#Vegan Food info

‘Verborgen beesten’: Lijst met dierlijke e-nummers en ingrediënten

Eerlijk is eerlijk: Boodschappen doen kan best een issue zijn als vega(n), zeker in het begin als je nog niet precies weet welke (soms behoorlijke rare) benamingen allemaal wel of niet dierlijk zijn. Toen ik zelf bijna twee jaar geleden vegan ging, was ik in ieder geval heel content met lijstjes. Er zitten namelijk best nogal wat ‘verborgen beesten’ in onze voeding en cosmeticaproducten.

Omdat ik sinds mijn twaalfde al vegetariër was, kon ik redelijk de ‘dode dieren’ in de ingrediëntenlijsten scannen. Toch moest ik als newbie vegan de supermarkt en de drogist een beetje herontdekken, dus ik ging braaf met zo’n lijstje in mijn knip op pad. Op een gegeven moment weet je het zo’n beetje uit je hoofd en kom je een heel eind zonder lijstje. En weet je het even niet? Dan kun je altijd ter plekke googelen. Lang leve het www!

Altijd dierlijk: Gelatine

Gelatine is een ingrediënt dat altijd wordt gemaakt uit slachtafval van varkens en koeien, zoals huiden en botten. Dit is ALTIJD van dierlijke oorsprong en er hoeft niet vermeld te worden van welk dier het afkomstig is. Je vindt het vaak als bind- en verdikkingsmiddel in snoep, gebak, cake, taart en toetjes, maar ook als capsule van vitaminepillen en medicijnen. Vroeger werd het op verpakkingen gezet als E441, maar tegenwoordig altijd als ‘gelatine’. Je kunt er dus nooit omheen 🙂

In sommige sappen en alcoholische dranken, zoals bier en wijn, wordt gelatine gebruikt op de boel te verhelderen. Maar omdat gelatine dan niet echt als ‘ingrediënt’ wordt gebruikt, is de fabrikant niet verplicht dit op de verpakking te zetten. Hier kun je dus alleen achter komen als je zelf op onderzoek uitgaat via de fabrikant. Op de Vegan Wiki staat ook een lijst met alcoholische dranken die sowieso vegan zijn.

En verder…

Ook karmijn (E120) en schellak (E904) zijn altijd van dierlijke oorspong, wat in zowel voedsel als cosmetica kan zitten. Ook E542, E901, E913, E966, E1105 zijn volgens de Vegan Wiki altijd dierlijk. De rest van onderstaande lijst is lastiger te achterhalen, maar dus wel ‘verdacht’.

In de supermarkt: let op deze e-nummers

Eerder schreef mijn ‘huisdiëtist’ Mariska al een artikel over e-nummers. Het zijn goedgekeurde hulpstoffen die aan ons eten en drinken worden toegevoegd om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat ze langer houdbaar zijn, lekker glanzen, een bepaalde kleur krijgen of whatsoever. Veel e-nummers zijn chemisch en worden in fabrieken gemaakt, maar ze kunnen ook van natuurlijke oorsprong zijn; van planten of dieren.

E120 cochenille, karmijnzuur, karmijn (rode kleurstof gemaakt van lakschildluizen)
E161 Gcanthaxanthine
E304 iascorbylpalmitaat
E422 glycerol
E431 t/m E436 vetzuuresters van polyoxyethyleen
E442 ammoniumfosfatiden
E470a&b zouten van vetzuren
E471 mono- en diglyceriden van vetzurenE472a-festers van E471
E473 suikeresters
E474 sucroglyceriden
E475 polyglycerolesters van vetzuren
E477 propyleenglycolesters van vetzuren
E479b thermisch geoxideerde sojaolie verkregen door reactie met E471
E481 natriumstearyol-2-lactylaat
E482 calciumstearyol-2-lactylaat
E483 stearyltartraat
E491 t/m E495 vetzuuresters van sorbitaan
E570 vetzuren
E626 t/m E629 guanylzuur en guanylaten
E630 t/m E633 inosinezuur en inosinaten
E635 Natriumribonucleotiden
E640 glycine en zijn natriumzout
E904 Schellak (wordt verkregen door het opkoken van het afscheidingsproduct van lakschildluizen)
E920l-cysteïne
E1518 glyceryltriacetaat

Ben je vega(n)? Let dan in ieder geval op als je deze e-nummers ziet, en/of vraag de fabrikant om opheldering als je het 100% zeker wilt weten.

In cosmetica en verzorgingsproducten: deze stoffen zijn dierlijk

Ooit behaalde ik mijn diploma Schoonheidsspecialiste! En ondanks dat ik er vandaag de dag geen flikker mee doe, is dat toch een klein beetje mijn geluk. Hierdoor weet ik namelijk van de meeste stoffen wel de oorsprong en de benamingen uit mijn hoofd. Toch is het voor veel mensen lastig als er in plaats van ‘bijenwas’ opeens ‘cera alba’ op de verpakking staat. Of ‘CI75470’ in plaats van ‘karmijn’.

Om jullie ook daarmee een handje op weg te helpen, knutselde ik een lijst in elkaar met dierlijke stoffen in cosmetica. Let wel: deze lijst bestaat uit de meest voorkomende stoffen! Het helpt je voor een groot gedeelte op weg, maar kijk vooral op websites zoals Peta als je daar meer over wilt weten.

Maar waarom gebruiken bedrijven eigenlijk nog ingrediënten van dieren? Er bestaat toch zat vegan make-up, wat betekent dat alle stoffen te vervangen zijn?

Ja. Dat klopt. Eerder schreef mijn vriendin Sophie van Naoki.nl al dit artikel over vegan cosmetica. Maar stoffen van dierlijke oorsprong zijn vaak makkelijker te maken, omdat het simpelweg resten van slachtafval zijn. En ja, dát is voor veel merken vaak toch waar ze het lekkerst op gaan, de pingels, want dit is een stuk goedkoper om te maken. Wil je daar niet aan meewerken en er mooi uitzien zonder restjes dier? Check dan deze lijst en neem ‘m mee als je nieuwe cosmetica of verzorgingsproducten gaat halen!

Bijenwas /Beeswax/ Cera Alba (wit)/ Cera Flava (geel) (van bijen: in lippenbalsem, bodylotion, handcrème, maskers en meer)
Collageen (wordt bijvoorbeeld uit vissen gehaald: in crèmes en lotions)
Castoreum (vanillesmaakstof uit de klier van een bever, niet te verwarren met het plantaardige castor oil)
Cystine/Cystinate (uit haar en hoornachtige materialen)
Elastin (wordt uit bijvoorbeeld koeien gehaald: ook in crèmes en lotions)
Honing/Mel (van bijen, in lippenbalsem, bodylotion, handcrème, maskers en meer)
Karmijn/Carmine/CI75470 (insect: geeft roze/rode kleur aan o.a. lippenstift)
Keratin (uit het haar, hoeven en botten van dieren: in haar producten)
Lanol/lanoline/lanolate (vet uit wol: in lotions en crèmes)
Ook aangegeven als: Acetylated Lanolin, Acetylated Lanolin Alcohol, Isopropyl Lanolate, Hydroxylated Lanolin, Lanolin, Lanolin Alcohol, Lanolin Cera, Lanolin Oil, PEG-75 Lanolin, PPG-12-PEG-50 Lanolin, PPG-30 Lanolin Ether
Propolis (afscheiding van bijen)
Ook aangegeven als: Propolis Cera, Propolis Extrakt, Propolis Extract, Propolis Wax, Propolis (Cera)
Tallow (Talg, uit vet van schapen en runderen)
Zijde/Silk (van zijderupsen: in haar producten en lotions)

De volgende producten kúnnen ook plantaardig zijn, maar als het op de verpakking niet dik geëtaleerd wordt met een vega(n) logo, dan is het meestal helaas niet het geval.

Parfum (onder dit ingrediënt kunnen honderden ingrediënten zitten, dus ook dierlijke)
Glycerin/Glycerol (kan dierlijk vet zijn: in lotions, tandpasta, haarproducten)
Hyaluronic acid (meestal uit dierlijke huid of gewrichten: in gezicht crèmes en peelings)
Retinol (vaak uit lever of eieren: in gezichtscrème)
Stearic acid, stearyl alcohol (soms dierlijk vet: in allerlei cosmetica)
Vitaminen (meestal van vissen: in allerlei cosmetica)

Last but not least: Tips om ‘verborgen dieren’ te voorkomen

1. Zoek naar producten met vega(n) keurmerken
Aan producten met een vegan keurmerk worden geen E-nummers of stoffen van dierlijke oorsprong toegevoegd. Dat is zo awesome shoppen! Lush is bijvoorbeeld een bedrijf dat duidelijk op de verpakking zet of het vegan is en ook The Body Shop wordt daar steeds beter in!

2. Bekijk de ingrediëntenlijst op het etiket
Met goed lezen kom je echt een heel eind! Het is in het begin misschien even lastig en ja, je bent wat langer bezig. Maar als je het eenmaal weet, dan weet je het. Sowieso vind ik het prettiger shoppen als ik weet dat de producten die ik koop geen dierenleed hebben veroorzaakt.

3. Vraag het na bij de producent.
Op verpakking staan meestal wel de gegevens van de fabrikant. Als je meer info wilt over de ingrediënten of stoffen, kun je ze altijd benaderen. Hou er wel rekening mee dat fabrikanten soms ook niet álles weten…

Conclusie?

Het leven van een vegan is niet altijd easypeasy, maar hey, daar heb je lijstjes voor! Dus zorg dat je deze (of een andere natuurlijk, kan ook!) bij je hebt als je boodschappen gaat doen en je bent binnen de kortste keren een ingrediëntenlijstjesbaas van hier tot Tokyo! Succes 🙂

 

Check jij alle ingredientenlijsten en/of ga je dit lijstje meenemen? Laat het me vooral weten in de comments, of tag me op Facebook of Instagram. Ik ben heel benieuwd! En oh ja, je kunt me ook elke week volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

Headerfoto: Mittch Maree

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  17 augustus 2017 at 06:47

  Super fijn artikel!! Op dit moment is alles in mijn huisje vegan (behalve de koffie melk van mijn vader voor als hij komt…), maar ik ben de ingrediënten weer een beetje vergeten. Als ik weet wat nieuws ga proberen, pak ik dit artikel er dus weer even bij!

  • Reply
   Cilla
   18 augustus 2017 at 11:00

   Zo heerlijk dat je nu op jezelf woont en (bijna) alles in jouw huisje nu vegan is. Hoe bevalt het op jezelf wonen verder? 🙂

 • Reply
  Maria de Ridder
  17 augustus 2017 at 08:43

  Dank je Cilla voor je super artikel. Het is fijn om zo alles bij elkaar te hebben. Dat maakt het checken gewoon makkelijker.

  • Reply
   Cilla
   18 augustus 2017 at 10:59

   Heel graag gedaan, Maria! Ik hoor zo vaak hoe lastig mensen het vinden, dus ik ben blij als ik hiermee kan helpen.

 • Reply
  Dewi
  17 augustus 2017 at 08:43

  Leuk! En precies waarom ik mijn cosmeticalijn ben begonnen. Ik deel morgen je blog op mijn pagina 🙂

  • Reply
   Cilla
   18 augustus 2017 at 10:58

   Wat leuk dat je een berichtje achterlaat, Dewi. Ik ben ook heel erg fan van jouw spulletjes (die koffie scrub… YUM!)

 • Reply
  Marianne - Groene stapjes
  17 augustus 2017 at 09:00

  Handig lijstje! In E-nummers ben ik nog niet zo’n held, dus ik beperk me meestal tot wat “gewoonvegan” of de Vegan Wiki aangeven. Scheelt me een hoop gespeur. Maar voor het geval dat is het wel handig om zo’n lijstje zoals het jouwe bij de hand te kunnen houden!

 • Reply
  Jantine
  17 augustus 2017 at 09:37

  Fijne lijst! Vooral qua verzorgingsproducten ben ik blij met het ‘Vegan’-logo, die ingredienten lijsten zijn vaak zoveel checkwerk. Als je een iPhone gebruiker bent (weet niet of de app ook voor Android bestaat) kan ik je ook ‘Vegsafe’ aanraden, super makkelijke ingredienten check voor onderweg! 🙂

  • Reply
   Cilla
   18 augustus 2017 at 10:57

   Oh, dat is ook een fijne tip zeg! Thanks Jantine 🙂

 • Reply
  Ethelka
  17 augustus 2017 at 10:19

  Wat een fijne lijst! Dit is precies wat ik zo storend en lastig vind, de verborgen ingrediënten. Zo zie je maar wat een bijzondere ingrediënten er gebruikt worden. vanillesmaak uit een klier van een de bever (WTF? Wie bedenkt dat??) daar worden we ons dan ook maar bewust van.

 • Leave a Reply