#Vegan Duurzaamheid

Zó awesome was Sea The Future 2018!

Zoals ik eerder in dit artikel vertelde, was ik afgelopen weekend samen met Tom de apetrotse ambassadeur van Sea The Future 2018, een event van stichting Sea First. We hebben bizar lekker gegeten, heel veel geleerd, kennis gemaakt met super toffe mensen en zijn geïnspireerd op een manier waar je ‘u’ tegen zegt. Niet alleen door wat Sea First allemaal doet voor de oceanen, maar vooral ook door wat de oceanen doen voor ons!

Op de een of andere manier heb ik het gevoel dat de onderwaterwereld nog een beetje wordt vergeten als het op bescherming aankomt. We weten er nog zo weinig van, en onbekend maakt blijkbaar toch onbemind. Iets in de trant van ‘de zee redt zich wel’, ofzo. Maar helaas peanutbutter… dat is dus niet zo.

Ook ik heb tijdens dit weekend een flinke draai om mijn oren gekregen over hoe we het eigenlijk allemaal – al dan niet onbedoeld – opfokken met z’n allen. En dat terwijl de zee onze aarde voor 70% van zuurstof voorziet! Als het kut gaat met de zee en de zeedieren, gaat het dus ook kut met ons. Vrij simpel, niet?

Jong geleerd – de scholendag op 7 juni

Ik vond het dan ook geweldig dat het Sea The Future event begon met de scholendag voor kids. Op een interactieve, toffe, leerzame manier leerden de vrijwilligers aan de kinderen hoe zij hun steentje konden bijdragen aan het behoud van de oceanen. Zo gingen ze zelf op onderzoek uit in de koraal experience room, ervoeren ze hoe dieren zich voelen in de plastic soep, hielpen ze een ‘dolfijn’ te redden, waren ze een en al oor tijdens de lezingen en lekker crea aan de slag met oud plastic. En episch dat ze het vonden! Doe mij maar 220 van zulke stille kids, zeg ik je!

Echt koraal om over te vertellen en te bekijken.

Hoe aandachtig wil je ze hebben?!

Met gekleurde bolletjes van maiszetmeel maakten de kids volop kunstwerkjes.

Deze donkere kamer met speciale verlichting creëerde een heel bijzonder effect. Het was volgehangen met oud plastic. Kids konden er doorheen lopen en ervaren hoe dieren zich voelen als ze hier constant tussen moeten zwemmen.

Samen aan de slag om een gestrande dolfijn te redden.

Dit meisje was gefascineerd door de 3D-printer. Met oud plastic werden leuke items gemaakt voor de kids…

Zoals deze visgraat!

Liefde gaat door de maag – De Dinner Lecture op 8 juni

Toeval of niet; op Wereld Oceaandag nota bene was het vanaf 19:00 uur feest tijdens de Dinner Lecture. En oh dear… what a night! Niet alleen het voer dat we kregen voorgeschoteld was om door een ringetje te halen, maar ook de gasten waren superb. Iedereen zat hier namelijk niet alleen om zich te buiten te gaan aan het vegan diner, maar ook om stichting Sea First te helpen. De opbrengst van deze avond zou namelijk volledig naar nieuw educatiemateriaal voor kids gaan, dat door Sea First kosteloos aan scholen in Nederland en België wordt aangeboden. Op deze manier worden de kinderen nog beter voorbereid op hoe ze voor de oceanen en de dieren kunnen zorgen.

Naast het absurd lekkere diner waar de foto’s boekdelen spreken, waren er ook eye openers van lezingen. Zo vertelde oprichter Dos Winkel over zijn periode als onderwaterfotograaf en het belang van koralen. De mens is erin geslaagd om in een periode van 50 jaar de zeeën zo te vervuilen en verzuren, dat er geen enkel rif meer bestaat dat volledig gezond is. Wetenschappers verwachten dat – als we zo blijven aanklooien – de meeste riffen rond 2040 het loodje hebben gelegd. En nee, dit is géén ver-van-je-bed-show want de koralen staan in verbinding met talloze dieren en ander leven in zee. Alles staat in verbinding met elkaar, dus dooie koralen is ellende op aarde.

Ook Peter Smith van Stichting Klean vertelde iets heel interessants over The Power of One. In Nederland hebben we een gruwelijke hekel aan zwerfvuil, maar eigenlijk blijft het voor veel mensen vooral bij een potje erover zaniken. En inderdaad, niks doen dus. Maar na jaren van alleen maar klagen en niksen, is zwerfafval nu ook daadwerkelijk een milieuprobleem geworden; het levert de grootste bijdage aan de plastic soep. En het heet niet voor niets ‘soep’. Al die restjes vuil, plastic, medicijnen en andere zooi dringt onze voedselketen binnen. Met andere woorden: we eten het gezellig op met z’n allen.

Met project The Power of One wil Peter duidelijk maken dat ‘wij’ de oorzaak zijn van het probleem, maar dat alleen ‘jij’ degene bent die hier iets aan kan veranderen. Als jij elke dag 1 troepje van straat opruimt, is binnen no time het probleem opgelost.

“Maar ik zie het niemand anders doen.”

Nee, klopt. We zijn niet voor niets kuddedieren. Je buurman doet het niet omdat hij het jou niet ziet doen. En zo blijven we in dat fantastische cirkeltje van niets doen sukkelen. Onze Nederlandse taal geeft al aan hoe het moet: ik, jij, hij en dan pas komt wij. En uiteindelijk zullen zij ook volgen. #truestory

Knallerrrr van het weekend – Het Sea The Future event op 10 juni

Om het hele verhaaltje nog even feestelijk uit te blazen, was op zondag de klapper van het weekend: het Sea The Future event voor het hele gezin. Foodtrucks, lezingen, kookdemo’s, wezenloos lekkere vegan sushi, toffe stands, zeemeerminnen, een duiktank, vermaak voor de kids, en had ik al vegan sushi gezegd? Mensenkinderen, het was een.groot.feest!

Maar Tom en ik hebben tijdens het event ook een film gezien waarvan we een beetje moesten bijkomen: Sonic Sea. Deze award winning film van het IFAW laat zien wat alle geluiden op zee – zoals vrachtvervoer, cruiseschepen, industrie en de militaire sonar systemen – eigenlijk voor impact hebben op onderwaterzoogdieren en vissen. Het is confronterend, maar zó de moeite waard om te kijken. Jij kunt er namelijk met kleine aanpassingen voor zorgen dat de dieren minder lijden onder alle rotherrie die wij met z’n allen produceren. Je kunt de film zelf checken via sonicsea.org. Doen!

Vegan cupcakessss!

Jawohl, dames en heren. Zeemeerminnen, alles.

Insta friend Ella (@rebella_cuisine) stond er ook namens Bakkerij Van Planten (@vanplanten). Vegan muffins, kaasstengels en strawberry ‘cheesecake’, jongens. Damn!

Deze geweldige kunst servies dingen van Joeke van der Meer moet je ook zeker even checken! Al haar prints en stukken zijn uiteraard vegan, en ze kan bijvoorbeeld ook tattoo ontwerpen voor je fixen.

En uiteraard MOEST ik vegan sushi van überbaas Honkies. Als hij ergens op een festival staat met zijn rollen, ben ik van de partij. For sure!

Conclusie? Ik kan niet wachten tot volgend jaar!

Was je er niet bij? Dan heb je dikke pret gemist! Het was tijdens het hele event schitterend weer, iedereen was goed gemutst, het eten was from heaven en de mix tussen informatie en entertainment was ronduit perfect. Ik heb zo ontzettend veel geleerd over wat wij als mensen kunnen doen om de zeeën, oceanen en de dieren die erin leven beter te kunnen helpen. En dat doe ik met alle liefde! De oceanen doen zo eindeloos veel voor ons. Elke dag weer.

Ik vind dat het de verantwoordelijkheid is van de mens om op z’n minst ons stinkende best te doen iets terug te geven. Niet alleen om ons eigen hachje op aarde te redden, maar vooral omdat de dieren onze hulp keihard nodig hebben. We zijn nu eenmaal niet alleen op de wereld, rightDo you sea the future?

 

Was jij erbij afgelopen weekend? Zo ja, wat vond je ervan? En heb je ons toevallig ook ergens voorbij zien wandelen? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments of via Facebook en Instagram. En oh ja, Tom en ik zetten momenteel samen de Plantastic! Health Hub op, samen met jou! Help je ons mee? Kijk op www.crowdaboutnow.nl/plantasticvoor meer info!


Fotografie:
Tom Zwarts

Met super veel dank aan:
Evelien Philippa
Piet Werst
Dos Winkel
Stichting Sea First

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Mariëlle
  11 juni 2018 at 19:35

  Het ziet er heel tof uit! En ook leerzaam (voor de jongere generaties), tof!!

  • Reply
   Cilla
   12 juni 2018 at 11:04

   Ja, het was echt super cool! Heb jij nog wat leuks gedaan afgelopen weekend?

  Leave a Reply