BeautyDuurzaamheidFitnessFoodHotspotsTipsVegan

Hoe kan je beginnen met een vegan dieet?

vegan dieet
2.6kviews

Dus je hebt besloten dat je veganist wilt worden, maar waar begin je? Overstappen naar een veganistische levensstijl kan heel ontmoedigend lijken, maar vaak is het idee van een grote verandering van levensstijl een stuk enger dan het daadwerkelijk te doen. Als je je concentreert op het maken van één verandering tegelijk, zal de progressie naar veganisme heel natuurlijk aanvoelen. Het is belangrijk om in jouw eigen tempo te gaan en te beslissen over een methode die het beste voor je werkt. Hier zijn enkele ideeën en richtlijnen om jouw overgang naar veganisme te structureren, zorg er wel voor dat je ze aan jouw specifieke behoeften aanpast.

Reden

Voordat je begint met een veganistische levensstijl is het belangrijk om te weten waarom je dit precies wilt doen. Zo is het namelijk bewezen dat wanneer je een goede reden of doel hebt, het ook makkelijker is om het te behalen. Als je alleen maar een vegan dieet wilt volgen omdat die ene beroemdheid dat ook doet, zal je dit niet lang volhouden. Ga dus na wat jouw gedachtegang is en schrijf dit eventueel op. Voor vele mensen is het belang van hun gezondheid, dieren en onze planeet een reden om over te stappen naar een vegan dieet.

Informatie

Waarschijnlijk heb je al gekeken wat een vegan dieet precies inhoudt, anders kan je natuurlijk ook niet kiezen om dit dieet te volgen.Zo zijn er namelijk heel veel verschillende diëten die misschien beter bij je paste. Denk aan het plant based diet, fruitarian dieet, vegetarisch, etc Toch is het belangrijk om nog extra informatie op te zoeken. Zo is het belangrijk om te weten wat je precies wel en niet mag eten. Waar je rekening mee moet houden en wat misschien de voor- en nadelen ervan kunnen zijn. Vraag ook informatie en advies bij je huisarts, zo weet je zeker of dit de juiste keuze voor je is en kan je er 100% voor gaan.

Wordt bekend met de producten

Begin met het opnemen van meer volkoren granen, bonen, peulvruchten, noten, zaden en tofu in jouw dieet. Maak jezelf vertrouwd met de voorbereiding, opslag en gebruik. Ga op zoek naar recepten die je aanspreken en kijk eventueel of er een leuke vegan platform is waar je informatie en recepten kan uitdelen. Zoek ook een paar verschillende, snelle en gemakkelijke veganistische maaltijden die je lekker vindt en bereid ze gemakkelijk voor. Zo heb je altijd een recept in je hoofd die je snel kan klaar maken wanneer je niet wilt koken. Vervang koemelk alvast door plantaardige melk en je koffie in de ochtend door kurkuma thee om zo alvast te wennen aan de verschillende soorten smaken. Ga ook experimenteren met matcha poeder. Een poeder die veel voordelen kent bij een vegan dieet.

Maak een planning

Wanneer je weet hoe het vegan dieet in elkaar zit, weet je ook wat je te wachten staat. Als je nu nog elke dag een dierlijk product tot je toeneemt is het lastig om dit in een keer 360 graden te draaien. Maak dus een planning met hoe je van je huidige dieet wilt overstappen naar een vegan dieet. Zo kan je er voor kiezen om eerst vegetarisch te worden, zodat de stap wat kleiner is. Je kan ook met jezelf afspreken dat je een keer in de week nog eens een dierlijke product tot je neemt. Je moet namelijk gaan doen wat goed voelt. Alleen op deze manier kan je het, het beste en langste volhouden. Je lichaam moet namelijk wennen aan deze verandering en dat kan je gaan merken in je energielevel. Wanneer je een planning maakt is het wel belangrijk om erbij te vermelden vanaf wanneer je precies helemaal op een vegan dieet overstapt. Zonder een strak plan, zijn er ook geen strakke veranderingen.

De transitie

Wanneer je dus al extra voeding aan je dieet hebt toegevoegd is het nu dus belangrijk om bepaalde producten uit je dieet te schrappen. Begin met het vlees wat je het minst zal missen. Of als je elke dag in de ochtend een bakje yoghurt eet, vervang dit dan naar een plantaardige yoghurt of kies voor een ander soort ontbijt. Probeer elke week een verandering aan te brengen. Op een gegeven moment zal je niet eens meer merken dat je al een tijdje geen vlees meer op hebt. Voordat je het weet zal het zelfde gaan gebeuren met de zuivelproducten. Je kan jezelf ook voornemen dat je alleen op speciale gelegenheden een stukje vlees eet. Denk hierbij aan een verjaardag of kerst.

Leave a Response