Persoonlijk

Veganniversary: alweer 3 maanden vegan! Leef ik nog?

foto squatcilla als baby met koe

Wow, het is alweer april. Wat gaat dat snel; mijn drie maanden veganniversary is een feit! Ik weet nog goed dat ik in januari begon met mijn 10-daagse Vegan Challenge… na 20 jaar vegetarisch eten was ik heel benieuwd hoe het zou zijn zonder mijn vertrouwde bakje bio-kwark en halfzacht gekookte eieren na het sporten. Het zou vast lastig worden?! Maar het viel me 100% mee en ik besloot vegan te blijven eten. Niet alleen omdat ik ontzettend van dieren houd, maar ook omdat ik na 10 dagen serieus al het gevoel had dat het beter was voor mijn gezondheid!

En ja, ik weet inmiddels ook dat het ‘vegan eigen’ is om te denken dat een algemeen gevoel van well-being komt door je eetpatroon (‘iedereen heeft griep, alleen ik niet. HA!’), maar ik merkte al snel dat mijn huid rustiger werd, mijn buik minder opgezet was en ook tijdens het sporten was ik niet minder fit. Integendeel! Ik heb in drie maanden tijd heel veel gelezen, geleerd, uitgeplozen en me ook over heel veel dingen verbaasd. Ik ben benieuwd of andere newbie vegans dit ook herkennen.

 1. ‘Vegan producten zijn healthy’

Toen ik begon met mijn challenge dacht ik, heel naïef, dat veel dierloze producten dan ook meteen gezond zouden zijn. Bummer… dat viel even tegen! Omdat ik me ook veel met gezondheid en sport bezighoud, ben ik inmiddels een fervent en getraind ingrediëntenlijstontcijferaar. Ik weet nog dat in het begin, als ik scande of iets vegan was, vaak mijn wenkbrauwen de lucht in gingen vanwege de hoeveelheid ongezonde, rare ingrediënten in vegan producten. De bergen toegevoegde suikers, gemodificeerd maiszetmeel en palmolie vlogen me om de oren en ik leerde dus dat ik óók moest gaan scannen op healthy (als ik deze zomer nog in bikini wilde, tenminste). Kortom: nee, vegans zijn niet alleen maar non-stop hysterisch met hun gezondheid bezig en niet elk heerlijk, vegan recept is ook meteen gezond. Dat was les 1.

vegan Ubud Clubkoffie amsterdam vegan

Deze was wel heerlijk gezond, met tempé bacon, avocado en aubergine!

2. ‘Kwark is gezond, want eiwitten én pro-biotica’

Op de een of andere manier dacht ik serieus dat mijn bakje kwark gezond was; het zit bomvol eiwitten, goede bacteriën, het bevat weinig vet en het is lekker vullend. Op het moment dat ik me serieus ging verdiepen in zuivel kwamen er nasty feiten aan het licht, waar ik eerder totaal niets van wist. Een van die dingen is dat mensen voor het afbreken van lactose (melksuiker) de stof lactase nodig hebben. Bij veel mensen lukt het afbreken van lactose niet lekker omdat ze een gebrek hebben aan het lactase-enzym dat daarvoor nodig is. Dit enzym wordt aangemaakt in de wand van de dunne darm en hebben we vaak als baby om moedermelk te kunnen verteren. Zonder dit lactase-enzym kan de melksuiker niet opgenomen worden door de dunne darm en komt het onverteerd in de dikke darm terecht. Kortom: je bent dan lactose intolerant.

Goed beschouwd heb je als baby dus lactase nodig, aangezien je dan moedermelk drinkt om te kunnen groeien… zodra je géén baby meer bent heb je dus ook géén melk meer nodig. Makes sense, right? Zolang jij zuivel blijft drinken, in dit geval vaak van een koe, blijft je lichaam lactase aanmaken. Maar eigenlijk vind ik dit behoorlijk gestoord; je lichaam doet dit normaliter niet uit zichzelf, maar heeft zich simpelweg aangepast aan een rare gewoonte. Naast dat je een lactose intolerantie kan hebben, kun je ook nog gevoelig zijn voor caseïne, een stof die in zuivel en kaas zit. Caseïne is één van de moeilijkste eiwitten voor ons lichaam om te verteren en wordt zelfs gelinkt aan ‘kaasverslaving’. Slijmvorming, een puffy gevoel, diarree of verstopping zijn signalen dat je lijf moeite heeft met het verteren van caseïne. Dus nee, melk is niét gezond voor elk en bio-kwark ook niet. Openbaring van de eeuw. 

3. ‘Vegan eten is duur’

Ja, weet je? Hier kun je twee kanten op. Als je, net zoals ik, vegan bent die ook nog alles bio wil, zonder teveel toevoegingen, zo puur mogelijk… dan is het eerlijk gezegd geen goedkope levensstijl. Maar wat is duur? De één geeft zijn zuurverdiende centen uit aan biertjes achterover slaan op zaterdagavond, de ander aan een overdosis kleding en schoenen, ook prima. Ik kies voor voeding waar ik me goed bij voel. Maar het kán absoluut ook goedkoper! Als je je groenten en fruit op de markt haalt, je ingeblikte peulvruchten bij Lidl of Aldi en je vleesvervangers bijvoorbeeld zelf maakt met seitanfix of kant en klare tempé, dan kun je zeker vegan zijn zonder veel geld kwijt te zijn. Ik heb echt gemerkt dat hier een keuze in te maken is.

meisje drinkt met een rietje uit jonge kokosnoot

Always in love with the coco

4. ‘Ik word geen preachy, betweterige asshole vegan’

Oeps. Failed. In het begin had ik me voorgenomen alle ‘vragen’ (ook de debiele varianten) van individuen die een beetje bijdehand doen met geduld en liefde te beantwoorden. Maar dát is helaas wel een faliekant mislukt. Ik heb behoorlijk de schurft aan de ultieme, ‘ik roep maar wat’ domheid (can’t help it), dus als er dan zo’n ‘het-is-oh’zo-natuurlijk-dat-kalfjes-na-hun-geboorte-bij-hun-krijsende-moeder-worden-weggehaald’ opmerking komt, dan ga ik een beetje los. En wellicht niet altijd zo vriendelijk als gepland, helaas peanutcheese.

Don’t get me wrong; als mensen oprecht geïnteresseerd zijn in mijn levensstijl of nieuwsgierig vragen naar wat ik eet, beantwoord ik dat met alle plezier. Ook als ik dat die dag al zes keer eerder heb verteld. Maar zodra semi-lollige individuen mijn dag proberen te verzieken met stupide hersenspinsels? Ja, dan ben ik (geheel ongepland) toch een ongegeneerd betweterige, preachy, asshole vegan. En het kan me ook nog eens helemaal niets schelen. Heerlijk. Joe!

5. ‘ Het is vast hard zoeken naar andere vegans’

Nou ben ik niet zo ontzettend een groepsmens, nooit geweest ook. Maar het is toch wel gezellig om tips, recepten, ideeën en leuke foto’s uit te wisselen met mensen die dezelfde interesses hebben. Op de één of andere vage manier had ik het idee dat er nog heel weinig vegans waren en dat ik dus voornamelijk alles zelf uit zou moeten vogelen. Maar leuk dat ik het vond toen ik erachter kwam dat er superveel Facebook groepen zijn met mede-vegans die soms ook heerlijk sarcastisch zijn, balen als ze nergens diervrij eten kunnen vinden terwijl ze bijna verhongeren of even van zich af mekkeren na een irritante reactie van een hardcore carnivoor. Deze Facebook groepen hebben mij vanaf het begin erg geïnspireerd op kookgebied en tja… misschien ben ik toch wel een héél klein beetje een groepsmens. Als de groep an sich maar leuk genoeg is!

Koe en varken samen in de wei knuffelen

Ik kan na 3 maanden alleen maar zeggen: wat ben ik blij dat ik plant based leef! Ook al kan het soms lastig zijn als er weer onbegrip is of mensen je raar aankijken als je zegt dat vegan tiramisu net zo lekker is als die met rauwe eieren. En het is natuurlijk nog steeds elke dag een leerproces, maar wat is er leuker dan leren van iets wat je met heel je hart doet? Juist!

Ik ben heel benieuwd naar jullie vegan start! Hoe hebben jullie dit ervaren en wat hebben jullie geleerd?

 

 

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Carlijn
  4 april 2016 at 19:34

  Haha ontzettend herkenbaar allemaal! Vooral het ‘denken dat een algemeen gevoel van well-being komt door je eetpatroon’. Het was voor mij even wat wennen, maar binnen een maand is het allemaal normaal en kost alles net zoveel tijd en geld als daarvoor. Ik vond in het begin vooral sociale gelegenheden met vrienden en familie lastig. Maar iedereen reageerde zo lief, aardig en begripvol! Oh en ik had wat last van ‘waarom weet niemand dit?’ en ‘waarom doet niemand hier wat aan’? Tegenwoordig ben ik gewoon een happy vegan en probeer ik iedereen te verleiden met mijn kookkunsten. ‘Come to the vegan side. We have vegan cookies’

  • Reply
   Cilla
   4 april 2016 at 19:55

   Hahaha wat leuk om te horen dat jij ook een spread the word gevoel had! Ik heb dat zooooo erg! Ik snap gewoon niét dat mensen nog wel kaas eten maar geen vlees. Wil het ook aan iedereen uitleggen enzo… “Maar het is écht niet gezond hoor…” Ik hoop dat ik ook die rust krijg die jij voelt, Carlijn. Lijkt me heel prettig.

 • Reply
  Janna
  5 april 2016 at 10:34

  Wat een leuk artikel! Echt fijn om te lezen dat je het ook zo goed gaat 🙂 Ik doe nu mee aan de Vegan Challenge en vind het echt onwijs leuk om zoveel nieuwe recepten te proberen. Ik at hiervoor al bijna helemaal plantaardig, maar vind het leuk om er eens een hele maand voor de volle honderd procent te gaan. En ik denk dat ik zeker nog je vegan tiramisu ga proberen!

  Liefs, Janna

  • Reply
   Cilla
   5 april 2016 at 10:39

   Wat leuk dat je meedoet aan de V-Challenge 😉 Hoe gaat het tot nu toe met koken en hoe voel je je verder? Ik ben benieuwd wat je van de tiramisu vindt 🙂 Laat je het me weten of het gelukt is? Veel succes nog met je challenge!

 • Reply
  Djuli
  5 april 2016 at 12:40

  Echt leuk dat het je zo goed bevalt! Heel leuk geschreven, vooral punt 4 haha!

  • Reply
   Cilla
   5 april 2016 at 12:54

   Dank je wel lieve Djuli! Hoe lang ben jij al vegan eigenlijk?

   • Reply
    Djuli
    6 april 2016 at 07:57

    Bijna een jaar 🙂

 • Reply
  Larissa
  22 april 2016 at 21:11

  Ik heb nog moeite om mij aan mijn vegan leefstijl te houden. Beginnende vegan? Dat wel. Maar nog niet zonder slag of stoot. Ik vind het ook heel tof om deze punten te lezen. Ik kwam pas net op je blog terecht, maar ik ga ‘m zeker volgen! Je hebt er een fan bij 😉 Ik hoop meer te leren over je vegan ways. Ik ben zelf ook aan het nadenken om een blog te beginnen en jouw blog is erg inspirerend! Xx Larissa

  • Reply
   Cilla
   22 april 2016 at 22:21

   Wat goed dat je in ieder geval wel begonnen bent Larissa 🙂 En elk begin is moeilijk, voor iedereen. Waar heb je precies de meeste moeite mee?

   Dank je wel voor het lieve compliment! Mooi om te weten dat ik je inspireer en als je ooit een onderwerp wat verder uitgewerkt wil zien of je hebt een vraag: let me know. Dan kan ik er misschien mee aan de slag 🙂

   Heel veel succes nog met je vegan lifestyle en toekomstige blog.
   Liefs!

 • Reply
  Luca
  3 juli 2016 at 22:42

  Ik ben voor het eerst op jouw site, wat heb jij een leuke blog! 🙂
  Super herkenbaar inderdaad! (:

  • Reply
   Cilla
   3 juli 2016 at 22:44

   Dank je wel Luca 🙂 En welkom op mijn blog, natuurlijk!

 • Reply
  Sharonahhh
  2 september 2019 at 09:23

  Hahaha helaas peanutcheese X-D
  Je legt het altijd weer geweldig uit Cilla!! Love it!! Was even op zoek naar iets tussen je blogs, kwam ik deze tegen, heerlijk om te lezen 😀 You guys are awesome!!

 • Leave a Reply