Food info

Waarom is matcha zo gezond?

Sinds onze reis naar Japan 2,5 jaar geleden, kan ik geen dag meer zonder matcha. Het felgroene poeder wordt door de Japanners voor diverse doeleinden gebruikt en we zagen het dan ook vaak (zeg maar bijna altijd) terugkomen in verschillende producten zoals snoep, cake, latte’s, koekjes en zelfs in KitKat repen!  

Maar wat is matcha nu eigenlijk? Hoe maak je het? En waarom is matcha zo gezond? Ik was zo lief om het weer even voor jullie in een artikel te zetten #zobenik

Matcha thee wordt gemaakt door de theebladeren met een molensteen te vermalen tot een zeer fijn poeder, waardoor je dus eigenlijk geen bladeren overhoudt maar de blaadjes gewoon helemaal opdrinkt. Van origine wordt het in Japan gebruikt tijdens theeceremonies, maar de thee is uiteraard ook te consumeren zonder ceremonie 🙂

Toen ik het voor het eerst onder mijn neus geschoven kreeg werd me verteld dat Westerlingen soms erg moeten wennen aan de smaak, omdat het wat bitter zou zijn… Ik heb deze bitterheid nooit ervaren, maar ik hoor weleens op social media van mensen dat ze het zonder suiker inderdaad niet te hachelen vinden. Ik krijg zelf eigenlijk alleen maar een all-over gevoel van blijdschap en uitzinnige zintuigen. Nooit meer zonder voor mij!

‘Oké gezellig, maar hoe zit het met die gezondheid?’

Kwalitatief goede matcha is heel gezond, maar waarom eigenlijk? En is het dan ook gezonder dan gewone groene thee? Ja! En niet zo’n beetje ook. Een kopje matcha bevat 5x meer antioxidanten dan elk ander theetje, waarmee het de huid en eigenlijk het hele lichaam helpt te reinigen en gezond te houden. Ook heeft het een kalmerende werking door het aminozuur L-theanine dat van nature in de theebladeren zit.

Daarnaast geeft matcha je stofwisseling een boost en helpt het je lichaam sneller vet te verbranden dan normaal. Als ik van tevoren weet dat ik een zware CrossFit class pak, schep ik altijd wat matcha poeder door mijn water voor extra energie en verbranding.

Tot slot bevat het nog een shitload aan calcium, chlorofyl, vitamine A en C, kalium, ijzer en… ja, ja, eiwitten. Al met al: best-wel-heel-erg-gezond, dus.

‘Wat is ‘goede’ matcha?’

Matcha maak je uiteraard met een potje goede matchapoeder. Maar wanneer is dit het geval? Simpele eerste controle: check eerst de kleur. De kwaliteit is goed als de matcha felgroen is, fris ruikt en een beetje ‘vetachtig’ aanvoelt, dus niet te droog. Het verschil dat ik gemerkt heb tussen Japanse en Westerse matcha, is dat het hier vaak dof van kleur is, ruikt naar een muffe jutezak, en zelfs gezoet wordt. Voor de goede orde: dit is crap, en mag eigenlijk geen matcha heten.

En dan de struggle met de bereiding (die eigenlijk best meevalt). Je kan matcha op diverse manieren maken, maar mijn favoriet is toch wel de matcha latte met havermelk. Doe een theelepeltje matcha in een ruim kommetje en klop het op met een klein laagje gekookt water dat afgekoeld is tot 80 graden. Dat opkloppen doe je overigens met een bamboe whisker (even Googelen, guys), en niet met een staafmixer of in een blender. Just sayin’. Doe de havermelk in een schuimapparaat en schenk over de matcha als het klaar is. Goud!

Daarnaast kun je matcha, net als de Japanners, ook prima toevoegen aan een lekkere smoothie, cakebeslag, havermout en toetjes, you name it.

‘Maar zijn er dan helemaal geen nadelen?’

Nee. Of nou ja, bijna niet. Zo is het door de cafeïne wellicht een minder goed plan om matcha de hele dag door te drinken of te geven aan jonge kinderen. Daarnaast is het in Nederland vrij prijzig (als het van goede kwaliteit is, tenminste) en is het hier lastiger verkrijgbaar dan bijvoorbeeld in Japan.

Laat je echter niet verleiden door de goedkope, slappe aftreksels in sommige foute toko’s en webshops. De kwaliteit is slecht, er is vaak suiker aan toegevoegd, en soms koop je zelfs gebakken lucht en is er eigenlijk niet eens meer sprake van matcha. Toen ik nog in Amsterdam woonde kocht ik het bij ‘t Japanse Winkeltje, maar ik heb inmiddels ook een goede Japanner gevonden (Kazaguruma) in de Pannekoekstraat in Rotterdam. Je bent voor hoogwaardige matcha gemiddeld 11 euro kwijt voor een zakje van 40 gram, maar daar doe je best een tijdje mee. Of nou ja, dat ligt eraan hoeveel je ervan houdt, natuurlijk 🙂

 

Drink jij ook graag matcha en zo ja, waar koop jij het? Laat het me weten via Facebook, tag me op Instagram. En oh ja, je kunt me ook volgen in de video’s van Tom (VeganAnimal) op YouTube.

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply
  Bo
  23 februari 2017 at 23:24

  Welk merk matcha heeft jou voorkeur? Ik heb nu die van Aman prana erg duur en ik krijg er niet zoveel energie van als dat ik bij een andere matcha kreeg. Liefs,

  • Reply
   Cilla
   27 februari 2017 at 21:03

   Hi Bo,

   Persoonlijk heb ik altijd die van ‘t Japanse Winkeltje in Amsterdam, dan weet ik zeker dat het puur is en écht goed.
   Woon je ook in Amsterdam toevallig?

   • Reply
    Bo
    27 februari 2017 at 21:07

    Bedankt voor je reactie ! Nee ik woon niet in de buurt van Amsterdam helaas. Is het merk dat jij hebt misschien ook via internet te koop?

 • Reply
  Mariëlle
  9 november 2017 at 20:57

  Ik drink het nog niet, maar ik ben zeker wel benieuwd 🙂

 • Reply
  Ida
  9 november 2017 at 21:33

  Ik heb de mijne bij hug the tea vandaan SUPER LEKKER 100 GRAM 37,91 dubbel en dwars waard via internet.

 • Reply
  Maria de Ridder
  10 november 2017 at 11:28

  Ik drink het óók nog niet, maar het maakt me zeker nieuwsgierig ?

 • Reply
  Emily Lotus
  11 november 2017 at 12:23

  Ik vind een matcha latte ZO lekker, maar ze verkopen het nergens met plantaardige melk. Ik heb thuis geen melkopschuimer – misschien toch eens kopen.

  • Reply
   Eliza Carapeta
   12 november 2017 at 10:36

   Bij de bagels en beans kun je vragen voor plantaardige melk!

  • Reply
   Cilla
   12 november 2017 at 10:48

   Bij sommige horeca in Rotterdam sowieso wel hoor 🙂 Spirit, Nine Bar en nog wat andere zaken verkopen het met plant based melk! Waar woon je zelf?

 • Reply
  marjon
  14 november 2017 at 23:08

  ik heb biologische matcha gekocht van mattison. maar als ik naar de kleur kijk is het denk ik niet een hele goede . kan dit kloppen? ik heb onlangs ook in een vlog gezien hoe jij de latte maakt, maar ik kon het even niet terug vinden en heb maar een thee gemaakt. even wennen

  • Reply
   Cilla
   25 augustus 2018 at 16:58

   Die van Matisson is vrij bitter. Zeker niet de beste kwaliteit, vind ik.

 • Reply
  Minako
  11 december 2017 at 21:52

  Hoe is de Matcha thee van Body&Fit?
  Mijn vriendin heeft deze, ziet er goed uit, ongezoet en smaakt prima. 250 gram voor nog geen 9 euro.
  Ik wil best geld uitgeven aan goede kwaliteit, maar weet ook dat er misbruik wordt gemaakt van dit soort producten, dus onnodig duur.

  • Reply
   Sandra
   25 augustus 2018 at 16:05

   Heb je hier al een reactie op gehad ? Want ik ben daar ook benieuwd naar, lees veel goede reviews daar op Body & Fit. Het lijkt wel dat men hier aan verkoopreclame doet om de duurdere merken te kopen.

   • Reply
    Cilla
    25 augustus 2018 at 16:55

    Als ik in samenwerking met een bedrijf of merk een artikel schrijf of een product aanbeveel, dan zeg ik dat er altijd bij. Daarnaast laat ik mijn mening daar nooit door beinvloeden en blijf ik altijd eerlijk in mijn oordeel.

    Matcha van de B&F shop is géén goede matcha. Matcha van goede kwaliteit kost geen 9 euro voor 250 gram. Goedkoop is duurkoop in dit geval. Zoals ook in mijn artikel staat, heeft deze variant weinig meer met pure matcha te maken, waardoor de antioxidanten voor een groot deel verloren zijn gegaan en het muf/bitter smaakt. Uiteraard moet je zelf weten waar jij het koopt, daar heb ik niets over te zeggen. Ik weet alleen wel dat B&F niet te vergelijken is met de kwaliteit van Japanse matcha.

    • Reply
     Annet
     3 oktober 2018 at 10:48

     Ik vind de matcha van B&F erg lekker, helemaal niet bitter juist.
     Wellicht is het goedkoper omdat zij grotere hoeveelheden kunnen inkopen?

     • Cilla
      3 oktober 2018 at 13:08

      Ja, dat kan uiteraard. Als jij ‘m lekker vindt, dan moet je ‘m ook zeker blijven gebruiken.
      Maar B&F is niet vergelijkbaar met de Japanse kwaliteit matcha. Afgelopen week was er toevallig in Keuringsdienst van Waarde een aflevering over matcha, waarin ze dit ook uitgebreid vertelden. De Body&Fit matcha werd hierin ook getest en bevonden als matig tot slecht. Maar iedereen zo z’n smaak natuurlijk. En als jij ‘m goed te drinken vindt is dat natuurlijk prima.

 • Reply
  Irmgard
  21 februari 2018 at 20:05

  kan je het ook mengen met amandelmelk?

  • Reply
   Cilla
   21 februari 2018 at 20:33

   Jazeker 🙂 Heel lekker zelfs!

 • Reply
  Raischa
  22 mei 2018 at 22:25

  welk merk is het precies want dat is me nog steeds niet duidelijk
  m.v.g Raischa

  • Reply
   Cilla
   23 mei 2018 at 09:27

   Niet echt een bepaald merk. Probeer het gewoon bij een Japanner of goede toko te kopen, het liefst met ‘Premium’ erop. Waar woon je? Want in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag weet ik wel wat adresjes voor je 🙂

   • Reply
    Rogier
    1 juni 2018 at 09:14

    Ken je een paar adresjes in Den Haag?

    • Reply
     Cilla
     3 juni 2018 at 09:59

     Jazeker! Bij Hug The Tea in Den Haag hebben ze de beste matcha 🙂

 • Reply
  Jitske
  7 juni 2018 at 15:13

  Hoi!

  Waar zit de Japanner in Amsterdam?
  Fiets ik daar morgen meteen naar toe.
  Heb je nog andere tips wat ik daar moet kopen? Als ik er dan toch ben haha.

  • Reply
   Cilla
   7 juni 2018 at 15:49

   In Amsterdam ging ik altijd bij ‘t Japanse Winkeltje. Zit in het centrum bij de Dam in de buurt. Je hebt de premium matcha nodig, een matchaklopper, en een kom of bowl om de matcha op te kunnen kloppen. Vraag er maar naar bij die winkel, ze leggen het je graag uit ?

 • Reply
  Eveline
  14 augustus 2018 at 12:01

  Zijn er meerdere adresjes in Rotterdam?

  • Reply
   Cilla
   14 augustus 2018 at 14:51

   Ik ga altijd in de Pannekoekstraat bij de Japanner en sinds kort heeft ook Ekoplaza goede matcha van het merk Hug The Tea. 🙂

 • Reply
  Loredana
  7 augustus 2019 at 17:47

  Hi, ik heb het net ontdekt doordat ik een recept voor prachtige vegan ravioli ging lezen en maken! Als saus bij ravioli werd aangeraden om een theelepel matcha toe te voegen aan de gesmolten margarine met salie. Wat een ontdekking! Kleur, geur en smaak! Ik zie die matcha al în mijn volgende recept. Dank voor het idee voor latte matcha…..mmmm, kan niet wachten om het te maken.

  Oh ja, ik heb cooking matcha gekocht bij Marqt în Den Haag (50 gr voor bijna 14 euro). Zal vast goede kwaliteit zijn…..Ze hebben ook matcha voor în drank toe te voegen maar die is nog duurder (30 euro voor 50 gr).

  Weet iemand het verschil în cooking matcha en drinking matcha?

 • Leave a Reply