#Vegan Persoonlijk

‘Je bent veganist! Waarom eet je dan wel vleesvervangers?’

Als ik voor elke keer dat ik deze vraag heb beantwoord een euro had gekregen, was ik nu eigenaar van een awesome dierenopvang met geredde zwijntjes. Op de een of andere manier is dit iets wat veel mensen die vlees eten, maar zeker ook andere veganisten, nogal bezighoudt. Sommigen vinden het maar een vreemde bedoening dat ik als vegan toch ‘iets wil eten dat op vlees lijkt’. Maar eigenlijk is het simpel AF.

Ja, als ik er trek in heb eet ik graag ‘vleesvervangers’, en dat is een aantal keer per week. Maar waarom doe ik dat eigenlijk?

Laat ik eerst het korte antwoord geven – voor het geval je geen tijd hebt om dit artikel helemaal te lezen, maar wel stiknieuwsgierig bent. Heel beknopt: vleesvervangers zijn (vaak) lekker en voedzaam, zónder dat daar dieren voor dood moeten. Punt. Fake meat draagt niet bij aan het klimaatprobleem en pleegt daarnaast ook nog eens geen roofbouw op mijn eigen lichaam. Dubbel win. Dus geef me één goede reden waarom zou ik het dan niét zou eten? Precies. Die is er niet.

Structuur

Maar dat is het korte antwoord, en eigenlijk ook niet de enige reden. Ik hou ten tweede namelijk van diversiteit in mijn maaltijd, het liefst met veel structuur en een stevige bite. Als ik een gepureerde soep eet, wil ik daar ook altijd nog wat groenten in om op te kauwen, bijvoorbeeld. Als ik sojayoghurt eet, voeg ik wat granola toe. En als ik een stamppot maak… ja, dan smaakt een lekkere seitan steak of vegan draadjesvleesch daar prima bij.

Voor mij is het ook geen kwestie van vlees ‘vervangen’, aangezien ik al meer dan 22 jaar geen vlees gegeten heb (en dus serieus ook geen idee meer heb hoe het smaakt). Ik hou simpelweg van een uiteenlopende samenstelling en afwisselende smaken in mijn maaltijd.

Fokking prettig, zo’n Dutch Weed Dog

Voedingsstoffen

Daarnaast is het zo dat in bepaalde vleesvervangers ook goede voedingsstoffen zitten. En nee, niet in allemaal; sommige zijn erg vet of suikerrijk, maar daar let ik persoonlijk dan ook goed op. Mijn favorieten zijn een bron van eiwitten, meestal zonder toegevoegde olie, en vaak is er vitamine B12 en/of ijzer aan toegevoegd. Gewoon handig, dus!

Al dit gemak zorgt er ook voor dat liefhebbers die minder of geen vlees meer willen eten, maar nog niet weten hoe ze het aan moeten pakken, een goede ‘houvast’ hebben aan een lekkere vega(n) schnitzel, burger of bitterbal. Ze hoeven er niet teveel over na te denken en het staat snel op tafel. Zeker als mensen eenmaal weten dat ze de voedingsstoffen in vlees niet hoeven te missen en dat er lekkere gerechten te fabriceren zijn met nepkippies of fake filet americain, zetten ze sneller de stap naar een dagje of zelfs helemaal vleesloos.

‘Ja, maar waarom heet het dan ook hamburger? Of kip? Dat is misleiding!’

Ja joh, het is wat. Je zal het toch per ongeluk in je karretje knallen!

Die namen zijn juist bedacht voor vleeseters, die af en toe eens een dagje plantaardig willen proberen. Op die manier weten ze wat voor structuur ze door hun maaltijd flikkeren. Met een naam als ‘stukjes’ of ‘blokjes’ kan een mens niet zoveel, hé. Iedereen wil van tevoren graag een idee hebben van iets wat hij of zij naar binnen werkt, dus zij die minderen of stoppen met vlees eten ook. Beetje kortzichtig om daar een heisa over te maken.

Daarnaast stoppen heel veel vegetariërs of veganisten ook niet met vlees omdat ze het niet te nassen vinden. Ze stoppen ermee omdat ze tot de conclusie zijn gekomen dat het zo niet langer kan. Of dat nu is voor de dieren, het milieu of hun eigen gezondheid. Om toch af en toe de smaak van een burger te beleven, met de wetenschap dat er geen dier voor dood hoeft, doet hun goed. En terecht.

Persoonlijk zie ik zo’n product dan ook niet als iets ‘wat op vlees lijkt’. Voor mij is het gewoon een heel eigen ding op zich, toevallig soms op smaak gebracht met kruiden die ook over vlees worden gekwakt. Dat er vervolgens namen aan gegeven worden als ‘kipstuckjes’, ‘fish burger’ of ‘zigeuner schnitzel’ zal me dan ook een worst wezen (HA!); het gaat mij erom dat het niet van een dier is gemaakt. And besides: over de naam slavink hoor je ook niemand, toch? Terwijl het allesbehalve een vogel is met een blaadje sla eromheen 🙂

Conclusie?

Samengevat eet ik zelf dus heel graag vegan burgers, worstjes, wokblokjes en gehakt omdat ik het simpelweg lekker vind om gezond én diervriendelijk te eten. Daarnaast hou ik van structuur in mijn voeding en vind ik ze handig als ik even snel-snel iets asociaal lekkers op tafel wil toveren.

Tot slot ben ik van mening dat mensen die azijnzeiken over benamingen zich beter kunnen bemoeien met dingen die er écht toe doen in het leven. Zoals het sparen van 7000 dieren per jaar door te stoppen met dierlijke producten, bijvoorbeeld. Just sayin’.


Eet jij weleens nep burgers, kippies, gehakt of worstjes? En zo ja, welke vind jij het lekkerst?
Laat het me weten via Facebook of Instagram. En oh ja, je kunt me ook wekelijks volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

 

 

 

 

 

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply
  Herman Gallé
  14 november 2016 at 13:36

  Prima verwoord. Ik heb die vraag ook vaak gehad. Simpel gezegd: Ik heb meer dan zestig jaar vlees gegeten en ik vond het heerlijk Ik kon me geen maaltijd voorstellen zonder vlees. Zo’n acht jaar geleden gong de knop om. Ik was er van overtuigd dat de mens geen vlees en zuivel nodig heeft om gezond en lekker te kunnen eten. Dus geen vlees en minimaal zuivel. Moeilijk? Viel me ontzettend mee. Want er waren vleesvervangers en die worden steeds beter. Ik was erg gesteld op de traditionele ‘Hollandse pot’. Dus aardappelen, groente, jus en een stukje vlees. Dat vlees gaat het nooit meer worden, maar door de vleesvervangers eet ik nog steeds mijn favoriete complete maaltijden. Dat sommigen dat vreemd vinden mag zo zijn. Ik weet dat voor mijn stukje ‘vlees’ geen dier heeft hoeven lijden en sterven, dat het gezond is en dat het milieu er beter van wordt. Dus iedereen blij.

 • Reply
  Sara | MevrouwMiauw
  14 november 2016 at 22:41

  Ik begrijp oprecht niet dat mensen deze vraag stellen. Ik ben vegetariër en eet geen vlees/vis omdat ik dat dierenleed niet wil. Ik eet het niet omdat ik het niet lekker vind. Als er dan een product bestaat dat vrij is van dierenleed, lekker is, een fijne structuur heeft en toevallig vleesvervanger genoemd wordt, dan is het toch logisch dat ik dat eet. Ik vind het echt een vreemde vraag..

 • Reply
  EmilyLotus
  18 november 2016 at 18:10

  Ik krijg die vraag inderdaad ook wel eens. Mijn antwoord is ook altijd: ‘omdat ik het lekker vind.’
  Soms is er dan zo’n grapjas die zegt: ‘waarom eet je dan geen gewone schnitzel?’
  Omdat ik geen dieren wil eten, duh. Jeez. 😀

 • Reply
  Irene
  4 januari 2017 at 06:21

  Lekker hoor!
  Zelf heb ik die vraag ook nooit begrepen. Laatst kreeg ik het ook.
  Mijn antwoord: ik ben niet gestopt met vleeseten omdat ik vlees niet lekker zou vinden. In tegendeel, ik vind de smaak en structuur juist heerlijk. Ik wil alleen niet bijdragen aan de heftige milieubelasting die de veehouderij met zich mee brengt.
  Vandaar soms de vleesvervangers. 😉

 • Reply
  Marjolein
  2 oktober 2017 at 12:27

  Ik eet zelf vegetarisch en ook ik grijp weleens naar een vleesvervanger. Gewoon omdat het lekker is bij aardappeltjes en groenten, of omdat ik wel zin heb in iets kip achtigs in mijn salade voor wat meer bite. Van mij hoeft het ook helemaal niet dezelfde naam te hebben of er hetzelfde uit te zien als echt vlees. Maar als het de af-en-toe vegetariër helpt – waarom niet! Jumbo verkoopt vega kipnuggets en die zijn mijn persoonlijke favoriet :D.

 • Reply
  Ilse
  3 oktober 2017 at 14:11

  7000 dierenlevens besparen per jaar? Hoe kom je aan dat getal? Of zitten daar de overbodige haantjes bij.

 • Reply
  Chantoile
  3 oktober 2017 at 22:21

  Wat heerlijk geschreven. Lekker direct en duidelijk met een tikkeltje cynisme. Leuk! Ik ben geen vegan trouwens. 🙂

  • Reply
   Cilla
   4 oktober 2017 at 08:25

   Dank je wel 🙂 Maar nu je er toch over begint… Waarom ben je geen vegan? 😉

 • Reply
  laurens
  4 oktober 2017 at 10:49

  de belangrijkste reden staat er niet bij…. OMDAT je anders ziek wordt en ondervoedt raakt.

  gewoon alleen het vlees laten staan is extreem ongezond.. Je huid wordt bleek, bloed armoede, enzovoort. Daarom dus vleesvervangers

  • Reply
   Cilla
   4 oktober 2017 at 10:51

   Hi Laurens, geen idee waar jij deze informatie vandaan hebt. Maar het is niet waar. Sterker nog, het is onzin.
   Heb je wellicht ook wetenschappelijke bronnen waarmee je deze opmerking kunt onderbouwen? Niet? Dat kan kloppen, want die bestaan niet 🙂

   Fijne dag verder!

   • Reply
    Laurens
    4 oktober 2017 at 12:07

    Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is: Als je gewoon je vlees weg haalt uit je eet patroon zal je hier op terug komen.. Vele vegetariers zijn bleek en vaak ziek (dit kunt u niet ontkennen) Een kennis van mij is zelfs door de huisarts geadviseerd om 1x in de maand een biefstukje oid te eten..

    Vlees (al zult u dit waarschijnlijk ontkennen) is gezond en bevat cruciale mineralen, eiwitten, zouten enzovoort die toch echt op een andere manier gecompenseerd dienen te worden.

    Hoe dan ook, zorg voor voldoende eiwitten (noten, zaden, peulvruchten, tofu), calcium (donkergroene bladgroenten, boerenkool, broccoli), ijzer (gedroogde peulvruchten en linzen, sojabonen), vitamine B12 (toegevoegd in ontbijtgranen, sojamelk, vette vis), vitamine D (zonlicht en supplementen) en eet vooral veel felgekleurde vruchten en groenten.

    Conclusie is: Je kan wel zonder vlees maar je zal het gemis toch moeten compenseren.

    • Reply
     Cilla
     4 oktober 2017 at 12:20

     Er zijn geen onderzoekscijfers bekend over of veganisten al dan niet bleek en ziek zouden zijn. Wel is bekend dat je moet letten op of je alle vitamines en mineralen binnen krijgt, maar dit zou iedereen moeten doen. Ook mensen die wel dierlijke producten consumeren. Sterker nog, statistisch gezien hebben mensen die vlees eten sneller last van hart en vaatziektes, diabetes type 2 en obesitas.

     Stellen dat vlees gezond is, is dus niet alleen heel kort door de bocht, maar ook nog eens onjuist. Zo raad het Voedingscentrum zelfs rood vlees af en zijn er diverse stichtingen, zoals de Hartstichting, die aanraden om vooral veel groente en fruit te eten en vlees zoveel mogelijk te laten staan. Steeds meer artsen zijn een voorstander van een meer plantaardig voedingspatroon, en zelfs mijn eigen oma kreeg van haar dokter het advies om zo min mogelijk dierlijke eiwitten en vetten te consumeren. Een dokter die nú nog tegen patiënten zegt dat vlees gezond is, heeft zijn zaakjes niet op orde en leest zich niet in de laatste onderzoeken in. Slechte zaak.

     Daarnaast vind ik het ontzettend lief dat je nu opnoemt wat ik allemaal nodig heb in mijn dieet, maar mijn partner is voedingsdeskundige. Hoe goedbedoeld dit wellicht ook allemaal is: ik weet wat ik wel en niet moet eten om gezond te blijven. En daarom ben ik deze website ook gestart, zodat ik daar ook anderen mee kan helpen en inspireren.

     Conclusie is: een mens kan meer dan prima zonder dierlijke producten en het is verstandig daarbij te kiezen voor gezonde voeding. Echter geldt dit voor elk mens, en zijn er meer onderzoeken die aantonen dat vlees slecht is dan andersom.

 • Reply
  Nanda
  13 oktober 2017 at 14:35

  ‘Daarnaast is het zo dat in bepaalde vleesvervangers ook goede voedingsstoffen zitten. En nee, niet in allemaal; sommige zijn erg vet of suikerrijk, maar daar let ik persoonlijk dan ook goed op.’

  Hi Cilla,

  Heb je misschien een overzichtje van welke vleesvervangers jij ‘goed’ en ‘minder goed’ vindt? Ik kwak altijd maar een paar pakjes in m’n mandje maar let eigenlijk nog niet zo goed op de hoeveelheden suikers en vet die er in zitten. Ik zou uiteraard de ingrediënten wat meer moeten gaan lezen maar wat hulp zou geen kwaad kunnen :-).

  Groetjes!

  • Reply
   Cilla
   13 oktober 2017 at 14:51

   Hi Nanda,

   Zelf koop ik bijvoorbeeld graag de vegan kipstukcjes van Vivera, zonder toegevoegd olie en suiker. Daarnaast gewoon lekker tofu en tempé, dat is eigenlijk voor zover ik weet altijd zonder suiker, vet of andere toevoegingen. Seitan steaks van Bertyn, die koop ik bij de Gimsel in Rotterdam (maar kan volgens mij ook online). Verder neem ik ook weleens de falafel balletjes van AH of de SoFish burgers van SoFine, maar daar is wel een beetje olie aan toegevoegd. Zelf kijk ik dus vooral naar of er suiker en olie is toegevoegd, en zo ja, hoeveel precies. Dan kom je al een heel eind 🙂

   • Reply
    Nanda
    15 oktober 2017 at 07:40

    Thanks Cilla!!

 • Reply
  rianne
  5 maart 2019 at 23:00

  Mijn broer is vegetariër (ik ook), maar hij kan geen vleesvervangers zien. Doet hem teveel aan echt vlees denken. Toch dapper van hem.

 • Leave a Reply