#Vegan Persoonlijk

Zijn tattoo’s wel vegan? (plus: ik vertel over die van mij!)

Van Earthlingkim kreeg ik op Instagram de vraag of ik eens iets wilde vertellen over mijn tatoeages. In eerste instantie wist ik niet of het onderwerp bij SquatCilla zou passen, maar later dacht ik: juist wél! Niet alleen omdat ik vaak vragen krijg over mijn exemplaren, maar vooral omdat ik me oprecht afvroeg of de inkt wel vegan is! Zijn tattoo’s wel vegan? En kunnen tatoeages überhaupt niét vegan zijn? Ja, dat kan!

Gelukkig durf ik met een gerust hart te zeggen dat mijn ink wel vegan is, althans, voor een groot deel. Sommige zijn zo oud dat ik het serieus niet weet. Ik deed wat research en kwam erachter dat tatoeage inkt an sich meestal wel vegan is. Maar het zou technisch gezien kunnen dat een shop inkt gebruikt met het dierlijke ingrediënt glycerol erin, wat onder andere uit dierlijk vet of olie wordt gewonnen. Maar dit kan dus ook van plantaardige oorsprong zijn.

Daarnaast bestaat de kans dat er in zwarte inkt verbrande dierenbotten verwerkt zitten. Check gewoon bij de shop die je in gedachten hebt even of ze met vegan inkt werken; vaak is dat wel het geval, no worries. De inktmerken Intenze, Skin Candy, Eternal, Good Color, Starbrite, Waverly, Stable, Alla Prima en Fusion zijn sowieso vegan. Handig om te weten!

Mijn tattoo’s en hun verhaal

En dan natuurlijk de vraag van Kim: ‘zou je eens wat meer willen vertellen over je tatoeages en waar ze voor staan’. Normaal gesproken sta ik daar niet per se om te springen. Mijn tatoo’s zijn heel persoonlijk, en dat ze toevallig op mijn lichaam staan wil niet zeggen dat ik het verhaal erachter ook per se wil vertellen. Maar mijn blog is natuurlijk ook best een personal issue dus ik besloot dat ik het met jullie, mijn lieve volgers, wel wil delen. Ik zal de grootste bespreken, aangezien ik inmiddels al een flinke verzameling heb 🙂

Tattoo-vegan-inkt

Van links naar rechts: natuurhart, sleeve en van-vleermuis-naar-mevrouw.

Mijn eerste

Mijn eerste tattoo was een vampiervleermuis op mijn rechter bovenarm. Ik was heel jong, gothic, maar al wel heel gek op dieren. Ik vond (en vind nog steeds!) vampiervleermuizen super cute, dus ja… wat doe je dan als gothic? Precies. Knal er maar op die muis! Henk Schiffmacher was de eerste die mij tatoeëerde, dat vond ik übercool. Anywoo, mijn gothictijd was niet voor eeuwig en mijn tattoo paste op een gegeven moment niet meer bij me. Ik besloot te gaan voor een awesome cover up, die ik heb laten zetten door master artist Guen Douglas. Deze dame reist al tatoeërend de wereld over en was toevallig aan het werk in Amsterdam. De roodharige vrouw die ze ervan gemaakt heeft staat voor mijn eeuwige jeugd, mijn liefde voor bloemen, vrijheid en rode lipstick.

Mijn halve sleeve

Op mijn linkeronderarm staat een halve sleeve, die ooit begonnen is met een piepklein en spuuglelijk sterretje dat ik liet zetten met een vriendin op Gran Canaria (heel slim, ja, ja…). Eenmaal terug in Nederland liet ik het afzichtelijke en bibberende ontwerp coveren door een scherpere variant en ik besloot er maar meteen wat extra sterren bij te zetten. Daarna is er op die arm steeds meer bijgekomen, waardoor het per ongeluk opeens een sleeve werd (oeps!). Het zijn allemaal mini verhaaltjes uit mijn verleden, het heden en de toekomst. Zo is er een matroesjka; omdat niets is wat het lijkt, een eenhoorn; omdat mijn verbeelding eindeloos is, een open vogelkooi; omdat ik letterlijk ‘gevlogen’ ben uit een bepaalde periode, en mijn lieve (overleden) konijntje Kermit in een hoge hoed. Het is één groot, pastelkleurig feestje.

Mijn armringen

Op de helft van mijn rechteronderarm staan drie ringen. De bovenste is dik en staat voor mijn verleden, dat niet heel rooskleurig is, maar mij wel heeft gemaakt wie ik nu ben. De middelste ring is slanker en perfect. Deze staat voor het heden; helemaal compleet en zoals het moet zijn. Daaronder staat een ring die niet volledig gesloten is, welke de toekomst voorstelt (aangezien die nooit ‘compleet’ is).

Mijn octopus

Op mijn rechterbovenbeen staat een octopus met een globe en een anker in zijn tentakels. De octopus is een bizar, hoogsensitief en uiterst intelligent wezen dat ik enorm fascinerend vind. Buitenaards perfect, bijna. De tentakels staan voor mijn altijd-met-allerlei-dingen-tegelijk-bezig karakter en de globe voor mijn reislust.

octopus-tatoo-vegan-inkt

Mijn octopus.

Mijn uurwerk

Achter in mijn nek staat een oud uurwerk met bloemen eromheen. De wijzers staan op het tijdstip van mijn geboorte: 15:52 uur. De reden van een klok achterin mijn nek is omdat ik vind dat je de tijd die geweest is achter je moet laten. Het is voorbij en komt nooit meer terug.

Mijn natuurhart

De laatste aanwinst op mij rechteronderarm is een soort ode aan mijn vegan lifestyle én staat voor mijn liefde voor de natuur. Het is een hart, dat bestaat uit takken, bloemen en bladeren. Ik ben er ontzettend trots op, want het beeld precies uit waar mijn hart ligt en waar ik mijn rust vind!

Verder heb ik nog in het Arabisch ‘True Love’ staan op mijn ringvinger, in het Japans ‘mama’ op mijn enkel en nog wat andere kleinere tattoo’s die ik niet allemaal uit ga leggen, omdat er ook nog een einde moet komen aan dit verhaal 🙂

Na elke tattoo zeg ik weer dat ‘dit écht de laatste is’, want het is best een dure hobby. Maar stiekem weet ik dat ik nooit écht klaar zal zijn. Mijn tatts zijn mijn levensverhalen, en mijn lichaam het canvas waarop ik dat uitdraag. Bang om ooit spijt te krijgen heb ik nooit, omdat het allemaal stories zijn die uitbeelden wie ik ben. Het is dat ik het zo akelig vind om oud te worden, maar wat zal ik een prachtige en kleurrijke bejaarde zijn met al die kunst op mijn lijf!

Heb jij ook (veggie) tattoo’s of wil je er binnenkort een laten zetten? En zo ja, wat dan? Ik ben heel benieuwd naar jullie leuke verhalen! Laat het me weten via FacebookInstagram of snapchat: squatcilla ?

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Iris
  13 augustus 2016 at 19:37

  Wauw, wat een prachtige tattoos heb jij zeg! Love it!

  • Reply
   Cilla
   13 augustus 2016 at 19:39

   Dank je wel 🙂 Heb jij zelf ook tatoeages?

 • Reply
  Iris
  13 augustus 2016 at 19:57

  Ja zeker! Wel pas 2 hoor haha! Ik ga volgende week m’n derde laten zetten! 🙂

 • Reply
  hillybillybeauty
  13 augustus 2016 at 23:05

  Ik vind ze stuk voor stuk prachtig! De Matroeska vind ik echt super super gaaf. Ik heb zelf op mijn 16e een tweeling-tekentje boven mijn rechtborst laten zetten. Impulsief, want ik wilde zo graag een tattoo. Maar hij past nu bij me. Ook is ie niet zo groot.
  Linksonder bij mijn buik ( waar inmiddels na 3 kids een “klein” randje overheen hangt ) zit een vlinder. Deze is echt ontzettend lelijk. Hij was al niet scherp gezet, en door de straie is het echt een gedrocht. Maar eroverheen laten zetten heeft geen zin, de huid is niet strak meer. Dus ja, niks aan te doen. En een trampstamp op mijn onderrug, ook iets wat ik nu nooit meer zou doen! Maar het hoort bij die periode, dus prima.
  Ik heb heel lang nog getwijfeld om de namen van mijn kids met een combinatie van een mooie bloem op mijn arm te laten zetten, maar ik denk dat het er niet meer van gaat komen. Ook omdat het vrij duur is, en het geld er al hard genoeg uitgaat hier. ;-)). Maar wie weet, ooit nog 😉

 • Reply
  Esther
  14 augustus 2016 at 11:45

  Wat een leuk artikel om te lezen! Ik heb zelf een aantal tattoo’s en wil er zeker in de toekomst meer. Wat gebruik jij als vegan aftercare?

 • Reply
  Lisa Jansen
  15 augustus 2016 at 00:08

  Tof artikel! Let ook op dat het meeste stencilpapier en vaseline niet vegan is. Ik heb zelf een pak vegan stencilpapier besteld en die neem ik mee als mijn artiest geen vegan stencilpapier heeft. Als vaseline gebruiken mijn artiesten Hustle Butter, dat is vegan 🙂

  • Reply
   Cilla
   15 augustus 2016 at 16:34

   Goede tip van dat stencilpapier! Ik zal het eens dubbel checken 😉

 • Reply
  Chrissy
  20 augustus 2016 at 00:04

  Wat een leuk stuk! Thnx for sharing ?
  Ikzelf zei vroeger ook: ‘ik wil noooit tatoes’, en heb er ondertussen alweer 5 haha.. En heb ik ook nog leuke ideeën voor nieuwe ? Idd het is een dure hobby maar je krijgt wel wat voor je geld!
  Of ze vegan zijn weet ik echt niet.

  Xx Chrissy

 • Reply
  Pauline
  20 augustus 2016 at 10:30

  Geen tattoos. Ga ik ook maar niet meer aan beginnen op m’n 50ste :-), maar mooi verhaal!

 • Reply
  Pascal van der Haas
  9 januari 2018 at 10:50

  Wauw echt prachtige tattoos, maar ben vooral helemaal verliefd op je octopus tattoo! Mag ik vragen waar en bij wie je die hebt laten zetten? Echt een kunstwerk en een mooie betekenis

  • Reply
   Cilla
   9 januari 2018 at 10:52

   Hi Pascal 🙂 Dank je wel. Die octopus heb ik laten zetten bij tattoo Dex in Rotterdam!

  Leave a Reply