Duurzaamheid Food info

Wel of niet biologisch: dit zijn de meest én minst bespoten groenten en fruit

Veel mensen vragen mij of ik als whole food plant based vegan nu ook al mijn groenten en fruit biologisch eet. Blijkbaar zijn de begrippen vegan en biologisch onlosmakelijk met elkaar verbonden, en als je gezond eet al helemáál. Toch is mijn simpele antwoord op die vraag: nee, ik koop niet alles biologisch. ‘Huh?! Maar die afschuwelijke bestrijdingsmiddelen dan?!’ Yes, ik ga het je allemaal vertellen in dit artikel!

Afgelopen najaar bleek uit steekproeven dat aardbeien uit de supermarkt een soort griezelige gifbommetjes zijn die je beter gezellig in het schap kon laten liggen. Van sommige groente- en fruitsoorten is bekend dat ze meer bespoten zijn dan andere, en ik moet zeggen dat ik daar in verband met gezondheidsredenen toch wel meer op ben gaan letten. Want er zijn – helaas peanutbutter – wel meer groentjes en fruitjes die zo zwaar bespoten zijn dat ik ze liever niet koop.

Het verschil

Zoals gezegd koop ik niet al mijn groenten en fruit biologisch, omdat het voor je gezondheid simpelweg niet altijd hoeft. Het grootste verschil (even afgezien van de prijs, natuurlijk…) tussen bio en niet-bio is dat de productie van biologische producten meestal beter is voor dieren, milieu en mensen. Maar! Ook dit is niet altijd het geval.

Op niet-biologische groenten en fruit worden niet alleen meer, maar ook meer verschillende soorten chemische middelen gebruikt om insecten en andere ongewenste zaken zoals plantenziekten te bestrijden. Maar de resten hiervan blijven wel achter op jouw appeltje. Hoeveel resten dat precies zijn, verschilt per product.

Wassen helpt niet

Natuurlijk wordt er geclaimd dat er strenge eisen gelden qua hoeveelheid bestrijdingsmiddelen, maar om mijn eigen brainfarts binnen de perken te houden koop ik de ergst bespoten groenten en fruit liever biologisch. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je de gifstoffen er namelijk niet even af wassen. En nee, ook koken helpt geen fluit. Was het maar zo’n feest. Wat enigszins een heel klein beetje gifstoffen verwijdert is de schil eraf halen, maar ja… daar zitten vaak de meeste vitaminen en vezels in. Bummer, indeed.

Daarom deel ik in dit artikel met jullie de meest én de minst bespoten groenten en fruit. Zo weet je er in ieder geval van, en kun je voor jezelf bepalen wat jij ermee wilt. Let wel: biologische groenten en fruit worden OOK bespoten, alleen met minder soorten pesticiden en/of met natuurlijke middelen.

Groenten en fruit met de meeste pesticiden:

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Nectarines
 4. Appels
 5. Druiven
 6. Perziken
 7. Peren
 8. Tomaten
 9. Bleekselderij
 10. Aardappelen
 11. Paprika

Daarnaast scoren ook blauwe bessen, appelmoes, rozijnen en overige groene bladgroenten niet best als ze niet-bio zijn geproduceerd.

‘Whoa! Balen, Cilla! Jij zei altijd dat rood fruit en spinazie zo gezond waren omdat er zoveel antioxidanten in zitten.’

Yes, dat klopt. Ik baal als een stekker met je mee. Zeker omdat groene bladgroenten en aardbeien een van de voedzaamste en meest gezonde foods zijn als er niet zo mee geklooid wordt. Het is nog altijd beter om ze wél te eten dan helemaal niet, omdat groenten en fruit nu eenmaal vitamineboosts zijn. Maar alles wat ik nodig heb uit het bovenstaande rijtje koop ik zelf dus liever biologisch.

Maarrrr… ik kom natuurlijk niet alleen maar aankakken met zuur nieuws. Onderstaande groenten en fruit bleken na onderzoek namelijk weer heel weinig resten van bestrijdingsmiddelen te hebben. Deze soorten koop ik zelf dus vaak niet-biologisch. Opvallend is dat het veel producten zijn waar een dikke schil omheen zit.

Groenten en fruit met de minste pesticiden:

 1. Avocado
 2. Mais
 3. Ananas
 4. Papaja
 5. Asperges
 6. Uien
 7. Bananen
 8. Witte kool
 9. Mango
 10. Aubergine
 11. Kiwi
 12. Cantaloupe
 13. Broccoli
 14. Bloemkool

Verder scoren ook honingmeloen, bonen, linzen, tofu, zoete aardappel, tomatensaus, gedroogde pruimen en erwten prima op het clean lijstje.

Conclusie?

Ondanks dat ik dit artikel vooral geschreven heb omdat ik gezondheid nogal een ding vind – en om jullie antwoord te geven op de vraag die mij zo vaak wordt gesteld – is het gebruik van veel chemische pesticiden natuurlijk ook niet zo best voor de dieren en het milieu. Dus nee, ik koop niet alles biologisch om het simpele feit dat dit niet per se altijd hoeft en het financieel niet volledig haalbaar is. Maar ik let zeker op waar ik winkel en of het product in het ‘veilige’ lijstje staat. Zo niet? Dan koop ik bio.

Dit betekent echter niet dat biologisch voedsel dan meteen the holy grail is, of dat biologische aardbeien helemaal niet zijn bespoten. Feit is alleen wel dat het van deze specifieke producten overduidelijk is dat de niet-biologische varianten zwaar behandeld zijn.

Wil je zo min mogelijk kans lopen op een OD-tje pesticiden? Koop je groenten en fruit uit de ‘gevarenzone’ dan biologisch en mik op zoveel mogelijk producten uit Nederland als dat mogelijk is. Tot slot zou je eens na kunnen denken over de supermarkt waar je shopt. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat het per winkel flink scheelt in hoeverre hun producten clean zijn. Op deze en deze site kun je er nog veel meer over lezen.

 

Let jij op welke groenten en fruit je koopt? Kies je vaak voor biologisch? Of juist niet? Ik ben heel benieuwd! Laat het me vooral weten in de comments of via Facebook en Instagram. En oh ja, Tom en ik zetten momenteel samen de Plantastic! Health Hub op, samen met jou! Help je ons mee? Kijk op www.crowdaboutnow.nl/plantastic voor meer info!

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  AZ
  24 mei 2018 at 17:11

  Bladeren van de aardappelplant worden inderdaad besproeid, maar de aardappels zelf groeien onder de grond, dus lijkt me dat de hoeveelheid troep daarop ook wel meevalt?
  Verder helpt het natuurlijk als je zelf je eigen groente/fruit groeit of familie met een moestuin hebt ?

 • Reply
  Mariëlle
  25 mei 2018 at 07:16

  Super fijn artikel! Ik ken inderdaad de dirty dozen ofzoiets en clean fifteen, maar héél erg heb ik me daar nu ook weer niet in verdiept. Altijd biologisch is inderdaad gewoon niet haalbaar (voor mij tenminste), al zou ik dat liever wel doen. Maar ik zal je artikel er zeker vaker weer bijpakken als ik boodschappen ga doen 😉

 • Reply
  Irma Tilon
  22 september 2019 at 13:00

  Zo’n 26 jaar geleden ben ik daar na de geboorte van mijn zoon Jasper extra over gaan lezen. Toentertijd was er een top 10 lijst van dirty AGF-lijst waar de bananen, aardappelen, uien bovenaan stonden. Het bevreemdt mij dat deze drie producten nu in de lijst clean terecht zijn gekomen. Hoe kan dat? Is er daadwerkelijk ook buiten Europa bewustzijn ontstaan over bestrijdingsmiddelen? Ben benieuwd naar uw reactie.

 • Leave a Reply