Food info

‘Weet wat je eet’: Stoomcursus etiketten ontcijferen

Ik zie ze vaak staan, hoor. Wanhopige mede-supermarktslachtoffers die uren aan het spacen zijn op een ingredientenlijst. Story of my life. Maar niet alleen nu ik vegan ben check ik alle etiketten; ik wilde daarvoor ook altijd weten wat er in mijn eten zat. Maar met 120 schuilnamen voor suiker, E-nummers for days en buitenaardse toevoegingen snap ik soms ook dat mensen die etiketten niet eens meer dúrven te checken. ‘Pleur maar in dat mandje! Want ja, als het niet eetbaar was lag het niet bij de Appie, right?’ 

Nope. Wrong! Sinds ik plant based eet check ik natuurlijk ALTIJD de ingredientenlijst; dat hoort er gewoon een beetje bij. Maar als je geen vegan bent begrijp ik óók dat je het misschien wel wilt weten, maar helemaal geen tijd/zin/puf hebt om altijd maar alle etiketten te lezen. En nee, je zal op de korte termijn heus niet doodgaan van soep uit blik. Maar het is hoe dan ook handy dat er een aantal easy tips en tricks zijn, waarmee je snel ingrediënten kan ‘scannen’ en dus echt ‘weet wat je eet’. Het hoeft allemaal niet zo wazig, mensen. Zeker niet na deze stoomcursus etiketten ontcijferen.  

1. Verborgen suikers

Waar er eerst een doodsangst hing om vet, heerst er momenteel een anti-suiker hype. Misschien ook een beetje overdreven, maar feit is wel dat we van teveel suikers gewoon dik worden en het de kans op diabetes verhoogt. Toch heeft de Nederlandse overheid nog geen richtlijnen die vertellen hoeveel suikers volwassenen en kinderen per dag zouden mogen binnenkrijgen. Er wordt wel aangeraden zo min mogelijk ‘toegevoegde’ suikers te eten, maar hóé dan?! Rustig maar, ik help je uit de brand.

 • Sacharose / sucrose = ‘gewone’ suiker
 • Glucose/dextrose = druivensuiker
 • Fructose = vruchtensuiker
 • Kandij = gewone suiker, maar dan in brokjesvorm
 • Maltose = moutsuiker
 • Vruchtensapconcentraat = is voor 70% suiker, ook Appelsientje, Wicky, Lidl huismerksap, eigenlijk bijna alle sappen zijn van concentraat.
 • Lactose = suiker die van nature aanwezig is in melkproducten
 • Appelstroop, ahornsiroop, agavesiroop, kokosbloesemsuiker en oerzoet = Yep. Ook allemaal suiker.

Uiteraard is het verstandiger, als je dan toch voor suiker kiest, om dadelsuiker, kokosbloesemsuiker of donkere agavesiroop te gebruiken, omdat het niet geraffineerd is. Maar het blijft hoe dan ook suiker.

2. Volgorde op de lijst

Een ingrediëntenlijst staat altijd, heel fijn, op volgorde! Fabrikanten zijn namelijk wettelijk verplicht de meestgebruikte ingrediënten als eerste te noemen op hun verpakking. Als ‘suiker’ als eerst genoemd wordt, dan ‘water’ en dan ‘gemodificeerd maiszetmeel’ dan kun je er vanuit gaan dat er weinig ‘groentesoep’ in het blik zit…

clubkoffie-taart-vegen-amsterdam

3. E-nummers

Veel pakjes, zakjes, magnetronmaaltijden en kant-en-klaarprutjes bevatten synthetische E-nummers. Het barst van de spookverhalen over e-nummers, maar wat zijn het nou eigenlijk? Kort gezegd zijn het conserveermiddelen en anti-oxidanten die ervoor zorgen dat je prakkie 3 weken in het koelschap kan liggen en niet wegschimmelt of verkleurt. Het behoudt ‘smaak’ en maakt je eten dus mooier dan het in werkelijkheid is.

Binnen de EU worden E-nummers goed gecontroleerd, maar er is geen reden om klakkeloos aan te nemen dat het dan allemaal wel prima is. Zo is er nog steeds veel discussie over E249 en E250 (nitriet) en E220 (sulfiet), die op de lange termijn kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Deze zijn onder andere te vinden in wijn en sommige zakjes gedroogd fruit. Daarnaast zijn de e-nummers E120, E542, E901, E904, E913, E966, E1105 altijd van dierlijke oorsprong (bron: NVV). Goed checken, dus!

In biologische producten zitten vaak geen (of veel minder) E-nummers, omdat alleen de meest noodzakelijke zijn toegestaan. Daarnaast zijn er ook veel natuurlijke e-nummers zoals E162 (bietenrood) en E160 (kleurstof uit tomaat).

4. Onuitspreekbare ingrediënten

Ja, weet je? Als er een lijst op de verpakking staat die je stiekem niet kan lezen omdat de ingrediënten er buitenaards uitzien, dan zijn ze dat ook. Ik vind het zelf niet heel prettig om iets te eten waarvan ik niet weet wat het is. Je stopt het in je mond. Je ‘voedt’ je lichaam ermee. Zou je op straat voor een wildvreemde je snavel opendoen als hij vriendelijk zou zeggen dat hij iets lekkers voor je heeft? “Wat ga ik nu eten dan?” “Jaaaaa, dát zeg ik niet.” Juist.

Dus, hoe uitgeput je ook bent van die afschuwelijke werkdag… kook zelf (óf ga naar een goed plant based restaurant, natuurlijk)! Met verse ingrediënten hoef je echt niet lang bezig te zijn om iets heerlijks op tafel te zetten, maar weet je wél zeker dat je het beste voor jezelf zorgt. Desnoods maak je op maandag alles en vries je het in. En wil je echt per se een magnetronmaaltijd? Dan weet je nu ongeveer waar je op kan letten om de minst vunzige te kiezen. Ook fijn.

Hoe vaak checken jullie de etiketten? En waar letten jullie het meest op? Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram.

 

 

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Kristy
  11 oktober 2015 at 15:08

  Top artikel dit! Ik wist wel redelijk welke “namen” suiker allemaal had, echter blijft het soms lastig om in het dagelijks leven alles te mijden.
  Maar sinds een tijdje eet ik zoveel mogelijk vegetarisch en als het even kan ook veganistisch met zoveel mogelijk vers. En het effect wat dat heeft op mijn gestel is echt heel erg fijn!

  • Reply
   Cilla
   11 oktober 2015 at 21:06

   Fijn om te lezen dat mijn artikel wat helderheid geeft 🙂 En top van je dat je zo bezig bent met diervriendelijk eten!

 • Reply
  Kelly
  12 oktober 2015 at 17:09

  Leuk artikel Cil ^.^ heel herkenbaar! Ik eet bijna alles biologisch en let vooral op suikers en op sulfiet. Sulfiet is trouwens E220 t/m E228 waar ik, helaas, allergisch voor ben. Geen wijntjes meer voor mij dus want het zit ook van nature in de biologische wijn :'(

  • Reply
   Cilla
   13 oktober 2015 at 11:56

   Dank je wel! Jaaaa, I know, het zit in alle wijn… Goed van je dat je het helemaal schrapt dan. Maar als je er niet tegen kunt, dan moet je wel 🙂 Gelukkig is het leven ook gezellig zonder wijntjes haha

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  19 januari 2017 at 19:46

  Top artikel dit zeg! Echt heel erg fijn haha. dankje 🙂

 • Reply
  Elcke
  21 januari 2017 at 14:24

  Top Artikel!

 • Leave a Reply