Anticonceptie Persoonlijk

Dit is waarom ik weer hormonale anticonceptie gebruik!

Inmiddels alweer drie jaar geleden (meit, waar blijft de tijt) kon je in dit artikel, deze opvolger én deze finisher lezen hoe ik van de hormonale anticonceptie overstapte op de LadyComp; een puik computertje dat in de ochtend via je temperatuur meet of je die dag vruchtbaar bent. Ik wilde om diverse redenen stoppen met extra hormonen in mijn lichaam en voor een tijdje was ik er eigenlijk best content mee… 

‘Maar toch niet helemaal, hé snoes? Anders was de titel van dit blog wel anders geweest.’ Bingo. Klopt als een piemel op wielen. Na drie jaar in een soort megageflipte achtbaan te hebben gebivakeerd, ben ik sinds deze maand weer begonnen met hormonale anticonceptie. En dat was geen makkelijke keuze, maar blij dat ik ben! Damn.

‘Ohhhh djeez en #wtf, Cilla! Vertel!’

Ondanks alle goedbedoelde adviezen, vooroordelen over de veiligheid, zwangerschapshorrorverhalen en oergezellige azijnzeikdiscussies die ik gevoerd heb over de LadyComp zeg ik nog steeds: ik ben de afgelopen jaren écht niet zwanger geworden (nee, ook niet een beetje of bijna). Het ding is volkomen veilig bij juist gebruik en, als je niet net als ik een gruwelijke hekel aan seks met kapotjes hebt, eigenlijk best wel een uitkomst. Jawohl, zoals je in mijn artikelen kon lezen was het aan het begin echt vreselijk en ging ik door een afschuwelijke periode van acné, jankbuien, vreetaanvallen, aankomen en meer van dat soort feestjes. Maar na een tijdje werd dat ook weer minder en vonden mijn eigen hormonen hun weg. Ik voelde me een lange periode stukken beter en mijn LadyComp en ik waren best oké met elkaar.

Rariteitenkabinet

Maar toch merkte ik de laatste tijd, laten we zeggen het afgelopen half jaar, dat het niet lekker met mij ging. Mijn moodswings werden beyond gênant, mijn menstruatiepijn was niet te harden, ik was rusteloos, mijn huid was nooit langer dan 2 weken acné- en ontstekingsvrij en dat geëmmer met die a-seksuele modderfokking condooms kwam echt ellenlang mijn strot uit. Bovendien kreeg ik ongecontroleerde huilbuien en akelige depressieve klachten rond mijn cyclus. Het werd té lijp.

Eerder had ik al eens nagedacht om weer aan de anticonceptie te beginnen, want eerlijk is eerlijk, dit rariteitenkabinet van een wijf wilde ik helemaal niet zijn (en was ik ook nooit vóór die LadyComp). Maar ik durfde niet. Bang geworden voor extra hormonen. Voor ‘onnatuurlijke’ shizzle in mijn lichaam. Maar ja, stoppen we niet elke dag ons lichaam vol met onnatuurlijke dingen? Wat is er vandaag de dag eigenlijk überhaupt nog ‘natuurlijk’? En moet ik dan maar elke maand krom liggen van de pijn, mijn libido in de poep laten zakken en mijn hysterische stemmingswisselingen hun ding laten doen enkel en alleen omdat ik zo graag de natural woman wil uithangen?

Mijn LadyComp en ik in betere tijden…

Helemaal klaar mee

De druppel kwam voor mij toen 2 weken geleden, 5 dagen te vroeg en uiteraard midden in de nacht #fml, mijn menstruatie vond dat het nú tijd was. Precies in de nacht voor een wedstrijd, die ik vanzelfsprekend opfokte van ellende. Ik was er he-le-maal klaar mee. Met bang zijn, me verdrietig voelen, absurde buikpijn hebben, dat condoomgeklungel met een vent waar ik al 10 jaar mee ben…. Ik ging de dag erop meteen naar de dokter voor een recept en ben weer begonnen met hormonale anticonceptie. En toeval of niet, placebo of niet, whatever it is, I don’t care. Het werkt. Ik voel me beter, rustiger, meer ontspannen, heb minder moodswings, de paniekbuien zijn weg, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Conclusie?

Na 3 jaar Ladycomp heb ik voor mezelf moeten concluderen dat het niet bij mij past om de hormonen volledig uit mijn leven te bannen. Ik hoorde dat veel vrouwen juist klachten krijgen als ze met anticonceptie beginnen, maar bij mij is het dus volledig the other way around.

En begrijp me niet verkeerd: ik geloof best dat het beter zou kunnen zijn voor je gezondheid of hormoonhuishouding als je hormoonvrij door het leven gaat. Maar ik werd er in ieder geval niét vrolijk van. Ik heb het een kans gegeven, maar voor mij werkte het voor geen meter. En ik vind dat, naast de rosesmells and moonshines, zulke verhalen ook verteld mogen worden. Waarom zou je jezelf kwellen, pijn moeten hebben en miserabel voelen enkel en alleen omdat de anti-anticonceptie way of living nu opeens hipperdepip is? Juist. Dat dus 🙂

 


Wat zijn jouw ervaringen met en/of zonder hormonen? Ik ben serieus heel benieuwd hoe andere vrouwen dit ervaren (hebben). Let’s talk ladies! Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram.

 

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Anoniem
  1 april 2019 at 12:08

  Ik leef al 5 jaar zonder anti conceptie en heb gelukkig de klachten die jij hebt nooit gehad na het stoppen met de pil . Had juist last van mood swings etc bij gebruik van de pil.
  Ookal zou ik er last van krijgen, ik neem ze niet meer.. maakt meer kapot dan dat het goed doet voor mij.
  Blij dat het beter gaat met jou <3 Liefs S.

 • Reply
  Lichelle
  1 april 2019 at 12:09

  Ik vind dit heel fijn om te lezen omdat ik veel vaker succesverhalen hoor over stoppen met de pil en verhalen over hoe slecht de pil is. Dit maakt mij onzeker over mijn eigen pilgebruik terwijl ik totaal geen last heb van de bijwerkingen die andere vrouwen van de pil krijgen en ook totaal geen zin heb in condoom geklooi! Dus thanks dat je je verhaal gedeeld hebt en welcome back bij de pil-club 😄

 • Reply
  Kimberley
  1 april 2019 at 12:16

  Bedankt voor je eerlijkheid!

  Ongeveer een jaar geleden was ik van de pil overgestapt naar Implanon, hormoonstaafje. Ook vanuit het idee minder van die hormonen in mijn lichaam te willen. De 1e paar maanden waren prima, maar na 7 maanden was ik aan 1 stuk aan het vloeien. Buikpijn, hoofdpijn, doodmoe en dus ook een libido van 0,0. Waar Ik allemaal ontzettend van baalde en na nog eens 3 maanden doorsijpelen besloten het ding uit mijn arm tetesten verwijderen en weer terug te gaan naar de pil.
  Voelde me ook gelijk stukken beter. Je bent dus niet de enige die beter gaat op die extra hormonen, dan minder of zonder.

 • Reply
  Eefje
  1 april 2019 at 12:44

  Wauw, zo herkenbaar dit.
  Ik ben sinds 2 weken ook weer aan de pil begonnen. 5 jaar geleden gestopt, 2 kinderen en bijna 4 jaar borstvoeding verder ben ik pas een jaar echt hormoonvrij. Maar mennn wat vind ik mezelf een akelig mens rondom mn menstruatie. Geen leuke vrouw, geen leuke moeder. Toen ik de week voor mn menstruatie weer tegen de kinderen tekeer ging ruzie ging maken met mijn man om niets, huilbuien had en op bed wilde blijven liggen was het klaar. Pil gehaald en gelijk een gevoel van rust. Merk dat de hormonen nog wel in balans moeten komen maar voel me nu al zoveel beter.
  Soms is wat goed is voor de een minder goed voor de ander. En soms moet je kiezen voor de minder goede optie om zelf een leuker mens te worden. In dit geval wil ik een leuke vrouw en moeder zijn en dat ben ik met pil.
  Thnx voor het delen van dit bericht, fijn te lezen dat er meer mensen zijn die hier last van hebben:)

 • Reply
  Merel
  1 april 2019 at 13:17

  hey Cilla, ik overweeg ook al een tijd om te stoppen met hormoon anticonceptie ( gebruik de Nuva ring). waar ik erg benieuwd naar ben zijn jouw sportprestaties. ik heb begrepen dat je steeds minder testosteron in je lichaam krijgt door hormoon gebruik en dit heeft ook z’n weerslag op de lichamelijke prestaties. heb jij hier iets van gemerkt toen de aan de lady comp was?

 • Reply
  Marjolijn V.
  1 april 2019 at 15:12

  Wat fijn dat je dit zo deelt. Zelf bijna 20 jaar zonder hormoonslikkerij kunnen doen (slechte ervaring mee toen ik als tiener ermee startte), maar moest vanwege een cyste en plotselinge aanvallen van vocht in de buik (bevallen doet zeer, dit ook) toch echt gaan geloven in het slikken van hormonen. Tijdje gegoogled en kwam uit op natuurlijk hormoonpillen Zoely. Ok de eerste drie maanden vond ik spannend: wat zou ik voelen?!? Ben namelijk niet zo’n hormoonmens (lees: ga er echt zeer slecht op). Maar nadat ik na drie maanden dacht dat ik geen trombose zou krijgen (hypochondrier als ik ben), vond ik het best fijn. Nu ruim een jaar later ben ik dankbaar voor de mindere moodswings, de pijnloze buik (verademing na zoveel ellende in het verleden) en de rust die over me heen gevallen is. Kortom: prima te doen dit!

 • Reply
  Lilian
  1 april 2019 at 16:29

  Hoi Cilla,
  Ik ben al jaren af en aan met de pil aan de gang. Dan vond ik het weer nodig om te stoppen en een paar jaar later toch maar weer eraan. Na een mega depressie heb ik mijn lesje wel geleerd. Er was meer nodig dan alleen een psycholoog om mij weer happy te voelen. Ik was het zat om elke maand in een draak te veranderen. Met al de huilbuien en vuurspuwen. Gelijk sinds ik weer opnieuw met de pil ben begonnen is het weer rustiger in mijn hoofd. Ik ben nog wel een klein draakje hoor maar niet meer zo’n grote enge.
  Groetjes x

 • Reply
  Sam
  1 april 2019 at 17:10

  Ik heb de ladycomp ook gebruikt. Ik stopte met de pil, want wilde kijken hoe mijn lichaam reageerde op mijn eigen hormonen reageerden. Na 9 maanden had ik nog steeds een super onregelmatige cyclus, waardoor de ladycomp mij altijd rood licht gaf. Uiteindelijk toch maar teruggegaan naar de pil. Ik heb om mij heen wel onwijs veel goede verhalen gehoord, maar het is gewoon persoonsgebonden.

 • Reply
  Anna
  1 april 2019 at 18:23

  Fijn dat de pil voor jou zo goed werkt! Ik vind het interessant om te lezen hoe het wel/niet slikken van hormonen zo veel verschillende uitwerkingen kan hebben. Voor mij was de pil niks, toen ik ermee stopte en overging op een koperspiraal, voelde het alsof de zon ging schijnen en werd het leven ineens een stuk lichter en leuker. Hier dus nooit meer de pil.

 • Reply
  Mariëlle
  1 april 2019 at 19:32

  Goed dat je je ervaring opnieuw deelt! Mijn hormonen zijn nog niet helemaal in balans, ook al ben ik al 2 jaar gestopt, maar het is bij mij lang niet zo erg als bij jou zo te lezen. Ik wil er zelf niet meer aan terug, maar je weet nooit wat er gebeurt. Voor nu voel ik me in ieder geval beter zonder 🙂

 • Reply
  Nette
  2 april 2019 at 19:45

  Dank voor je verhaal. Ik overweeg ook sterk om weer terug te gaan naar de pil. De voordelen van ‘natuurlijk’ vallen me wat tegen. Het lijkt idd of ik nu juist meer last heb van moodswings, onrustige huid, lager libido en moodswings. Hoe lang ben je nu weer aan de pil? Wat voor effecten merk je nu?

 • Reply
  Marianne
  7 augustus 2019 at 11:25

  Zou het kunnen dat veel klachten die ervaren zonder pil veroorzaakt worden door oestrogeendominantie? Veel vrouwen hebben daar last van en dit kan ook door andere dingen komen dan de pil. Supplementen als DIM-complex en Vitex Agnus Cactus reguleren de hormoonhuishouding en zijn wellicht interessant om eerst te proberen. Dit vraagt wel een aantal maanden geduld maar is zoveel gezonder.

 • Reply
  Leanne
  2 september 2019 at 08:40

  Heb je toevallig ook een pil kunnen vinden zonder lactose? Ik wil denk ik (tijdelijk) ook weer terug maar vind het toch niet zo’n fijn idee dat dit erin zit.

  • Reply
   Cilla
   5 september 2019 at 12:11

   Nee, dat helaas nog niet. Ik gebruik zelf de Nuvaring en daar ben ik heel tevreden mee.
   Minimale hormonen, je hoeft er niet elke dag aan te denken en helemaal vegan 🙂

   • Reply
    Anna
    27 september 2019 at 01:09

    Niet aanvallend bedoeld of zo… maar in een vorige post schreef je ” Ik ben echt superblij dat ik kan stoppen met die klote-Nuva en dat ik de LadyComp mag gaan gebruiken.” terwijl je nu typt dat je daar heel tevreden mee bent. Is er dan wat veranderd aan de Nuvaring dat je daar nu anders over denkt?

 • Reply
  Maryline
  13 oktober 2019 at 11:41

  Interessant om te lezen. Zo jammer dat het ladycomp avontuur voor jou niet werkte.
  Ik gebruik de ladycomp nu 10 maanden naar volle tevredenheid. Ik voel me juist veel rustiger en blijer zonder hormonen.

 • Leave a Reply