Persoonlijk

Waarom jij vandaag gewoon moet gaan stemmen! (en op wie ik stem)

Toen ik gisteren Wilders en Pechtold weer hoorde blaten bij het NOS verkiezingsdebat, merkte ik dat ik me tomeloos zat op te vreten over de lauwe cliches, uitgekauwde non-issues en voorspelbare oneliners. Ik kan serieus niet wachten om straks te gaan stemmen. Maar eerlijk is eerlijk, ook ik was niet altijd zo zeker van mijn koers als nu. Want waarom zou je eigenlijk gaan stemmen? En heeft jouw ene stem überhaupt wel invloed? 

Nu, op de dag van de gemeenteraadverkiezingen, weten heel veel mensen nog steeds niet op wie ze moeten stemmen. Sommigen maken letterlijk IN het stemhokje de beslissing of, nog erger, ze gaan helemaal niet naar de stembus omdat ze geen vertrouwen (meer) hebben in de politiek.

Ondanks dat ik die gedachtegang best begrijp, denk ik oprecht dat niet stemmen het slechtste is wat je kunt doen. Ik zeg niet dat je nu moet gaan stemmen omdat ik dat zeg (oké grapje, misschien een beetje), maar wel omdat stemmen je enige kans is om iets teweeg te brengen in de politiek. Blijf je thuis? Dan moet je daarna ook niet mekkeren over wat ze allemaal niet goed doen.

Van rechts naar links

Ik denk dat veel van jullie niet heel verbaasd zullen zijn als ik vertel dat ik redelijk links stem, maar toch is dit niet altijd zo geweest. Way back, toen ik als schreeuwerige en opstandige 18-jarige ook eindelijk kon stemmen, kraste ik mijn allereerste bolletje rood voor Pim Fortuyn. Hij was namelijk ook lekker schreeuwerig en opstandig en blijkbaar kon ik mezelf daar op dat moment het beste mee identificeren. Ik had me er uiteraard niet in verdiept, want te moeilijk en geen zin, maar niet-stemmen was voor mij ook geen optie. Ik mocht dus ik ging.

Hardste schreeuwer

Nu ik me zo zat te ergeren aan het inhoudloze geëmmer van Wilders en Pechtold merkte ik ook dat ik me oprecht afvroeg waarom iemand for fuck’s sake op zulke karikaturen zou stemmen. Het is toch vrij doorzichtig dat wat Blondie wil, helemaal niet kan? En dat Pechie nu met alle winden meewaait sinds hij in het kabinet zit? Zo kun je hier bijvoorbeeld zien dat hij zijn idealen op het gebied van dierenwelzijn wel héél snel opzij heeft geschoven sinds D66 mee regeert… Ze hebben stuk voor stuk allemaal schitterende korte termijn plannen die precies 0 bijdragen aan een betere en duurzamere toekomst. Hoe dan dat je daarop stemt?!

Tot ik me weer herinnerde dat ik ook ooit voor de hoempapa ging, zéker toen politiek me nog niet zo boeide. Bijna iedereen in mijn omgeving stemde op Fortuyn en ja, wist ik veel, ik hobbelde erachteraan. Hij was lief voor zijn hondjes en kwam op mij wel over als iemand die het in ieder geval ánders wilde doen. Logisch dus dat mensen die zich niet bezighouden met politiek gaan voor de lulpraatjes van Joost Eerdmans of Kakkederrie Baudet. Schreeuwers en jankerds vallen altijd het meest op.

En toen was daar…

Gelukkig kreeg ik na mijn 18e steeds meer interesse in politiek en leerde ik dat rechts eigenlijk totaal haaks stond op de dingen die ik wilde. Ik ging de jaren daarna dan ook links(er) stemmen, maar was nooit heel enthousiast over één bepaalde partij. Zo zweefde ik dus vaak tussen GroenLinks, SP en D66, totdat daar ineens Partij voor de Dieren kwam.

Partij voor de Dieren is voor mij niet alleen de meest logische keuze omdat ik toevallig van dieren hou en ze niet opeet, maar ook omdat ik sta voor kiezen met het oog op morgen. Verder kijken dan Die Nase lang is. Sommige mensen denken onterecht nog steeds dat PvdD een one-issue partij is, maar dan hebben zij zich duidelijk niet verdiept in het partijprogramma.

Zo willen zij onder andere de basisbeurs voor studenten weer terug, zodat net-afgestudeerden niet meteen met een idioot hoge schuld zitten. Ze willen een verbod op de hobbyjacht, vinden dat het tijd wordt om de megastallen op te doeken en investeren in biologische landbouw en een betaalbare, eerlijke prijs voor gezonde voeding. Ze willen groene wijken, zorg op maat voor ouderen, mensen met een beperking en kinderen, investeren in emancipatie en tegen discriminatie. En last but not least, ze waaien niet met alle winden mee, maar gaan als enige partij écht voor wat ze willen.

partijvoordedieren-stemmen-links-verkiezingen-vegan

Invloed

Bij de PvdD staat niet de mens centraal, maar de wereld als één geheel. Ik vind deze gedachte persoonlijk ook niet meer dan logisch… 
We kunnen met z’n allen heel tof doen enzo, maar als de aarde ermee ophoudt omdat de mens maar niet stopt deze te verzieken, waar gaan we dan naartoe, hé? Best wel een dingetje.

En ja, de PvdD wordt door bepaalde figuren nog steeds belachelijk gemaakt, bespot en niet serieus genomen. Maar is dat niet altijd zo met dingen die nieuw  en verfrissend zijn? Anders zijn? Vooruitstrevend, of tegendraads zijn? Wist je bijvoorbeeld dat er wereldwijd al 18(!) Partijen voor de Dieren zijn en dat ze in Australië en Portugal al in het parlement zitten? Voor het geval je nog twijfelde over hun invloed…

Hoe dan ook: GA stemmen!

Waar jij vandaag op stemt is natuurlijk helemaal aan jou; dit artikel is geen Partij voor de Dieren betoog. Als jij minder gecharmeerd bent van ze, is dat ook helemaal prima. Ik bedoel, niets zo persoonlijk als een politieke stem.

Ik schreef dit artikel omdat ik wil dat je in ieder geval niet klakkeloos stemt zoals ik, toen ik 18 was. Verdiep je een beetje in de ideeën van partijen die jouw interesse hebben. En heb je echt geen idee? Vul dan in ieder geval De Stemwijzer in en lees de overeenkomsten tussen jouw antwoorden en die van de partijen.

One way or another; GA in ieder geval wel naar die stembus vandaag. Het is een van de weinige kansen om te laten horen waar jij naartoe wilt met jouw straat, buurt, Nederland, en de rest van de wereld. The choice is yours 🙂

 

Ga jij stemmen en weet je ook al op wie? Ik ben heel benieuwd en vooral ook waarom! Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram.

 

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Sophie
  14 maart 2017 at 10:19

  Twinsies! 😀

  Goed artikel Cilla en helemaal mee eens! 🙂

  • Reply
   Cilla
   14 maart 2017 at 10:23

   Hahaha ja echt hé, schrok me wild toen ik jouw artikel gisteren las en ik het had ingepland voor vandaag 🙂 Maar heel leuk om te lezen dat we allebei dus een soort zelfde politieke switch hebben meegemaakt. Mooi dat je gaat voor de PvdD!

   Liefs x

 • Reply
  Brenda
  14 maart 2017 at 10:45

  Amen to that. Volg je idealen, de wereld centraal en, zoals je zelf zo mooi verwoordt, verder kijken dan el nariz 😉
  Hugs,

 • Reply
  Mariëlle
  14 maart 2017 at 13:25

  Ik GA! En ik kies ook de PVDD 🙂 Ik heb er weinig verstand van, maar ik heb me dit jaar eindelijk een beetje verdiept!

 • Reply
  Belinda
  14 maart 2017 at 15:48

  Helemaal mee eens. En bedenk ook: wij mogen hier stemmen, als mens, als vrouw, en zelf een keuze maken tussen kandidaten. Dat is in veel landen niet mogelijk, als mens, als vrouw, of je krijgt een blaadje voor je neus met maar 1 keuze erop en verplichte opkomstplicht voor stemmen. Koester dat.

 • Leave a Reply