#Fitness

Dit is waarom jij absoluut moet foam rollen als je veel sport!

Nooit gedacht dat juist ík dit artikel zou schrijven. Voordat ik aan CrossFit deed, stretchte ik namelijk nooit. Laat staan dat ik mezelf de tijd gunde om te gaan liggen foam rollen. Ik vond het teveel gedoe, had geen geduld en begreep er de plus niet van. Maar nu ik wel moét omdat het bij mijn CrossFit box een verplicht onderdeel van de training is, merk ik dat het écht awesome is voor je prestaties en je herstel. Maar waarom eigenlijk?

Kort gezegd is het hoofddoel van foam rollen om sneller herstel van de spieren te bevorderen (en eventuele knopen te verwijderen). Eigenlijk is het een soort van DIY sportmassage, maar dan voor een inieminie prijs. Veel atleten gebruiken de foam roller tussen de sportmassages door, en dat is wat ik zelf ook doe: 1x per maand een masseur en tussendoor lekker veel rollen.

‘Maar waarom een foam roller?’

Of je nu aan CrossFit, groepslessen of fitness doet: je lichaam moet hard aan het werk tijdens een training – als je een beetje je best doet, uiteraard. Hierdoor maakt je lichaam melkzuur aan, dat later spierpijn kan worden. Als je rolt na je workout zal er meer bloed naar je spieren stromen, wat het melkzuur voor een groot deel afvoert. ‘Oké, en dan?’ Minder kans op blessures, sneller herstel van je spieren en dus weer eerder knallen in de gym!

Sinds ik vegan eet merk ik wel dat mijn sportprestaties vooruit zijn gegaan en ik minder (lang) last heb van spierpijn, maar foam rollen zorgt naast het verwijderen van knopen (en verhelpen van spierpijn) ook voor een betere mobiliteit, flexibiliteit, en lichaamshouding an sich. Dit is niet alleen belangrijk voor mensen die veel sporten, maar zeker ook voor mensen die dat minder doen. Gewoon in het dagelijks leven, zeg maar. Je hebt maar één lichaam, hé.

 

form-roller-spierpijn-vegan-crossfit-fitness

‘Ja, dat is waar. En hoe gebruik ik dat ding?’

Er zijn een paar verschillende versies: gladde, met kleine noppen en met beestachtige noppen. Begin eerst met de zachte, want het kan in het begin gewoon echt irritant pijn doen. Had ik ook. No worries, hoort erbij.

Zorg dat je tijdens het rollen je buikspieren aanspant en ga op zoek naar de knopen en pijnpunten in je lichaam. Blijf rustig ademhalen en rol 2 tot 3 minuten per spiergroep. Grote spiergroepen zoals je benen en billen kun je het beste in 3 fases rollen: masseer eerst 30 seconden aan de bovenkant, daarna in het midden en daarna onderaan. Kom je er niet uit? Een coach of fervent rol-enthousiast wil je vast wel even helpen. Het is geen rocket science.

Doet het echt zoveel pijn dat je die roller eigenlijk een beetje uit het raam wil flikkeren? Stop er dan mee. Het mag best wat pijnlijk en zeurderig voelen, maar als het werkelijk niet te doen is, probeer het later die week dan nog een keer (of boek gewoon echt een masseur).

‘En welke plekken kan ik beter niet rollen?’

Niet direct over botten, gewrichten, nek en onderrug. Ook als je een operatie of andere medische behandeling hebt gehad, kun je het beter even niet doen – en natuurlijk al helemaal niet op dat specifieke gebied. En oh ja, als je echt ziekelijk lang last hebt van spierpijn, heupen, gewrichten, knieën, rug of whatever: ga dan sowieso naar de huisarts en/of fysio. Een roller is een mooi ding als je verder oké bent, maar geen oplossing als je stiekem bijna uit elkaar valt.

 

Gebruik jij al een foam roller en zo ja, wat vind je ervan? Laat het me weten in de comments of via mijn Facebook en Instagram.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Dymphy
  3 april 2017 at 21:03

  Tof! Ik gebruik de foam roller echt zelden, maar zou het inderdaad meer moeten doen. Ga het zeker ook proberen na mijn volgende hardloopsessie.

 • Reply
  Tanja
  8 april 2017 at 10:06

  Ik gebruikte eerst ook nooit een foam roller maar herstel gaat inderdaad veel sneller en veel minder spierpijn vooral als je eerst alle spieren los maakt.

 • Leave a Reply