ik miste in het begin ook kaas. Maar! Ik vond een fantastische ‘fopkaas’, die ik stiekem zelfs lekkerder vind! En… inmiddels heb ik zoveel heeeeerlijke vervangers van bijna alle dingen die ik dagelijks at, dat ik mijn 5 favorieten gewoon even aan jullie kwijt moet. Van kaas tot kwark! #blijpaasei

1. No-Muh en Fairly Cheezy ‘kaas’

Uiteraard had ik al eerder vegan kaasjes geprobeerd, maar ik vond ze altijd smaken naar een kruising tussen karton en cement. Toen ik voor het eerst een blokje No-Muh had aangeschaft bij Vegabond, dacht ik dus even dat ik erin bleef. Het smaakt serieus naar oude kaas! Ik heb van verbijstering diezelfde avond bijna het halve blokje weg gestouwd (oeps). Maar ik heb nooit meer een seconde kaas gemist! Naast No-Muh is ook de kaas Fairly Cheezy van Charly’s All is Fair zalig, te koop via diverse verkooppunten en de webshop van Charly. No-Muh is te koop bij diverse webshops en o.a. bij Vegabond Amsterdam.

2. Edelgistvlokken

Ja! Nog zo’n hit hier in die keuken; edelgistvlokken. De oude rot in het vegan vak weet allang wat edelgist is, want het is al zo oud als de weg naar Rome. Maar ik, als relatieve ‘newbie’, vind het nog steeds een fantastisch product. Edelgistvlokken klinkt niet bijster sexy, want; gist + vlokken klinkt als een vergevorderd schimmelstadium. Daarnaast ziet het er ook nog eens retesaai en kurkdroog uit, maar echt, het is serieus lekker!

Wat is edelgist? Edelgist is een gedroogde, inactieve gist die groeit op melasse (en zich daar ook mee voedt). Na verhitting wordt de gist gedroogd en ontstaan er ‘vlokken’. Prettige bijkomstigheid is dat de vlokken heel gezond zijn, want ze bevatten van nature vitamine B1, B2, B3 en B6, wat bijdraagt aan een verhoogde weerstand, een krachtiger metabolisme en gezondere huid en haartjes. Daarnaast is het goed om te weten dat edelgist een inactieve gistsoort is, wat betekent dat mensen die gevoelig zijn voor schimmels het gerust kunnen eten. En oh ja, edelgist is ook nog eens rijk aan, hoera, plantaardige eiwitten.

Edelgist is te koop bij Ekoplaza, De Tuinen en bio-shops. Ik strooi het over mijn salades, pizza, gooi het door mijn ‘omelet’mix (zie punt 3) en over de pasta. Het smaakt een beetje zout-hartig; parmezaanse kaas idee. Kan niet meer zonder!

boterham met vegan omelet vegamigo en groente

Broodje ‘omelet’? Eitje!

3. Omelet ei vervanger

Nog zo’n product waar ik bl-ei 🙂 van werd; ei-vrije omelet mix! Ik was ei-genlijk (HA!) helemaal niet zo’n ei-liefhebber, dus ik kocht dit zakje meer uit nieuwsgierigheid dan dat ik echt een omeletje miste. Maar het is werkelijk idioot lekker! Het smaakt gewoon écht naar een omelet, zeker op een snee vers brood met veel verse groentjes erbij. Het is niet per definitie een dikke plus qua health benefits ofzo, maar ja, dat is een ei ook niet. Het is simpelweg lekker. Punt.

4. Jackfruit

Ok, een jackfruit an sich is niet per se een ‘vervanger’. Maar wat je ermee kan maken is zo ontzettend goddelijk dat het écht een ereplaats verdient. Jackfruit, ook wel nangka genoemd, is de grootste vrucht ter wereld. Het wordt voornamelijk in de Indonesische, Indiase, Filippijnse en Thaise keuken gebruikt, maar het is nu ook upcoming in NL (dus flink inslaan voor je weer de hoofdprijs gaat betalen!)

Eerder schreef ik al een recept voor ‘pulled no-pork‘ en nog steeds ben ik ondersteboven van dit product. Het is dus gewoon echt een vrúcht, die je om kan toveren tot een soort broodje shoarma-achtig idee. Ja, ik moest er eerst ook een beetje om lachen, maar hey, probeer het gewoon. Een blikje jackfruit kost geen drol en het recept is zó easy dat mislukken bijna onmogelijk is. Prettige plus is dat het ook nog eens super gezond is; het zit barstensvol vitamine C, B6, A, ijzer, kalium, magnesium, calcium en zink. Daarnaast is het ook nog eens prima voor je killerbody! Met maar 100 calorietjes per 100 gram kunnen er rustig 2 porties pulled no-pork in. #joe

5. ‘Kwark’ vervanger

En dan deze! Provamel kwarkvervanger staat nooit NIET in mijn koelkast. Ik gebruik het voor verschillende gerechten; om er cheesecakes van te maken, als ontbijt met muesli, als een dressing over mijn sla met citroen en olijfolie… het is een heel veelzijdig product en je kunt er alle kanten mee op. Het smaakt heel romig, vol en zacht. Veel minder zuur en scherp dan ‘gewone’ kwark. Het is weliswaar niet zo overdreven eiwitrijk als gewone kwark, maar het bevat wél eiwitten, plus wat koolhydraten en een beetje vet. Daarmee is het qua voedingsstoffen meer uitgebalanceerd dan kwark én natuurlijk veel beter voor je (want zuivel is gewoon niét oké. Simpel.) Te koop bij Ekoplaza.

Vegan vezelrijke cheesecake punt met kokos

Mijn awesome Provamel kwark cheesecake

Conclusie?

Je hoeft als vegan dus niets te ‘missen’, aangezien je (bijna) alles wel kan vervangen. Met een beetje fantasie, een andere supermarkt en je beste vriend Google als receptenboek kom je een heel eind. Maar weet je? Ik kwam er ook achter dat je sommige producten helemaal niet moet wíllen vervangen. Als je de keuze maakt om (meer) plant based te gaan eten, is het juist leuk om op zoek te gaan naar ándere dingen die lekker zijn, in plaats van je zo krampachtig vast te willen houden aan dat zompige, witte bolletje met jonge Goudse. Ook ik vind een tosti met nepkaas heerlijk, maar ik overleef het heus als ik het eens niét in huis heb. Probeer het gewoon en je zult verrast zijn door alle nieuwe smaaksensaties 🙂

 

Kom je er niet uit of heb je wat inspi nodig? Let me know, want ik het nog tips voor jaren! Laat het me weten via Instagram, Facebook of Snapchat: squatcilla 

 

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply
  Maaike
  26 juli 2016 at 10:43

  Ik heb laatst voor t eerst Wilmersburg kaas gehad, de pittige variant. Super lekker voor op de tosti, maar gewoon als plakje vond ik het net zo smaken als vega boterhamworst ofzo, dat was een beetje gek 😉

  • Reply
   Cilla
   26 juli 2016 at 10:57

   Ja, ik vind Wilmersburger ook een beetje ‘mwah’. Zeker in vergelijking met No-Muh 🙂

   • Reply
    Maaike
    26 juli 2016 at 11:51

    toch eens proberen, die no -muh. Alleen de naam al is fantastisch 🙂

 • Reply
  Claire
  26 juli 2016 at 10:52

  Goeie lijst! Ik ben heel benieuwd naar jackfruit sinds jouw ‘pulled pork’ recept 😀

  • Reply
   Cilla
   26 juli 2016 at 10:57

   Doen joh, het is zo easy! Let erop dat je jackfruit stukjes koopt in water (brine) en niet op siroop. Anders is het te zoet hihi 😉

 • Reply
  Saskia
  26 juli 2016 at 13:59

  Handig artikel, want ik kende nog niet alles! No-Muh klinkt erg goed, want Wilmersburger vind ik alleen op een tosti lekker.

 • Reply
  Pauline
  31 juli 2016 at 11:59

  Wat een fijne blog Cilla! Precies de info die ik (vegan, sporten, gek op lekker eten/lunchen) zoek en dan ook nog eens goed en met humor geschreven 🙂

  • Reply
   Cilla
   1 augustus 2016 at 11:26

   Dank je wel Pauline 🙂 leuk om te horen!

 • Reply
  Iris
  1 augustus 2016 at 17:20

  Ik vind dit zo’n fijn artikel! Echt super tips:) Veel kende ik al (oh, wat mis ik die verse jackfruit curry uit Sri Lanka en India!) en de edelgistvlokken die strooi ik werkelijk overal over;) haha. Maar de provamel kwark klinkt ook echt heel interessant! Even een vraagje (want ik ben momenteel niet in NL), hoe ziet deze kwark eruit en wat zijn de ingrediënten? Ik hoop dat ik het kan eten, ik ben nogal allergisch voor veel dingen haha. Duimen dat ik het kan proberen:)! Liefs

  • Reply
   Cilla
   10 augustus 2016 at 14:37

   Ha Iris,

   Volgens de site van Provamel zijn de ingrediënten:
   – water
   – gepelde sojabonen * (17,4%)
   – stabilisator (pectine)
   – zuurteregelaar (citroenzuur)
   – zeezout
   – yoghurtculturen / -fermenten (S. Thermophilus, L. Bulgaricus)

   Vrij ‘schoon’ dus en geen rare dingen. Het zit in een beker, zoals bij ‘gewone’ kwark en het is dik, lobbig en romig.
   Ik vind het echt fantastisch! Ben benieuwd of je ertegen kan?

   Liefs!

 • Reply
  Sanne
  1 augustus 2016 at 21:30

  Cilla wat een heerlijk bericht dit! Ik ben nu gelijk zo ontzettend benieuwd naar de vegan omeletmix, dat moet fantastisch zijn. Ik heb de afgelopen tijd verschillende ‘ei’ recepten uitgeprobeerd met zwart zout en het is allemaal wel heel erg lekker! En ik heb No-Muh al zo vaak voorbij zien komen en ben zo ontzettend nieuwsgierg, dus wat wordt wat als ik het voor het eerst ga eten.. heerlijk lijkt me het. Wilmersburger vind ik namelijk echt niet zo heel erg chill. Edelgistvlokken daarentegen wel! Mijn favoriete kruidenroomkaasje is trouwens van Soyananda, ken je die? Heerlijk en onmisbaar op bijvoorbeeld wraps vind ik. Ik denk dat ik die kwark trouwens nog niet eens heb geprobeerd – of misschien toen het net in de EkoPlaza lag? In ieder geval tijd voor nog een bakje kwark in de koelkast.
  Liefs!
  Trouwens Cilla, dankzij jouw blogberichtje met mijn Instagram erin heeft mijn Instagram ongeveer 35 nieuwe volgers gekregen! Ik bleef me verbazen toen ik zag dat ik steeds meer volgers kreeg, hoe ontzettend super leuk! 😀

  • Reply
   Cilla
   10 augustus 2016 at 14:39

   Jaaaaa, Soyananda is super! Ik heb altijd die met kruiden, net Boursin haha 🙂
   Die kwark moet je sowieso echt proberen, het is zalig. Lekker als ontbijt met fruit en muesli.
   En wat leuk om te horen van je nieuwe Insta volgers! Je hebt het dik verdiend met je mooie page en website.

   Liefs!

 • Reply
  Beau
  3 november 2016 at 16:16

  Fijn stuk 🙂

  • Reply
   Cilla
   3 november 2016 at 17:01

   Dank je wel Beau 🙂

 • Reply
  Lysanne
  3 november 2016 at 16:19

  Leuk geschreven! Ik ben dol op edelgistvlokken 🙂 Jackyfruit kende ik alleen nog niet, maar door jou ben ik er wel benieuwd naar geworden. Ik ga maar eens snel kijken waar ik die kan kopen!

  • Reply
   Cilla
   3 november 2016 at 17:02

   Leuk! Laat je me weten als je het gevonden hebt 🙂 ?

 • Reply
  Mariëlle
  3 november 2016 at 20:56

  Super fijn artikel! Ik eet sinds juni geen vlees meer en dat wordt thuis niet geaccepteerd… de transitie naar vegan stel ik dus nog even uit. Maar ik verdiep me er wel vast is en jouw blog lees ik daarom graag. Ik ben nu namelijk wel dol op jonge kaas, yoghurt en ei. Maar ik wil de alternatieven zeker proberen ♡

  • Reply
   Cilla
   4 november 2016 at 11:23

   Dank je wel Mariëlle 🙂 Goed dat je geen vlees meer eet en je erin verdiept! Het is wel heel jammer dat je daar geen steun in krijgt, maar straks kun je je eigen keuzes maken en heb je je al zo goed ingelezen dat het prima zou moeten lukken. Als je tips of adviezen nodig hebt mag je me altijd mailen.

   Liefs!

 • Reply
  Jessica
  5 oktober 2017 at 20:11

  Ik maak mijn vegan kaas tegenwoordig zelf. Voor €2,- maak ik 500 gram kaas, die smelt en eenvoudig te raspen is. Ik heb zo’n 10 pogingen gedaan om het recept te perfectioneren op basis van agar agar en gistvlokken, maar ik ben er nu helemaal blij mee 😉 Mijn recept is hier te vinden op artyfartylife.com/diy-vegan-kaas-recept

 • Leave a Reply