#Fitness Food info

Wanneer neem je nu wel/geen eiwitshake? + WINACTIE!

Tja… eiwitshakes. Het blijft voor veel mensen toch een klein vraagtekentje. Of een hele grote dikke, kan ook nog. Eerder schreef ik al waarom jij je als vegan niet druk hoeft te maken om je eiwitten en beantwoorde ik ook de vraag of extra proteïnen nu per se nodig zijn of niet. Maar ik krijg dagelijks nog veel vragen over de tijdstippen en in welke situaties ik nu wel/geen eiwitshake neem. Jij even blij dat dit artikel daarover gaat, you lucky bird!

Aight, laat ik eerst beginnen met het feit waarom ik geen voorstander ben van de hup-hup-zo-snel-mogelijk-naar-binnen-klokken-die-eiwitten-na-de-training attitude. Het is natuurlijk helemaal prima om je eiwitten na het sporten aan te vullen, maar ook je verbruikte carbs moeten weer op peil worden gebracht. Sterker nog: als je die eiwitshake neemt in combinatie met goede koolhydraten – zoals bijvoorbeeld in deze complete herstel smoothie – dan worden je eiwitten zelfs beter opgenomen dan wanneer je even snel alleen die eiwitten met kraanwater achterover knalt. #goodtoknow

Ondanks dat fanatieke sporters vaak na hun training direct richting de bar struikelen om effe een shakie te scoren, is er niet echt een ‘regel’ voor wanneer je een shake zou moeten nemen.

Het is gewoon belangrijk dat je verdeeld over de dag goed eet en voldoende proteïnen binnenkrijgt. Dit kan via vaste voeding, maar ook aangevuld met proteïnepoeder. Zo kan het bijvoorbeeld lekker zijn om tussen de middag een smoothie te maken met wat eiwitten omdat je gisteren zwaar hebt getraind. Of je verwerkt het door je ontbijtpap om de dag vol power te starten. Of je drinkt er nog eentje voor het slapen omdat je verbranding ‘s nachts ook gewoon doorgaat. Het kan allemaal, en het is maar net waar jouw lichaam lekker op gaat! Shakes kunnen dus prima op meerdere momenten van de dag. Keep in mind though: het zijn géén maaltijdvervangers, maar puur een aanvulling op je gezonde eetpatroon.

Eerst even: wat zijn eiwitshakes überhaupt?

Een eiwitshake – of proteïneshake – bestaat uit een schep eiwitpoeder en iets vloeibaars zoals plant based melk, havermoutpap, of water (wat ik persoonlijk echt héél goor vind, maar ieder z’n smaak). Eiwitshakes helpen bij het herstellen van de spieren na een workout, ondersteunen de opbouw van nieuw spierweefsel en zorgen voor een lekker ‘vol’ gevoel.

Er zijn de laatste jaren heel wat lekkere plantaardige varianten bijgekomen, aangezien vegan momenteel ‘hot’ is en steeds meer sporters er achter komen dat plant based eten en hard trainen extreem goed samengaan. Dus dat is fijn nieuws; meer merken, meer keus. Let wel altijd goed op de kwaliteit! Sommige poeders zijn aangevuld met een hoop zooi zoals zoetmiddelen, suikers, en kleur- en geurstoffen om het lekker goedkoop te houden. Maar goedkoop is duurkoop in dit geval en je hebt maar één lichaam. Zorg er dus goed voor!

De nieuwe Vegan Perfection van Body&Fit smaakt heerlijk in een purple power smoothie met banaan, blueberries en havermelk.

Wanneer neem ik nou een eiwitshake?

Als ik ga trainen hou ik zelf iets meer rekening met mijn eiwitten, zeker als ik weet dat ik die avond een workout heb waarin ik veel spierkracht moet gebruiken, zoals heavy lifting (in dit artikel schreef ik hoe mijn dagmenu eruitziet als ik train en een rustdag heb, voor het geval je dat wilt weten). Ik zorg ervoor dat ik in de middag bijvoorbeeld iets van tofu, tempé of seitan eet en neem een uur voor de training sojakwark met fruit.

Maar wanneer neem ik dan mijn eiwitshake? Het antwoord is heel simpel: voor het beste resultaat qua spierherstel en -opbouw, neem je binnen 40 minuten na de training een shake met 25-30 gram eiwitten (1 schep). Dit vul ik aan met wat banaan, kersen, blauwe bessen of ananas voor de carbs en extra vitamines en soms nog een schepje rauwe cacao voor de antioxidanten.

Oké, dus het allerbeste is ná je training?

Ja, voor mij wel. Maar dat hoéft niet. Voor sommigen is het ook goed om vóór hun training een shake te nemen. Zeker als je over de dag niet voldoende of niet zo gezond hebt gegeten en aan krachttraining gaat doen. Je spieren hebben namelijk aminozuren – de bouwstenen van eiwitten – nodig om het spierweefsel te herstellen en op te bouwen. En tijdens de work-out vindt er verlies van spiereiwit plaats #doeigains. (Pak je trouwens een cardio workout? Dan zou ik niet voor eiwitten gaan, maar echt voor carbs!)

Als je jouw lichaam voor de training voorziet van wat eiwitten, dan weet je zeker dat jij jouw spieren goed hebt klaargestoomd voor het harde werk. Doe het alleen niet té kort voordat je gaat beginnen met je workout, anders kan je je training juist weer verpesten omdat je te vol zit (en last krijgt van flatulentie tijdens die loodzware squat. Ook gezellig voor je sportmaatje…). Maximaal een uur voordat je begint zou prima moeten zijn.

Maar zoals ik al aangaf ben ik persoonlijk dus meer van die eiwitshake ná de training (en stiekem zelfs het liefst voordat ik ga slapen). Why? Nou, als je traint ontstaan er inieminie haarscheurtjes in het spierweefsel door de zware schijven die jij bijvoorbeeld op de stang hangt. Deze beschadigingen moeten weer hersteld worden, en dit gebeurt onder andere door de hulp van eiwitten.

Met een kwalitatief goede plantaardige proteïne zónder kunstmatige aroma’s en zoetstoffen, zoals bijvoorbeeld deze nieuwe Vegan Perfection van Body&Fitshop (die cappuccino smaak, damn!), zorg je ervoor dat de eiwitten snel in de spieren opgenomen worden. Zoals ik al zei gaat de verbranding – maar ook de opbouw en het herstel van je spieren – in je slaap gewoon door. Ik vind het zelf een prettige gedachte dat mijn lichaam voldoende voorraad heeft om dit ‘s nachts ongestoord te kunnen blijven doen.

Conclusie?

Zoals ik ook al in dit artikel vertelde, hebben we helemaal niet zo idioot veel eiwitten nodig als weleens wordt beweerd. Iemand die niet tot weinig traint, heeft écht (ja, ECHT!) voldoende aan 0,8 tot 1 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Train je meer of heel intensief? Dan kun je dit aanvullen tot 1,5 tot maximaal 2 gram met kg. lichaamsgewicht. Meer gaat serieus nergens over, is overbodig en zonde voor je geld. Alle eiwitten in een maaltijd proberen te proppen is trouwens ook een no go. Verdeel je proteïne-inname dus over de dag in verschillende maaltijden.

Op een trainingsdag, maar ook op rustdagen, kun je jouw eiwitbehoefte aanvullen met een shake. Het beste resultaat na de training behaal je door binnen 40 minuten eiwitten te nuttigen, aangevuld met een goede bron van koolhydraten. Houd er wel rekening mee dat het geen wondermiddel is en je helaas peanutbutter geen Schwarzenegger wordt van shakes rammen na je training. Daar zul je gewoon hard voor moeten werken #jammerjoh. Maar proteineshakes kunnen je wél helpen bij een sneller, beter spierherstel en -opbouw. En ze zijn natuurlijk ook gewoon héél lekker. Ook niet onbelangrijk!


WINNEN DIE NIEUWE VEGAN PERFECTION? YES, YOU CAN!

Whoopieee! Van 12 t/m 15 augustus heeft Body&Fit een actie waarbij je 15% korting krijgt op je volledige bestelling bij aankoop van Vegan Perfection Special Series (of een ander product uit de categorie ‘nieuw’).
MAARRRRR! Ik mag ook nog 3 potten deze nieuwe Vegan Perfection proteïne verloten! Dus jij kunt daar als een van de eersten kennis mee maken. En óf je dat wil 🙂

Wat moet je doen om kans te maken?

  1. Volg SquatCilla.nl en Body& Fit op Instagram en/of Facebook
  2. Vertel mij onder mijn Insta post waarom jij die vegan protein wel kunt gebruiken, tag een buddy, en wie weet!

SUCCES!

 

Wanneer neem jij het liefst een eiwitshake? Voor of na je training? Of net als ik, ook voor je gaat slapen? Let me know! Laat een berichtje achter in de comments of via Facebook en Instagram! En oh ja, Tom en ik zijn weer volop actief op ons YouTube kanaal VeganAnimal. #Followwwwww!

 

 

 

Disclaimer – Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Body&Fit. Echter, zoals jullie van mij gewend zijn, heeft dit niets te maken met mijn oordeel. In mijn blogs ben ik te allen tijde eerlijk over de producten en/of diensten van een bedrijf of merk en werk ik alleen samen met merken waar ik zelf 100% achter sta. –

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply